FNs klimatoppmøte 23. september 2019

Med svenske Greta Thunberg (16) i spissen gikk ungdom til klimastreik over hele verden i forkant av klimatoppmøtet 23. september under FNs generalforsamling 2019. Budskapet fra FNs generalsekretær António Guterres er klart: Dette er et toppmøte for handling! Statsminister Erna Solberg leder den norske delegasjonen og 27 norske sivilsamfunnsorganisasjoner krever dobling av støtten til FNs klimafond og et nytt norsk klimamål, som lover minst 53% kutt i hjemlige utslipp innen 2030. 

UN Climate Summit 2019.png

Redaksjonen avsluttet 29.09.2019

Aktuelle lenker:

Kommentarer fra sivilsamfunnet:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 29.09.2019):

 • Begynnelsen på slutten for kulten rundt Greta Thunberg. Kommentar av Lars Anders Johansson i Minerva (meninger) 29.09.2019
  Etter talen i FN synes det å ha blitt mulig å stille spørsmål ved den radikale klimabevegelsen og tenåringen som står i spissen av den, uten å anklages for hat. Det er i så fall en seier for den konstruktive miljødebatten.
 • Retorikken holder høyt nivå fordi den treffer sannheten med korte, knallharde øksehogg. Kommentar av Øyvind Søtvik Rekstad, taleskriver og skribent) i Nettavisen (meninger) 29.09.2019
  Greta Thunberg er for ung og «bruker bare retorikk», sier kritikerne. Men det er nettopp hennes korte og kraftfulle setninger som gjør hennes ord sanne.
 • På tide å roe seg ned. Kommentar av Espen Goffeng i Minerva (meninger) 28.09.2019
  Ingen side vinner nye venner med det krakilske bråket som foregår rundt Greta Thunberg.
 • Plagsomme Greta Thunberg. Kommentar av Erling Kjekstad i Nationen (meninger) 28.09.2019
  Hva er forskjellen på en nyhet og en aktualitet? Et av svarene finnes i historien om da redaksjonen i en støre mediebedrift holdt seminar på et hotell utenbys og havnet i en voldsom diskusjon om dette viktige journalistiske skillet.
 • Greta Thunberg til «Skavlan»: Begynte på FN-talen i juni. VG 28.09.2019
  I et nytt intervju med Fredrik Skavlan, slår 16-åringen tilbake mot kritikerne.
 • Thunberg i klimamarsj i Canada: – En kompliment at folk vil kneble oss. Aftenposten (NTB) 28.09.2019
  Klimaaktivisten Greta Thunberg demonstrerte sammen med titusenvis av andre i Montreal på det som ble en ny fredag med globale klimaprotester.
 • 500.000 marsjerte med Greta Thunberg. TV2 28.09.2019
  Flere hundre tusen mennesker tok til Montreals gater fredag for å protestere for klimaet sammen med Greta Thunberg (16).
 • Greta Thunberg tar – heldigvis – litt feil. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 28.09.2019
  Hun kom også med et utfall som kan tolkes som et radikalt oppgjør med økonomisk vekst. Hun sa at mens verden står overfor en masseutryddelse av arter, er alt «dere» snakker om, «penger og eventyr om evig økonomisk vekst». Noe av det interessante denne uken i New York er alle eksemplene på at her tar Thunberg feil. Ikke om utryddelsen av arter. Den er beskrevet av FNs naturpanel. Men om at det bare snakkes om evig økonomisk vekst.
 • Snudde utviklingen til det bedre i uke 39, 2019, eller går det nå utforbakke for alvor? Kommentar av Frank Rossavik i Aftenposten (meninger) 28.09.2019
  Litt av uke, får man si. Greta Thunberg sto på FNs talerstol, bisk i ansiktsuttrykket, hard i tonen. Her var ingen av de runde formuleringene, kloke nyansene og belevne vitsene som forventes av ledere. Bare en sint og alvorlig 16-åring med Aspergers syndrom. Skaper det omsider taktskifte i klimapolitikken at Thunberg fikk ta titusenvis av barn og unges opprør til verdens viktigste talerstol?
 • Klimadugnad som haster. Kronikk av Dag Seierstad, rådgiver for SVs stortingsgruppe og medlem av fagrådet til Attac) i Klassekampen (meninger) 28.09.2019
  De store olje- og gasselskapene fortsetter å leite, langs stadig flere kyster, på stadig større havdjup, med metoder som kan få fram olje og gass som før var utilgjengelig. Fortsetter det slik, ender det med en oppvarming et sted mellom 3,6 og 6,3 grader og gir oss en klode vi ikke kan forestille oss. Det fastslo World Energy Outlook allerede i 2012. Det enkleste spørsmålet er ufattelig nok: Hvorfor leites det over hele verden etter mer fossile energiressurser når det allerede er funnet mye mer enn denne kloden kan tåle?
 • Kriseforståelse utløser handling. Håpløshet utløser resignasjon. Klimaet trenger det første. Kommentar av Trine Eilertsen i Aftenposten (meninger) 28.09.2019
  Påstanden om at «ingenting skjer» i klimaarbeidet, er spenstig. Men ødeleggende.
 • Jeg håper klimaangst blir årets nyord. Kommentar av Anna Kvam (filosofistudent, medlem av Miljøpartiet De Grønne og tidligere ungdomspartileder) i Dagbladet (meninger) 27.09.2019
  Ikke fordi angst, frykt og redsel er det vi trenger mest når vi skal kutte utslipp. Men fordi angsten mange av oss allerede føler på blir mindre hvis vi er flere som bærer den.
 • Klimatrusselen er mye mindre enn ryktet tilsier. Kommentar av Øystein Sjølie (Samfunnsøkonom og finansanalytiker, Oslo) i Aftenposten (meninger) 27.09.2019
  Den sterke velstandsveksten i fattige land har økt utslippene av klimagasser. Dermed blir det varmere. Men det er heldigvis ingen grunn til å frykte noen «klimakatastrofe». Siden 1980 er verdensøkonomien – samlet BNP for alle verdens land – nesten firedoblet. Særlig de fattigste landene har opplevd en dramatisk fremgang i levekårene.
 • Verden går ikke til helvete! Kommentar av Embla R. Mathisen (leder i Changemaker), Hege Skarrud (leder i Spire) og Sunniva Folgen Høiskar (leder i SAIH) i Klassekampen 27.09.2019
  På nesten alle områder går verden framover. Det er likevel et område hvor det går i motsatt retning: klima og miljø. Vi befinner oss i en klima- og miljøkrise, og vi er på etterskudd. Samtidig opplever vi en bølge med klimaopprør og framtidshåp, men også en bølge av framtidspessimisme og følelsen av at det uansett ikke nytter. Vår eksistens er avhengig av at den første bølgen trumfer.
 • Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil? Nettavisen 27.09.2019
  Klimaforsker «faktasjekker» påstandene i Greta Thunbergs tale - punkt for punkt.
 • Geniet Greta Thunberg. Kommentar av Dagfinn Nordbø (satiriker og forfatter) i VG 27.09.2019
  Det er så man gnir seg i øynene. Midt i et turbulent mediekaos, der Trump risikerer riksrett, og det britiske demokratiet rakner i sømmene på direktesendt TV, presterer en 16-åring å komme gjennom ruta og sette dagsorden så ettertrykkelig at drønnet høres over hele kloden. Hvordan er det mulig? Hva var det egentlig som skjedde?
 • Global klimaprotest innledet på New Zealand. Aftenposten (NTB) 27.09.2019
  Titusener av demonstranter samlet seg i byer på New Zealand der de krever klimahandling. I hele verden er det varslet protester fredag.
 • Slik rammer Greta. Morgenbladet 27.09.2019
  I FN mandag falt Greta Thunberg helt inn i refserrollen, sier klimapsykolog Per Espen Stoknes. Selv mener han verden trenger en «Gerhardsen-fortelling» for vårt århundre, og har et forslag kokt ned til fire ord.
 • Dagens middelaldrende mangler respekt. Lederkommentar i Morgenbladet 27.09.2019
  Solberg er ikke Thunbergs allierte, og hvis hun mener innholdet i det Thunberg sier er «flott», kan hun ikke ha hørt etter. Solberg er selve adressaten for Thunbergs kritikk. Og den kritikken – av oljeleting og forbruksvekst – har et solid fundament i forskning. Solberg er uenig – hun mener at det ikke trengs sterkere lut enn det regjeringen legger opp til.
 • Vi skal være takknemlige for Greta Thunberg. Kommentar av Erik Lunde (KrF) i Vårt Land (verdidebatt) 27.09.2019
  Greta Thunberg må være et av de mest bemerkelsesverdige ­menneskene i vår levetid
 • Kven skal vi stola på? Kommentar av Solveig G. Mandelson i Stavanger Aftenblad 27.09.2019
  Det er ikkje Greta Thunbergs dirrande stemme som skremmer. Det er leiande politikarars manglande alvor.
 • Verdens land vil ha nullutslipp i 2050. Er det i det hele tatt mulig? Kronikk av Jonny Hesthammer (PhD, tidligere geologi- og geofysikkprofessor ved Universitetet i Bergen, CEO M Vest Energy) og Sunniva Rose (PhD, doktorgrad i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo, blogger, foredragsholder med forskningsfokus innen kjernekraft og thorium) i Aftenposten (meninger) 27.09.2019
  Vi når målet langt raskere om våre politikere forholder seg til fakta heller enn sterke meninger omkring enkle løsninger på et ufattelig sammensatt problem.
 • Alternativ nobelpris til Greta Thunberg. ABC nyheter (NTB) 26.09.2019
  Årets Right Livelihood-pris går til svenske Greta Thunberg, Aminatou Haidar fra Vest-Sahara, kinesiske Guo Jianmei og brasilianske Davi Kopenawa.
 • Klimapanelet er noen av vår tids største helter. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet (meninger) 26.09.2019
  Det siste året har FNs klimapanel levert ikke mindre en tre spesialrapporter. Det er enorme forskningsprosjekter, satt sammen av vitenskapsfolk over hele verden, kvalitetssikret og publisert med godkjenning av FNs medlemsland tilslutt. De er vår tids viktigste dokumenter, og apparatet som står bak dette arbeidet er noen av de største heltene i vår tid. Rapportene leverer kunnskapsgrunnlaget for å kunne forstå og takle vår tids viktigste utfordring. På mange måter er de den helt grunnleggende dreieboka for hvordan vi må innrette samfunnsutviklingen i verden fra nå, og ut dette århundret.
 • Klimakrisen uten politisk FN-filter. Ole Mathismoen anmelder David Wallace-Wells bok, Den ubeboelige planeten (klimaprosa) i Aftenposten 26.09.2019
  Det er befriende, men brutalt å lese om klimavitenskapen uten den politiske overstyringen som FNs klimapanel utsettes for.
 • FN-rapport viser verre klimaeffekter enn tidligere beregnet. DN (NTB) 26.09.2019
  Isen smelter fortere, havet stiger raskere, ekstremvær rammer oftere, og det vil koste enorme summer å beskytte storbyer mot vannmassene.
 • Ny klimarapport: En måned kortere vinter siden 60-tallet. NRK nyheter 26.09.2019
  En ny FN-rapport slår fast at vi i gjennomsnitt mister fem snødager hvert tiår på grunn av et varmere klima. Havnivået stiger også raskere enn tidligere antatt.
 • Forsker om isbreene i Himalaya: – Klokken er «ett minutt på tolv». NRK nyheter 26.09.2019
  Vannforsyningene til nesten en fjerdedel av verdens befolkning er i fare når stadig mer av isbreene i Himalaya forsvinner.
 • Elvestuen til klimaskeptikere: – De tar feil. VG 26.09.2019
  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er skremt over FNs ferske klimarapport, men visste at den ville by på dårlige nyheter. – Vi har fryktelig dårlig tid, sier han.
 • Brutal beskjed fra FNs klimapanel: Nå tar havet hevn. Aftenposten 26.09.2019
  Havet har til nå vært vår venn i klimakampen og sugd opp 90 prosent av oppvarmingen. Men fremover blir havet den største trusselen.
 • – Planeten er i alvorlig fare nå. Dagsavisen (NTB) 26.09.2019
  Havet stiger raskere enn man tidligere har trodd, og 2,5 ganger raskere enn i perioden 1900 til 1990, ifølge en havrapport spekket med dystre utsikter.
 • FNs klimapanel: Mange millionbyer vil bli rammet av årlig ekstremvær i 2050. Dagsavisen (NTB) 26.09.2019
  Mange av verdens største kystbyer og små øystater vil i 2050 oppleve ekstremvær hvert eneste år, ifølge FNs klimapanel.
 • Ja, hvordan våger vi? Kommentar av Steinar Ulrichsen (ansvarlig redaktør/daglig leder i Sandefjords Blad) i Nettavisen (meninger) 26.09.2019
  Klimadebatten er blitt et verdensmesterskap i å avlede, distrahere og snakke om noe annet enn det som er saken: kan menneskets livsvilkår på jorda reddes, og i så fall hvordan?
 • - Hun er beintøff, et unikum. Dagbladet 26.09.2019
  Greta Thunberg (16) hylles av klimaforskere.
 • Ber voksne skjerpe seg: Har aldri sett så mange personangrep mot barn og unge. NRK nyheter 26.09.2019
  Unicef Norge har de siste dagene delt flere bilder og videoer av klimaengasjerte barn og unge. «Det vi dessverre ser er voksne mennesker som mobber, hetser og kommer med hatefulle kommentarer rettet mot disse barna. Det kan vi ikke tolerere,» skriver Unicef i et Facebook-innlegg. Organisasjonen viser til hets av Greta Thunberg og andre klimaaktivister.
 • Barn er ikke klimafrelsere. Lederkommentar av Magne Lerø i Dagens Perspektiv 26.09.2019
  Sårbare barn kan ta skade av å bli kastet inn i maktkampene i de voksnes verden om hvordan klimakrisen skal løses.
 • Dinosaurene. Replikk av Trine Skei Grande (V) på NRK ytring 26.09.2019
  På samme måte som Donald Trump, vil Pollestad avfeie den angsten og det engasjementet Thunberg målbærer. Det får være hans problem. For det er nettopp det alvoret, den kraften og den tyngden i ungdommens klimaopprør som Thunberg representerer, som vi trenger mer av for å gjennomføre de store endringene samfunnet vårt må gjennom.
 • Greta Thunbergs tordentale: - Helt unik. Nettavisen 26.09.2019
  - Hun er i en helt unik posisjon, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som var til stede under Greta Thunbergs tordentale i FN.
 • Nå må vi snart innføre raushetsplikt. Kommentar av Erik Stephansen i Nettavisen 26.09.2019
  Raushetsplikten kunne gjelde mange politiske motstandere og mange brennbare politiske spørsmål. Vi kunne for eksempel kreve det av de som tydeligvis hater Greta Thunberg, de som håner henne og bruker enhver anledning til å latterliggjøre «naive» 16-åringer som klimastreiker.
 • Når natur blir politikk. Kronikk av Bård Vegar Solhjell (WWF Norge) i Dagsavisen (debatt) 26.09.2019
  Denne ukas internasjonale klimamøte i New York markerte flere viktige tidsskiller. En ny generasjon tok ordet. Det ble enda tydeligere for alle at fossil energi er på vei ut. Til gjengjeld er naturen på vei inn. Klimamøtet i FN september 2019 vil for alltid bli husket som møtet der Greta Thunberg utfordret verdens toppledere på vegne av en hel ungdomsgenerasjon. Fremtiden er ikke lenger representert ved årstall på en graf i en rapport med scenarier. Når millioner av ungdommer fyller gatene, kommer klimakrisen nærmere. Verdens ledere er vel aldri blitt utfordret så direkte som da Thunberg satte øynene i dem og spurte hvordan de våget.
 • Pinlig slapt av Erna. Lederkommentar i Dagbladet (meninger) 26.09.2019
  Ingen vil si «look to Norway» etter ukas klimatoppmøte i FN.
 • Sjøløvenes konge. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 26.09.2019
  Elvestuen var en av heltene på arrangementet etter at han tidligere i uken inngikk en ny avtale om regnskogvern som gir støtte fra Norge til Gabon. Selv startet han med å nevne en – om mulig – enda større klimahelt i New York. – Greta Thunberg har all rett til å være sint på vegne av sin generasjon. Hennes engasjement skal ikke latterliggjøres. Vitenskapen hun presenteres, er korrekt. Det er vårt ansvar å handle, sa Elvestuen.
 • Tenke globalt, handle lokalt. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 26.09.2019
 • Mandag erkjente statsminister Erna Solberg behovet for både internasjonalt samarbeid og nasjonal næringsutvikling da hun talte til klimatoppmøtet i FN. «Vi oppfordrer alle til å være med og akselerere sentrale havbaserte klimatiltak», sa hun og delte ut en rapport der det slås fast at havvind har potensial til å dekke hele klodens energibehov innen 2050. En helt fersk Menon-rapport bekrefter at det ligger et betydelig potensial for å skape nye verdier og arbeidsplasser innen havvind.
 • – Minner om den ikoniske «I have a dream»-talen (Greta Thunberg i FN). Aftenposten 25.09.2019
  – Hvordan våger dere, tordnet Thunberg fra scenen. – Dette er miljø- og klimakrisens svar på Martin Luther Kings ikoniske «I have a dream»-tale. Men der King snakket om en drøm, snakker Thunberg om et mareritt, sier Ringdal.
 • En polariserende klimaheltinne. Lederkommentar i VG (meninger) 25.09.2019
  Greta Thunberg er blitt midtpunkt i en kulturkrig hvor begge sider fyrer seg voldsomt opp.
 • Hetses og advares. Dagbladet 25.09.2019
  På den ene siden hylles klimaaktivisten Greta Thunberg (16) for sin følelsesladde tale under FN-toppuka i New York. På den andre siden hetses hun, hånes og sammenliknes med nazipropaganda. I tillegg advarer Frankrikes president, Emmanuel Macron, om hennes retorikk.
 • Erna Solberg: Trump bør la være å sjikanere Thunberg. Aftenposten (NTB) 25.09.2019
  Trump har retvitret en video av Greta Thunbergs klimatale i FN. En lykkelig ung jente, skriver presidenten. Et hån mot Thunberg, skriver medier.
 • Hysteri i Oslo Frp. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 25.09.2019
  Mangel på politikk og fornuftig lederskap kan forklare at Oslo Frp har hentet fram Carl I. Hagens Facebook-post der han sammenligner Greta Thunbergs imponerende klimaengasjement med eventyret om «Keiserens nye klær». Hagen gjentar sin tidligere påstand om at det ikke er noen klimakrise. Han fører det høyreradikale nettstedet Breitbart som sannhetsvitne.
 • Hvis ikke Greta, hvem? Kommentar av Selma Moren i Dagsavisen (debatt) 25.09.2019
  Hvor er den voksne, som skaper historiske internasjonale klimabevegelser?
 • Giævers bekymringer for Greta Thunberg skaper reaksjoner. Vårt Land 25.09.2019
  Sosiale medier koker etter at VG-kommentator Anders Giæver ytret bekymringer for 16-årige klimaaktivisten Greta Thunbergs helse. KrFs Simen Bondevik anklager Giæver for hersketeknikker.
 • Anders Giæver bekymret for Greta Thunberg: – Martyrer bør være over 18 år. Vårt Land 25.09.2019
  VG-kommentatorens bekymring har utløst kjempedebatt på Facebook. – Giæver tar Thunberg, ikke ballen, svarer Dagbladets Marie Simonsen.
 • «I stedet for å ta ballen, tar Anders Giæver jenten». Kommentar av Simen Bondevik (KrF) i Vårt Land (verdidebatt) 25.09.2019
  I dag var det vondt å se på Dagsnytt 18. Kommentator i VG, Anders Giæver, snakket om hvor «bekymret» han er for Greta Thunberg og hennes oppdragelse og helsetilstand. Tidligere i dag har Giæver ytret at «Jeg håper virkelig at 16 år gamle Greta Thunberg bare blir litt revet med av sine egne, store ord» og at «dette begynner å tendere mot Vær Varsom-plakatens punkt 3.9: «Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser».
 • Uttaler seg om Trump-tweet: – Selvsagt leser jeg den som sarkastisk. TV2 25.09.2019
  Klimaaktivist Greta Thunberg (16) reagerer på USAs president Donald Trumps sarkastiske tweet hos Skavlan.
 • Vi skremmer ikke bort klimakrisen. Kronikk av stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) på NRK ytring 25.09.2019
  Jeg drømmer om en praktisk og jordnær klimapolitikk som reduserer utslipp uten å gå på bekostning av vår levestandard og verdiskaping. Det er mulig, men da må vi jobbe med å få folk med på laget fremfor å støte folk fra oss. Det er her jeg mener Greta Thunberg bommer med talen sin. Den er mest egnet til å skremme. Ikke minst er jeg redd at talen til Thunberg kan gjøre barn og ungdom redde. Det er ingen tjent med.
 • Klimatoppmøtet: Ekspertene skuffet over det de rikeste landene la på bordet. NRK nyheter 25.09.2019
  – Det er nå klarere enn noen gang hvor utilstrekkelig verdens svar på klimakrisen er. Slik oppsummerer observatører og kommentatorer FNs klimatoppmøte.
 • Det er Solberg, ikkje Thunberg, som er problemet. Kommentar av Jens Kihl i Bergens Tidende (meninger) 25.09.2019
  Eg er eigentleg glad Thunberg truleg ikkje les norske aviser. For her heime har vi fått ein pinleg debatt om retorikk heller enn om innhaldet. Det går ikkje. Ei anna kvinne frå Norden heldt faktisk òg ein tale same veke og i same bygg. Det er heller denne talen vi bør diskutere. For vår statsminister Erna Solberg hadde ikkje ein einaste ny lovnad å kome med på klimatoppmøtet i FN. Sjølv om ho sit med all kunnskapen om kva som må til for å bremse dei farlege klimaendringane.
 • Norge skuffet FN-sjefen. Kommentar av Lisa Sivertsen (Kirkens Nødhjelp) i Dagbladet (meninger) 25.09.2019
  Det var på forhånd knyttet spenning til om Norge kom til å følge opp anmodningen om å legge fram økte klimamål, ettersom det målet Norge har i dag, er i samsvar med en global oppvarming på opptil tre grader. Det er dobbelt så mye som det Parisavtalen sier. Det Norge leverte fra talerstolen må ha skuffet FN-sjefen. For det var ikke mye nytt statsminister Solberg kom med. Derimot kom hun med flere gamle løfter.
 • FN-rapport om havet offentliggjøres. DN (NTB) 25.09.2019
  FNs klimapanel IPCC skal offentliggjøre en rapport om havet og de isdekte delene av kloden. Rapporten ble godkjent etter angivelig motstand fra Saudi-Arabia.
 • Klimaangst. tema i Debatten på NRK TV 24.09.2019
 • – Greta Thunberg må beskyttes. Debatt i Dagsnytt 18 på NRK P2 24.09.2019
 • FN-rapport: Havet kan kutte mer CO2 enn utslippene fra alle verdens kullkraftverk. DN 24.09.2019
  Ny FN-rapport tallfester hvordan bruk av havet kan gi store bidrag til klimakutt. Blant rådene er å fange mer vind og spise mer sjømat.
 • Issmelting i Vest-Antarktis får store konsekvenser for verdens kystlinje. Aftenposten (NTB/AFP) 24.09.2019
  Skjebnen til verdens kystregioner avhenger av isen som dekker Vest-Antarktis. Smeltingen kan heve havnivået med flere meter.
 • Greta Thunberg raste mot verdensledere: – Vi kommer aldri til å tilgi dere. Aftenposten 24.09.2019
  Hvordan våger dere! tordnet Thunberg til verdenslederne på FNs klimatoppmøte mandag.
 • Greta Thunberg stoppet sekunder fra ufrivillig Trump-møte. ABC nyheter 24.09.2019
  Etter sitt flammende innlegg under klimatoppmøtet i FN, holdt den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg på å snuble rett på president Donald Trump.
 • Opprørt Thunberg i FN: – Hvordan våger dere!? VG 24.09.2019
  I en gripende tale i FN refset Greta Thunberg (16) verdensledernes klimainnsats.
 • Selvfølgelig er Greta Thunberg sint. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet 24.09.2019
  Greta Thunberg skaper ubehag. Det er fordi hun målbærer den nye, ubehagelige sannheten.
 • Greta Thunberg til verdenslederne: – Hvordan våger dere! Dagsavisen 24.09.2019
  16-årige Greta Thunberg holdt en følesladet tale til verdenslederne ved starten av FNs klimatoppmøte i dag .
 • Gretha Thunberg tok til tårene under tale i FN. TV2 24.09.2019
  – Jeg skulle ikke vært her, jeg skulle vært på skolen. Dere har stjålet min drøm og min barndom med deres tomme ord, sa en sterkt emosjonell Greta Thunberg under en klimadebatt i FN mandag.
 • Trump om Thunberg: – Virker som en lykkelig, ung jente. TV2 24.09.2019
  Etter Greta Thunbergs tale om at kloden er på vei til masseutryddelse, uttalte Donald Trump at hun virker som en jente som gleder seg til fremtiden.
 • – De har stole draumane mine og barndommen min. NRK nyheter 24.09.2019
  – Dersom de vel å svikte oss, kjem vi aldri til å tilgi dykk, sa ei kjensleladd Greta Thunberg då ho talte under ein klimakonferanse i New York.
 • Solberg talte om hav på klimatoppmøte. ABC nyheter (NTB) 24.09.2019
  Statsminister Erna Solberg (H) snakket om klimaløsninger knyttet til havet under FNs klimatoppmøte i New York.
 • FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge. Aftenposten (NTB) 24.09.2019
  Statsminister Erna Solberg (H) hadde ingen skjerpede utslippsmål å smykke seg med på FNs klimatoppmøte i New York.
 • – Vi må gjøre mer, sa Solberg til FNs klimatoppmøte. Dagsavisen 24.09.2019
  – Vi må gjøre mer og handle hurtigere, sa Erna Solberg til FNs klimatoppmøte. Men WWF synes Erna Solberg lovte for lite.
 • – Stor skuffelse etter Ernas tale til FN (klima). NRK nyheter 24.09.2019
  – Norge resirkulerer gamle løfter på klimatoppmøtet i FN. Det er reaksjonen fra bistands- og miljøorganisasjonene.
 • Forventer ambisiøs Solberg under klimatoppmøtet. Kommentar av Dagfinn Høybråten (Kirkens Nødhjelp) i Vårt Land (verdidebatt) 24.09.2019
  Når verdens ledere nå samles i New York er FN-sjefen streng – ingen får gå på talerstolen hvis de ikke legger fram økte klimaambisjoner. Hva blir Norges budskap?
 • Erna må presentere nye klimaplaner for å få tale i FN. NRK nyheter 24.09.2019
  Når verdens ledere samles til klimatoppmøte er FN-sjefen streng – ingen får gå på talerstolen hvis de ikke kan legge fram skjerpede klimaplaner.
 • - Norsk olje gir menneskerettighetsbrudd. Dagbladet 24.09.2019
  FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø slakter norsk oljepolitikk etter tolv dager langt Norges-besøk.
 • FN-rapportør: Mener Norge må gjøre noe med det norske klimaparadokset. Dagsavisen 24.09.2019
  David Boyd, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, mener det er på høy tid at Norge setter en stopper for nye olje- og gassprosjekter.
 • Kloden blir ikke ubeboelig. Kommentar av Astrid Meland i VG (meninger) 24.09.2019
  Verdens statsledere er fløyet inn til New York for å diskutere klima. Det kan virke helmørkt. Men det finnes noe å glede seg over.
 • Tysklands klimapakke på 500 milliarder kroner «ikke nok» ifølge analytiker. DN 24.09.2019
  Tyskland har satt av 54 milliarder euro for å få ned egne utslipp, men Berenberg-sjef tviler på at summen er stor nok til å ha umiddelbar effekt.
 • Donald Trump dukket uanmeldt opp på FNs klimatoppmøte. Dagsavisen (NTB) 24.09.2019
  USAs president dukket mandag opp på FNs klimatoppmøte, til tross for at det tidligere var meldt at han ikke kom til delta.
 • Rapport: Havet kan brukes til å redde klimaet. NRK nyheter 24.09.2019
  Havet kan bidra med så mye som én femdel av klimakuttene for å begrense den globale oppvarmingen. For Norge kan det bety ny næringsvirksomhet.
 • Kald kalkulator mot oppvarming. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 24.09.2019
  Mens den politiske utviklingen nå går ganske tregt, skjer det mer i næringslivet. I forbindelse med klimatoppmøtet er det kommet en serie løfter og uttalelser fra ulike bedrifter og næringslivsledere som bare peker i én retning. Nemlig mot en stadig større bevissthet om at verden skal gå i retning null utslipp.
 • Stanser ikke klimakrisa. Klassekampen 24.09.2019
  Fornybar energi vokser ekstremt raskt, men stanser ikke økte klima­gassutslipp, viser en ny forskningsrapport.
 • Medvind i motvind. Kommentar av Lars West Johnsen i Dagsavisen (debatt) 24.09.2019
  Der ute i havtåka utenfor den amerikanske og den britiske østkysten skimter vi nå konturene av framtida til norsk offshoreindustri. Havvind som næring kan, ifølge en ny rapport, skape tusenvis av nye, norske jobber basert på vår nasjonale spisskompetanse. Nyhetene om Equinors gryende havvindeventyr står nærmest i kø om dagen. Som høytrykk i juli.
 • Skuffelse over Erna på klimatoppmøtet: “Norge styrer mot 3 graders oppvarming”. Transit Magasin 24.09.2019
  På FNs klimatoppmøte søndag annonserte statsminister Erna Solberg at regjeringen vil doble bidraget til Det grønne klimafondet fra 400 millioner til 800 millioner kroner per år fra 2020.
 • FNs klimatoppmøte. Urix på NRK TV 23.09.2019
 • Klimatoppmøtet i New York. Dagsnytt 18 på NRK P2 23.09.2019
 • Solberg tror hun styrer mot valgseier i FN. Norge har et trekkplaster i bakhånd. Aftenposten 23.09.2019
  Statsministeren og utenriksministeren legger vekt på Norges erfaring innen konfliktløsning, bistand og store vekt på flernasjonalt internasjonalt samarbeid som viktige argumenter for at Norge bør være med. – Vi kan heller ikke bare overlate til andre å ta ansvar. Det ville være usolidarisk, sier Solberg.
 • Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: - Bare Norge kan ivareta norske interesser. Dagsavisen 23.09.2019
  Statsminister Erna Solberg (H) går denne uken inn i den avgjørende sjarmøretappen for å sikre Norge plass i Sikkerhetsrådet.
 • Erna Solberg: - Ja, jeg skal treffe Trump. Nettavisen 23.09.2019
  Statsminister Erna Solberg har en svært hektisk uke foran seg i New York og FN-bygningen.
 • «Parisavtalens mor»: – Brasils oppførsel er ren og skjær kriminalitet. Bistandsaktuelt 23.09.2019
  Christiana Figueres er sjokkert over avskogingen av klodens regnskoger, og feller en hard dom over Brasils regjering. Men den tidligere FN-toppen er forsiktig optimist på vegne av årets klimatoppmøte i New York.
 • Statsminister i naturkrisenes tid. Kommentar av Bård Vegard Solhjell (WWF Norge) i VG (meninger) 23.09.2019
  Når Erna Solberg drar til FN-toppmøte i New York, må hun ta med seg et nytt norsk klimamål, en plan for mer natur og en bukett nye tanker om storpolitikk i klima- og naturkrisenes århundre.
 • Avviser Trumps absurde kreft-påstand. Dagbladet 23.09.2019
  Verken statsminister Erna Solberg (H) eller Equinors toppsjef, Eldar Sætre, støtter den høyst kontroversielle påstanden fra USAs president, Donald Trump, om at vindmøller fører til kreft.
 • Klimatoppmøte krever ny norsk klimapolitikk. Kronikk av 17 ulike sivilsamfunnsorganisasjoner i Dagbladet (meninger) 23.09.2019
  FNs generalsekretær inviterer til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Statsledere som bare kommer for å snakke, er ikke velkomne. Dette er vårt brev og bønn til vår statsleder, Erna Solberg, om å pakke kofferten med ny klimapolitikk.
 • Det er fint med Greta Thunberg, men hun kan ikke erstatte Barack Obama. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 23.09.2019
  Nå opplever Kina at det ikke har en klimapartner i USA lenger. Det forrykker balansen i det hele og gjør ting mer komplisert. Den tilliten de to landene klarte å bygge, la mye av grunnlaget for suksessen i Paris. Den tilliten Trump nå river ned, gjør arbeidet frem mot møtet i Glasgow mye tyngre. Thunberg er fin å ha for Guterres. Men hun kan ikke erstatte Obama.
 • Klimatoppmøte: Norge inn i nytt, stort regnskogprosjekt. Dagsavisen 23.09.2019
  Avskogingskrisen i Brasil vil ikke bli løst med det første. Norge trapper nå opp regnskogsatsingen i land som leverer resultater og lanserer nytt milliardprosjekt på klimatoppmøte.
 • Erna Solbergs haveksperter kan gi fisk flyskam. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 23.09.2019
  Statsminister Erna Solberg jobber for å få havspørsmål høyere opp på den internasjonale dagsorden. Nå kan hun skape røre også hjemme. I forbindelse med FNs klimatoppmøte i New York lanserer hun mandag en ekspertrapport om hvordan tiltak knyttet til havet kan bidra til å få ned utslipp og bremse klimaendringene.
 • Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling. Aftenposten (NTB) 23.09.2019
  Det opplyser det danske Statsministeriet i en pressemelding, der det heter at det er nødvendig med store investeringer fra privat sektor dersom FNs verdensmål og Parisavtalen skal realiseres.
 • FN har klimautslipp som et lite land – ansatte krever grep. TV2 (NTB) 23.09.2019
  FN-systemet og dets over 40.000 ansatte har like store klimautslipp som et lite land.
 • Der katastrofen er en mulighet. Kommentar av Morten Strand i Dagbladet (meninger) 23.09.2019
  I spagaten mellom å allerede erfare dramatiske klimakatastrofer, og de økonomiske mulighetene et varmere klima skaper, velger Russland mulighetene. Og katastrofene.
 • Dansk pensjonsfond tar klimagrep: Derfor solgte vi oss ut av Equinor. E24 23.09.2019
  Det danske pensjonsfondet MP Pension har solgt seg ut av Equinor og ni andre store oljeselskaper. De frykter dårlig avkastning hvis verden tar grep for å nå målene i Paris-avtalen.
 • Når fattigfolk må ta støyten for klimatiltakene. NRK nyheter 22.09.2019
  Klimaendringene går verst ut over fattigfolk verden over. Det er opplest og vedtatt. Ikke like opplagt er det at tiltak for å redde klimaet ofte også går hardt ut over dem som har minst å rutte med.
 • Miljøminister Elvestuen hyller Greta Thunberg: - All hets er forkastelig. Nettavisen 22.09.2019
  - All hets er forkastelig, og kritikken er grunnløs. Greta Thunberg klarer å mobilisere en hel generasjon ved å ha et tydelig og klart budskap.
 • Trumps nye ansikt i FN: Uerfaren diplomat med hjemlengsel skal ikke diskutere kull. Aftenposten 22.09.2019
  Hun har lovet å være en klimapådriver i FN, men skal holde seg unna spørsmål om kull ettersom ektefellen er kullmilliardær.
 • Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge. Dagsavisen (NTB) 22.09.2019
  FNs generalsekretær António Guterres har utnevnt seg selv til hovedlytter når FN i dag holder klimatoppmøte for unge. Svenske Greta Thunberg er en av talerne.
 • Trump skrur klokken tilbake. Lederkommentar i VG (meninger) 21.09.2019
  Den globale klimastreiken fredag og mandagens klimatoppmøte i FN i New York retter søkelyset mot den største utfordringen i vår tid. Vi vet hva som må gjøres. Et av de største problemene er at presidenten i landet som slipper ut nest mest CO2 i verden gjør det stikk motsatte.
 • Global klimastreik kan slå alle rekorder. Aftenposten (NTB) 21.09.2019
  Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang. Klimaaktivist Greta Thunberg (17) kaller den enorme deltagelsen «en seier».
 • I dag klimastreiker ungdommer i 2600 byer. Aftenposten (NTB) 21.09.2019
  I 2600 byer verden over dundrer nå unge løs med verdens største klimastreik. I USA har også flere selskaper hengt seg på.
 • Klimastreik fra stillehavsøyer via Kabul til Wall Street. Aftenposten 21.09.2019
  Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang, tre dager før FNs klimatoppmøte i New York.
 • Verdensomspennende klimastreik i gang. NRK nyheter 21.09.2019
  – Dere forventer at vi skal være på skolen og gjøre skolearbeid. Vi forventer at dere skal være i nasjonalforsamlingene og gjøre det dere er satt til.
 • Kilder: Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro. Aftenposten (NTB) 21.09.2019
  Pakken med klimatiltak som den tyske regjeringen er blitt enig om, har en prislapp på over 50 milliarder euro, opplyser regjeringskilder.
 • Erna må lære av Greta. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 21.09.2019
  I går var det igjen klimastreik. Ungdom i 150 land over hele verden brukte sin stemme til å rope opp og ut mot politikk som ødelegger deres framtid. I Norge var det i går klimastreik 11 steder. Ungdommen viser vei.
 • Klimademonstrasjoner verden over. Dagsnytt 18, NRK P2 20.09.2019
 • Millioner av barn og unge verden over streiker for klimaet. TV2 (NTB) 20.09.2019
  Organisasjonene ber Solberg komme med to nye lovnader i New York: Et nytt norsk mål om 53 prosent kutt i hjemlige utslipp innen 2030 i forhold til 1990, og en ny dobling av norsk pengestøtte til Det grønne klimafondet. Samtidig opplyser utviklingsminister Dag Inge Ulstain til VG at den norske regjeringen setter av sju milliarder kroner til klimatiltak i det neste statsbudsjettet.
 • Greta Thunberg gir ut bøker i USA. Aftenposten (NTB) 20.09.2019
  Først krysset hun Atlanteren i seilbåt. Nå gir den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) ut to bøker i USA.
 • Svenske tilstander i sikkerhetsrådet? Kommentar av Katharina Bu (Agenda) i Vårt Land (verdidebatt) 21.09.2019
  Norge kjemper om en plass i FNs sikkerhetsråd, men det er vanskelig å skjønne hvorfor.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.