Davos 2020 - hva kom det ut av det?

21-24 januar arrangerte Verdens økonomiske forum sitt årlige møte i alpebyen Davos i Sveits. De møttes for 50. gang etter et tiår der konkurransen fra kritikerne i Verdens sosiale forum har avtatt. Klima og miljø sto øverst på dagsorden i år, basert på forumets årlige risikorapport. Tilstede var Donald Trump, Greta Thunberg og mange andre. Hva kom det ut av det? Samme uke som FNs lanserte et "handlingens tiår" i arbeidet for FNs bærekraftsmål, avsluttet forumets president, Børge Brende, årets møte med å erklære at "vi la grunnlaget for et tiår med levering".

Davos 2020 - foto World Economic Forum:Sandra Blaser.jpeg
Foto: World Economic Forum/Sandra Blaser

Redkasjonen avsluttet 08.02.2020.

Aktuelle lenker:

Kommentarer fra sivilsamfunnet:

 • World Economic Failure. Attac 21.01.2020
  I dag tidlig samlet nærmere tusen demonstranter seg i den sveitsiske byen Klosters. Sammen gikk de den tre timer lange turen til Davos, der World Economic Forum (WEF) i disse dager holder sitt toppmøte, med klima på dagsordenen. Turen var siste etappe for demonstrantene, som samler seg under navnet Strike WEF. De to siste dagene har de lagt 32 kilometer bak seg, fra utgangspunktet Landquart. Demonstrantene protesterer mot toppmøtet og fremmer budskapet: systemendring framfor klimaendring. 

Medieklipp og -kommentarer (oppdatert per 08.02.2020):

 • Om klimakrisen ikke eksisterte. Kommentar av Rolf Erik Solheim (Arvika, Sverige) i Vårt Land (verdidebatt)  08.02.2020
  Nå har Trump og Greta reist hjem fra World Economic Forum i Davos. Selv om klima ble det viktigste denne gangen, fikk rapporten "Global Risks 2020" lite oppmerksomhet med de ca. 30 truslene menneskeheten står overfor, skjønt ekstremvær i årets rapport har seilt opp med størst sannsynlighet og konsekvens de neste 10 årene.
 • Om å møtes i Davos. Kronikk av Dag Seierstad (rådgiver for SVs stortingsgruppe­ og medlem av fagrådet til Attac) i Klassekampen (meninger) 01.02.2020
  Davos-møtet vedtok et manifest til festbruk. Der står det at næringsvirksomhet skal betale en rettferdig del av skattene, vise null-toleranse overfor korrupsjon, holde oppe menneskerettigheter langs de globale produksjonskjedene og arbeide for konkurranse på like vilkår. Men det tyngste sakspapiret til Davos-møtet var en rapport på 660 sider om global konkurranseevne.
 • Oxfam: “Den økonomiske ulikheten har kommet ut av kontroll”Transit magasin 28.01.2020
  “Den økonomiske ulikheten har kommet ut av kontroll”. Det konkluderer organisasjonen Oxfam med i oppsummeringen av sin helt ferske rapport, “Time to care”. Rapporten fra Oxfam ble lansert i forbindelse med World Economic Forum (WEF) som ble avholdt i Davos forrige uke.
 • Saken de rike i Davos glemteKommentar av Hilde Nagell (rådgiver for Agenda) i Agenda magasin 27.01.2020
  Når de superrike flyr hjem fra Davos i sine private jetfly, er det den økende ulikheten de burde være mest bekymret for. 
 • Hånet Greta. Det likte ikke konaDagbladet 27.01.2020
  Thunberg får støtte fra uventet hold. CNN skriver at Steve Mnuchins kone Louise Linton slår et slag for svensken på sin Instagram-konto. Innlegget har seinere blitt slettet. Ifølge CNN skrev Linton følgende: «Jeg støtter Greta i denne saken. (Jeg har heller ikke økonomiutdannelse.) Vi må redusere vår bruk av fossile brennstoffer drastisk. Fortsett kampen», skrev Linton.
 • Verdenseliten ble latterliggjort. - Helt annerledes i årDagbladet (børsen) 27.01.2020
  Mens «flyskam» det siste året har festet seg i den kollektive bevisstheten i flere vestlige land, snakker stadig flere i Davos om «privatflyskam».
 • EU tek leiarskap i klimasakaLederkommentar i Bergens Tidende (meninger) 27.01.2020
  Ursula von der Leyen er leiar for EU-kommisjonen. På eit møte under Verdas økonomisk forum i Davos i førre veke åtvara ho Kina og andre land: Dei må sjølve innføre karbonavgifter. Viss ikkje risikerer dei å måtte betale CO2-avgift på eksport til EU. Leyen understrekar at avgifta ikkje skal bli ein ny form for proteksjonistisk toll. Heile poenget er at næringslivet i EU og resten av verda skal konkurrere på like vilkår.
 • Davos bruker brodder og fiskenett i klimakampenAftenposten 26.01.2020
  I Davos vil alle være på lag med ungdommen og kjempe mot klimakrisen. Samtidig står det store svarte biler i kø i alpebyen.
 • Ugandisk klimaaktivist ble klippet vekk fra bilde med Greta ThunbergNRK nyheter 26.01.2020
  Nyhetsbyrået AP får krass kritikk etter å ha klippet den ugandiske klimaaktivisten Vanessa Nakate (23) vekk fra et bilde sammen med tre andre, hvite aktivister.
 • Danse Macabre i DavosKommentar av Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen (meninger) 25.01.2020
  Gamle uttrykk som «den globale landsbyen», lansert av den kanadiske medieteoretikeren Marshall McLuhan allerede i 1962, fikk fornyet relevans. Uttrykket var en metafor, men noen tok det bokstavelig: I en dokumentar som ble vist på NRK torsdag sier Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, at forumet, som årlig holdes i den sveitsiske alpebyen Davos, nettopp skulle være en slik global landsby.
 • En ny vår? Kommentar av Mari Skurdal i Klassekampen (meninger) 25.01.2020
  I dag opererer kapitalen tilnærmet fritt, og det er en formidabel oppgave å få demokratisk kontroll over storselskapene. Jobben må starte utenfor Davos. Da samfunnsforsker Kalle Moene i Aftenposten i går ble spurt om betydningen av Davos, siterte han sin favorittøkonom: «Adam Smith ville sagt at rike forretningsfolk sjelden møtes uten å pønske ut noe som er til skade for samfunnet».
 • EU i strupen på Kina – truer med klimaskattNettavisen 25.01.2020
  EU mener alvor med sin 'Green Deal'-strategi, og ber Kina innføre en CO2-avgift – eller føle konsekvensene av en ny toll på kinesiske varer.
 • Den norske regjeringen forhandler i det stille. Kommentar av Martien Floeng Kopstad (leder i Attac) i Nationen 25.01.2020
  Denne uken samles de rike og mektige i Davos. Startskuddet for Verdens økonomiske forum markerer også at det har gått et år siden Norge, sammen med 75 andre land, offentliggjorde sitt ønske om å få på plass et bindende regelverk i Verdens handelsorganisasjon som skal gjøre det «lettere og tryggere å kjøpe, selge og gjøre forretninger på nett».
 • I 2020 kan det bli digital skatterevolusjonKommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 24.01.2020
  Facebook satt ikke i panelet. Ikke Google heller. Eller Amazon. Eller Apple. Til gjengjeld satt det en stridslysten fransk finansminister i panelet på World Economic Forum i Davos. – Vi kan ikke lenger ha et skattesystem der de selskapene som tjener mest, betaler minst skatt, sa finansminister Bruno Le Maire.
 • Uhemmet rikdom truer velferdenKommentar av Geir Ove Fonn i Vårt Land (meninger) 23.01.2020
  Årets utgave av Verdens økonomiske forum (WEF) er det femtiende i rekken, denne gang ispedd en god dose klimaangst og bekymrede miner om opprørsåret vi nettopp har lagt bak oss. Begge deler med god grunn. En riksrettjaget president Donald Trump besøkte Davos med datter Ivanka Trump og svigersønnen Jared Kushner på slep. Ufrivillig gir trioen et talende bilde av mye av det som er galt i dagens verden.
 • Dette får Telenor-sjef Sigve Brekke for 250.000 i DavosAftenposten 23.01.2020
  Telenor-sjef Sigve Brekke forsvarer å bruke store penger på Davos. Alle «Davos-menneskene» er på plass, og mange møter kan gjennomføres på kort tid.
 • Trump: – Skulle gjerne møtt Greta ThunbergDagsavisen (NTB) 23.01.2020
  Donald Trump sier han gjerne skulle truffet Greta Thunberg i Davos. Han mener hun ikke bør rette sinnet sitt over manglende klimahandling mot USA.
 • Hvordan tok høyrekrefter over globaliseringskritikken? Kommentar av Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen (meninger) 23.01.2020
  Det er langt fra 2009 til 2020. I løpet av disse årene forsvant samtlige av presidentene som holdt tale i Belém den gangen. Chávez døde. Lula ble fengslet, og dermed nektet å stille til valg, før han omsider ble løslatt. Correa fullførte sin periode og har flyttet til Belgia. Både Lugo og Morales ble styrtet. I tiåret som har gått har verden også vært vitne til en høyrepopulistisk og nasjonalkonservativ bølge i en rekke land, fra USA til Ungarn og fra India til Italia. Mange av de sentrale politikerne og ideologene som er katalysatorer i denne vendingen har påfallende nok brukt Davos som symbolsk skyteskive.
 • Norge selger grønn olje, Australia selger snilt kullKommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 23.01.2020
  Hva er forskjellen på norsk olje og australsk kull? Mindre enn man skulle tro.
 • Australsk brannsjef i Davos: – Enten tar regjeringen klimaendringer på alvor, eller så må den tre til sideDN TV 23.01.2020
  John Denny er australsk brannsjef. I Davos onsdag var han tydelig: – La unge ledere overta de nye utfordringene.
 • I Davos er det over 100 dollarmilliardærer denne uken. Arrangøren mener formuesskatt «har en viktig rolle». Aftenposten 22.01.2020
  Økende ulikhet har store kostnader, mener World Economic Forum. For å gi likere muligheter til alle, går organisasjonen langt i å foreslå formuesskatt.
 • Thunberg om Trumps USA-skryt: – Vi driter i politikken deresABC nyheter 22.01.2020
  President Donald Trump får kritikk for å tie om klimaendringene under sin tale på Verdens økonomiske forum. I stedet advarte han mot å lytte til det han kalte dommedagsprofeter.
 • Fikk salen til å leDagbladet 22.01.2020
  Greta Thunberg spøker med oppmerksomheten rundt egen person under Verdens økonomiske forum i Davos.
 • Få enda mer panikk (Davos/klima)Kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet (meninger) 22.01.2020
  Det er den kompromissløse linjen som har skaffet Thunberg en hærskare av fans, ikke minst blant unge, og like mange motstandere. I Davos finns det nok en del av den siste gruppen, selv om det er vanskelig å si det for høyt når klimakrisen er årets tema på det eksklusive toppmøtet. Temaet speiles også i den årlige Global Risks-rapporten forumet produserer. For første gang i langtidsvarslet for de neste ti åra, handler alle de fem største risikofaktorene om klima:
 • Oppgjør om dommedag 1560 meter over havetKommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 22.01.2020
  Donald Trump advarer mot å høre på dommedagsprofeter. Eliten i Davos har ikke råd til å la være.
 • Her er Greta Thunberg i DavosDN TV 22.01.2020
  Greta Thunberg i Davos: – Så og si ingenting har blitt gjort.
 • Verdens mektigste mann nevnte ikke klimasaken én eneste gangNRK nyheter 22.01.2020
  På et toppmøte om klima kaller hedersgjesten klimaforkjemperne for dommedagsprofeter.
 • Thunberg: – Huset vårt brenn framleisNRK nyheter 22.01.2020
  Eit og eit halvt år etter at Greta Thunberg starta sin skulestreik for klimaet gjekk ho på talarstolen framfor verdas mektigaste personar med tre klare krav. Greta Thunberg og president Donald Trump – på talarstolen same formiddag, i den same kongresshallen i Sveits. Det er stor spennvidd i gjestelista under Verdas økonomiske forum (WEF) i Davos i år.
 • Greta, hvem? Analyse av Cecilie Langum Becker på NRK ytring 22.01.2020
  I år kommer Greta Thunberg til Davos for å fortelle verdenslederne at de må slutte å støtte opp om fossil energi. Oljeproduserende land må slutte å gi oljeselskapene fordeler, investorer må slutte å investere.
 • Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gassABC nyheter (NTB) 22.01.2020
  Siden Parisavtalen ble signert har noen av verdens største banker, forsikringsselskaper og fond investert 12.000 milliarder i fossil energi, ifølge Greenpeace.
 • Verdensøkonomien mister fart, og pessimismen brer segAftenposten 21.01.2020
  Ikke siden finanskrisen har verdens næringslivsledere vært mer pessimistiske, viser en stor undersøkelse. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer mot en ny nedtur i verdensøkonomien.
 • Klima preger toppmøtet i Davos: – Viktigere at Thunberg kommer, enn TrumpNRK nyheter 21.01.2020
  Tirsdag kommer USAs president Donald Trump og klimaaktivist Greta Thunberg til å befinne seg i samme kongresshall. Ferd-eier Johan H. Andresen tror det kunne blitt høy temperatur om de to møtes.
 • Klima på topp når toppmøtet i Davos runder 50E24 (NTB/DPA) 20.01.2020
  Årets utgave av Verdens økonomiske forum er det 50. i rekken. Klima står på dagsordenen når ledere fra Donald Trump til Greta Thunberg samles i Davos til uken.
 • Børge Brende – global misjonærKommentar av Arnt Folgerø på Document.no 19.01.2020
  I en tid der vestlige land preges av sosial oppløsning, migrasjon på et historisk toppnivå, større inntekts- og formuesforskjeller mellom samfunnsborgerne og en medfølgende svikt i tillit mellom styrende og styrte, trekker lederen i World Economic Forum (WEF), Høyre-politikeren og tidligere utenriksminister, Børge Brende, fram den nordiske økonomi- og samfunnsmodellen som et forbilde.
 • World Economic Forum: Global maktkamp er «superrisikoen» i klimautfordringeneE24 19.01.2020
  I forkant av World Economic Forums møte i Davos, skriver organisasjonen i en rapport at maktrivalisering og internasjonalt samarbeid blir de største risikoene mot å takle klimautfordringene.
 • Miljøet utgjør den største trusselen mot kloden (WEF)DN 16.01.2020
  Ekspertene på økonomitoppmøtet i Davos er klare på at miljøtrusler utgjør de største farene for kloden det neste tiåret.
 • Klimakrisa uroar økonomieliten mest – for første gong i historiaFramtida.no 16.01.2020
  D
  ei siste 15 åra har World Economic Forum gjeve ut ein årleg risikorapport som skildrar dei største trugslane for kloden dei neste ti åra. For første gong i historien er fem miljøtrugslar øvst på lista over trugslar som truleg vil ha stor påverknad det komande tiåret.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.