Striden om iskantsonen

- No tek regjeringa større omsyn til natur og dyreliv, og vi trekk grensa for iskantsona lengre sør, skrev klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i VG etter at regjeringens nye forvaltningsplaner for havområdene ble lagt fram 24. april. - Knefall for oljeindustrien mener Naturvernforbundet, mens WWF Norge mener regjeringen svikter det enestående livet i Arktis. Mange spådde ved årsskiftet at kampen om iskanten ville bli ett av årets stor politiske stridstemaer, men hvordan utfallet vil bli påvirket av det dramatiske prisfallet på olje og den økonomiske nedturen i kjølvannet av koronapandemien, som ingen hadde sett for seg, gjenstår å se.

arctic-1031106_1280.jpg

Redaksjonen avsluttet 12.06.2020.

Aktuelle lenker:

Kommentarer og innspill fra sivilsamfunnet:

 • En real drittpakke til dagens ungdomNatur og Ungdom 08.06.2020
  Flertallet på Stortinget vil flytte iskantsonen til det som kalles 15% isfrekvens. Dette er litt lengre sør enn der den er i dag, men tuenvis av kilometer lengre nord enn det miljøekspertene anbefaler. Miljøekspertene anbefaler en grense på 0,5% isfrekvens basert på nye kunnskap om den verdifulle naturen der. Grensen til Stortinget settes rett over oljetillatelser som allerede er delt ut. Dette er på ingen måte en miljøseier.
 • Både FRP og AP støtter regjeringas iskantgrenseNatur og Ungdom 04.06.2020
  I dag sikret FRP at regjeringas iskantgrense på 15 % isfrekvens får flertall på Stortinget. Dette kom like etter at også AP i går kveld ga sin støtte til regjeringas iskantgrense.
 • AP må få ut fingeren: Iskantsonen trenger dereNatur og Ungdom 02.06.2020
  Over et år har gått siden vi fikk fagrapportene, men fortsatt vil ikke Arbeiderpartiet signalisere om de vil lytte til havforskere eller oljelobbyister.
 • Jeg skjønner ikke! Iskanten forklart. Natur og Ungdom 30.04.2020
  Fredag 24.april la regjeringen frem sitt forslag til hvor iskanten skal defineres. Om det er èn sak som er som skapt for at ingen skal skjønne en døyt, så er det iskanten. Av og til virker det for meg som politikerne gjør saken ekstra komplisert for å slippe unna med mer tull. Skjønner du ikke bæret? Her skal jeg forsøke å forklare.
 • Hjemmesnekret iskantdefinisjon: - Knefall for oljeindustrien. Naturvernforbundet 24.04.2020
  - Hvis det er ett område i Arktis det er verdt å ta vare på, så er det iskantsonen. At regjeringen trosser de faglige anbefalingene er et svik mot en kunnskapsbasert forvaltning og styrer Norge i helt feil retning, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
 • Regjeringen svikter livet i iskantsonen. WWF Norge 24.04.2020
  Regjeringen svikter det enestående livet i Arktis når den foreslår å utelate 96.000 kvadratkilometer fra naturområdet kalt iskantsonen. Forslaget bryter med norsk tradisjon om kunnskapsbasert havforvaltning. Forskerne har vært krystallklare på hvor iskantsonen faktisk er.
 • Kampen om iskantsonen. Temasider fra WWF Norge

Medieklipp og -debatt (oppdatert 12.06.2020):

 • På kant med ryggraden. Kommentar av Egil Holstad (kommentator i VGs samarbeidsavis iTromsø) i VG (meninger) 12.06.2020
  Det er jevnt over politisk enighet om at man ikke skal bore etter olje for nært denne kanten. Det er for risikofylt, det er for usikkert, vi vet for lite om konsekvensene, og selv den mest petrofile entusiast er tilsynelatende hjertens enig i dette. Det er ingen som åpenhjertig sier at det bare er å drite i den fordømte iskanten.
 • Et akademisk overtramp. Debatt av Halfdan Carstens (geolog og ansvarlig redaktør i Geo) og Per Arne Bjørkum (vitenskapsteoretiker og tidligere dekan ved UiS) i DN (meninger) 12.06.2020
  I DN 6. juni har Tor Eldevik, professor og instituttleder ved Geofysisk Institutt, UiB og forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning, et innlegg («Iskanten: Femten er ikke midt mellom tredve og aldri» der han skriver at det er «tre ting vi vet om isen i Barentshavet»: 1) hvor isen er i dag, 2) at det blir mindre is i fremtiden, og 3) at hastigheten på istapet avtar når verden beveger seg i retning av Parisavtalen. Her er Eldevik uvøren. Han skiller ikke imellom det vi kan vite, og det vi ikke kan vite.
 • Varsler generasjons­oppgjør mot Jonas. Dagbladet 11.06.2020
  I løpet av ei uke gikk Arbeiderpartiet sammen med regjeringspartiene, Frp og Senterpartiet om både iskanten og oljeskatten. AUF varsler nå et generasjonsoppgjør for å gjøre Ap til et troverdig klimaparti for de unge.
 • Nedgangen i klimautslepp er bra, men det går framleis for tregt. Lederkommentar i Bergens Tidende (meninger) 10.06.2020
  Oljeforliket på Stortinget kan utsetje ei nødvendig omstilling, der store næringar blir mindre avhengig av olje og gass. Stortinget burde òg ha sett den såkalla iskanten lenger sør, slik at ein større del av Barentshavet vart utelaten frå framtidig olje- og gassverksemd. Båe vedtak bidreg til at det grøne skiftet ikkje går så fort som det burde gjere. Tregare omstilling no, kan bety raskare omstilling i framtida. Det kan bli smertefullt.
 • Knallhardt oppgjør med SV: – Brukte korona i et politisk spill. Nettavisen 10.06.2020
  Anklager partiet for å prøve seg på skitne triks for å utsette striden om iskanten. – Merkelig og rett og slett litt dum, sier SV om kritikken.
 • Iskantforlik åpner for oljeleting nord for definert iskant, mulig flytting av sonen om fire år. Aftenposten (NTB) 09.06.2020
  – Frp har fått gjennomslag for at vi skal lete etter olje nord for den definerte iskantsonen, at vi skal få muligheten til å flytte iskantsonen om fire år og at vi skal kunne åpne grenseoverskridende felt nord for iskantsonen, sier Frps energi- og miljøpolitiske talsperson Jon Georg Dale til NTB.
 • Naturvernorganisasjonene om iskanten: En fallitterklæring og et generasjonssvik. Dagsavisen (NTB) 09.06.2020
  Naturvernorganisasjonene bruker ord som «vanvittig» om iskantbeslutningen på Stortinget, hvor regjeringspartiene, Frp, Ap og Sp har kommet til enighet.
 • Seniorforsker mener norsk havpolitikk er unik i verden. NRK nyheter 09.06.2020
  I dag vedtok et flertall på Stortinget å endre på iskanten i Barentshavet. Havekspert sier norske hav reguleres på en helt spesiell måte.
 • Stortingsflertall åpner for å endre iskanten om fire år. NRK nyheter (NTB) 09.06.2020
  WWF kaller forliket, som ble kjent på verdens havdag, for en svart dag for norsk havforvaltning. SV, MDG og Rødt er de eneste partiene på Stortinget som ikke støtter enigheten. – Det er trist å være vitne til at Venstre, som et såkalt miljøparti, har vært med på noe slikt som dette. Vi er skuffet over Venstre og Arbeiderpartiet, sier Lars Haltbrekken i SV til NRK.
 • Enighet om iskantsonen: Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre inngår forlik med Ap, Frp og Sp. Vårt Land (NTB) 09.06.2020
  Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre ble mandag enige med Ap, Frp og Sp om forvaltningsplanen for norske havområder og iskantsonen.
 • «Firerbanden» er oppløst. Kommentar av Arne Strand i Dagsavisen (debatt) 06.06.2020
  Den nye oljeskatten er omtrent slik bransjen ønsket seg. Regjeringens forslag til ny iskant er i tråd med oljeselskapenes ønsker. Iskanten er grensen for hvor langt nord i Barentshavet det er tillatt å lete etter olje. Regjeringens forslag om å flytte iskanten litt sørover til et område der sjansen for havis i april er 15 prosent, berører ikke allerede gitte oljekonsesjoner. Det ville den ha gjort hvis regjeringen hadde fulgt de miljøfaglige rådene om 0,5 prosent.
 • Kamp om vern av områder sør for iskanten. ABC nyheter (NTB) 05.06.2020
  Regjeringspartiene har inngått en avtale med Frp om en iskantgrense på 15 prosent. Nå blir det dragkamp på Stortinget om vern av havområder sør for grensen.
 • Reagerer sterkt på Ap's iskantfinte. Dagbladet 05.06.2020
  Arbeiderpartiet ønsket å åpne for å si nei til oljeaktivitet helt ned til 0,5 prosent isdekke. Totalt uaktuelt, sier Frp, som allerede har parkert Ap-forslaget.
 • Regjeringspartiene og Frp enige om iskantgrense på 15 prosent. Dagsavisen (NTB) 05.06.2020
  Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har kommet til enighet med Frp om en iskantgrense på 15 prosent. Men detaljene i avtalen vil de foreløpig ikke ut med.
 • AUF varsler opprør mot Aps oljepolitikk. Dagsavisen 05.06.2020
  Ap presser på for større skattefordeler til oljebransjen og sier ja til regjeringens nye iskant. Det får AUF-leder Ina Libak til å rive seg i håret.
 • Dilter etter Solberg. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 05.06.2020
  Etter å ha tenkt seg om i flere uker om hvor iskanten skal gå, har Ap bestemt seg for å støtte regjeringens forslag. Vi hadde håpet på et mer radikalt vedtak i Aps stortingsgruppe, men vi fryktet for at partiet ville slutte seg til statsminister Erna Solbergs bleke kompromiss.
 • Ap sikrer flertall for regjeringens iskant. Dagsavisen (NTB) 04.06.2020
  Arbeiderpartiet går god for regjeringens forslag til ny grense for oljeaktivitet i nord, men vil ha sterkere vern i beltet like sør for dette.
 • Grense i tråd med miljøfaglige råd. Debatt av Frode Pleym (leder) og Halvard Raavand (fagrådgiver, Greenpeace Norge) i DN (meninger) 29.05.2020
  I sitt tilsvar 22. mai til vårt innlegg 14. mai gjentar klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn at regjeringens forslag til ny iskant er en seier for miljøet og trekker frem at man for første gang har satt en tydelig grense for hvor langt nord oljeindustrien skal slippe til. Jo da, isolert sett er det bra at man setter en grense. Problemet er bare at det er oljeinteressene og ikke de miljøfaglige rådene som har definert hvor denne grensen går.
 • Greenpeace gjer det beste til det gode sin fiende. Debatt av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i DN (meninger) 22.05.2020
  Regjeringa har foreslått å flytte grensa for iskantsona lengre sør, og at den skal vere ei fast og føreseieleg grense for petroleumsverksemd. Det er bra for miljøet, det skaper klårleik og føreseielegheit for oljenæringa, og det er ei løysing det er politisk realistisk å få til.
 • Regjeringa bryr seg om miljøet. Kommentar av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i Dagbladet (meninger) 20.05.2020
  Forslaget frå regjeringa om ei ny, tydeleg og fast grense for kor langt nord ved iskanten det skal setjast i gang petroleumsverksemd, er ei klar betring for miljøet. Det vil òg rydde av vegen usemja om kva grense som gjeld i dag. Den nye grensa er betre for miljøet, uansett kva tidlegare grense ein samanliknar med.
 • Rotevatns iskant får gehør i oljenæringen. VG (NTB) 15.05.2020
  Regjeringens forslag til definisjon av iskantsonen i Barentshavet gir grunnlag for videreføring av næringsvirksomhet i området, ifølge Norsk olje og gass.
 • Miljøvernerne ber Ap komme Arktis til unnsetning: – Kan vise at de tar klima på alvor. Dagsavisen 15.05.2020
  Striden om hvor iskanten skal ligge er i full gang på Stortinget. Lytt til forskerne og stem ned regjeringens forslag, er miljøvernernes klare oppfordring til Ap. Selv åpner Ap for muligheten til å finne en mellomposisjon.
 • Regjeringen overkjører miljøvitenskap. Kommentar av Frode Pleym og Halvard Raavand (leder og havrådgiver i Greenpeace Norge) i DN (meninger) 14.05.2020
  Nylig la regjeringen frem en plan for hvor den såkalte iskanten går. Vedtaket innebærer en urovekkende «trumpifisering» av norsk politikk, ved at regjeringen overkjører egne miljøeksperter. Nå må Stortinget stå opp for vitenskapen på samme måte som de har gjort tidligere. De miljøfaglige rådene fra Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet er entydige.
 • Greta Thunberg mener regjeringens forslag om iskanten strider mot FNs barnekonvensjon. NRK nyheter 15.05.2020
  Greta Thunberg og andre unge klimaaktivister har skrevet brev til statsminister Erna Solberg i forkant av at Stortinget torsdag behandler iskanten.
 • SV til angrep på Rotevatns «helt egne» iskantstrek. Dagbladet (NTB) 07.05.2020
  SVs Lars Haltbrekken mener regjeringen ikke har lyttet til de relevante fagmiljøene når det gjelder iskanten, men heller laget en helt egen grense.
 • Regjeringa dreit i miljøet. Kommentar av Thor Due (sentralstyremedlem, Natur og Ungdom) i Dagbladet (meninger) 07.05.2020
  «Viss ikkje det er bra for miljøet, så veit ikkje eg», seier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn etter å ha tapt vårens store miljøsak: Iskantsona. Han meiner vi burde vere fornøgde over at regjeringa ikkje har lytta til forskarane, og kjem samstundes med feil fakta om kor iskanten har gått. Eg må først forklare kvifor Sveinung Rotevatn kjem med faktafeil. Så skal eg forklare det som eigentleg er viktig. Du kan hoppe over dei første avsnitta om du er interessert i faktisk politikk.
 • Ikke la dere lure: Iskantforslaget er ikke en miljøseier! Mia Cathryn Haugen Chamberlain (21), Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, på Si;D i Aftenposten (meninger) 07.05.2020
  Det er selvsagt ikke bare bare å trekke tilbake oljetillatelser. Men klimakrisen truer livet på planeten. Det er god nok grunn for regjeringen til å innrømme feil, selv om det vil koste dem dyrt. Rart de ikke tenkte på det da miljøekspertene advarte mot å dele ut tillatelsene i 2016. Natur og Ungdom gikk til søksmål mot staten for lisensene, fordi det strider med grunnloven å bore etter olje i Arktis.
 • Livet i iskanten trenger beskyttelse. Kommentar av Karoline Andaur, generalsekretær (WWF Verdens naturfond) i Dagbladet (meninger) 06.05.2020
  Den dårlige nyheten om regjeringens foreslåtte iskantgrense, er at streken er trukket altfor langt nord. Den gode nyheten er gjennomslaget for at det ikke skal drives oljevirksomhet nord for grensa.
 • Panikk i Frp. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 05.05.2020
  Frp er taperen på meningsmålingen og i kampen om iskanten.
 • Siv Jensen avblåser trussel om å felle regjeringen (iskanten). Dagsavisen 04.05.2020
  Regjeringens nye iskant er så udramatisk at Frp-lederen legger vekk trusselen om regjeringskrise. Tvert imot tror hun det blir enklere å oppnå budsjettenighet.
 • Dette må du vite om iskanten. VG (faktisk.no) 30.04.2020
  Politikerne prøver å bli enige om hvor iskanten skal gå. Hva er egentlig iskanten, og hvorfor er det så mye diskusjon om den?
 • Kor går iskanten - og kor gjekk den? Debatt av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i Dagbladet (meninger) 29.04.2020
  Regjeringa si avgjersle om å flytte grensa for iskantsona lenger sør skjermar ikkje berre 56 539 nye kvadrakilometer sårbar natur i Barentshavet. Den gjer samstundes slutt på ei årelang forvirring om kor grensa eigentlig går. Ei forvirring som diverre òg pregar korleis enkelte har motteke meldinga.
 • Bastholm vil ha slutt på fossil krisehjelp. ABC nyheter (NTB) 26.04.2020
  – Min oppfordring til statsminister Solberg er å ikke gi oljenæringen flere fossile subsidiepakker – gi dem heller en grønn omstillingspakke, sa Bastholm. – For eksempel er det hodeløst at vi i det hele at diskuterer om vi skal ha oljeboring i iskantsonen i vår tid, sa hun.
 • Regjeringen vil flytte iskantgrensen: – Dette er et elendig forslag. VG 25.04.2020
  Regjeringen foreslår å flytte iskanten til der det er is 15 prosent av dagene i april, mot 30 prosent som er dagens grense. Forslaget møter motstand hos opposisjonen og miljøvernerne.
 • Ro rundt iskanten. Lederkommentar i VG (meninger) 25.04.2020
  Det brennbare handler selvsagt ikke om isen i seg selv, men hva som skal være tillatt av oljeboring og annen næringsaktivitet i det verdifulle området. Iskanten er tilholdssted for en rekke sårbare arter som sel, isbjørn og sjøfugl, og er særlig utsatt for klimaendringer. Å definere iskanten er lettere sagt enn gjort.
 • Dette er på grensen til lureri. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet (meninger) 25.04.2020
  Det regnes som dårlig kutyme å avsløre slik, men her følger hemmeligheten bak regjeringens iskant-trylletriks: Før dagens presentasjon av regjeringens konklusjon var det lekket til mediene at iskanten skulle trekkes sørover. Men har den egentlig det? Knapt. Den er faktisk også trukket litt nordover, enkelte steder. For å forstå dette trikset må du kikke litt på kartet som jeg har limt inn under. Men først må du bli med tilbake til da iskanten var oppe til debatt i Stortinget sist gang, i 2015.
 • Sterke reaksjoner på regjeringens iskantgrense, men trolig flertall for hovedtrekkene. Aftenposten 25.04.2020
  Miljøbevegelsen og opposisjonen er i harnisk over regjeringens nye iskantgrense. Men det er likevel trolig bredt flertall for hovedtrekkene i regjeringens forslag.
 • Det er riktig å ta et skritt sørover. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 25.04.2020
  Det er riktig å trekke grensen lenger sør for å ta mer hensyn til sårbar natur. Det er samtidig riktig å opprettholde tillatelser som allerede er gitt. Norsk oljepolitikk har vært forutsigbar og stabil. Det er viktig for landets største næring.
 • Et svakt kompromiss. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 25.04.2020
  Forslaget fra Venstres klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn, er 15 prosent i stedet for dagens 30 prosent. Her har Venstre feiget ut, eller kanskje riktigere sagt blitt presset tilbake på sitt opprinnelige standpunkt av Høyre.
 • Iskanten og naturen er taperne. Debatt av stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) i VG (meninger) 25.04.2020
  Venstres Sveinung Rotevatn har tapt kampen om iskanten, men selvbedraget er så stort at de selger det inn som en seier.
 • Flytter iskanten 134 kilometer lenger sør – men lar oljebransjen fortsette som før. DN 25.04.2020
  Regjeringen vil på det meste verne 55.000 kvadratkilometer mer hav når iskanten flyttes sørover. Men det utgjør ingen endring for oljeaktiviteten i nord.
 • Polarinstituttets råd om iskanten: sett grensen så langt sør som mulig. Kommentar av Ole Arve Misund (direktør) og Cecilie von Quillfeldt (seniorrådgiver), begge ved Norsk Polarinstitutt, Tromsø i DN (meninger) 25.04.2020
  Isen i seg selv gjør ikke iskantsonen til et verdifullt og sårbart område. Det er mylderet av arktiske arter. Hele året er sonen viktig for flere arter og biologiske prosesser. Det er en kobling mellom økosystemene i isen, havet og havbunnen som Polarinstituttet viser til i rapporten «Miljøverdier og sårbarhet i iskantsonen». Dette er også hovedårsaken til at Norsk Polarinstitutt anbefaler at iskantsonen trekkes så langt sør at det knapt er synlig is å se.
 • Ropstad: Iskant-løsning midt i kjernen av forvalteransvaret. Vårt Land 25.04.2020
  Regjeringen trekker nå langt sørligere grense for hvor langt nord det kan letes etter olje. Venstre og KrF feirer «betydelig miljøseier».
 • Oljeekspert: Liten tro på olje fra iskanten. Vårt Land 25.04.2020
  Regjeringen foreslår å flytte iskanten sørover til område med sjøis 15 prosent av dagene i april. Det er lite sannsynlig at det vil føre til mer oljeuthenting, ifølge Nordeas sjefsanalytiker i bærekraftig finans.
 • Iskant-striden er også starten på grønn gjørmebryting. Analyse av Per Anders Hoel i Vårt Land (analyse) 25.04.2020
  Tøff refs bølget raskt mot miljøministeren da iskant-lekkasjer kom. Det er duket for grønn internkamp.
 • Sveinung Rotevatn (V): – Dette bør Venstrefolk være fornøyd med. NRK nyheter 25.04.2020
  Den politiske iskanten skal noen steder gå lenger sør enn i dag. Det mener regjeringen. Nå starter dragkampen på Stortinget.
 • Det spørs hvor gyllen middelveien er. Kommentar av Lars Nehru Sand i NRK ytring 25.04.2020
  Regjeringens iskant-vedtak er et slags kompromiss med pedagogiske kvaliteter. Det er ingen miljørevolusjon. Likevel er det politisk krevende.
 • Difor flyttar vi grensa for iskantsona sørover. Kommentar av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i VG (meninger) 25.04.2020
  No tek regjeringa større omsyn til natur og dyreliv, og vi trekk grensa for iskantsona lengre sør. Slik set vi grensa for kvar det kan setjast i gang petroleumsverksemd. Der Golfstraumen møter isen og det kalde vatnet frå Polhavet er det spesielle forhold som gjer særskilt gode forhold for liv på, i og under isen. Den norske delen av Barentshavet er truleg det høgarktiske havområdet som har det rikaste dyrelivet og det største biologiske mangfaldet.
 • Debatt om iskantsonen. Dagsnytt 18, NRK P2 (radio) 24.04.2020
 • Sterke reaksjoner på regjeringens iskantløsning. Dagsavisen (NTB) 24.04.2020
  Regjeringen skal ha landet på et kompromiss om hvor den omstridte iskanten skal gå. Opposisjonen og miljøbevegelsen reagerer på at faglige råd ikke blir fulgt.
 • Venstre ønsker varig løsning på iskantstriden. ABC nyheter (NTB) 24.04.2020
  Når Stortinget først vedtar en ny iskant, må den bli stående over flere stortingsperioder, mener Venstres Ketil Kjenseth.
 • Delvis seier for Venstre: Iskanten flyttes sørover. Aftenposten 24.04.2020
  Regjeringen avviser en iskant som flytter seg nordover i takt med issmeltingen. Grensen for oljeleting flyttes sørover, men gitte konsesjoner opprettholdes.
 • Frp på ville veier i spørsmålet om iskanten. Lederkommentar i DN (meninger) 24.04.2020
  Regjeringens iskantkompromiss bør ha gode sjanser for flertall.
 • Følg fagråd for iskanten. Lederkommentar i Vårt Land (verdidebatt) 24.04.2020
  Vi håper partiene i regjering legger politisk spill til side og sikre at ­iskanten blir lagt dit fagekspertene foreslår. Det ville vært modig, framsynt og en riktig avgjørelse.
 • Delvis seier for Venstre: Iskanten flyttes sørover. Aftenposten 23.04.2020
  Regjeringen avviser en iskant som flytter seg nordover i takt med issmeltingen. Grensen for oljeleting flyttes sørover, men gitte konsesjoner opprettholdes.
 • Kampen om iskanten: Dette handler klimastriden om. Vårt Land 23.04.2020
  Hva er egentlig iskanten og hvorfor er den så viktig? Her er ti spørsmål og svar på vårens betente klimakamp.
 • Listhaug om iskanten: – Advarselen til regjeringen er ikke tomme trusler. NRK nyheter 23.04.2020
  Det er lite poeng for Frp å støtte dagens regjering dersom den serverer samme politikk som en regjering ledet av for eksempel Jonas Gahr Støre. Det sier partiets nestleder Sylvi Listhaug.
 • Slaget om iskanten: – Dette er den store syretesten for Arbeiderpartiet. Nettavisen 23.04.2020
  Frp mener Ap kan måtte vinke farvel til egen troverdighet som industriparti. Ap mener Frp ødelegger for oljenæringen.
 • - Frykter corona-blinde politikere. Dagbladet 23.04.2020
  Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond venter i spenning på regjeringens oppdaterte forvaltningsplan for Barentshavet og hvor grensen for iskanten skal gå. – Vi frykter politikerne blir coronablinde i den økonomiske nedgangstida, og dermed lar olje- og gassnæringen overstyre miljøkunnskapen i iskantsaken, sier Karoline Andaur til Dagbladet.
 • Kilder til DN: Iskanten flyttes sørover - åpner ikke Barentshavet nord. DN 23.04.2020
  Den nye iskanten vil være der det er med enn 15 prosent sannsynlighet for sjøis i april. Det blir ikke oljeboring i Barentshavet nord.
 • Siv Jensen truer med regjeringskrise, men nekter å svare på om Frp kan gjøre Støre til statsminister. Aftenposten 23.04.2020
  Frp-leder Siv Jensen vil ikke svare klart på om hun vil felle Erna Solbergs regjering og slik åpne veien for en Ap-ledet regjering dersom iskanten trekkes sørover.
 • Arbeiderpartiet åpner for å slå hull på iskanten. Dagsavisen (NTB) | 23.04.2020
  Et vedtak om å trekke iskanten sørover er ikke nødvendigvis et nei til oljeaktivitet lenger nord.
 • Trekk iskanten sørover. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 23.04.2020
  Klimaendringene smelter isen i Barentshavet. Dermed vil grensen for iskanten automatisk flyttes nordover hvis man beholder dagens definisjon. Det er både miljømessig og klimapolitisk meget uheldig.
 • Grensen for oljeboring bør flyttes sørover. Lederkommentar i Adresseavisen (meninger) 22.04.2020
  Vi bør ikke lete etter olje i sårbare områder i nord. Derfor anbefaler vi at grensen for oljeboring flyttes sørover.
 • Fryktar koronaen hindrar «det viktigaste miljøslaget»: SV vil utsetje behandlinga av iskanten. Vårt Land 22.04.2020
  Snart legg regjeringa fram forslaget til kvar den omstridde iskanten skal gå. Men SV er redde viruskrisa gir dårlegare behandling av saka.
 • Høyt spill ved iskanten. Analyse av Per Anders Hoel i Vårt Land (analyse) 22.04.2020
  Frps trusler om regjeringskrise om iskanten handler mye om å overta som selveste oljepartiet. Dramaet om havet i nord blir tøff partikamp for å sikre seire i rampelyset.
 • Jensen advarer Solberg: – Da lever regjeringen svært farlig (iskanten/olje). TV2 21.04.2020
  – Vi forventer at regjeringen ikke trekker iskanten sørover fordi dette handler om muligheten til å lete i nye løfterike områder for olje- og gassindustrien. Nå er det helt avgjørende å trygge arbeidsplasser og sikre landets fremtidige inntekter. Da kan man ikke drive politiske spill ved at regjeringen er opptatt av å gi Venstre gjennomslag, sier Siv Jensen til TV 2.
 • Nå skal slaget om iskanten avgjøres – SV vil utsette saken. Vårt Land (NTB) 21.04.2020
  Regjeringen legger denne uka fram sitt forslag til hvor iskanten skal gå. SV vil utsette saken til høsten.
 • Iskanten er en het potet. Lederkommentar i Nationen (meninger) 21.04.2020
  Denne uken skal etter planen forvaltningsplanen for Barentshavet legges fram. Da får vi svar på hvor regjeringen vil legge iskanten.
 • Isen trekker seg mot nord – definer iskantsonen lenger sør. Kommentar av William Helland-Hansen (professor, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen) og Snorre Olaussen (professor, Universitetssenteret på Svalbard) i DN (meninger) | 06.04.2020
  Den utvidede iskantsonen omfatter et uhyre rikt og sårbart biologisk område. Oljeindustrien bør holde avstand til dette området.
 • Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer. Dagsavisen (NTB) 31.03.2020
  Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.
 • Glem iskanten og Barentshavet nord! Kommentar av Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad (meninger) 14.03.2020
  Glem iskanten og Barentshavet nord. Vi må satse på leting etter olje og gass i områder som er åpnet og der vi allerede har infrastruktur. Det burde denne uken vise.
 • Flytt iskanten sørover. Kommentar av Oda Maria Hokstad (fylkestingsrepresentant Vestfold og Telemark Senterparti) i Nationen (meninger) 12.03.2020
  Forvaltningsplanen for Barentshavet skal denne våren oppdateres. Frp har sagt at de nå ønsker en dynamisk iskant. Dette mener Vestfold Senterparti er uansvarlig forvaltning av et sårbart område, fordi det vil åpne oljevirksomhet enda lengre nord enn i dag. Konsekvensene av petroleumsvirksomhet i dette området kan få fatale miljøskader, og Vestfold Senterparti vedtok derfor på sitt årsmøte at vi ønsker å flytte iskanten sørover.
 • Den ensomme oljekjempen. ABC nyheter (Dagsavisen) 09.03.2020
  Goliat er den eneste suksessfulle oljeutbyggingen i Barentshavet. Kan kampen om iskanten føre til at det blir den siste?
 • Forskinga må vege tungt i striden om iskanten. Lederkommentar i Bergens Tidende (meninger) 02.03.2020
  Striden om iskantens plassering og oljeutvinning i nord er politisk. Likevel tener alle på at avgjerda kviler på forsking.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.