FN-pin for bærekraftsmål vs det norske flagget?

I en tid der verden står overfor store utfordringer som må løses gjennom internasjonalt samarbeid har USAs president snudd verden ryggen gjennom slagordet "Amerika først". En rekke andre statsledere har valgt å følge hans eksempel, mens Norge er blant de som har møtt denne trenden med styrket innsats for FN og internasjonalt samarbeid. Under koronakrisen har det imidlertid kommet reaksjoner på at statsråder og andre toner flagg med å gå med en pin til støtte for FNs bærekraftsmål. Det startet i ytterliggående miljøer, konkluderer faktisk.no, mens debatten ruller videre.

FN-pin vs det norske flagget m linje.jpg

Redaksjonen avsluttet 26. mai 2020.

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt (oppdatert per 26.05.2020):

 • Globalisme og nasjonalisme (FN-pin). Kommentar av Einar Rebni (samfunnsforsker) i Dagbladet (meninger) 26.05.2020
  Slik jeg forstår de nevnte herrer, Helgheim og Amundsen, er FN å betrakte som de såkalte globalistenes lakei og i strid med norske interesser. Å sette nasjonale interesser, symbolisert med det norske flagget, opp mot «globalistenes» FN-pins, er i den norske samfunnsdebatten et ekko av Trump sin retorikk som har funnet dyp gjenklang hos det ytre høyre i USA.
 • En ny verdensorden. Konspirasjonsteoriene rundt FNs utviklingsagenda – Agenda 21. Analyse av Maren Sæbø i Transit magasin 15.05.2020
  Det ble rabalder da regjeringsmedlemmer valgte å bære en pin som symboliserte FNs bærekraftsmål på jakkeslagene under koronapressekonferansene. Kritikerne av nåla hevder de ikke har noe imot FNs bærekraftsmål, men at de foretrekker det norske flagget.
 • Bruker det nasjonale som hersketeknikk. Kommentar av Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet (meninger) 13.05.2020
  Det er, igjen, for noen, blitt et enten-eller. Med oss eller mot oss. Norge eller resten av verden. Flagg-pin eller FN-pin. Det er ingen tradisjon her til lands for at politikere skal gå med flagget på brystet. Men den fargerike, sirkelrunde pin’en som symboliserer FNs bærekraftmål, som den siste tiden har vært å se på brystet til medlemmer av regjeringen og kongefamilien, ble med en gang definert ut fra hva den ikke var.
 • FN-pins splitter Høyre og Frp på Stortinget. VG 12.05.2020
  Rustet med 17 pins på jakkeslagene, kaster Høyres stortingsrepresentant Peter Frølich seg nå inn i politiske pins-slagsmålet med Frp på Stortinget. Han beskylder Siv Jensens parti for å politisere flagget og nøre opp under farlige krefter.
 • Det norske flagget symboliserer globalisme. Kommentar av statssekretær i UD, Jens Frølich Holte (H) i VG (meninger) 12.05.2020
  Å bruke det norske flagget som en protest mot «globalisme» er historieløst.
 • Det norske flagget passer best for meg. Kommentar av stortingsrepresentant Jon Engen Helgheim (Frp) i VG (meninger) 12.05.2020
  Regjeringen har valgt å gå med et FN-merke. Dem om det, men jeg synes det gir rare signaler. Det er merkelig at regjeringen konsekvent velger å fronte noe velgerne ikke er opptatt av. I velgerundersøkelsen etter siste stortingsvalg var flest velgere opptatt av innvandring, ingen var opptatt av FN eller FNs bærekraftmål. Nummer to på lista var skatter og avgifter og dernest skole og utdanning. De viktigste sakene for norske velgere er ikke en gang omtalt i FNs bærekraftmål og man ville knapt funnet noen som dro paralleller fra den tredje viktigste saken som er skole og utdanning, til FNs bærekraftmål nummer fire som handler om utdanning.
 • Pins og gravalvor. Kommentar av Ivar Staurseth i Minerva (meninger) 11.05.2020
  Det har dukket opp en rund og fargerik pin på jakkeslagene til politikere for tiden. En FN-pin. Den deler vannene, og både FrP-delen av Senterpartiet og Senterparti-delen av FrP er voldsomt krenket over at politikerne ikke heller går med norske flagg. Som om det har vært en norm med flagg-pin på alle? Hvorfor ikke ta det med humør?
 • Symbolpolitikken gjør meg håpefull (FN-pin). Stefan Lynes Plessas (18) på Si;D i Aftenposten (meninger) 10.05.2020
  Som et av verdens beste land å bo i har Norge et spesielt ansvar overfor den fremtidige generasjonen. FN-pinsen, med bærekraftsmålene avbildet på seg, symboliserer handling og samarbeid for en bedre verden. Tusen hjertelig takk, kjære folkevalgte i Norge, for at dere tar dette seriøst.
 • Løgn og fanteri fra Stavrum (FN-pin). Debatt av stortingsrepresentant Jon Helgheim (Fremskrittspartiet) i Nettavisen (meninger) 09.05.2020
  Gunnar Stavrum forsøker å sette likhetstegn mellom Nord-Koreas avskyelige politikk og at jeg velger å gå med en pin av det norske flagget.
 • Kjærligheten til flagget. Kommentar av Hanne Skartveit i VG (meninger) 09.05.2020
  Nettopp vi som er for FN, EU og internasjonalt samarbeid, bør feste en pin med det norske flagget på jakken. En pin på jakkeslaget med det norske flagget bæres godt sammen med en pin som symboliserer FNs bærekraftsmål. De siste ukenes debatt om pins og flagg fyrer opp under strømninger som splitter, i en tid der vi mer enn noen gang trenger å stå sammen.
 • Går på nåler. Kommentar av Geir Rakvaag i Dagsavisen (debatt) 09.05.2020
  Altså, du kan være for eller mot innvandring, skatt eller skole, men FN må man i hvert fall ikke ha noe med å gjøre. Og hva er nå disse bærekraftsmålene som FN-merket markerer tilknytning til? Blant annet å utrydde fattigdom og sult. Kjempe for likestilling, stoppe klimaendringene, og, til slutt , samarbeid for å nå målene. Nei vet du hva, gi meg heller det norske flagget. Men, hvis et norsk flagg symboliserer verdiene til Jon Helgheim, hva skal de fleste andre gå med da?
 • For 75 år siden var det ikke FN-pins de fryktet. Kommentar av Trine Skei Grande (partileder i Venstre) i VG (meninger) 09.05.2020
  Ikke alle i dag kjenner seg igjen i min fars erfaringer fra Tysklandsbrigaden. Demokrati står svakere i verden enn det har gjort på lang tid. Flere stater beveger seg i feil retning. Samtidig er det også stemmer her hjemme som sår tvil rundt internasjonalt samarbeid og FN.
 • En pin for landet. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet (meninger) 08.05.2020
  Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Coronakrisens mest absurde debatt - om en FN-pin - løfter fram et av de viktigste politiske spørsmålene akkurat nå.
 • En FN-pin er ingen motsetning til det norske flagget. Lederkommentar av Terje Karlsen i Transit magasin 08.05.2020
  Den siste uka har FNs bærekraftsmål plutselig fått svært mye omtale på sosiale medier. Årsaken er en pin som både kronprinsen, flere regjeringsmedlemmer, og mange andre, har på jakkeslaget.
 • Norge først-gjengen bør ta skrittet helt ut og sette Kim Il Sung på jakkeslaget sitt. Kommentar av Gunnar Stavrum i Nettavisen (meninger) 08.05.2020
  Nord-Koreas avdøde hersker Kim Il Sung er det klare ideologiske forbildet for dem som vil stenge grensene og sette Norge først.
 • Derfor går ikke Ropstad med FN-pinen. Dagbladet 08.05.2020
  FNs bærekraftsmål handler blant annet å utrydde fattigdom og sult, sørge for god helsehjelp og utdanning til alle mennesker i verden og sikre likestilling. Men en som ikke bærer FN-pinen er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som lattermild må innrømme at det har sin helt spesielle forklaring. - Det ærlige svaret er at datteren min syntes den var så fin og at hun tok den. Det er liksom skatten hennes, sier Ropstad, som gjerne skulle båret pinen på jakkeslaget.
 • Dette er ingenting å gå til kulturkrig for, Erna. Kommentar av Mats Ramo i Adresseavisen (meninger) 08.05.2020
  Egentlig kunne jeg ikke gitt mer blaffen i om statsrådene går med bærekraftsnål eller ikke. Men den lille irritasjonen jeg kjenner i ryggmargen, gjør at jeg likevel skriver denne teksten.
 • FN-pinsen for bærekraftsmålene er ikke den nye bindersen, Omdal! Debatt av Erling Marthinsen (Stavanger) i Stavanger Aftenblad (meninger) 07.05.2020
  Du tar feil, Sven Egil Omdal. Det norske flagget er den nye bindersen. Din tid er forbi.
 • Hva er galt med det norske flagget? Kommentar av Nils August Andresen i Minerva (meninger) 07.05.2020
  Nå er jeg ikke sikker på at det er så klokt av Norge å sitte i FNs sikkerhetsråd; men om noen i regjeringen skulle ha hatt dette i bakhodet, respekterer jeg på prinsipielt grunnlag kynisk utenrikspolitikk forkledd som godhetsposering. Men vi har ikke fått noen debatt om bærekraftmål, Norges FN-engasjement eller flaggets betydning i nasjonens liv. I stedet har vi fått et lærebokeksempel på hvordan offentlig debatt forfaller: Ingen hendelse, intet fenomen diskuteres politisk , men går bare inn i ferdigskrevne talepunkter som skal opprettholde politisk tjenlige konflikter.
 • En redaktør bør lese sin egen avis. Debatt av Vebjørn Selbekk (sjefredaktør i Dagen) i Vårt Land (verdidebatt) 07.05.2020
  I Vårt Lands lederartikkel 6. mai om FN-pins tillegges jeg meninger og holdninger jeg ikke har. Hvis lederskribenten hadde tatt seg bryet med å lese sin egen nyhetsartikkel om saken, så ville vedkommende sett hvor feil det er at jeg angivelig «flørter med krefter som tar avstand fra FN». Eller at jeg setter «FNs kamp for fattigdomsbekjempelse opp mot det norske flagget».
 • Faktisk.no: Motstanden mot FN-nålen startet i ytterliggående miljøer. Vårt Land (faktisk.no)  07.05.2020
  Flere har tatt til orde for å bruke norsk flagg istedenfor en nål som symboliserer FNs bærekraftsmål. Før det ble FN-nålen omtalt som «Quisling Pins» og bærerne av det som «landssvikere« i ytterliggående miljøer i sosiale medier, ifølge Faktisk.no.
 • Norgesmesterskap i pins (FN/Norge). Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten (meninger) 07.05.2020
  Det lille merket har fått enkelte til å hisse seg opp denne våren. Blant annet enkelte i Fremskrittspartiet, en kristenavisredaktør og en mislykket borgermesterkandidat fra Rødt i Stavanger. Denne uken eskalerte det hele til debatt i Dagsnytt 18 på NRK. FN-smultringen symboliserer at man støtter blant annet mål om å utrydde fattigdom og sult og gi godt helsetilbud til alle på kloden. Og 14 andre bærekraftsmål fra FN. FNs pin er så full av godhet at den burde selges både som badering og glorie.
 • Å sette det norske flagget opp mot FN er en dårlig idé. Kommentar av Erik Stephansen i Nettavisen (meninger) 06.05.2020
  Jeg beskylder verken Vebjørn Selbekk, Helgheim eller Amundsen for å tenke i liknende baner som de svenske nasjonalistene. Det norske flagget betyr rett og slett noe helt annet for nordmenn enn det svenske flagget betyr for svenskene. Men akkurat derfor bør norske politikere være forsiktig med å legge slike føringer inn i det norske flagget. Det er rett og slett en dårlig ide. Og hva vil de egentlig oppnå? Det går nemlig godt an å være norsk patriot og likevel være tilhenger av FNs bærekraftsmål - som også Vebjørn Selbekk påpekte.
 • Strid om politisk pynt - krev flagg på frigjeringsdagen. Vårt Land 06.05.2020
  Måndag rykte Dagens sjefredaktør ut på eiga Facebook-side: «Jeg skjønner ikke hvorfor norsk elite på død og liv skal bære FN-pinsen på jakkeslaget. Hva er galt med det norske flagget?» Pinsen det er snakk om er sirkelrund, delt inn i 17 fargefelt, der kvar farge symboliserer FNs 17 berekraftsmål. Om berekraftsmåla seier regjeringa: «Bærekraftsmålene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.»
 • Pins-krangel med alvorlig undertone. Lederkommentar i Vårt Land (verdidebatt) 06.05.2020
  I økende grad finnes det krefter som tar avstand fra FN fordi de ikke vil ta ansvar for verden rundt oss. Det er både overraskende og trist at en redaktør i en kristen dagsavis fløter med slike krefter.
 • Kritikk mot FN-pin. Debatt i Dagsnytt 18, NRK P2 05.05.2020
 • Stopp verden, noen vil av! Kommentar av Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad (meninger) 02.05.2020
  Selv Fremskrittspartiets markspiste eple er fjernet til fordel for gamle rødt, hvitt og blått. Flagget er en protest mot at regjeringens medlemmer en stund har båret et fargerikt merke på jakkeslaget eller kjolebrystet. Den runde nålen representerer FNs bærekraftsmål, av Erna Solberg oppsummert som «hele verdens arbeidsplan for å bekjempe fattigdom, utrydde forskjeller og bremse klimaendringene». Noe slikt vil Helgheim ikke være med på.
 • Per-Willy Amundsen reagerer på bruk av FN-pin: – Krisen vi står i viser at globalistene har gått for langt. Resett 14.04.2020
  Frp-politikeren mener at coronakrisen viser at vi er blitt for avhengige av Kina og andre land. Flere har lagt merke til at flere regjeringspolitikere, deriblant helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja, samt kronprins Haakon, bærer en pin i jakkeslaget som symboliserer FNs Agenda 2030, midt under coronakrisen. 
 • Hvorfor promoteres FNs Agenda 30 i krisen vi opplever nå? Kommentar av Erling Marthinsen på Resett 24.03.2020
  Dette er ikke et forsøk på å skape en konspirasjonsteori. Men det har vært umulig å ikke legge merke til et spesielt fenomen den siste tiden. Det handler om personer i ledende stillinger som bærer en pin, eller et jakkemerke, med logoen til Agenda 2030. I NRK Debatten stilte Oslo-biskop Kari Veiteberg opp med jakkemerket.
 • Er Haakon kronprins av FN og ikke Norge? Document.no 02.03.2020
  Er det ett sted symboler betyr mye og fortsatt lever i beste velgående, så er det i kongehuset. Kroner, scepter, ordner og medaljer viser rang og status. Og det norske flagget er folkets og kongerikets fane. Men i jakkeslaget bærer kronprins Haakon i stedet FNs bærekraftsmål.
 • Derfor går regjeringen og kongehuset med denne jakkepynten. TV2 01.03.2020
  Også statsministeren, som ofte har den på jakken sin, har fått med seg spekulasjonene. – Jeg ser det har vært noen fantasifulle forslag på Twitter, men nålen symboliserer FNs bærekraftsmål, som er hele verdens arbeidsplan for å bekjempe fattigdom, utrydde forskjeller og bremse klimaendringene, sier Solberg til TV 2.
   

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.