Mot fred i Colombia etter valget?

Norge har i en årrekket vært engasjert i fredsprosessen i Colombia og i fjor ble landets president, Juan Manuel Santos, tildelt Nobels fredspris for sin innsats. Søndag 17. juni vant høyresidens Iván Duque presidentvalget. Hva vil det bety for fredsprosessen og Norges samarbeid med landet i tiden framover? Vi har samlet den siste tidens medieklipp og -debatt.

Redaksjonen avsluttet 6. september 2018.

Den siste tidens medieklipp og -debatt:

 • Nei, Norges fredsinnsats i Colombia er ingen suksess. Debatt av Tron Ljødal (analytiker, tidligere rådgiver i Utenriksdepartementet) i Aftenposten 10.09.2018
  6. august publiserte jeg en kronikk i Aftenposten hvor jeg mente at fredsprosessen i Colombia har brutt sammen og at norsk fredsmegling har en betydelig del av skylden for dette. Jeg har fått seks svar i mediene, til og med en offisiell uttalelse fra Regjeringen som mener at mine påstander faller på sin egen urimelighet. Jeg kan ikke svare på alt, men jeg kan svare på det viktigste.
 • Norsk fredsarbeid i Colombia er en ubetinget suksess. Debatt av Henrik Wiig (OsloMet) i Aftenposten 10.08.2018
  Tron Ljødals kronikk påstår at fredsavtalen i Colombia har feilet. Han mener norske tilretteleggere ikke bør likestille geriljagrupper og regjeringer i fredsforhandlinger. Lite av avtalen er gjennomført og flere avhoppere fortsetter som kriminelle. Likevel er det et ugjenkallelig faktum at FARC-geriljaen har lagt ned våpnene og nå er en ren politisk organisasjon. Norsk fredsarbeid er dermed en ubetinget suksess.
 • Norsk fredsmegling er medskyldig i Columbias tragedie. Kommentar av Tron Ljødal (tidligere analytiker for Organisasjonen av amerikanske stater - OAS) i Aftenposten 06.08.2018
  Fredsprosessen har i praksis brutt sammen, både politisk og med tanke på teknisk gjennomføring. Den nye presidenten er håndplukket av tidligere president Álvaro Uribe, som er imot fredsavtalen i Colombia. Vi står overfor et politisk backlash i Colombia som mest sannsynlig vil begrave den avtalen som Norge har brukt seks år på å forhandle frem.
 • Usikker fredsavtaleMorgenbladet 26.06.2018
  Farc-leder frykter Colombias nye president, men tror fredsavtalen vil overleve. 
 • Nådestøt for fredsprosessen? Kommentar av Knut Andreas O. Lid (fungerende generalsekretær i Caritas) i Klassekampen+ 22.06.2018
  EU har gjort det klart at handelsavtaler er knyttet til fredsprosessen og at det vil være dumskap av en ny president og kaste dette over bord. Den langvarige konflikten har kostet Colombia dyrt både i menneskeskjebner og pesos. Vi håper den nye presidenten forsikrer folket og omverden om at investeringene for fred i Colombia, ikke er forgjeves.
 • Grunn til optimisme i Colombia. Kommentar av Bård Drange og Maja Lie Opdahl (NUPI) i VG 19.06.2018
  I gårsdagens presidentvalg i Colombia vant høyresidens Iván Duque over venstresidens Gustavo Petro. Risikoen for at konflikten blusser opp igjen er derfor større. Men, valget gir også grunn til optimisme. Dette var det tryggeste, roligste og mest observerte valget i Colombia noensinne. Det er en seier i seg selv. Også for den nye venstresiden i Colombia var dette valget historisk.
 • Duque: Freden skal endres i Colombia. ABC nyheter (NTB) 18.06.2018
  Konservative Ivan Duque vant presidentvalget i Colombia søndag kveld. Det skaper frykt for at fredsavtalen med FARC-geriljaen skal gå dukken.
 • Høyreseier i Colombia – usikkert for fredsplanen. NRK nyheter 18.06.2018
  Høyrepolitikeren Ivan Duque vant som ventet presidentvalget i Colombia. Den nyvalgte presidenten har lovet å endre fredsplanen, og mange frykter nå for dens fremtid.
 • Fredsavtale-kritiker kan bli ny president: FARC-konflikten kan blusse opp igjen. VG 17.06.2018
  Konservative Ivan Duque er favoritt til å vinne makten i dagens valg i Colombia. Det kan bety en voldelig eskalering i landet, ifølge forsker.
 • Hva skjer med freden i Colombia etter valget? Kommentar av Julie Vissgren i VG 17.06.2018
  Fredsavtalen står i fare for å falle sammen knappe to år etter at den ble signert. Valget colombianerne må ta på søndag, kan bli skjebnesvangert. Vinner Ivan Duque kan innbyggerne stå overfor nok et blodbad.
 • Eit splitta Colombia vel ny president. Kommentar av Bård Drange (NUPI) i Dagsavisen (nye meninger) 16.06.2018
  Søndag vel Colombia ny president. Vil han kaste landet ut i ny krig? Eller vil han klare å fokusere på det som foreinar colombianarar, og ikkje på det som splittar?
 • Aktivisten Francia (36) har fått hundrevis av drapstrusler. VG 16.06.2018
  Etter undertegnelsen av fredsavtalen i Colombia i 2016 har drap på sosiale ledere og menneskerettighetsaktivister økt kraftig.
 • Presidentvalget i Colombia setter fredsavtalen i fare. Kronikk av Silje Syvertsen (medlem av Latin-Amerikagruppene i Norge, skriver masteroppgave om fredsprosessen i Colombia) i Dagbladet 30.05.2018
  På søndag gikk det første presidentvalget etter at fredsavtalen ble underskrevet av stabelen. Presidentvalget har vært et av de mest spennende valgene i landet de siste tiårene. Aldri før har en sosialistisk kandidat utfordret den politiske eliten på liknende måte. Natt til mandag kom resultatene, etter at 53 prosent av de stemmeberettigede hadde avlagt sin stemme - for øvrig den høyeste valgdeltakelsen siden 1974.
 • – Elleve FARC-utbrytere drept i Colombia. ABC nyheter (NTB) 29.05.2018
  Elleve utbrytere fra den nå oppløste FARC-geriljaen i Colombia er drept i et militærangrep sør i landet, opplyser forsvarsdepartementet.
 • Fredsavtale-motstander vant i Colombia – men må gjennom ny valgomgang. NRK nyheter (NTB) 28.05.2018
  Høyrekandidaten Ivan Duque vant første omgang av valget i Colombia, men fikk ikke nok stemmer til å unngå en ny omgang mot en kandidat fra venstresiden i juni.
 • Colombianerne velger ny president. Aftenposten (NTB) 28.05.2018
  Velgere i Colombia gikk til stemmeurnene søndag. For første gang på 50 år blir valget ikke overskygget av geriljakrig.
 • Ytterkantene i Colombia slåss om makta. Dagsavisen 26.05.2018
  Presidentvalget søndag skjer i et splittet land. Det setter fredsavtalen i fare.
 • Vold og drap i valgkulissene. Klassekampen 24.05.2018
  Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
 • Norsk selskap med storstilt palmeoljeproduksjon i Colombia. NRK nyheter 05.05.2018
  Et norsk selskap vil dyrke så mye palmeolje i Colombia at de kan dekke 7,5 prosent av det norske dieselforbruket.
 • Takk for reiseråd, vi fulgte dem alle. Debatt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i Dagsavisen (nye meninger) 25.04.2018
  Nylig annonserte Colombias president Juan Santos og statsminister Erna Solberg en erklæring om å forlenge samarbeidet om å ta vare på regnskogen. Regnskogfondet traff dermed godt med sitt innlegg i Dagsavisen 10. april, der de kom med sine råd til statsministerens og mitt eget besøk til Colombia. Vi er så enige med Regnskogsfondet i disse viktige sakene. Heldigvis ble utfallet slik vi håpet.
 • Norge mulig vert for Colombias fredssamtaler med ELN. Aftenposten (NTB) 19.04.2018
  Ecuador ønsker ikke lenger å arrangere fredssamtaler mellom Colombia og ELN-geriljaen. Colombias utenriksminister sier samtalene kan bli flyttet til Norge.
 • Solberg møtte tidligere FARC-soldater. Aftenposten (NTB) 12.04.2018
  Tidligere FARC-soldat Johana Riano (35) håper den skjøre fredsavtalen i Colombia holder stand, men er villig til å ta til våpen igjen om det trengs.

Tidligere relevante dybdeartikler fra RORG-samarbeidet / Global:

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.