Hva nå - etter Trumps "fredsplan" for Midtøsten?

Den lenge varslede fredsplanen for Midtøsten omsider blitt lagt fram. USAs president Donald Trump kaller den «århundrets avtale» for Israel og Palestina. Få, om noen, tror den vil føre til fred. - Konflikten mellom Israel og Palestina må løses med utgangspunkt i FN-resolusjoner, folkeretten og bilaterale avtaler, understreker FNs generalsekretær António Guterres. Norsk Folkehjelp er klar i sin vurdering: Den såkalte fredsplanen undergraver folkeretten. Her samler vi mediedekningen og debatten.

From Peace to Prosperity.jpeg

Redaksjonen avsluttet 28. februar 2020.

Aktuelle lenker:

Kommentarere fra sivilsamfunnsorganisasjoner (i Norge):

 • Den såkalte fredsplanen undergraver folkeretten. Pressemelding fra Norsk Folkehjelp 29.01.2020
  President Trumps såkalte fredsplan for Israel-Palestina-konflikten er provoserende ensidig. Ingen løsning er mulig uten palestinerne ved forhandlingsbordet. Planen er en undergraving av folkeretten og FN, og Norge må ta sterk avstand til planen.
 • En plan uten fred. Palestinakomiteen i Norge 29.01.2020
  «Århundrets avtale» visker ut Palestina fra kartet og gir Israel grønt lys til å sementere en allerede eksisterende apartheidpolitikk overfor palestinerne.

Kommentarer fra Med Israel for Fred (MIFF):

Medieklipp og -debatt (oppdatert per 28.02.2020):

 • Mener Trump-plan ligner på apartheid (Midtøsten). Dagsavisen (NTB) 28.02.2020
  En rekke tidligere europeiske toppledere, blant dem Gro Harlem Brundtland, går hardt ut mot Donald Trumps plan for Midtøsten og mener den ligner på apartheid.
 • Fredsplanen og de lokale kirkenes tydelige reaksjon. Kommentar av Jens Olav Mæland (Pensjonert sokneprest, Bryne) i Stavanger Aftenblad (meninger) 17.02.2020
  Den amerikanske fredsplanen for Israel/Palestina-konflikten – «Deal of the century» som ble presentert 28. januar, har ført til mange reaksjoner. Mens Israels myndigheter lovpriser den, blir den tvert avvist av motparten.
 • Følg AUF, ikke USA! Kommentar av Hoda Imad (sentralstyremedlem med internasjonalt ansvar i AUF) i Klassekampen (meninger) 17.02.2020
  Donald Trumps forslag 28. januar til fredsløsning i Israel og Palestina viser at USA igjen plasserer seg på feil side av historien. I stedet for å skape fred, har Trump kun skapt mer frustrasjon, irritasjon og sinne– spesielt blant palestinere. Den såkalte fredsplanen, som vil resultere i et palestinsk lappeteppe, bekrefter at USA er Israels mest lojale støttespiller, som aksepterer en okkupasjonsmakts utvidelse på bekostning av den okkuperte. En støttespiller som tolererer og rettferdiggjør urett.
 • Palestinerne sier nei til Trumps fredsplan. Slik blir straffen. Aftenposten 15.02.2020
  Donald Trump kutter all hjelp til palestinerne fra 2021.
 • Netanyahu fikk bare halve gevinsten av Trumps plan. Vårt Land 12.02.2020
  Statsminister Benjamin Netanyahu har ikke fått den oppturen han håpet på, knappe tre uker før Israels tredje valg på under et år.
 • Abbas sammenligner Trumps kart over Palestina med en sveitserost. Dagsavisen (NTB/AFP/DPA) 12.02.2020
  President Donald Trumps plan for Midtøsten er et forsøk på å hindre at palestinerne får en uavhengig stat, hevder president Mahmoud Abbas i FNs sikkerhetsråd.
 • USA advarer Israel mot annektering av bosetninger. Vårt Land (NTB) 10.02.2020
  USAs ambassadør advarer Israel mot å egenrådig annektere bosetninger på Vestbredden. Det kan sette fredsplanen i fare, sier han.
 • Bytter vekk statsborgere. Klassekampen 10.02.2020
  Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
 • Ingen Israel-visitt for kongen. Vårt Land 08.02.2020
  Kong Harald reiser snart på første statsbesøk i Midtøsten. Invitasjonen til Israel lar han ligge. – Kan handle om statsminister Benjamin Netanyahu, sier diplomatikjenner.
 • Israelere og palestinere på kollisjonskurs. Dagsavisen 04.02.2020
  Sint og oppgitt tilbrakte Palestinas president Mahmoud Abbas helga i Kairo, der han søkte å få den arabiske verdenen bak seg i en felles fordømmelse av USA nye fredsplan. – Jeg vil ikke bli den som går ned i historien som mannen som solgte Jerusalem, sa Abbas under møtet i Den arabiske ligaen.
 • Seniorforsker etterlyser ny Midtøsten-politikk. Vårt Land (NTB) 04.02.2020
  – Realitetene har løpt fra norsk Midtøsten-politikk, mener seniorforsker Jørgen Jensehaugen.
 • Norge kan ikke la USA valse over Palestina. Hans Christian Knudsen (20), kommunestyrerepresentant Sogndal SV, på Si;D i Aftenposten (meninger) 02.02.2020
  FN har stadig kritisert Israel for hva de gjør som er folkerettsstridig, som for eksempel bosettingene i palestinske områder. At USA nå går ut og handler mot FN, er ikke bare dumt, men også uhyrelig farlig. Det viser at USA er et land som ikke overholder samarbeid, eller menneskerettighetene for den saks skyld. Bør du kunne være onkel politi i verden, selv om du ikke håndhever universelle menneskerettigheter?
 • Dette kunne blitt Palestinas kornkammer. Nå kan nesten alt bli israelsk land. Aftenposten 02.02.2020
  Israel gjør seg klare til å annektere store deler av Vestbredden. Dette er grunnene til at de vil sikre seg Jordandalen.
 • Abbas: Palestinerne kutter alle bånd til Israel og USA. NRK nyheter (NTB) 02.02.2020
  Den arabiske liga avviser Donald Trumps Midtøsten-plan, mens president Mahmoud Abbas sier at palestinerne vil kutte alle bånd til Israel og USA.
 • Advarer mot ensidige skritt i kjølvannet av Trumps Midtøsten-plan. Minerva+ 01.02.2020
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kaller annektering av landområder med makt uakseptabel, og sier Norges arbeid for fred ikke forandres av den amerikanske planen
 • Dette var ingen fredsplan. Lederkommentar i Bergens Tidende (meninger) 01.02.2020
  Trump skaper ikkje fred i Midtausten med ein parodi av ein fredsplan.
 • Naboland er stille i båten. Klassekampen 01.02.2020
  Utenriksministrene i Den arabiske liga holder hastemøte om Donald Trumps Palestina-plan i dag. Men det er intet krisemøte.
 • Erdogan: Land som støtter Trump-planen, er forrædere. TV2 01.02.2020
  Arabiske land som støtter president Donald Trumps plan for Israel og Palestina er forrædere, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
 • Århundrets verste avtale. Kommentar av Øystein Magelssen (generalsekretær KFUK-KFUM Norge) og Fredrik Glad-Gjernes (daglig leder KFUK-KFUM Global) i Vårt Land (verdidebatt) 31.01.2020
  I går kom den endelig. Avtalen som Donald Trump over en lengre periode har referert til som «århundrets avtale» - en avtale som skal sikre fred mellom Israel og Palestina. Det er bare et problem, nemlig at én av to parter ikke deltok i det som dermed ikke kan kalles reelle fredsforhandlinger.
 • Kan vi få en verdig norsk politikk, takk? Kommentar av Alexander Fossen Lange (internasjonal leder i Sosialistisk Ungdom) i Klassekampen (meninger) 31.01.2020
  For Norges del kommer fredsplanen på et interessant tidspunkt, nemlig en uke etter at Venstre-leder Trine Skei Grande slo fast at den nye regjeringen kom til å fortsette å styre på Granavolden-plattformen, der kun ett land nevnes, nemlig Israel. Med KrFs inntreden i regjering, skulle det kunne bli et poeng å bygge et enda bedre forhold til Israel, uten at statens grove folkeretts- og menneskerettighetsbrudd i det hele tatt nevnes.
 • Palestinere demonstrerer mot «fullstendig uansvarlig» fredsplan. NRK nyheter 31.01.2020
  Donald Trumps forslag til fredsplan har fått palestinere til å demonstrere mot det som oppfattes som en ensidig, proisraelsk plan. Det israelske militæret har satt inn forsterkninger i palestinske områder.
 • Mouda (76) har vært flyktning i over 70 år. Nå har hun gitt opp Palestina. VG 31.01.2020
  Mouda al Daarwish var fire år da hun og familien ble drevet ut av hjemmet sitt, da Israel ble opprettet i 1948. Mens datteren resignert bryter ut i gråt, sier hun til VG: – Jeg er et dødt menneske.
 • Kjell Magne Bondevik: President Trumps Midtøsten-plan er fullstendig dødfødt. VG 30.01.2020
  Tidligere statsminister og Israel-venn Kjell Magne Bondevik reagerer kraftig på fredsplanen som president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu presenterte tirsdag.
 • Trump varslet fred i Midtøsten. Nå vil Israel gå til aksjon. Aftenposten 30.01.2020
  Den israelske regjeringen varsler anneksjon av omstridte områder så snart som mulig.
 • Små sjanser for Trumps fredsplan. Lederkommentar Aftenposten (meninger) 30.01.2020
  I sum kan man si at planen er hakket mer balansert enn man kunne vente, gitt at palestinerne forsvant ut tidlig og Trump åpenbart har vært mest opptatt av å tilfredsstille Israel. Likevel er det liten grunn til å tro at planen kan legge grunnlaget for en fredsløsning.
 • Israel sender flere soldater til Vestbredden og grensen til Gazastripen. Dagsavisen (NTB) 30.01.2020
  Den israelske hæren oppgir at den sender forsterkninger til den okkuperte Vestbredden og til grensen til Gazastripen. Det skjer samtidig som palestinerne er rasende over USAs nye Midtøsten-plan, som tirsdag ble lansert av president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
 • Fra drøm til mareritt for palestinerne. Analyse av Roger Hercz i Dagsavisen 30.01.2020
  I snart 30 år har verden tatt det for gitt at en palestinsk stat vil bli opprettet. Ikke lenger. Drømmen om en palestinsk stat kan bli et mareritt.
 • Professor: Trumps plan er en ydmykelse av palestinerne. Dagsavisen (NTB) 30.01.2020
  Det er helt usannsynlig at Donald Trumps plan for fred mellom Israel og Palestina blir realisert, sier professor Nils Butenschøn. Han kaller planen kolonialistisk og ydmykende.
 • Dødfødt Palestina-kart fra venner i trøbbel. Analyse av Geir Ove Fonn i Vårt Land 30.01.2020
  USAs president Donald Trump fortsetter med en egenrådig utenrikspolitikk som bryter med det meste av diplomatiske spilleregler.
 • Kan få uante konsekvenser. Klassekampen 30.01.2020
  Mens USA og Israel har inngått «Århundrets avtale» seg imellom, vurderer palestinerne å trekke tilbake anerkjennelsen av Israel.
 • Ryggen fri for annektering. Kommentar av Peter M. Johansen i Klassekampen (meninger) 30.01.2020
  Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) står fortsatt på tostatsløsningen, 26 år etter Oslo-avtalen. Den er det stadig færre som tror på lenger. USAs president Donald Trumps plan, som ble presentert på tirsdag og som PLO-leder og president Mahmoud Abbas kaller «århundrets ørefik», dreper effektivt tostatsløsningen. Det til tross for at Trump hevder at hans «århundrets avtale» er «en vinn-vinn mulighet for begge sider, en realistisk tostatsløsning som løser risikoen med en palestinsk stat for Israels sikkerhet.»
 • På Israels nåde. Lederkommentar av Mari Skurdal i Klassekampen (meninger) 30.01.2020
  Likevel oppleves det som en hån når «århundrets plan» så glatt hopper over både FN-resolusjoner og folkerett. Trumps plan er dessverre snarere et veikart mot nye konfrontasjoner enn mot fred.
 • Dødsstøtet for Palestina. Lederkommentar i Stavanger Aftenblad (meninger) 30.01.2020
  I et åpenbart forsøk på å lede oppmerksomhet bort fra riksrettssaken avdekket president Trump en såkalt «fredsplan» for de palestinske områdene. Problemet er selvsagt at planen er diktert av Israel.
 • Donald Trump sletter Palestina fra kartet. Kommentar av Jan-Erik Smilden i Dagbladet (meninger) 29.01.2020
  Det var Israel for alle penga da USAs fredsplan ble offentliggjort i Det hvite hus i kveld. De snakket om en framtidig palestinsk stat, men i løpet av femti minutter gjorde USAs president og Israels statsminister Benjamin Netanyahu det klart at det aldri vil bli opprettet noe som likner en vanlig stat for palestinerne på Vestbredden og i Gaza.
 • Midtøsten-ekspert om fredsplanen: – For å sikre gjenvalg av Trump og Netanyahu. VG 29.01.2020
  Eksperter mener president Donald Trumps plan kan føre til oppblussing av den betente konflikten heller enn fred mellom Israel og palestinerne.
 • Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar. Aftenposten (NTB) 29.01.2020
  – I dag tar Israel et stort skritt mot fred, sier USAs president Donald Trump. Tusenvis av palestinere demonstrerer på Gazastripen i protest mot fredsplanen.
 • Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina. ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Jonas Gahr Støre stempler Donald Trumps plan for Midtøsten som en diktert løsning, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier det er opp til partene.
 • Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak. ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Saudi-Arabias kong Salman bekrefter landets fortsatte støtte for palestinske rettigheter etter at USAs president Donald Trump la fram sin plan for Midtøsten.
 • Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale. ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Midtøsten-planen til president Donald Trump innfrir de viktigste kravene fra Israel og er en diktert løsning til palestinerne, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 • Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern. ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Den israelske fredsorganisasjonen Peace Now kaller Donald Trumps fredsplan for like virkelighetsfjern som den er oppsiktsvekkende.
 • Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull. ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Palestinske Hamas kaller Donald Trumps Midtøsten-plan for tøvete og sier at Israel og USA vil måtte ta ansvar for det de har gjort.
 • Lysbakken om Trump-plan: – Dette er ingen fredsplan. Dagsavisen (NTB) 29.01.2020
  Midtøsten-planen til president Donald Trump innfrir de viktigste kravene fra Israel og er en diktert løsning til palestinerne, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar avstand fra planen.
 • Søreide vil studere Trumps plan. Vårt Land (NTB) 29.01.2020
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere innholdet i president Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne.
 • Fredsplan uten fredshåp. NRK nyheter (urix forklarer) 29.01.2020
  Donald Trump har ofte kalt den «århundrets avtale». Lite tyder på at beskrivelsen er treffende. For da Trumps lenge varslede fredsplan for Midtøsten ble fremlagt i Det hvite hus i kveld, ble det klart at den ikke var noe særlig mer balansert enn ventet.
 • Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger. Vårt Land (NTB) 29.01.2020
  President Donald Trump presenterte tirsdag en plan for fredsløsning mellom Israel og Palestina, utarbeidet i samarbeid med israelerne.
 • Israel får behalde ulovlege busettingar i ny fredsplan. NRK nyheter 29.01.2020
  FNs sikkerheitsråd har tidlegare slått fast at det er i strid med folkeretten. Trump har kalla det «århundrets avtale». Palestina avviser fredsplanen.
 • FN slutter ikke opp om Trumps plan (Midtøstenplanen). ABC nyheter (NTB) 29.01.2020
  Konflikten mellom Israel og Palestina må løses med utgangspunkt i FN-resolusjoner, folkeretten og bilaterale avtaler, sier FNs generalsekretær António Guterres.
 • Jonas Gahr Støre om Trumps fredsplan: – En diktert løsning til palestinerne. VG 29.01.2020
  Ap-lederen kaller Donald Trumps nye fredsplan for et diktat – og ikke en avtale. SV mener Norge må ta avstand til den.
 • Ensidig plan. Lederkommentar i VG (meninger) 29.01.2020
  President Donald Trump kaller sin fredsplan for Midtøsten for århundrets avtale. Det er det ikke. Det ligner ikke engang en avtale, bare en plan som tilgodeser en part i konflikten.
 • Et lenge varslet politisk drap. Kommentar av Peter M. Johansen i Klassekampen (meninger) 29.01.2020
  Israelsk annektering av Jordan-dalen dreper Palestina som stat.
 • Trump legger frem «århundrets avtale». DN (NTB) 28.01.2020
  Tre år på overtid lover president Donald Trump nå å legge frem «århundrets avtale» for Israel og Palestina, men noen fredsplan blir det neppe.
 • Donald Trumps plan: – Et dødskyss for freden i regionen. Dagsavisen 28.01.2020
  Etter hele tre år med «forhandlinger» skal president Donald Trump denne uka legge fram sin lenge ventede fredsplan for israelerne og palestinerne. Kun Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tilfreds.

Tidligere relevante dybdeartikler fra RORG-samarbeidet/Global:

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.