Hvorfor må FNs miljøsjef gå?

Forrige uke ble det kjent av FNs miljøsjef, Erik Solheim, trekker seg fra stillingen i kjølvannet av en kritisk rapport om pengebruken i forbindelse med omfattende reisevirksomhet. Sverige, Danmark og Nederland var blant landene som tidligere i høst kunngjorde at de stanset støtten til FNs miljøprogram inntil spørsmålene rundt Solheims pengebruk ble avklart. Solheim mener imidlertid at bakgrunnen for rapporten var motstand mot hans arbeid med FN-reform og tidligere WWF-leder Nina Jensen sier til Aftenposten at hun er alvorlig bekymret for fremtiden til miljøkampen.

Redaksjonen avsluttet 3. desember.

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 29.11.2018):

 • Sjefer på og over grensen. Lederkommentar av Magne Lerø i Dagens perspektiv+ (meninger) 29.11.2018
  Erik Solheim står ikke tilbake fra Anita Krohn Traaseth når det gjelder tro på egen fortreffelighet. Han tråkket til med en reisevirksomhet som kunne tatt pusten fra de fleste da han tiltrådte som sjef for FNs miljøprogram. Solheim brukte 4,1 millioner kroner på reiser de første 22 månedene i jobben. 79 prosent av tiden var han ikke til stede på kontoret i Nairobi. Etter en revisjonsrapport betalte Solheim tilbake 50.000 kroner for reiser innom Oslo for å se til sin mor som var syk. Solheim ble også kritisert for at alle flyreiser gir er dårlig miljøprofil. Solheim durte i vei etter eget hode. Han maktet ikke, som Anita Krohn Traaseth, å justere kursen da han fikk kritikk. Solheim ble for suveren.
 • Erik Solheim falt hardt. Sender Norge rett folk av sted? Kommentar av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker og skribent) i DN (meninger) 28.11.2018
  I FN er makt tilgang til informasjon og prosess. Prosess er substans. Forståelsen av dette gjorde Terje Rød-Larsen til Norges kanskje mest vellykkede FN-mann til dags dato. Det gjør at Liechtensteins Christian Wenaweser er en tungvekter i FN, mens Erik Solheim fikk sparken, slik Frafjord Johnson fikk sparken, slik Trygve Lie fikk sparken. Det er interessante paralleller mellom alle disse tre, foruten hangen til selvforherligelse og manglende evne til å forstå hvordan deres egne handlinger bidro til deres endelikt. Intervjuet med Erik Solheim i Klassekampen (23. november) er kostelig og på samme tid dypt urovekkende.
 • Disse tiltakene kan tette gapet som spiser Parisavtalen til frokost. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 28.11.2018
  Ansatte i FNs miljøprogram (Unep) i Nairobi gråt åpenlyst i forrige uke da det ble kjent at sjefen måtte slutte. I alle fall ifølge Erik Solheims eget utsagn i Klassekampen. Tirsdag kom en nyhet fra FNs miljøprogram som det er – om mulig – enda større grunn til å gråte over enn at Solheim måtte slutte. Snart tre år etter begeistringen i Paris over at en ny klimaavtale var kommet på plass, viser en fersk rapport at det fortsatt går feil vei. Unep lager årlig en rapport som anslår hvordan verden ligger an med tanke på å klare klimamålene som ble slått fast i Parisavtalen. Den kalles «gap-rapporten» fordi den viser gapet mellom mål, ambisjoner og faktisk politikk.
 • Landet uten konsekvenser. Kommentar av Pål Mykkeltveit i Minerva 27.11.2018
  Hvordan kunne Erik Solheim tro at det ikke ville ha konsekvenser å ignorere FNs regelverk? Det kan ha noe med norsk kultur å gjøre.
 • Erik Solheim: «Jeg har konstant oppfordret til å bekjempe byråkratiet i FN». Aftenposten 26.11.2018
  Erik Solheim anklager FNs revisorer for å komme med «grunnløse påstander». Han sier de hemmeligholder oppklaringer han har kommet med.
 • FN feller knusende dom over Erik Solheim. VG (NTB) 25.11.2018
  I en kritisk rapport feller FNs internrevisjon en knusende dom over hvordan FNs avgåtte miljøsjef Erik Solheim forholdt seg til organisasjonens reiseregler.
 • FN-rapport: Solheim oppfordret til regelbrudd. Aftenposten 25.11.2018
  Ifølge FNs revisjonsrapport oppfordret Erik Solheim de ansatte til bevisst å bryte reisereglementet. Etterspurt begrunnelse for reiser ble avvist som «idiotiske spørsmål».
 • Derfor måtte Erik Solheim gå som FNs miljøsjef. Aftenposten 24.11.2018
  Et illsint brev fra FNs generalsekretær ble siste kapittel i Erik Solheims tid som sjef for FNs miljøprogram.
 • Ble Erik Solheims ambisjon om fornyelse i FN hans egen undergang? Aftenposten (forklart) 24.11.2018
  Den norske toppolitikeren trekker seg fra jobben som FNs miljøsjef etter kraftig kritikk.
 • Erik Solheim: – Jeg skjønner at det jeg sa, kom galt ut. Dagsavisen 24.11.2018
  FNs nylig avgåtte miljøsjef sier han har lært av tidligere feil og går mot sin vilje fra FN uten å slamre med dørene.
 • Solheim hevder intern motstand bidro til at han måtte gå. NRK nyheter 24.11.2018
  Erik Solheim hevder reformkritikere bidro til den knusende revisjonsrapporten som førte til at han måtte gå som leder av FNs miljøprogram.
 • Som lyn fra klar himmel. Klassekampen 24.11.2018
  Intervju med Erik Solhiem: – Har det at du har reist så mye til India, Kina og Indonesia vakt misnøye? – Det har skapt misnøye blant noen, men det er også veldig mange som forstår. Kina, India og Indonesia er 40 prosent av menneskeheten, og en kan ikke fortsette å snakke som om de er som Norge, Sverige og Island. Disse landene snur seg mot en bedre miljøpolitikk og motbeviser den gamle ideen om at enten utvikler du deg, eller så tar du vare på miljøet.
 • – Jeg er ferdig med den rapporten nå. Morgenbladet 23.11.2018
  Erik Solheim må gå av som FNs klimasjef, blant annet etter kritikk for å ha reist for mye. Selv mener han flyreisene har drevet klimapolitikken fremover.
 • Erik Solheim går av som FNs miljøsjef: Måtte ta ansvar etter kritisk revisjonsrapport. VG 21.11.2018
  FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse tirsdag kveld at han har akseptert Solheims oppsigelse. – Generalsekretæren er takknemlig for herr Solheims innsats, skriver han og viser blant annet til at Solheim bidratt til å rette verdens oppmerksomhet mot viktige miljøutfordringer som plastforurensing og gjenvinning.
 • Erik Solheim brøt regler og tråkket på tær. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 21.11.2018
  Solheim selv sier rapporten er full av feil og at den «kom som en reaksjon på at jeg var den ledende reformator i FN». Det er en storslagen attest å gi seg selv når han må gå. Men det er liten tvil om at Solheim har tråkket på tær både her og der. For det første har han skapt misnøye i Nairobi-miljøet. Det er ikke populært at sjefen er så mye borte. Samtidig er det ikke politisk korrekt å snakke høyt om at verden ikke akkurat kommer til Kenya for å oppsøke FNs miljøorganisasjon. Verden reddes ikke fra bak et skrivebord i Nairobi.
 • Erik Solheim går av som FNs miljøsjef. DN 21.11.2018
  – Revisjonsrapporten kom som en reaksjon på at jeg var den ledende reformator i FN. Mange var imot reformer og bidro til at denne rapporten kom, sier Solheim til DN.
 • Noen i FN-systemet er imot reform, som jeg har stått i spissen for. Aftenposten 21.11.2018
  Erik Solheim antyder at FN-rapporten om reisevirksomheten hans ble laget fordi han har ønsket å røske opp i FN-systemet.
 • Erik Solheim går av som FNs miljøsjef. Aftenposten (NTB) 21.11.2018
  Kilder Aftenposten har snakket med, som kjenner UNEP og FN-systemet, sier USA har vært misfornøyd med Solheim, og at også det kan ha hatt betydning. Blant annet skal Solheims åpne krav om FN-reform ha vekket misnøye i deler av ledelsen ved hovedkontoret i New York, etter hva Aftenposten forstår.
 • Nina Jensen om Solheims avgang: – Her er det åpenbart noe som ikke stemmer. Aftenposten 21.11.2018
  Nyheten om at Erik Solheim må gå av som leder for FNs miljøsjef vekker reaksjoner blant miljøledere. Nina Jensen er oppriktig bekymret for den videre fremtiden for miljøkampen.
 • Erik Solheim går av som FNs miljøsjef. NRK nyheter 21.11.2018
  Erik Solheim bekrefter at han går av som leder for FNs miljøprogram (UNEP), og sier bakgrunnen er den kritiske revisjonsrapporten.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.