Libya-krigen

Siden "Godhetsregimet slapp bomber i Afrika" har mange spurt seg: Hva kan vi lære av Libya-krigen? Tormod Heier, oberstløytnant i Hæren og forsker ved Forsvarets høgskole, mener at Norge i Libya-krigen ble en «nyttig idiot» for franske og britiske ønsker om regimeendring. 13. september fikk utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) overrakt evalueringen av norsk deltakelse i Libya-operasjonene i 2011. På pressekonferansen sa hun at "rapporten er et viktig bidrag til debatten i Norge og et nyttig verktøy for oss som beslutningstakere". Debatten går og her finner du lenker til den siste tidens mediedebatt.

Redaksjonen avsluttet 1. oktober 2018.

Aktuelle lenker:

Tidligere saker fra RORG-samarbeidet / Global:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 01.10.2018):

 • Det politiske lederskapet vil krige i verden, men ikke lære om den. Kronikk av Terje Tvedt (professor) i Aftenposten 01.10.2018
  I andre europeiske land har Libya-krigen ført til offentlig selvransakelse. Kanskje tydeligst i Storbritannia, der det politiske lederskapet – etter hendelser som «Indian Mutiny» i 1857, Boerkrigen rundt århundreskiftet og Mau-Mau opprøret på 1950-tallet – er vant til at det blir tatt nådeløse oppgjør med feilslått politikk. I 2016 la Parlamentets utenrikskomité frem en rapport som konkluderte med at Libya-krigen var en katastrofe. Rapporten dokumenterte at regjeringen ikke hadde noen holdbar analyse av Libya, av opprørets karakter og islamistenes rolle eller noen klar idé om krigens mål.
 • Et tragisk kapittel i norsk historie. Kommentar av Ola Tunander (professor emeritus fra PRIO) i Ny Tid 01.10.2018
  Ikke mange hadde forventet at Petersen-utvalget skulle komme med en kritikk av Norges rolle i Libya-krigen, men utvalgets rapport er allikevel mindre kritisk enn forventet. Det hele forblir en trist beretning.
 • Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?  Debatt av Rune Ottosen (professor emeritus) i Aftenposten 27.09.2018
  Har Aftenpostens analyser og vurderinger bidratt til å fremprovosere den situasjonen vi nå befinner oss i?
 • – Libya-bombingen var et svik. ABC-Nyheter 25.09.2018
  Det holder ikke å skylde på høyrepopulistene. Europas etablerte partier må gå i seg selv, sier Jan Zielonka, professor ved Oxford University.
 • Nato kunne prøvd fred. Klassekampen 21.09.2018
  Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
 • Norge drev et hemmelig fredsdiplomati under Libya-krigen. NRK Nyheter 20.09.2018
  Norges utenriksminister snakket med Muammar Gaddafis sønn i et hemmelige forsøk på å få fred i Libya i 2011, samtidig som norske jagerfly sirklet over landet. For første gang snakker Jonas Gahr Støre offentlig om hva som hendte.
 • Norske jagerflyvere var lovlige mål i Libya. Debatt av Arne Willy Dahl i Aftenposten 19.09.2018
  Espen Barth Eides kronikk i Aftenposten 18. september etterlater fortsatt en uklarhet med hensyn til om norske jagerflyvere som opererte over Libya, var lovlige mål. Jeg er enig med ham når han sier at libyske myndigheter ikke hadde – i folkerettslig forstand – rett til å gå til militære angrep på dem som på FNs vegne gjennomførte Sikkerhetsrådets vilje. Men dette gjelder, forenklet sagt, på statsnivå og ikke på soldatnivå.
 • Når Norge går til krig. Debatt av Stig Lægdene i Vårt Land (Verdidebatt) 18.09.2018
  Bombingen i Libya bør føre til en dyp politisk, militær og moralsk bearbeiding.
 • Libya-utvalgets rapport er forbilledlig klar på hvordan situasjonen var. Kronikk av Espen Barth Eide (Ap) i Aftenposten 18.09.2018
  Jeg hørte til dem som sto midt oppe i prosessen i 2011. Utvalgets fremstilling og drøfting er gjenkjennelig. Mye kritisk kan og bør sies om det internasjonale samfunns innsats før, under og etter intervensjonen i Libya. Etterpåklokskapens klare lys er nyttig, men er jo nettopp klarest i ettertid.
 • Maktkamp bak scenen. Klassekampen 17.09.2018
  Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
 • Norge fløy 2820 oppdrag og slapp 588 bomber. «Et par av dem skled av målet». Aftenposten 16.09.2018
  Noen svært få av Norges 588 bomber over Libya «skled av målet» og detonerte noen hundre meter unna der de egentlig skulle treffe.
 • – Norge brøt folkeretten. Klassekampen 15.09.2018
  Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
 • Telefonkrigen. Lederkommenrtar i Bergens Tidende 14.09.2018
  ´Bombinga av Libya viste at Noreg manglar gode rutinar for å gå til krig.
 • Stoltenberg om Norges Libya-bombing: – Ville ha gjort det samme igjen. NRK nyheter 14.09.2018
  Tidligere statsminister og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg står fast på at det var riktig av Norge å delta i angrepet på Libya i 2011, og at dette ikke var å anse som krig.
 • Utvalg om norsk Libya-innsats: Norge hadde liten forståelse av situasjonen i Libya. VG 14.09.2018
  588 norske bomber falt over Libya i 2011, og opprørerne NATO støttet fant og drepte til slutt Muammar Gaddafi. Libya-utvalget mener Norge i for liten grad problematiserte ønsket om regimeskifte fra mange hold.
 • Libya: Norske fly bombet Gaddafi’s hovedkvarter. VG 14.09.2018
  I ly av nattemørket ødela norske F16-fly en kommandosentral inne på området hvor Libyas diktator Muammar al-Gaddafi hadde sitt hovedkvarter under Libya-krigen i 2011.
 • Hvitvasker regjeringen. Kommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 14.09.2018
  Det er rett og slett sjokkerende at slike skjebnesvangre beslutninger tas på så tynt grunnlag og så tilfeldig. I Storbritannia har det ført til et politisk etterspill – i Norge velger den forsvarspolitiske nomenklaturen å skalke lukene. Alt gikk greit for seg.
 • Var det riktig av Norge å slippe 588 bomber over Libya? Her er fem spørsmål og svar om Libya-rapporten. Aftenposten 14.09.2018
  I en rapport på 260 sider ble gjennomgangen av Norges bombing av Libya presentert. Her er en oppsummering av de sentrale funnene.
 • Tidligere generaladvokat: Bare tull av Stoltenberg å si at Norge ikke var i krig. Aftenposten 14.09.2018
  – Norske soldater var i krig og legitime mål for libyske styrker, sier tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl.
 • Satt i regjeringen som sendte kampfly til Libya: «Norge burde ikke deltatt» «Ikke en beslutning å være stolt av». Aftenposten 14.09.2018
  Jan Petersen som har evaluert norsk Libya-krigføring, har ingen mening om beslutningen var god. Men to av ministrene fra den gang er tydelige: Norge burde ikke deltatt. – Ikke en beslutning å være stolt av, sier tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete.
 • I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya. Aftenposten 14.09.2018
  NATOs krigføring i Libya vakte debatt fra første stund. Eksperter mener at Norge og andre NATO-land tøyde FN-mandatet da de sendte kampfly til Libya. Påstander om at intervensjonen var nødvendig for å hindre et folkemord, er tilbakevist av flere eksperter. Samtidig anklages militsgruppene som ble hjulpet til makten for omfattende massakrer i ettertid.
 • Mild kritikk for 588 bombe. Kommentar av Frank Rossavik i Aftenposten 14.09.2018
  Krigen i Libya i 2011 skulle beskytte sivile mot folkemord, men det mest konkrete resultatet var at diktator Muammar Gaddafi ble drept og landet ble splittet, lovløst og voldelig. Intervensjonen utenfra bidro til at én dårlig situasjon ble avløst av en enda dårligere. Det undertrykkende Gaddafi-regimet tilbød i alle fall en viss stabilitet og økonomisk utvikling, selv om det må legges til at borgerkrigen i 2011 var i ferd med å endre bildet.
 • Viktig rapport om Libyakrigen. Lederkommentar i VG 14.09.2018
  Norges bombetokt i Libya var en av de mest omfattende norske kamphandlingene siden andre verdenskrig. Rapporten om krigen er viktig fordi den gir bedre kunnskap om en av de alvorligste politiske beslutningene i Norge de siste årene.
 • Ine Eriksen Søreide: – Hastet å handle i Libya. Vårt Land 14.09.2018
  Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kritisere Stoltenberg-regjeringen for mangelfull exit-strategi i Libya da norske jagerfly slapp nær 600 bomber i landet.
 • Norge fulgte ukritisk med på Libya-ferden. Analyse av Geir Ove Fonn i Vårt Land 14.09.2018
  Når Norge trår velvillig og massivt til i en Nato-operasjon på et annet kontinent, handler det både om norske sikkerhetsinteresser og våre langvarige humanitære tradisjoner.
 • - Stolt av jobben vi gjorde i Libya. Dagbladet 14.09.2018
  Libya-utvalget mener NATO-operasjonen Norge deltok i var avgjørende for å fjerne Muammar al-Gaddafi fra makten. SV-leder Audun Lysbakken mener konklusjonen skurrer.
 • La lokk på krigens realiteter. Klassekampen 14.09.2018
  9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
 • Norge bombet humanitært, presist og pliktoppfyllende. Kommentar av John Olav Egeland i Dagbladet 14.09.2018
  Regjeringen Stoltenberg hadde i liten grad en egen, selvstendig forståelse av situasjonen i Libya da den besluttet å sette inn kampfly. Likevel var avgjørelsen konstitusjonelt holdbar og bombingen skjedde innenfor Norges humanitære forpliktelser.
 • Libya-lærdommen. Kommentar av Sverre Strandhagen i DN 14.09.2018
  Libya-rapporten viser hvor vanskelig det er å lykkes med militær intervensjon.
 • Stoltenberg til Stortinget: Norge er ikke i krig i Libya. Forsvarsdepartementet mente det motsatte. Dagsavisen (NTB) 14.09.2018
  Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig i Libya, sa Jens Stoltenberg til Stortinget i 2011. Forsvarsdepartementets vurdering var det motsatte.
 • – Regjeringen visste at Gaddafi-fall var målet. Dagsavisen 14.09.2018
  Libya-utvalget hevder at den rødgrønne regjeringen visste at allierte hadde regimeendring i Libya som mål da bombetoktene ble besluttet.
 • Det mest oppsiktsvekkende i rapporten om Norges Libya-engasjement i 2011 er et forslag om grunnlovsendring. Kommentar av Tove Gravdal i Morgenbladet 14.09.2018
  Det kom ingen bomber – i metaforisk forstand – da tidligere utenriksminister Jan Petersen torsdag presenterte rapporten om Norges deltagelse i Libya-operasjonene i 2011. Der Afghanistan-rapporten for to år siden nærmest avkledde både militær og sivil innsats, og reiste spørsmål ved om norske agenter hadde bidratt til brudd på folkeretten, peker Libya-utvalget på mindre alvorlige og mer kjente feilskjær. Rapporten er likevel viktig.
 • – Soldatene må kunne stole på politikerne. NRK nyheter 14.09.2018
  Norges Veteranforbund reagerer etter avsløringen om at norske politikere i liten grad hadde en selvstendig forståelse av situasjonen i Libya da de besluttet å sende norske soldater til landet.
 • Utvalg om Libya-bombing: Politikerne hadde «svært begrenset» kunnskap. NRK nyheter 14.09.2018
  Rapporten om Norges deltakelse i Libya er tydelig i sin konklusjon: Norge hadde for liten kunnskap om situasjonen i landet.
 • «Fra å ha én diktator, har vi nå tusenvis av diktatorer». NRK nyheter (urix) 14.09.2018
  Libya skulle bli et fredelig demokrati. I dag er det et land i kaos, der lovløsheten og militsene hersker.
 • Libya-rapporten. Dagsnytt 18 (NRK P2) 13.09.2018
  Norge visste for LITE om situasjonen i Libya før de bestemte seg for å delta i militæroperasjonen i landet, konkluderer rapport - Norge bør unnskylde seg overfor det libyske folk mener Rødt.
 • Utvalg om norsk Libya-innsats: norske myndigheter hadde liten forståelse av situasjonen. Dagbladet 13.09.2018
  Flere har vært kritiske til at 15 norske kampfly var med på å bombe opprørere til makta i Libya. Granskningsutvalg mener operasjonen var nødvendig for å beskytte sivile.
 • Det eneste partiet som var mot krigen får ikke være med når Libya-rapport legges frem. Aftenposten 13.09.2018
  Når rapporten om Norges rolle i militærintervensjonen i Libya legges frem, er kun utenriks- og forsvarskomiteen invitert. – Uholdbart, mener Rødt-leder Moxnes.
 • Nær 600 bomber. Et land i kaos. Finnes det flik av vilje til å lære? Kommentar av Espen Løkeland-Stai i Dagsavisen (nye meninger) 13.09.2018
  Hvordan kunne det skje? Hvordan kunne det norske Stortinget sende norske kampfly for å bombe et afrikansk land uten én kritisk motstemme i egne rekker? I dag skal et utvalg under ledelse av tidligere utenriksminister Jan Petersen legge fram sin rapport om den norske deltakelsen i NATO-operasjonen i 2011. Det er ingen grunn til å vente seg en kritisk knyttneve av en rapport. Det er tung konsensus i utenrikspolitikken. Legg til at utvalget er ledet av en av de mest USA-vennlige utenriksministrene vi har hatt.
 • – De ville drepe Gaddafi. Klassekampen 13.09.2018
  Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
 • Et oppgjør med Libya-katastrofen. Kommentar av Bjørnar Moxnes (leder i Rødt) i Klassekampen 13.09.2018
  Norge har fra andre verdenskrig til årtusenskiftet latt være å delta i noen form for angrepskrig eller krig uten FN-mandat. Å slutte seg til bombingen av et afrikansk land for å støtte opprørere, utradere regjeringshæren og gjennomføre regimeskifte, uten FN-mandat, utgjorde et svært drastisk brudd med Norges fredelige tradisjoner. Det er derfor på høy tid at vi nå får et oppgjør med krigen.
 • Libya har rast 35 plasser på få år. Dagsavisen 12.09.2018
  Sju år etter at NATO bidro til Gaddafis fall er Libya i kaos, og landet har rast 35 plasser på indeksen over menneskelig utvikling. Torsdag kommer rapporten om Norges deltakelse i NATO-operasjonen.
 • Libya: Den gode krigen. Klassekampen 12.09.2018
  Inkompetanse, dårlig etterretning og et folkemord som aldri fant sted. Hva skjedde egentlig i dagene før Libya-krigen begynte?
 • Libya-bidrag. Kommentar av Mari Skurdal i Klassekampen 12.09.2018
  Utvalgets rapport er ment å utgjøre «et erfaringsgrunnlag for framtidige norske engasjementer i internasjonale operasjoner». Derfor er den viktig. Det er all grunn til å tro at det blir flere slike forespørsler framover, ettersom vi nå kjøper nye kampfly. De internasjonale undersøkelsene av krigen, som vi skriver om over fire sider i dagens avis, viser hvor lite kunnskap beslutningstakerne satt med i 2011, og hvilket kaos deres dårlige beslutninger har etterlatt. Vi håper den norske rapporten blir like ærlig.
 • Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn. DN (NTB) 12.09.2018
  NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.