Hva nå med regnskogsatsingen i Brasil?

- Norge – og verdenssamfunnet – må finne nye måter for å støtte de mange kreftene i Brasil som jobber for å ta vare på regnskogen, mener Anders Haug Larsen i Regnskogfondet. Etter at Brasil har brutt avtalen med Norge og Tyskland varslet klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sist uke at årets utbetalinger til Amasonasfondet ville bli stanset. Brasils president Jair Bolsonaro, med merkelapper som "høyrepopulist" og "Tropenes Trump", har lagt om landets politikk overfor Amasonas og blitt en trussel mot både regnskogen og dens urfolk. Han truer dermed også klima- og regnskogsatsingen i Amasonas, som har vært Norges storsatsing i det internasjonale samarbeidet for å stanse klimaendringene.

Utsikt over Amazonas - foto Thomas Marent.jpeg
Utsikt over Amazonas. Foto: Thomas Marent

Redaksjonen avsluttet 08.09.2019
Følg saken videre i dybdeartikkel: Norge - ustemt for bærekraftig utvikling i Brasil, 09.09.2019

Aktuelle lenker:

Siste nyhetssaker fra departementene (oppdatert 26.08.2019):

Kommentarer og informasjon fra sivilsamfunnet (oppdatert 07.09.2019):

Medieklipp og -debatt (oppdatert per 08.09.2019):

 • Oljefondet kan ha 25 milliarder i Amazonas. E24 08.09.2019
  Oljefondet anslår at det eier for 25 milliarder kroner i selskaper som kan tenkes å medføre fare for avskoging i Amazonas. Men det vil være en stor jobb å få fullstendig oversikt, understreker fondet.
 • Oljefondet har milliarder i selskaper som bidrar til katastrofen i Amazonas. VG 08.09.2019
  De aktuelle selskapene produserer soya og storfekjøtt, som bidrar til avskoging og CO₂-utslipp i Amazonas. Organisasjonen Framtiden i våre hender er kritisk til at oljefondet og andre norske investorer tjener penger på den omstridte virksomheten. – Vi kan ikke fortsette å bidra til eller tjene på denne miljøkatastrofen, sier leder Anja Bakken Riise.
 • Sju land oppretter Amazonas-nettverk. ABC nyheter (NTB) 07.09.2019
  Sju latinamerikanske land signerte fredag en såkalt skogerklæring for å støtte Amazonas-regnskogen. Brasils president deltok i møtet via videosamtale.
 • Målretter miljøreklame. Klassekampen 07.09.2019
  Brasil peprer nordmenn med Amazonas-propaganda. – Tyder på at Brasils regjering er redd for at Norge skal trekke seg fra frihandelsavtale, mener miljøorganisasjon.
 • Amazonas. Kommentar av Arild Rønsen i Klassekampen (meninger) 06.09.2019
  Amazonas brenner, og de siste ukene har jeg og alle jeg kjenner nærmest hatt panikk. Så godt som all nyhetsdekning har tilsagt at vi står overfor et «breaking point» i Amazonas – brenner det mer nå, så går alt til helvete. Og hvis det går til helvete med Amazonas, så går vel alt til helvete? Nei, mener Vassnes.
 • Mister vi Amazonas, taper vi kampen mot klimakrisen. Kommentar av Frode Pleym og Esben Marcussen (Greenpeace) i Bistandsaktuelt 05.09.2019  
  Brannene i Amazonas er en internasjonal krise. Vi må redde regnskogen, og Norge har flere strenger å spille på enn å holde tilbake regnskogstøtte. Men da må vi tenke på å redde regnskog, ikke å tjene penger. 
 • Amazonas brennes, – og Norge svarer med mer handel med Brasil. Kommentar av Bård Vegar Solhjell (WWF Norge) i Stavanger Aftenblad  04.09.2019
  Akkurat når det trengs internasjonalt press for å stoppe nedbrenningen og avskogingen i Amazonas, inngår Norge en ny handelsavtale med Brasil – på verst tenkelige tidspunkt.
 • Vi trenger føringer for et bærekraftig skifte. Kommentar av Anja Bakken Riise (leder, Framtiden i våre hender), Gaute Eiterjord (leder, Natur og Ungdom), Esten Solem (Rydd Norge), Kjell Erik Brandstadmoen (styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag) og Natalia Tyse (Latin-Amerikagruppenes styrerepresentant i Alliansen ny landbrukspolitikk) i Nationen 04.09.2019
  President Jair Bolsonaro vil tjene penger og bryr seg ikke om avskoging, menneskerettigheter eller klimakrisa. Det har gått såpass langt at Norge kutter støtten til Amazonasfondet. Samtidig er norsk land- og havbruk fortsatt avhengige av problematisk soya fra Brasil. Heldigvis har NHO og Sjømat Norge uttalt at de vil fase inn alternativer til lite bærekraftig brasiliansk soya.
 • Vil regjeringen bidra til å redde Amazonas? Kommentar av Bård Harstad (Professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo) i DN 04.09.2019
  Når Amazonas-landene fredag sammenligner utvikling med vern, kan vi bare håpe at de regner med en fremtidig kompensasjon. Konsekvensene for handel regnes med allerede. På kort sikt er det nemlig handel som gjelder. Handelskrigen med USA har gjort at Kina kjøper soya fra Sør-Amerika. Det er økt etterspørsel og eksport av soya og kjøtt som driver frem avskogingen i Brasil og nabolandene.
 • Vil skru opp soya-sinnet. Klassekampen 04.09.2019
  Amazonas-forskningssjef sier norske selskaper må granske sine soyaleverandører. Men å droppe Brasil-soya kan gjøre vondt verre, mener han.
 • Norsk regnskogstøtte til Kongo-Brazzaville. ABC nyheter (NTB) 04.09.2019
  Norge går sammen med EU og flere andre land for å bistå Kongo-Brazzaville med å beskytte verdens nest største regnskogområde.
 • Er det småbønder som står bak avskogingen i Amazonas? Bistandsaktuelt 04.09.2019
  Er det fattige småbønder som står bak avskogingen i Amazonas? Slett ikke, om man skal tro rapporter fra Brasils egne statlige etterforskere.
 • Ny sjef gir mer avskoging. Kommentar av Solveig Aamot og Erlend Andre Tveiten Hermansen (seniorforskere ved CICERO) i Klima 03.09.2019
  Avskogingen i deler av Brasils regnskogs- og savanneområder øker ved regimeskifter.  Når forvaltningen byttes ut utnytter avskogingskreftene styringsvakuumet som oppstår før en ny administrasjon er på plass. Denne gangen er det imidlertid en fare for at avskogingen vil fortsette å øke, også etter at den nye administrasjonen er kommet skikkelig i gang.
 • Ei ku tilpassa Amazonas eller Norge? Kommentar av stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i Nationen 03.09.2019
  Vi gjør oss mindre avhengig av våre egne beiteressurser og mer avhengig av arealer i utlandet.
 • Sant og usant om brannene i Amazonas. Kommentar av Vidar Mæland (Prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes) i Vårt Land (verdidebatt) 03.09.2019
  Generelt gjelder det for oss som er overbevist om at kloden har et klimaproblem: Hvis vi blir tatt i å manipulere fakta og tall for å fremme vår agenda, snører klimaskeptikerne bare kappen tettere om seg og sier: Var det ikke det vi sa? Kan vi da tro på resten av det de sier?
 • Bolsonaro dropper regionalt Amazonas-møte. NRK nyheter (NTB) 03.09.2019
  Jair Bolsonaro trekker seg fra det regionale møtet for presidenter fra Amazonas-landene i Sør-Amerika. Samtidig faller populariteten til Brasils president.
 • SV vil utrede handelsavtale med søramerikanske land. ABC nyheter (NTB) 02.09.2019
  Lars Haltbrekken (SV) vil konsekvensutrede frihandelsavtalen Norge har inngått med søramerikanske land.
 • Småbøndene i Amazonas har ikke sett noe til pengene fra Norge. NRK nyheter 02.09.2019
  – Hadde vi hatt maskiner og kunnskap, kunne vi ha unngått å sette fyr på skogen. Men ingen av oss har sett noe til pengene fra Norge eller tiltakene dere har betalt for, sier brasilianske småbønder.
 • Frihandel til døden. Kommentar av Alf Skjeseth i Klassekampen 02.09.2019
  Brasiliansk soya kan bli billegare som følge av avtalen, og eitt av utslaga kan bli billegare kraftfôr, svekka sjølvberging og mindre bruk av norsk gras. «Norge har et moralsk og etisk ansvar for hvilke innsatsfaktorer vi tar inn i norsk matproduksjon og hvordan de er med på å øke etterspørsel og dermed avskoging av regnskogen i Brasil», uttaler Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
 • Bevar regnskogen, så kjøper vi biodrivstoff. Kommentar av Henrik Wiig (forsker Oslomet og administrerende direktør C2Biotrade) i DN 02.09.2019
  Vi kan oppnå vern av regnskog i Brasil ved å tilby å kjøpe bærekraftig biodrivstoff.
 • Stadig flere branner i Amazonas. Aftenposten (NTB) 01.09.2019
  Stadig flere branner oppstår i Amazonas, trass i at Brasils myndigheter har lagt ned forbud mot brenning av skog.
 • Verden brenner, men løsninger finnes. Kommentar av Audun Tjomsland i ABC nyheter (meninger) 01.09.2019
  Verden er opptatt av å finne løsninger på den globale klimakrisen og det er høye forventninger til FNs generalsekretær António Guterres når han kaller politiske toppledere til New York den 23. september. Det kan det være håp om framskritt.
 • Kutt kjøttet for Amazonas. Kommentar av Mari Hult (listekandidat for MDG Stavanger) i Stavanger Aftenblad 31.08.2019
  Så, hvordan kan vi gjøre en innsats for regnskogen? Hva vi spiser, har faktisk mye å si. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre oss mindre avhengige av soyaimport fra Brasil. Vi må ta ansvar for egen matproduksjon over hele landet. Vi må fase ut importen av korn og soya til fôrprodukter og sikte mot norske og bærekraftige fôrressurser i all matproduksjon innen 2030.
 • MDG vil stoppe frihandelsavtale og soyaimport fra Brasil. ABC nyheter 31.08.2019
  Havbruksnæringen i Norge importerte 323.680 tonn soyakonsentrat til fiskefôr i 2018. Det vil MDG ha slutt på. Denofa og WWF advarer mot å svikte bærekraftige bønder i Brasil.
 • Når Amazonas brenner, blir det røyksmak på både laks, gris, kylling, biff, investeringer – og frihandelsavtale. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 31.08.2019
  Bekymret for brennende regnskog? Sjekk hva du har på tallerkenen.
 • Amazonas brenner. Møt dem som tenner på. DN (magasinet) 31.08.2019
  Dypt inne i Amazonas raserer en styrtrik kvegbaron et 700 fotballbaner stort område regnskog. Og forbereder neste års branner.
 • Merkel og Bolsonaro i telefonsamtaler om Amazonas. Aftenposten (NTB/DPA) 31.08.2019
  Tysklands statsminister Angela Merkel har vært i telefonsamtaler med Brasils president Jair Bolsonaro om Amazonas, der storbranner har herjet.
 • Urfolksreservatene utsatt for brann: – På konstant flukt. Aftenposten 31.08.2019
  President Bolsonaro vil erstatte urfolksreservatene med landbruk og gruvedrift. I løpet av fem dager i august brant det i 131 urfolksreservater.
 • Skjerp deg, Isaksen! Kommentar av Martine Kopstad Floeng (leder, Attac) i Klassekampen 31.08.2019
  Handelsavtalen mellom Efta-landene og den latinamerikanske handelsblokken Mercosur har skapt overskrifter. Det blir reaksjoner når selv ikke en regnskog i full fyr får Norge til å revurdere handelsavtalen med Brasil og deres høyreradikale president Jair Bolsonaro. Avtalen er ennå ikke ratifisert, og vi har fortsatt muligheten til å bruke denne handelsavtalen til å redde regnskogen.
 • Det brenner ikke rekordmye i Amazonas i år, og regnskogen er ikke «jordas lunger»Dagbladet (faktisk.no) 31.08.2019
  Det verserer flere uriktige påstander om brannene i Amazonas i pressen. 
 • Frels dine barn, Amazonas brenner. Lederkommentar i Morgenbladet 30.08.2019
  Tiden er (og har lenge vært) overmoden for å sette alle kluter til i kampen mot ødeleggelsen av verdens største regnskog. For AS Norge inkluderer det blant annet å trekke våre investeringer ut av regnskogfiendtlige bedrifter, forby regnskogsoya i produksjonen av kortreist kjøtt og å benytte seg av handelsavtalers kanskje fremste våpen: økonomiske sanksjoner.
 • Amazonas produserer ikke 20 prosent av verdens oksygen. Morgenbladet 30.08.2019
  Overdrevne tall og bilder florerer i dekningen av skogbrannene i Amazonas. Som om ikke virkeligheten var alvorlig nok.
 • Regnskogen brennes for å fø verden. Kommentar av Hilde Bjørkhaug (førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU) i Nationen 30.08.2019
  Vi har innrettet vår matproduksjon på en sånn måte at vi legger beslag på et vesentlig areal i Brasil.
 • Ny frihandelsavtale: Amazonas-kjøtt fire ganger så klima-skadelig som norsk. ABC nyheter 30.08.2019
  EFTAs nye frihandelsavtale med latinamerikanske land kan oppmuntre til økt rydding av skog til kvegbeite for å eksportere mer biff med enorme klimautslipp.
 • Nordea utsetter obligasjonskjøp fra Brasils regjering. DN (NTB) 30.08.2019
  Nordea sier at de utsetter obligasjonskjøp fra Brasils regjering. Jair Bolsonaros administrasjon har fått hard kritikk for håndteringen av Amazonas-brannene.
 • Forbyr Amazonas-branner i 60 dager. VG 30.08.2019
  Brasils president har undertegnet en forordning som forbyr ildspåsettelser i Amazonas i 60 dager.
 • Ber norske butikker fjerne produkter som rammer regnskogen. NRK nyheter 30.08.2019
  Regnskogfondet ber de store dagligvarekjedene kutte ut alle leverandører som ikke er garantert avskogingsfrie.
 • Amazonas brenner. Er svaret «norsk kjøtt»? Kommentar av Anna Blix (biolog og rådgiver for Rødt på Stortinget) i Klassekampen 30.08.2019
  Amazonas brenner. Den er hjemmet til et nesten uforståelig stort artsmangfold. I tillegg lever 400 forskjellige urfolksgrupper i og av skogen, flere av dem isolerte stammer som ikke vil ha kontakt med omverdenen. Nå brenner skogen både de og vi er avhengige av. Og den brenner fordi vi i den vestlige verden spiser så sykt mye kjøtt. Skogen brennes for å lage plass til å dyrke soyabønner som fôr til dyr vi skal spise.
 • Norsk laks er ikke bærekraftig. Kommentar av Anders Nordstad i Nettavisen 30.08.2019
  Når soyaen er høstet inn kjøres den med bil et par tusen kilometer til nærmeste havn. Før den skipes til Europa. Eller til Kina. I Norge bruker vi soyaen til å fôre laksen med. Fordi den er billigere enn det fisken egentlig spiser, nemlig annen fisk - eller marint protein som det også kalles. Dette er det nemlig ikke noe særlig igjen av. Det er brukt opp.
 • Den perfekte forbrytelse. Kommentar av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi ved UiO) i Morgenbladet 29.08.2019
  Hva dagens ledere vil huskes for: fraværet av lederskap i en verden i brann.
 • Spørsmål og svar om brannene i Amazonas. NRK nyheter (urix forklarer) 29.08.2019
  De mange tusen brannene i Amazonas øker oppmerksomheten rundt mange problemer. Er ett av problemene at jordens «grønne lunger» forsvinner?
 • Mowi om Amazonas-rasering: Vurderer å droppe soya fra Brasil. E24 29.08.2019
  – Det er viktig at vi og alle andre som kjøper varer fra Brasil sier ifra om at regnskogen må bevares og at dagens situasjon er uakseptabel, sier verdens største lakseoppdretter, norske Mowi. Regnskogfondet jubler.
 • Amazonas, sur røyk og levende svin. Kommentar av Eva Nordlund i Nationen 29.08.2019
  President Macron døyver den sure røyken som driver av Mercosur-avtalen med en liten eim av europeiske dannelsesidealer. Den norske regjeringa bidrar ikke i så måte.
 • SV vil trekke i bremsen for handelsavtale med Brasil – vil utrede konsekvensene. Nationen 29.08.2019
  SVs Lars Haltbrekken vil konsekvensutrede handelsavtalen med de søramerikanske landene. – Det er mulig å sette på bremsene nå, sier han.
 • Frykter «dommedagsbombe». Dagbladet 29.08.2019
  På 50 år har én femtedel av Amazonas forsvunnet. Forskerne vet ikke hvor mye mer skogen tåler før den når et fryktet vendepunkt.
 • Politiet etterforsker «Brannens dag» i Amazonas. NRK nyheter 29.08.2019
  De kalte det «Brannens dag», og det var trolig den verste ildspåsettelsen i Amazonas denne sommeren. Nå blir de antatte gjerningsmennene etterforsket av brasiliansk politi.
 • Nye verbale angrep fra Brasils president. NRK nyheter 29.08.2019
  Før røyken har lagt seg etter trakassering av Frankrikes førstedame, er Brasils president igjen på «krigsstien». Nå er det landets egen urbefolkning som får unngjelde.
 • En verden på vippepunktet. Kommentar av Dag O. Hessen (professor og forfatter) i Agenda Magasin 29.08.2019
  I verste fall kan Amazonas være på vei mot en terskel der hele økosystemet endrer karakter. I beste fall er kulturen vår på vei mot en terskel der klimaspørsmål får en ny politisk vekt.
 • Ola Elvestuen om skadeskutt Brasil-samarbeid: «Nå gjelder det å manøvrere klokt». Bistandsaktuelt 28.08.2019
  Klima- og miljøministeren har holdt kortene tett til brystet etter at han flagget «skogpenge-frys» til Brasil. I går møtte han næringslivstopper, miljøorganisasjoner og forskere for å få innspill til «veien videre». – Vi har kontakt med Brasils delstatsguvernører, sa Ola Elvestuen etter møtet.
 • Erna Solberg om Brasil-avtalen: – Elendig timing når Amazonas brenner. DN 28.08.2019
  Statsminister Erna Solberg innrømmer at tidspunktet for frihandelsavtalen med Brasil ikke var optimalt.
 • Regjeringens Amazonas-politikk får skarp kritikk. ABC nyheter (NTB) 28.08.2019
  Regjeringen har helt bensin på regnskogbålet med sin utydelige og uryddige kommunikasjon overfor Brasil om skogbrannene i Amazonas, hevder miljøorganisasjoner.
 • Amazonas brenner, og i Brasil ser presidenten på Norge som en hyklerstat. Det er kanskje ikke så rart. Kommentar av Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende 28.08.2019
  Norge investerer og tjener altså stort på industri som er miljøskadelig og klimafiendtlig, og får samtidig fylt opp sitt gigantiske oljefond. Mens vi er opptatt av å sikre vår egen fremtid, levestandard og pensjonsutbetaling ved å utvinne brasilianske råvarer, krever vi at Brasil ikke utnytter sine egne naturressurser i Amazonas. Er vårt regnskogvern et avlat for vårt eget, høye forbruk? Øvelsen gjør litt vondt, ikke sant? Men den er også nyttig for å forstå hvorfor Brasil mandag sa nei til en hjelpepakke på 180 millioner kroner fra G7-landene for å slukke regnskogbrannene.
 • Vi må legge sterkere press på Brasil. Lederkommentar i Adresseavisen 28.08.2019
  Amazonas herjes av brann og avskoging. Fredag ferdigstilte likevel regjeringen, og resten av Efta, frihandelsavtalen med det søramerikanske handelssamarbeidet Mercosur, der Brasil er største medlem.
 • Import av kjøtt og klimagassutslipp. Lederkommentar i Nationen 28.08.2019
  Frihandelsavtalen med Mercosur-landene i Sør-Amerika skal ikke føre til økt import av storfekjøtt, hevder regjeringen. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner.
 • Mener vi har skyld i brannen. Klassekampen 28.08.2019
  Verden vil redde Amazonas. Men det er vår egen import og forbruk av brasiliansk kjøtt og soya som setter regnskogen i brann, sier forskere.
 • Greenpeace krever handling etter regnskogbranner i Afrika. ABC nyheter (NTB) 28.08.2019
  Greenpeace ber Kongos regjering ta grep for å stanse skogbrannene i landet. Branner har herjet i den afrikanske regnskogen som omtales som verdens andre lunge.
 • Brasilianske medier: Bønder arrangerte «Ildens dag» i Amazonas. Bistandsaktuelt 28.08.2019
  Hva var årsaken til en plutselig økning i branner langs en hovedvei i Amazonas 10. august i år? Arrangerte lokale bønder sin egen «Ildens dag» til støtte for president Jair Bolsonaro?
 • Tusenvis av branner i Afrikas største regnskog. VG 28.08.2019
  Mens verdens øyne er rettet mot brannene i Amazonas, er det flere branner i verdens nest største regnskog: Kongobassenget.
 • Større og mer langvarige branner. Dagsavisen 28.08.2019
  Det brenner også i Afrika og i Indonesia. Brannene blir større og varer lenger verden over, men årsakene varierer, sier Regnskogfondet.
 • Bolsonaro får full støtte fra Trump. TV2 (NTB) 28.08.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro får full støtte fra Donald Trump, som er overbevist om at Bolsonaro jobber hardt med å håndtere brannene i Amazonas.
 • Bolsonaro ut mot beskyttelse av urfolk i Brasil. DN (NTB) 28.08.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro kritiserer landets urfolksbeskyttelse, som han mener blir brukt av «ytre krefter» til å ramme Brasils økonomi.
 • Nå brenner det mer i Afrika enn i Amazonas. ABC nyheter 28.08.2019
  Det brenner for tiden i mange av verdens regnskoger. – Det er verdens største pågående naturkatastrofe, sier Regnskogfondet.
 • Macron tilbakeviser Bolsonaros utfall om regnskoghjelp. Nettavisen (NTB) 28.08.2019
  Å tilby økonomisk hjelp for å bekjempe brannene i regnskogen er et tegn på vennskap, ikke aggresjon, sier Frankrikes president Emmanuel Macron.
 • Amazonas mot vippepunktet. Kommentar av Øyvind Eggen (Regnskogfondet) i Agenda Magasin 27.08.2019
  Verdens største regnskog forsvinner ikke foran øynene våre, selv om det kan se sånn ut. Men den vil gjøre det om noen år, om vi ikke snur i tide.
 • Statssekretær: Åpner for å diskutere samarbeid med delstatsmyndigheter i Brasil. Bistandsaktuelt 27.08.2019
  Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet (KLD) åpner for nye måter å samarbeide om regnskogbevaring i Brasil. Han mener Norge bør diskutere muligheten for en direkte dialog med Amazonas-guvernører som vil bevare regnskogen.
 • Hvordan kan vi redde Amazonas? Kommentar av Benedicte Bull (professor, SUM, UiO) i Dagsavisen (debatt) 27.08.2019
  De siste dagene har de tragiske brannene i Amazonas skapt en enorm oppmerksomhet om truslene mot den livsviktige regnskogen. Verden raser mot Brasils president Jair Bolsonaro for å sette klodens fremtid på spill, og Twitter har tatt fyr raskere enn nedhugget regnskog. Men hvordan påvirker man en ekstrem, autoritær høyrepopulist som Bolsonaro?
 • Brasil-avtale er ikke biff. Klassekampen 27.08.2019
  Venstre og KrF åpner for å si nei til den kontroversielle frihandelsavtalen Norge har inngått med Brasil.
 • Handel og klima. Lederkommentar i VG 27.08.2019
  Amazonas står i brann samtidig som Europa er i ferd med å inngå en omfattende handelsavtale med sør-amerikanske land. Handel kan ikke løsrives fra klima- og miljøhensyn. Handelspartnerne må derfor stille tydelig krav til at Brasil og andre land oppfyller sine miljøforpliktelser.
 • Regnskogens tømmerhogger. Kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 27.08.2019
  Dette angår ikke bare Brasil. Brasil har dessuten undertegnet en traktat om bærekraftig utvikling med de sju nabolandene som huser deler av regnskogen. Og nå har mektige G-7 og EU blandet seg inn. De blir ikke lett for Bolsonaro å holde de fremmede unna den jomfruelige skogen.
 • Vedtok Amazonas-plan - uten Trump. Dagbladet 27.08.2019
  G7-landene vedtok krisepakke for å hjelpe Brasil og nabolandene bekjempe skogbrannene som herjer i Amazonas.
 • Bolivias regnskog brenner også – ønsker utenlandsk hjelp velkommen. DN (NTB) 27.08.2019
  Massive skogbranner herjer i Amazonas, og også Bolivia-delen av regnskogen rammes. Nå ønsker Bolivia internasjonal hjelp til å håndtere flammene.
 • Bolsonaro mener G7 behandler Brasil som en koloni. Aftenposten (NTB) 27.08.2019
  G7-landene behandler Brasil som en koloni når de lover støtte til brannslukking i Amazonas, hevder den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro.
 • Frykter Amazonas nærmer seg farlig vippepunkt. Aftenposten 27.08.2019
  Hyppige branner i regnskogen i Brasil fører til at forskere frykter vippepunktet som kan gjøre det umulig å hindre at skogen gjøres om en savanne.
 • Hånet Macrons kone – blir svart med regnskogstøtte. TV2 27.08.2019
  Kort tid etter Brasils president Jair Bolsonaro gjorde narr av Emmanuel Macrons kone på Facebook, tilbød den franske lederen Brasil 180 millioner kroner i regnskogstøtte.
 • Tilliten til Bolsonaro stuper. TV2 27.08.2019
  Mens Amazonas står i flammer viser en fersk meningsmåling at folks tillit til Brasils president Jair Bolsonaro har gått kraftig tilbake.
 • Brasil sier nei til Amazonas-hjelp fra G7-landene. NRK nyheter (NTB) 27.08.2019
  Brasils regjering sier den ikke vil ta imot hjelpen G7-landene har lovet til å redde Amazonas. De kommer samtidig med Notre-Dame-kritikk av Frankrike.
 • Bruker militærfly til å slokke Amazonas-branner. NRK nyheter 27.08.2019
  Brasilianske militærfly har begynt å helle vann på den brennende regnskogen nordvest i Brasil. Samtidig nærmer G7-landene seg en avtale om å hjelpe landene som er rammet.
 • Amazonas i G7 og debatt om handelsavtale. Dagsnytt 18, NRK P2 26.08.2019
 • Indonesia kan ha knekt koden for å unngå skogbranner. Bistandsaktuelt 26.08.2019
  Indonesia blir stadig viktigere for gode nyheter om regnskogen. Skogbranner er kraftig redusert, men er fortsatt landets akilleshæl. Norge bidrar med nesten en halv millard kroner for å beskytte brannutsatt torvmyr.
 • Venstre vil bruke olja som pressmiddel mot Brasil. NRK nyheter 26.08.2019
  Equinor bør brukes som brekkstang for å få Brasil til å redde regnskogen, mener Venstre. Næringsministeren svarer blankt nei.
 • G7-landene vil hjelpe Amazonas. DN (NTB) 26.08.2019
  G7-lederne er enige om å hjelpe landene som er rammet av de massive skogbrannene som herjer i Amazonas.
 • EU-topper vil bruke Mercosur-avtalen til å stoppe regnskogbrannene i Brasil. Nationen 26.08.2019
  Hvis Brasil ikke beskytter regnskogen i Amazonas, truer Irland med å legge ned veto mot handelsavtalen mellom EU og Mercosur-landene. Samtidig sier Frankrikes president at det er snakk om en global krise.
 • Pave Frans ber om global forpliktelse i bekjempelsen av Amazonas-brannene. VG 26.08.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro bruker soldater, mens Bolivia hjelpes av et Boeing 747-brannfly. Landene får nå støtte fra høyere hold for å bekjempe flammene i Amazonas.
 • Brannene i Amazonas. Lederkommentar i VG 25.08.2019
  Den siste uken er det oppdaget over 9 500 skogbranner i Amazonas. Hittil i år er store områder med tropisk regnskog blitt svidd av i 72 000 branner, det høyeste antall branner som er blitt registrert av Brasils institutt for romforskning.
 • Nye, rystende Amazonas-bilder. Dagbladet 25.08.2019
  NASA publiserte natt til lørdag nye bilder av Amazonas-jungelen. - Situasjonen er til å grine av, sier Erik Solheim.
 • Regnskogfondet har samlet inn millioner i forbindelse med Amazonas-branner. Aftenposten (NTB) 25.08.2019
  Regnskogfondet har de siste dagene samlet inn 5,8 millioner kroner via Facebook i forbindelse med skogbrannene i Amazonas. Det opplyser organisasjonen til NTB.
 • Norge og resten av EFTA har inngått handelsavtale med Brasil og naboland. Aftenposten (NTB) 25.08.2019
  Norge og andre EFTA-land har inngått en frihandelsavtale med Brasil og andre søramerikanske land. Samtidig sier EU-kommisjonens president at unionen neppe kan ratifisere en avtale i en situasjon der Amazonas brenner.
 • EU skal diskutere forbud mot brasiliansk biff. NRK nyheter 25.08.2019
  EU bør vurdere å forby brasiliansk biff, med mindre Brasil stopper brannene som herjer i regnskogen. Det krever Finland, som nå sitter med formannskapet i EU.
 • Norsk handelsavtale med Brasil: – Skandaløst og uansvarlig, mener SV-lederen. NRK nyheter 25.08.2019
  Regjeringen møter sterk kritikk for å ha signert en frihandelsavtale med Brasil, samtidig som landets regnskoger står i brann.
 • Flere land vil bruke handelsavtale for å redde regnskogen – det vil ikke Norge. NRK nyheter 25.08.2019
  Flere land kan gå imot EUs handelsavtale med Brasil, hvis ikke president Bolsonaro gjør mer for å redde regnskogen. Samtidig har EFTA-landene nå inngått en frihandelsavtale.
 • Johnson: – Amazonas-ødeleggelser bør ikke påvirke handelsavtale. Aftenposten (NTB) 25.08.2019
  Boris Johnson går imot EU-ledere som har antydet at ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas kan påvirke handelsavtaler med Brasil.
 • Ikke rekordmange branner i Amazonas. Kommentar av Jan Arild Snoen i Minerva 24.08.2019
  Det er mange flere branner i Amazonas enn i fjor, men de er ikke rekordmange, slik en rekke norske medier melder. NASA sier at antallet er omtrent gjennomsnittlig for de siste femten år.
 • Myten om jordens lunger. Kommentar av Jan Arild Snoen i Minerva 24.08.2019
  Hva har Kongehuset, VG, TV2 og NRK felles? De sprer den gamle myten om at regnskogene er «jordens lunger» og viktige for produksjon av oksygen.
 • Elvestuen: - En katastrofal ødeleggelse. Nettavisen 24.08.2019
  Verdens største regnskog står i brann. - Det kan ikke fortsette, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
 • Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil. E24 (NTB) 24.08.2019
  Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter at Norge og Brasil er enige om en handelsavtale. - Vi ser alvorlig på situasjonen i Amazonas.
 • Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner. ABC nyheter (NTB) 24.08.2019
  President Jair Bolsonaro ber om at land ikke innfører sanksjoner mot Brasil eller straffer landet på andre måter fordi det brenner i regnskogen i Amazonas.
 • Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av. Kommentar av Elisabeth Bergskaug i ABC nyheter 24.08.2019
  Hvor lenge skal verden fortsette å sette økonomisk, egoistisk og kortsiktig vinning foran fellesskapets beste?
 • Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale. ABC nyheter (NTB) 24.08.2019
  Mens Amazonas brenner, varsler Irland at de vil stemme mot en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur hvis ikke Brasil beskytter regnskogen.
 • Amazonas-brannene: – Nå må regjeringen våkne. VG 24.08.2019
  – Regjeringen er så opptatt av sin egen bompengekrise, at de ikke får med seg at vi står midt oppe i en global krise, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.
 • – Vi prioriterer kjøtt å spise, fremfor luft å puste i. Kommentar av Mia Frogner (driver nettstedet Green Bonanza) i VG 24.08.2019
  Brasil ønsker ikke lenger bremse avskoget av Amazonas. Verdens største og viktigste grønne lunge. Fordi jorda kan brukes til for til kjøttproduksjon.
 • Amazonas legges i aske: – En katastrofe for Brasil og for verden. VG 24.08.2019
  Bekymringer for skadevirkningene av de over 9000 brannene som har antent regnskogen i Amazonas, har nådd Biaritz på den franske Atlanterhavskysten. Katastrofen blir et prioritert tema den franske presidenten vil ta opp på G7-landenes møte i helgen.
 • Bind ham til regnskogen. Lederkommentar i Dagbladet 24.08.2019
  Norge har signert en frihandelsavtale med Brasil på verst tenkelige tidspunkt. Den må stoppes i Stortinget, og endres, slik at den tvinger Brasil til å ta vare på Amazonas.
 • Norge må rydde i eget reir. Kommentar av Eivind Trædal i Dagbladet 24.08.2019
  Brasils skoger er et internasjonalt anliggende. Men vi må anerkjenne at vår oljeutvinning også er det.
 • - Det er krise. Dagbladet 24.08.2019
  Tysklands forbundskansler Angela Merkel stiller seg bak Frankrikes president Emmanuel Macrons vurdering av skogbrannene i Amazonas.
 • Om å se bjelken i vårt eget øye. Kommentar av Helge Hognestad (teolog og prest) i Klassekampen 24.08.2019
  Brasils president Bolsonaro er blitt kritisert blant annet av norske myndigheter for at han tillater stor hogst i skogene i Amazonas. Han ødelegger med det jordklodens «lunger», og Norge trekker tilbake bidraget til regnskogfondet som skulle redde regnskogen. Bolsonaro svarer at Norge har ingenting å fare med, vi som tillater stor oljeproduksjon og dermed sørger for stadig større utslipp av nettopp CO2. Bolsonaro har selvsagt rett.
 • Presidenten har rett: Brasil råder over Amazonas. Det betyr ikke at resten av verden må holde kjeft. Kommentar av Øystein Kløvstad Langberg i Aftenposten 24.08.2019
  Dere har ødelagt deres egne økosystemer», har Bolsonaro uttalt. Han har selvfølgelig rett i at store deler av Amazonas tilhører Brasil. Han har også rett i at mange vestlige land har fullt av svin på skogen når det gjelder klimautslipp, avskoging og andre miljøødeleggelser. Men han tar feil når han hevder at det som skjer i Amazonas, kun er et indre anliggende.
 • Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner. Dagsavisen 24.08.2019
  Miljøaktivister troppet fredag opp utenfor Brasils ambassade for å markere motstand mot avskogingen av Amazonas, som nå trues ytterligere av skogbranner.
 • Ber Norge sette hardt mot hardt i Amazonas. Dagsavisen 24.08.2019
  Frankrikes president tar til orde for felles krafttak for Amazonas. Det burde også Norge gått i bresjen for, mener Regnskogfondet.
 • Verdens lunger brenner. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 24.08.2019
  Alarmen går. Tusenvis av branner herjer nå Brasils regnskoger, som er på størrelse med halve Europa.
 • Denne røyken er et dramatisk signal for kloden. Kommentar av Geir Ove Fonn i Vårt Land (verdidebatt) 24.08.2019
  Brannene i Amazonas kan være et forvarsel om kollaps for verdens viktigste økosystem. Det innebærer enda et potensielt vippepunkt for en klimatruet klode.
 • Bolsonaro: EFTA har inngått handelsavtale med Brasil. NRK nyheter (NTB) 24.08.2019
  – Regjeringen må umiddelbart avklare om Norge har gått med på en avtale med Brasil, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB. – Det er en skandale om Norge slutter seg til dette mens Amazonas brenner. Vi krever at regjeringen sier nei til handelsavtalen så lenge Brasil ikke gjør mer for å stanse avskogingen, sier han
 • Viktig kulturarv brenner. NRK nyheter 24.08.2019
  Forfatteren Gert Nygårdshaug gråter over den brennende regnskogen. – Også viktig kulturarv går tapt om vi mister Amazonas, mener han.
 • Bolsonarismen – og oss. Kronikk av Eliane Brum (brasiliansk journalist og forfatter) i Klassekampen 24.08.2019
  Amazonas er verdens sentrum. Akkurat nå, når jorda gjennomgår klimakollaps, fins det ikke noe viktigere sted. Skjønner vi ikke dette, klarer vi ikke å møte utfordringen.
 • Derfor brenner regnskogen. Klassekampen 24.08.2019
  Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
 • Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas. DN (NTB) 24.08.2019
  Utplasseringen av soldatene skjer til tross for at presidenten torsdag uttalte at Brasil ikke har ressurser nok til å slukke brannene i Amazonas. Fredag kveld hadde Bolsonaro også en samtale med USAs president Donald Trump. Den amerikanske presidenten sier han har tilbudt Brasil bistand.
 • Amazonas brenner (podcast). Dagsnytt 18, NRK P2 23.08.2019
 • Macron og Bolsonaro i full strid om skogbrannene i Amazonas. NRK nyheter 23.08.2019
  Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å gjøre skogbrannene i Amazonas til en viktig sak på G7-toppmøtet til helgen. Brasils president Jair Bolsonaro svarer at dette er en intern sak og mener Macron viser «kolonimentalitet».
 • FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner. Aftenposten (NTB) 23.08.2019
  FNs generalsekretær António Guterres og Frankrikes president Emmanuel Macron er bekymret over skogbrannene som herjer i Amazonas-regnskogen i Brasil.
 • Brasils president hevder det mangler ressurser til å slukke branner i Amazonas. Aftenposten (NTB) 23.08.2019
  Miljøvernere knytter skogbrannene til økt hugst, fordi avskoging og uttynning fører til at solen når frem til den tørre skogbunnen. Det er også mistanke om at områder blir svidd av med vilje for å gi plass til kveg.
 • Rekordmange branner i Brasil: – En skandale. NRK nyheter 23.08.2019
  Det har vært over 72.000 skogbranner i regnskogen Amazonas så langt i 2019. Nå ropes det om hjelp på sosiale medier.
 • Ekspertene frykter at det snart er for sent å redde Amazonas. NRK nyheter 23.08.2019
  – Det er krise, sier Regnskogfondet om brannene og avskogingen i Amazonas. Nå advarer ekspertene om at verdens største regnskog kan nå sitt «vippepunkt».
 • Skogbrannene i Amazonas: – En internasjonal krise. VG 23.08.2019
  Frankrikes president mener de mange skogbrannene som herjer i Brasil må være prioritet på helgens G7-toppmøte.
 • Sprer falske bilder av Amazonas-brannene i sosiale medier. VG 23.08.2019
  Mens regnskogen i Sør-Amerika brenner som aldri før, har en rekke bilder fra helt andre steder – og helt andre tidspunkter – fått massiv spredning i sosiale medier under #PrayForAmazonia.
 • Amazonas-ekspert: Delstater ønsker direktesamarbeid med Norge. Bistandsaktuelt 23.08.2019
  En alarmerende økning i avskogingen gjør den norske «utbetalingsfrysen» til Amazonasfondet ekstra krevende, mener Adriana Ramos fra organisasjonen ISA. Hun håper norske myndigheter nå kan finne nye samarbeidspartnere for å redde Brasils regnskog.
 • Får Brasil-refs. Klassekampen 23.08.2019
  Regjeringen får hard kritikk for ikke å bruke handels-forhandlinger som forsvar mot Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
 • Håpet å få inn 50 000 til regnskogen. Så rant pengene inn. Dagbladet 23.08.2019
  Som følge av den dramatiske utviklingen bestemte Regnskogfondet seg torsdag for å opprette en innsamlingsaksjon på Facebook, i håp om å få inn noen sårt tiltrengte kroner til arbeidet mot avskoging og med å forebygge brannene.
 • Brannene i Amazonas: – Konsekvensene kan bli katastrofale. VG 22.08.2019
  Den siste uken er det registrert over 9000 branner i Amazonas. Ifølge Regnskogfondet nærmer deler av skogen seg nå en kollaps.
 • Brasils president: Miljøorganisasjoner har satt fyr på regnskogen. NRK nyheter 22.08.2019
  Helt uten bevis, hevder Jair Bolsonaro at det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene i Amazonas.
 • Bruker ikke avtale til straff. Klassekampen 22.08.2019
  Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
 • Marina Silva skryter av Amazonas-fondet, refser Brasils president. Bistandsaktuelt 21.08.2019
  – Norge og Tyskland gjør rett i å stanse overføringene til Amazonas-fondet inntil regjeringen slutter å ødelegge regnskogen og angripe urfolkssamfunnene, sier tidligere miljøvernminister Marina Silva til Bistandsaktuelt.
 • Amazonas-brann synlig fra verdensrommet. VG 21.08.2019
  – Brannene er startet av mennesker. Enten med vilje eller ved uhell. Tørkesesongen gjør at brannene lettere sprer seg, men brannene er menneskers verk, sier forsker ved INPE (Brazil’s space research center) Alberto Setzer.
 • Rekordbranner i Amazonas– storby mørklagt av røyk. TV2 21.08.2019
  Landets president avviser at hans politikk kan tillegges skylden. – De pleide å kalle meg Kaptein Motorsag. Nå er jeg Nero, og setter fyr på Amazonas, sier Jair Bolsonaro.
 • Kraftig økning av skogbranner i Amazonas. NRK nyheter 21.08.2019
  Satellittbilder viser at den nordlige delstaten Roraima i Brasil er dekket av svart røyk. I nabodelstaten Amazonas har erklært krisetilstand. Norge mener at Brasil har brutt avtalen med Norge om støtte til tiltak mot avskoging, og torsdag gjorde klimaminister Ola Elvestuen det klart at Norge holder tilbake 300 millioner kroner.
 • «Tropenes Trump» med flere angrep mot Norge: - Han er en risiko. Dagbladet 20.08.2019
  - Hvorfor skulle et annet land ønske å håndtere enda en Trump? Du må forholde deg til Trump fordi han leder USA. Men det er ingen grunn til å håndtere en til. Brasil er ikke så viktig. Vi er ikke essensielle, sier Thomas Traumann, kommentator og tidligere politiker, til The Guardian i kjølvannet av at Norge skrudde igjen pengekrana.
 • Brasils president med blodig hvalvideo i utfall mot Norge etter stans i regnskogstøtten. Aftenposten (NTB) 20.08.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro har lagt ut video av brutal tradisjonell hvalfangst, trolig på Færøyene, og knytter fangsten til Norge.
 • Hetser Norge med blodig video. Dagbladet 20.08.2019
  Brasils president fortsetter å angripe Norge etter kutt i regnskogstøtten.
 • Brasils president anklager Norge for blodige hvaldrap. NRK nyheter 20.08.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro anklager Norge for hvaldrap, og har lagt ut en video på Twitter, som viser en brutal hvalfangst. Men filmen er fra Færøyene.
 • Hva nå, Amazonas? Kommentar av Anders Haug Larsen (Regnskogfondet) i Energi og Klima 19.08.2019
  Norge – og verdenssamfunnet – må finne nye måter for å støtte de mange kreftene i Brasil som jobber for å ta vare på regnskogen.
 • Brasil svikter Amazonas. Lederkommentar i Bergens Tidende 19.08.2019
  Avskogingen øker, og regjeringen gjør rett i å holde tilbake midler til Amazonasfondet.
 • Riktig av Norge å stoppe regnskogpenger. Lederkommentar i Aftenposten 19.08.2019
  Hele konflikten viser hvor viktig modig politisk lederskap er for å få gjennomført nødvendige og krevende klimatiltak. Det har ikke Brasil i dag. Når landet ikke lenger holder sin del av avtalen, er det riktig av den norske regjeringen å stoppe utbetalingen av penger. Noe annet ville sendt et dårlig signal.
 • Brasil: Skjebnetid for urfolk og miljø. Korrespondentbrev fra Arnt Stefansen på NRK nyheter 18.08.2019
  Bolsonaros Brasil vil frata urfolket dets reservater. Og avskogingen i Amazonas går stadig raskere. Skal verden bare sitte stille og se på?
 • Struper pengesekken til «Norges viktigste klimatiltak». Dagbladet (klima) 17.08.2019
  Brasil ble omtalt som verdens klimahelt. Nå kapper president Jair Bolsonaro regnskog som aldri før. Norge svarer med hardt mot hardt.
 • Verdens naturfond: – Vi må legge press på Brasil. NRK nyheter 17.08.2019
  – Norge må presse Brasil til å bevare regnskogen. Det mener WWF Verdens naturfond, som foreslår å bruke en frihandelsavtale som pressmiddel.
 • Norge skyteskive for Bolsonaros Brasil. Roar Nerdal i Energi og Klima 17.08.2019
  For president Jair Bolsonaro er Amazonasfondet blitt et argument for avskoging. I Norge bør man spørre seg om regnskogsatsingen bidro til hans valgseier.
 • - Er det ikke Norge som dreper hvaler og utvinner olje? Dagbladet 16.08.2019
  Brasils president langer ut mot Norge etter refs av regnskoghogging.
 • Norge stanser regnskogpenger til Brasil. DN 16.08.2019
  Klimaminister Ola Elvestuen slår fast at Brasil har brutt avtalen som skal finansiere tiltak mot avskoging. Derfor vil Norge holde tilbake 300 millioner kroner.
 • Skogturen avlyst. Skogen også. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 16.08.2019
  Avskogingen i Amazonas øker igjen. Og samarbeidet mellom Brasil på den ene siden og Norge og Tyskland på den andre er i ferd med å ryke. Årsaken er det politiske regimeskiftet som kom da høyrepopulisten Jair Bolsonaro vant presidentvalget i Brasil i fjor høst.
 • Forbyr hogst av regnskog på størrelse med Tyskland og Italia til sammen. Nationen 14.08.2019
  Indonesiske myndigheter har innført et hogstforbud i regnskoger i landet. Forbudet omfatter et område på 660.000 kvadratkilometer.
 • Indonesia har vedtatt å verne landets regnskog. Er det tidsnok for orangutangene? Aftenposten 14.08.2019
  Javatigeren er borte for alltid. Det er 370 igjen av slektningen på Sumatra. Neshornene er nesten utryddet. Men kan orangutangene overleve?
 • Regnskogmarerittet. Kronikk av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi) i Klassekampen 13.08.2019
  Det er Kinas 1. 3 milliarder mennesker – Verdens mest folke- og løfterike fremvoksende marked – som i første rekke skal betjenes ved hjelp av palme- og soyaoljen, og de enorme fôr- og kvegfarmene, samt de ulike mineraler og forekomster av olje, kull og gass, som det nå i rekordtempo legges til rette for full kommersiell utnyttelse av. Det Kina gjør i Brasil, gjør de også i det ene landet etter det andre i Afrika.
 • Tyskland trekker seg ikke fra Amazonasfondet. DN (NTB) 13.08.2019
  Tyskland stanser ikke sine bidrag til Amazonasfondet selv om det tyske miljøverndepartementet har besluttet å kutte støtte til miljøverntiltak i Brasil.
 • Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen. ABC nyheter (NTB) 12.08.2019
  President Jair Bolsonaro vil ikke ha tysk hjelp til å beskytte Amazonas. Tyskland vurderer å kutte hjelpen fordi Brasil ikke tar kampen mot avskoging på alvor.
 • Tyskland vurderer å stanse støtte til regnskogsprosjekter i Brasil. E24 (NTB) 11.08.2019
  En tysk avis skriver at tyske myndigheter vurderer å stanse støtten til regnskogsprosjekter i Brasil fordi landet ikke synes interessert i å bremse avskogingen.
 • En handelsavtale med eller mot regnskog. Debatt av Bård Harstad i DN 09.08.2019
  Norge og Efta forhandler nå med handelsblokken Mercosur. Vil handelsavtalen føre til at Amazonasfondet bryter sammen?
 • Klimaendringer truer matsikkerheten. Energi og Klima 08.08.2019
  Brasil hugger regnskog i rekordtempo. Jair Bolsonaros politikk peker nese av konklusjonene i den nye FN-rapporten om klimaendringer og landarealer. Les også om hvordan sol, vind og elbiler kan utkonkurrere oljen.
 • Brasil kan gjøre Sør-Amerika til ørken. Vårt Land 02.08.2019
  President Jair Bolsonaro svinger sagen i Amazonas' regnskog. Vaktbikkja Regnskogfondet roper høyt varsko. – Nesten utenkelig at vi skal kunne stanse klimaendringene.
 • Fritt vilt for kapital og banditter. Klassekampen 01.08.2019
  Med Jair Bolsonaro ved makta har Brasils regnskog og urfolk blitt fritt vilt. Slik oppfyller den høyreradikale presidenten næringslivets drømmer.
 • - Brasil er som en jomfru Vesten vil voldta. Dagbladet 01.08.2019
  Det sier Brasils president Jair Bolsonaro om vestlig innblanding i bevaringen av Amazonasskogen. Nå er Norges viktigste bidrag til å stoppe avskoging, i fare.
 • Farlige tider for regnskogens voktere. Sommerprat med daglig leder i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, Bistandsaktuelt 31.07.2019
  Regnskogfondet jobber i motbakke i et Brasil hvor alle vernebestemmelser kan bli borte. Både Amazonas og de som kjemper for skogen lever i fare, forteller Øyvind Eggen.
 • Urfolksleder i Brasil funnet drept. FNs menneskerettighetssjef krever tiltak. Transit Magasin 31.07.2019
  FN ber myndighetene i Brasil om å snarest gjøre tiltak for å beskytte urfolks rettigheter, etter drapet på Emrya Wajãpi.
 • FN fordømmer drap på brasiliansk urfolksleder. Aftenposten (NTB) | 30.07.2019
  FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet fordømmer drapet på en urbefolkningsleder i Amazonas og knytter det til president Jair Bolsonaros gruvedriftspolitikk.
 • Brasil sender politi til Amazonas-landsby etter antatt drap på urbefolkningsleder. Aftenposten (NTB) 29.07.2019
  Brasil har sendt politistyrker til en Amazonas-landsby etter mulig drap på en urbefolkningsleder og meldinger om at gruvearbeidere har tatt over et reservat.
 • Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé. DN (NTB) 22.07.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro mener en offentlig rapport om avskoging i Amazonas skader landets renommé og burde vært koordinert med regjeringen.
 • Brasil: Ny gransking av norskstøttet Amazonas-fond. Bistandsaktuelt 15.07.2019
  Det norskstøttede Amazonasfondet i Brasil ser ut til å ha havnet i en kontinuerlig politisk og juridisk storm. Nå skal forvaltningen av midler granskes av rettsvesenet. Det er den føderale påtalemyndigheten i delstaten Amazonas som har fremmet kravet.
 • Han ser en fremtid i burgere ved regnskogen, men forskere er blitt mer urolige for Amazonas. Aftenposten 14.07.2019
  Brasil satser på å bygge ut mer i Amazonas, men forskere er bekymret for hva regnskogen tåler.
 • Norge har betalt 8,3 milliarder kroner på tross av voldsom avskoging i Amazonas. Kommentar av Gunnar Stavrum i Nettavisen 09.07.2019
  På regjeringens hjemmesider vises et fortegnet bilde av hva Norge faktisk har fått til. Eller som det heter: I perioden 2008-2017 reduserte Brasil den gjennomsnittlige årlige avskogningen i sin del av Amazonas med nesten 65 prosent sammenlignet med årene 1996-2005. Det høres voldsomt ut, men gir dessverre et helt galt inntrykk av effekten av det norske bidraget. Det aller meste av reduksjonen skjedde nemlig før Norge startet samarbeidet i 2008.
 • – Folk tar seg mer til rette nå. Dagsavisen 06.07.2019
  Tempoet på avskogingen øker i Amazonas, etter at Brasils nye høyrepopulistiske president har snudd opp ned på landets regnskogpolitikk.
 • Norske milliarder til gjennomkorrupte Brasil har ikke stanset avskogingen. Kommentar av Gunnar Stavrum i Nettavisen 05.07.2019
  De norske milliardene som skulle forhindre avskoging i Amazonas ble feiret som et viktig miljøtiltak av daværende statsmininster Jens Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim. Da de to norske politikerne møtte den daværende brasilianske presidenten Lula da Silva med en milliard i bagasjen, vanket godordene: - Hvis alle var som Norge, ville verden ha kommet lenger, sa da Silva. Og Stoltenberg kvitterte med at «dette er det største jeg har gjort som politiker ved siden av vaksineprogrammet», ifølge Aftenposten. Men siden har forhåpningene fått kraftige skudd for baugen.
 • Elvestuen: – Norge i dialog med Brasil om Amazonasfondet. ABC nyheter (NTB) 05.07.2019
  Fra norsk ståsted har Amazonasfondet fungert godt fram til nå. Det mener klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Han advarer mot å legge ned fondet.
 • Amazonasfondet kan bli nedlagt: – Kan bli tragedie for regnskogen. NRK nyheter 05.07.2019
  Amazonasfondet kan bli nedlagt etter uenigheter mellom Norge og Brasils klimaskeptiske regjering, ifølge brasilianske medier.
 • Norge har brukt milliarder - nå kan regnskogfondet legges ned. Vårt Land 05.07.2019
  Brasils miljøminister sier at det sterkt norskfinansierte Amazonasfondet kan bli lagt ned. Det vil øke den ekstremt klimaskadelige avskogingen, advarer Regnskogfondet.
 • Professor: – Stort nederlag for Norge hvis Amazonasfondet legges ned. Vårt Land (NTB) 05.07.2019
  – Dersom Amazonasfondet blir lagt ned, vil det være et kjempetilbakeslag for den norske regnskogsatsingen. Dette har vært et svært viktig satsingsområde for Norge, sier Arild Angelsen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til NTB.
 • Regnskogen trenger ikke fortellinger om «de ville». Debatt av Øyvind Eggen (Regnskogfondet) i Morgenbladet 05.07.2019
  Korowai-folkets møte med storsamfunnet kan bety at de mister alt. Andreas Viestad valgte å gjøre dem til objekter i sin egen eksotiske fortelling fremfor å viderefortelle deres.
 • Medier: Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned. NRK nyheter (NTB) 04.07.2019
  Brasils miljøminister Ricardo Salles sa etter et møte med norske myndigheter at det er en fare for at Amazonasfondet kan nedlegges, ifølge brasilianske medier.
 • Han er Brasils miljøminister. Nå sier Ricardo Salles at Amazonasfondet kan bli avvikletBistandsaktuelt 04.07.2019
  Ryker fondet vil det være det største tilbakeslaget for den norske regnskogsatsingen noensinne, mener Øyvind Eggen. Regnskogfondets generalsekretær sier den norske regjeringen bør presse brasilianske myndigheter ved «å legge både miljø og handel i potten».
 • Én fotballbane med regnskog forsvinner i Amazonas hvert minutt. NRK nyheter 03.07.2019
  Regnskogfondet frykter at verdens klimamål kan være i fare.
 • Bistand til Brasil: Elvestuen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å tilbakekalle skogpengerBistandsaktuelt 01.07.2019
  Brasils nye lederskap avviser urfolks rettigheter og åpner for «ukontrollert avskoging» i Amazonas. Dét bekymrer Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
 • Har norsk milliardbistand til Brasil vært forgjeves? Bistandsaktuelt 01.07.2019
  Norge har brukt mer enn åtte milliarder bistandskroner på å redde Brasils regnskog, men landets nye president er ikke interessert i skogvern. Jair Bolsonaro åpner nå Amazonas for «ukontrollert avskoging». Hva skal norske myndigheter gjøre da?
 • Norge kjøper satelittbilder for inntil 450 millioner kroner – kan avsløre hogst av regnskog. NRK nyheter 26.06.2019
  Informasjonen fra satelittbildene kan føre til at Norge kutter i støtten til utviklingsland.
 • Vi må kunne stå i politisk motvind. Kommentar av Øyvind Eggen (generalsekretær i Regnskogfondet) og Bård Vegar Solhjell (generalsekretær i WWF Verdens Naturfond) i Dagbladet 04.06.2019
  Norges svar til Brasil må i første omgang være å insistere på at inngåtte avtaler skal holdes. Brasil har inngått forpliktelser overfor Norge om å bevare regnskog, og Norge må ivareta sine forpliktelser til å støtte arbeidet. I neste omgang må Norge være klar til å respondere på en ny politisk situasjon, med særlig vekt på å sikre rettigheter og handlingsrom for urfolk og sivilsamfunnsorganisasjoner slik at de fortsatt kan ivareta sin avgjørende rolle i regnskogbevaring.
 • En takk til dem som blør. Kommentar av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i Dagbladet 31.05.2019
  Verdens regnskoger, urfolk og lokalbefolkning er under angrep. I Colombia ble en miljøforkjemper drept hver tredje dag i fjor. Også Brasil, Peru, Nicaragua, Mexico, DR Kongo og Indonesia er land hvor miljøkamp kan være livsfarlig. I denne kampen er det feige lag. De som vil rasere skogen er rikere, sterkere og råere enn dem som vil bevare. Vi har en forpliktelse til å stille oss på riktig side.
 • Regnskogen i Brasil hugges fortsatt ned og gjøres om til beitemark. Hvorfor er det så vanskelig å stanse det? ABC nyheter (forskning.no) 29.05.2019
  Brasilianske bønder hugger fortsatt ned regnskog for å lage beitemark til kveg. Men hvorfor gjør de det når det er mye mer penger å tjene på annet jordbruk? Forskning.no sine journalister dro til Brasil for å prøve å finne svar.
 • Avskogingen av regnskogen i Brasil øker. DN (NTB) 28.05.2019
  Fra august 2018 til april i år har avskogingen av regnskogen i Amazonas økt med 20 prosent, ifølge en miljøvernorganisasjon.
 • Brasils høyreradikale regjering langer ut mot Amazonasfondet; modellen for fondet bør revurderes. Kommentar av Arne Halvorsen (journalist og forfatter) i Stavanger Aftenblad 25.05.2019
  De fleste jeg har snakket med i Rio, São Paulo, Manaus og Belem er enige om én ting: Norge bør diversifisere investeringene. Litt i Amazonasfondet, og noe i egne prosjekter i Amazonas. Og det bør etablere et kontor i Manaus eller Belem nord i Brasil og gå direkte inn på konkrete prosjekter. Amazonasfondet er viktig for små samfunn inne i Amazonas som er så heldig at de får støtte til alternative prosjekter, og på den måten kan la skogen stå intakt.
 • Ville tilstander i jungelen. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 25.05.2019
  Noe av det Bolsonaro og Salles ønsker, er å oppløse ymse samarbeidsorganer mellom myndigheter og sivilsamfunn. Gjør Salles det i Amazonasfondet, er avtalen med Norge brutt. Der setter Norge en grense. Ellers er det begrenset hva Norge kan gjøre for å påvirke Bolsonaro-regimet.
 • Regnskogen ingen vil ha. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet 22.05.2019
  For brasilianske myndigheter er det økonomiske incentivet til å verne antakelig svakere enn det er til å hogge og utnytte. Det er trolig vanskelig å kompensere for dette ytterligere enn de 8,2 milliardene som allerede er brukt. Tålmodigheten med å finne en vei videre for regnskogsatsingen blir en av de viktigste oppgavene for norsk klimapolitikk framover.
 • Brasils miljøminister mener norsk milliardbistand har vært bortkastet. Bistandsaktuelt 20.05.2019
  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er uenig med sin brasilianske kollega. – Ingen god analyse av Amazonasfondets arbeid, kommenterer Regnskogfondets leder.
 • Vil slå tre fluer i en smekk med klima-mikrolån. E24 20.05.2019
  Den norske regjeringen blar opp for å investere i smålån til indonesiske bønder – i bytte mot at de ikke hugger ned mer regnskog.
 • Brasils miljøvernminister ut mot norsk regnskogfond. VG 19.05.2019
  Brasils miljøvernminister mener at Norges milliardbidrag til arbeidet mot avskogingen av Amazonas har vært bortkastet.
 • Regnskog hogges ned i høyt tempo. Nettavisen (NTB) 26.04.2019
  Enorme mengder tropisk skog ble ødelagt i fjor, ifølge forskere fra Global Forest Watch. Skogen forsvant i områder som til sammen er på størrelse med England.
 • Vend blikket mot Amazonas, oppfordrer Greenpeace. Kronikk av Esben Marcussen /Greenpeace) i Transit Magasin 25.04.2019
  Denne uken samles mange tusen mennesker fra Amazonas urfolksgrupper seg i Brasils hovedstad Brasilia. De skal kjempe for sine rettigheter, og krever en slutt på volden mot dem og deres landområder. Det som skjer der angår oss alle, og urfolkene trenger å få vite at de har allierte verden over.
 • Bolsonaro vil åpne Amazonas-område på størrelse med Danmark for gruvedrift. Transit Magasin 13.04.2019
  I et område som er litt større enn hele Danmark antas det å være store forekomster av gull, kobber, jern og andre mineraler. Brasils president Jair Bolsonaro sa i et TV-program nylig at “Renca er vårt”, melder Reuters.
   

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.

De siste mediekommentarene:

"Brannene i Amazonas er en internasjonal krise. Vi må redde regnskogen, og Norge har flere strenger å spille på enn å holde tilbake regnskogstøtte. Men da må vi tenke på å redde regnskog, ikke å tjene penger."

Frode Pleym og Esben Marcussen (Greenpeace) i Bistandsaktuelt 05.09.2019

"Akkurat når det trengs internasjonalt press for å stoppe nedbrenningen og avskogingen i Amazonas, inngår Norge en ny handelsavtale med Brasil – på verst tenkelige tidspunkt."

Bård Vegar Solhjell (WWF Norge) i Stavanger Aftenblad 04.09.2019

"Når Amazonas-landene fredag sammenligner utvikling med vern, kan vi bare håpe at de regner med en fremtidig kompensasjon. Konsekvensene for handel regnes med allerede. På kort sikt er det nemlig handel som gjelder. Handelskrigen med USA har gjort at Kina kjøper soya fra Sør-Amerika. Det er økt etterspørsel og eksport av soya og kjøtt som driver frem avskogingen i Brasil og nabolandene."

Bård Harstad (Professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo) i DN 04.09.2019

"President Jair Bolsonaro vil tjene penger og bryr seg ikke om avskoging, menneskerettigheter eller klimakrisa. Det har gått såpass langt at Norge kutter støtten til Amazonasfondet. Samtidig er norsk land- og havbruk fortsatt avhengige av problematisk soya fra Brasil. Heldigvis har NHO og Sjømat Norge uttalt at de vil fase inn alternativer til lite bærekraftig brasiliansk soya."

Kommentar av Anja Bakken Riise (leder, Framtiden i våre hender), Gaute Eiterjord (leder, Natur og Ungdom), Esten Solem (Rydd Norge), Kjell Erik Brandstadmoen (styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag) og Natalia Tyse (Latin-Amerikagruppenes styrerepresentant i Alliansen ny landbrukspolitikk) i Nationen 03.09.2019