Operasjon Dagsverk 2018 for palestinsk ungdom

Gjennom mer enn 50 år har Operasjon Dagsverk (OD) bidratt til kunnskap om verden og internasjonalt engasjement hos stadig nye generasjoner av norske skoleelever. I år har OD valgt å samarbeide med KFUK/KFUM Global om et dagsverk i solidaritet med palestinsk ungdom, som strever i en vanskelig hverdag. Med Israel for fred (MIFF) har i helsides annonser har tatt til orde for boikott av årets OD, mens OD får full støtte fra Oslos biskop, Kari Veiteberg, og en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner som nå har sluttet seg til et støtteopprop for OD til ungdom i Palestina.

Redaksjonen avsluttet 13. novemver 2018.

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 13. november):

 • MIFFs upresise svertekampanje. Kronikk av Hans Morten Haugen (professor ved VID) i Vårt Land (verdidebatt) 13.11.2018
  Med Israel for Fred (MIFF) lyktes i å skape negativ oppmerksomhet om årets Operasjon Dagsverk. Jeg kan ikke ta opp alle MIFFs anklager her, men har selv bedt KFUK-KFUM Global om å være mer bevisst på hvilke stemmer de ønsker å løfte fram blant de palestinske ungdommene. Etter MIFFs kampanje de siste ukene er det imidlertid på sin plass å utfordre MIFF på deres egen upresise språkbruk. Organisasjonen omtaler alle som støtter den såkalte BDS-kampanjen (boikott, deinvestering, sanksjon) som at de støtter at staten Israel skal fjernes.
 • Operasjon Dagsverk er ikke anti Israel. Debatt av Christian Hetty (distriktskomiteen i Rogaland, Operasjon Dagsverk) i Stavanger Aftenblad 03.11.2018
  Selv om årets Operasjon Dagsverk jobber for palestinske ungdommer, betyr ikke det at de jobber mot Israel.
 • Slår tilbake mot kritikk av Operasjon Dagsverk: – Ung tæl og gamle løgner! Debatt av Øystein Magelsen (generalsekretær i Norges KFUK-KFUM) i VG 03.11.2018
  Ungdom kjemper mot voldelig radikalisering og vil øke sikkerheten for både israelere og palestinere. Imens gjentas de gamle løgner fra folk som blindt støtter Israels okkupasjonspolitikk.
 • Går hardt ut mot OD-ungdom. Klassekampen 03.11.2018
  – I en helsides annonse i flere aviser forrige lørdag hevder dere at årets Operasjon Dagsverk er «en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrinerer seks årskull skoleelever til et negativt syn på Israel spesielt, og jøder generelt». Er det sånn at når man gjør noe positivt for palestinere, slår det negativt ut for jøder og israelere? – Nei. Problemet er at OD er veldig opptatt av å fortelle hva israelerne gjør feil, men man kunne gitt veldig mye hjelp til palestinerne uten å politisere det så veldig.
 • Realiteter på bakken. Debatt av Helga Hvidsten (Kampanjen palestinske barn i israelske militære fengsler) i Klassekampen 02.11.2018
  Kjell Witsø Johnsen beskylder i Klassekampen 31. oktober Operasjon Dagsverk for anti-semittisme. All kritikk av Israel fremstilles som anti-semittisme, landet er et uskyldig offer som bare forsvarer seg. Men må Israel forsvare seg ved å hente barn klokken to om natten, sette bind for øynene, bakbinde dem, legge dem på golvet av en jeep og kjøre rundt til avhørssentrene åpner en gang utpå morgenen? True dem, sette dem i isolasjon? Barn ned i tolvårs-alderen opplever dette.
 • Usmakelig angrep på ungdom. Lederkommentar i Dagsavisen (nye meninger) 01.11.2018
  Elevene som jobber for Operasjon Dagsverk har på ingen måte valgt side i konflikten i Midtøsten. Årets Operasjon Dagsverk har overhodet ingenting med jødehets å gjøre. Vi oppfordrer alle til å ta til motmæle mot de grufulle anklagene som har vært rettet mot elevenes aksjon ved å gi ekstra mye til ungdommer som samler inn penger. Slik viser vi at vi verdsetter ungdommenes engasjement og solidaritetsønske.
 • La ungdom engasjere seg! Kommentar av Kjersti Hidle (distriktskomitéen for Operasjon Dagsverk i Hordaland) i Bergens Tidende 01.11.2018
  Hvis vi ikke kan kritisere menneskerettighetsbrudd uten å bli kalt rasister eller antisemitter, har vi et ytringsfrihetsproblem.
 • Operasjon Dagsverk løper unna ansvaret. Debatt av Conrad Myrland (MIFF) i Bergens Tidende 01.11.2018
  Operasjon Dagsverks leder Frida Jøraholmen Andresen hevder MIFFs annonse «er preget av falsk informasjon og grove anklager uten rot i virkeligheten». Men hun gir ingen konkrete sitater fra annonsen på hva hun mener er feil. MIFF derimot har publisert flere titall artikler hvor vi påviser konkrete feil i ODs materiell og den farlige agendaen til samarbeidspartnerne.
 • I dag bør du støtte Operasjon Dagsverk. Lederkommentar i Dagbladet 01.11.2018
  Ingen er tjent med at det viktige humanitære arbeidet i årets OD-aksjon boikottes.
 • Janna (12) reagerer kraftig på MIFF-annonse: – Slike beskyldninger er farlige for meg. VG 01.11.2018
  – Jeg vil ikke drepe noen. Jeg vil leve i fred med alle, gjerne i samme land, sier hun til VG. Torsdag arrangeres Operasjon Dagsverk. Skoleelever over hele landet skal jobbe og tjene penger til KFUM/KFUK Globals arbeid med palestinsk ungdom. I helgen publiserte flere norske aviser helsides annonser bestilt av organisasjonen Med Israel for fred som går svært hardt ut mot OD-prosjektet. VG var blant avisene som publiserte annonsen.
 • Operasjon Dagsverks falske omsorg. Debatt av Conrad Myrland (MIFF) i VG 01.11.2018
  Det er forferdelig at Operasjon Dagsverk fremstiller Janna Jihad overfor norske skoleelever som en stemme for fred.
 • Med Israel for fred går ut mot Operasjon Dagsverk. Debatt i Dagsnytt 18 på NRK P2 31.10.2018
 • Kjære deg som skal jobbe på OD-dagen i morgenKommentar av Frida Jøraholmen Andresen (leder for Operasjon Dagsverk) i Dagbladet 31.10.2018
  I morgen er din dag! Du synes kanskje ikke det er noen big deal å gi en dag av din utdanning for å jobbe i stedet. Men det er faktisk en big deal. Det er en kjempedeal. Du skal ut og endre verden.
 • Når ble det greit å trakassere barn og unge? Kommentar av Frida Jøraholmen Andresen (leder for Operasjon Dagsverk) i VG 31.10.2018
  I lørdagens VG rykket MIFF - Med Israel For Fred inn en helsides annonse hvor Operasjon Dagsverk (OD) anklages for å spre jødehat. OD har jobbet mot rasisme, diskriminering og menneskerettighetsbrudd i over femti år, og ideen om at vi plutselig er ute etter å stigmatisere eller demonisere en folkegruppe i 2018 er helt absurd.
 • Med Israel For Fred sverter Operasjon Dagsverk. Debatt av Frida Jøraholmen Andresen (leder for Operasjon Dagsverk 2018) og Fredrik Glad-Gjernes (daglig Leder i KFUK-KFUM Global) i Aftenposten 31.10.2018
  I lørdagens utgave av Aftenposten og seks andre aviser rykket Med Israel For Fred (MIFF) inn en helsides annonse som oppfordrer til boikott av Operasjon Dagsverk (OD). I tillegg til at annonsen inneholder falsk informasjon og grove anklager uten rot i virkeligheten, velger MIFF å flytte debatten over i et medium vi dessverre ikke kan delta i.
 • Operasjon Dagsverks antisemittisme. Debatt av Kjell Witsø Johnsen (Frekhaug) i Klassekampen 31.10.2018
  I år skal Operasjon Dagsverk (OD) gå til å hjelpe traumatiserte unge palestinaarabere. Det høres fint ut, og selvfølgelig trenger disse barna og ungdommene all den hjelp de kan få. Men dessverre mener OD at det er nødvendig å plassere ansvaret for traumene hos Israel. Da blir det antisemittisme og antisionisme. Begge deler er jødehat.
 • Bred støtte til OD-aksjon. Klassekampen 31.10.2018
  Lokale OD-deltakere har blitt kalt jødehatere. Nå lanserer en bred allianse støtteopprop for innsamlinga.
 • Bruker hundretusener på boikott. Vårt Land 31.10.2018
  KFUK-KFUM reagerer kraftig på at flere store, norske aviser har trykket annonser som kaller årets Operasjon Dagsverk en anti-israelsk kampanje.
 • Støtt Operasjon Dagsverk 2018! Støtteskriv undertegnet av 46 organisasjoner i Vårt Land (verdidebatt) 30.10.2018
  Selv om årets Operasjon Dagsverk prosjekt handler om Palestina, betyr ikke det at OD har «valgt side» i konflikten mellom Palestina og Israel. OD er verken pro-Israel eller pro-Palestina. OD er pro-menneskerettigheter og tror på at palestinsk ungdom kan være med å skape en fredfull fremtid for alle i regionen.
 • Mener Palestinakonflikten tilhører forrige generasjon. Vårt Land 30.10.2018
  Elever på Ski VGS tror de har et mer distansert nyansert forhold til Israel-Palestina-konflikten enn foreldregenerasjonen. Men konflikten former fortsatt mange minoritetsungdommers verdensbilde.
 • Operasjon Dagsverk under angrep: – Vanvittig grove anklager. Dagsavisen 29.10.2018
  Proisraelsk gruppe har rykket inn annonser i landets største aviser med oppfordring til boikott av Operasjon Dagsverk.
 • Falsk informasjon og grove anklager om Operasjon Dagsverk. Kommentar av Frida Jøraholmen Andresen (leder for Operasjon Dagsverk) i Bergens Tidende 28.10.2018
  I lørdagens utgave av Bergens Tidende (og 6 andre aviser) publiserte MIFF (Med Israel For Fred) en helsides annonse som oppfordrer til boikott av norske ungdommers engasjement for en mer rettferdig verden, gjennom Operasjon Dagsverk. I tillegg til at annonsen er preget av falsk informasjon og grove anklager uten rot i virkeligheten, velger MIFF her å flytte debatten over i et udemokratisk forum der økonomi avgjør hvem som kan delta. Operasjon Dagsverk (OD) jobber for unge menneskers rettigheter i hele verden og bruker våre midler til dette formålet, ikke til helsides annonser med meningsbærende innhold som sverter andres arbeid for en mer rettferdig verden.
 • Modig av Operasjon Dagsverk. Kommentar av Ragnhild M. Eidem Krüger (journalist og skribent) i Bergens Tidende 19.10.2018
  Nå vil Operasjon Dagsverk gi sin støtte til positive tiltak for palestinsk ungdom. De vil gi traumebehandling av ungdom som har sittet i militærfengsler, utdanning, kampanjer og politisk påvirkning som støtter unge palestinske kvinners kamp for et mer rettferdig og likestilt Palestina. Og bidra til at palestinsk ungdom vil få opplæring i rettigheter, demokrati og konfliktløsning, og gi dem støtte til å komme tilbake til skolen og ut i jobb. Dette protesterer FpU mot.
 • Å lytte til innvendingene mot årets Operasjon Dagsverk. Kommentar av Leif Knutsen i Vårt Land (verdidebatt) 13.10.2018
  De siste dagers saker om OD i Vårt Land illustrerer at det jødiske samfunn i Norge ikke blir tatt alvorlig.
 • Støtt OD – støtt palestinsk ungdom. Kronikk av Kari Veiteberg (Biskop i Oslo bispedømme) i Vårt Land (verdidebatt) 12.10.2018
  Årets OD-prosjekt handler om å utfordre radikaliseringen og volden for å kunne gi rom for fred og jobbe for likestilling. I tillegg til å styrke traumebehandling, vil aksjonen også kunne bidra til at palestinsk ungdom blir kjent med sine rettigheter og forstår hvordan de kan påvirke sam­funnet på en god måte. Selv om KFUK-KFUM Global oppfordrer forbrukere og investorer til å velge bort produkter og ­selskaper som opprettholder okkupasjonen på Vestbredden, vil ikke dette være hovedsaken i Operasjon Dagsverk.
 • – Den norske kirke demoniserer Israel (OD 2018). Vårt Land 12.10.2018
  Biskop Kari Veiteberg oppfordrer Den norske kirke til å ansette ungdom under Operasjon Dagsverk. – Kirken sier den jobber for en bredere forståelse, men gjør det motsatte, sier rabbiner.
 • Oslo-biskop støtter Operasjon Dagsverk for palestinsk ungdom. Aftenposten 12.10.2018
  Biskop Kari Veiteberg ber Den norske kirke la ungdom jobbe for seg under operasjon dagsverk, stikk i strid med boikotten andre aktører oppfordrer til.
 • Operasjon Dagsverk bidrar til å gi unge israelere en utrygg fremtid. Maia Paulsen (16) på Si;D i Aftenposten 01.10.2018
  Elevtinget gikk for langt da de valgte årets splittende formål for Operasjon dagsverk.
 • Den fredelige veien (Operasjon Dagsverk). Kommentar av Joav Melchior (rabbiner) i Vårt Land (verdidebatt) 17.07.2018
  Operasjon Dagsverk er et nydelig prosjekt der ungdom reflekterer over konflikter i verden og engasjerer seg for å gjøre en forskjell. Vi er heldige som bor i et av de mest fredelige områdene i verden, og det er viktig at vi ikke bare lever i vår gull-boble. Når aktiviteter som dette initieres av ungdommer ser fremtiden lysere ut. Målgruppen som ble valgt for årets prosjekt er meget verdig, nemlig unge palestinere som opplever en vanskelig hverdag og begrenset frihet på grunn av en konflikt som de ble født inn i.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.