Sviktet WHO da koronakrisen rammet?

Midt under koronakrisen har USAs president, Donald Trump, stanset støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO). Han mener WHO har sviktet i møte med koronakrisen og vil granske hva som har skjedd. Her hjemme inngår dette i rekken av Trumps angrep på FN og multilateralismen og har blitt møtt med massiv kritikk. Kritikere hevder Trump trekker støtten for å skjule egne feil og det advares mot at WHO kan bli et offer i drakampen mellom USA og Kina. Andre peker på at FN har blitt en "hellig ku" i norsk politikk og at Trumps kritikk mot WHO er rettmessig.

WHO Corona.jpg

Redaksjonen avsluttet 9. juni 2020.

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 09.06.2020):

 • Et kritisk blikk på WHO. Kommentar av Ingjerd Schou (Medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité for Høyre) i Vårt Land (verdidebatt) 09.06.2020
  Av alle internasjonale institusjoner, har det så langt vært flest kritiske spørsmål rettet mot Verdens helseorganisasjon (WHO). Med god grunn. Håndtering av globale pandemier bør utgjøre organisasjonens kjerneaktivitet. Likevel har ikke alt blitt håndtert optimalt. Det later til at WHO var sent ute med å gi viktige advarsler om smittefaren ved koronaviruset, og satte for stor lit til kinesiske myndigheters beskrivelser av situasjonen. Dette kan ha forhindret tidligere tiltak. Eventuell kinesisk tilbakeholdelse av informasjon må kartlegges.
 • Skjønnmalende om Kina. Lederkommentar i VG (meninger) 04.06.2020
  Verdens helseorganisasjons Kina-skryt ble nyttig da det autoritære regimet skrev om corona-historien.
 • Utad skrøt WHO-sjefene av kinesiske myndigheter. Internt var frustrasjonen enorm, ifølge lekkede dokumenter. Aftenposten 04.06.2020
  I flere uker nektet Beijing-myndighetene å gi fra seg informasjon om det nye koronaviruset. I mellomtiden spredte sykdommen seg både i og utenfor Kina.
 • WHO sier de vil fortsette å samarbeide med USA. Dagsavisen (NTB) 02.06.2020
  WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier de fremdeles ønsker å samarbeide med USA trass i president Donald Trumps avgjørelse om å kutte båndene med dem.
 • Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO. VG 31.05.2020
  – Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.
 • Danmark kritiserer Trumps WHO-beslutning. ABC nyheter (NTB) 31.05.2020
  President Donald Trumps beslutning om å bryte alle bånd til Verdens helseorganisasjon (WHO), er svært alvorlig, mener Danmark.
 • USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina. NRK nyheter 30.05.2020
 • President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.
 • Dødeligheten som skremte en verden. Morgenbladet 29.05.2020
  Implisitt i måten WHO ordla seg på, ligger et hint om at 3,4-tallet var et veldig foreløpig estimat: antall døde, delt på antall kjente, til da. Rene rådata, med andre ord, men få eller ingen fikk med seg nyansen. Senere studier har antydet langt lavere dødelighet, kanskje et sted mellom 0,5 og 1,2 prosent, (veldig) avhengig av hvem du spør.
 • Brundtland: – Koronapandemien viser viktigheten av internasjonalt samhold. Dagsavisen (NTB) 29.05.2020
  – Global solidaritet er ikke bare etiske og verdimessige valg. Det er nødvendig for å sikre helse, økonomi og sikkerhet, sa Brundtland på et nettmøte arrangert av Det Norske Videnskaps-Akademi torsdag kveld. Selv om nasjonale responser på koronapandemien har vært avgjørende for å bremse den globale smittespredningen, har multilaterale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO) stått sentralt, understreket hun.
 • 50 verdensledere tar til orde for samarbeid etter pandemien. ABC nyheter (NTB) 29.05.2020
  50 ledere, blant dem Boris Johnson, oppfordrer til samarbeid for å få verden på rett kjøl etter pandemien. USA, Kina og Russland deltok ikke på videomøtet.
 • Viruset gir dyrekjøpt erfaring. Kommentar av Audun Tjomsland i ABC nyheter (meninger) 29.05.2020
  WHO og FN har ikke maktet å vise verden effektiv internasjonal ledelse i kampen mot coronaviruset. Trumps trussel om å trekke støtte til WHO har ikke hjulpet.
 • Mye mer enn bare corona. Kommentar av Morten Strand i Dagbladet (meninger) 29.05.2020
  Kinas utenriksminister advarte søndag om at krefter i USA skyver landet mot en ny kald krig. Varsellampene for konfrontasjon blinker rødt.
 • Slik er Kinas globale påvirkningsoperasjon. Kommentar av Geir Hågen Karlsen (oberstløytnant, hovedlærer strategisk kommunikasjon, Forsvarets høgskole) i DN (meninger)  28.05.2020
  Kina driver i forbindelse med koronapandemien en global påvirkningsoperasjon. Hensikten er å fremme Kinas vitale strategiske interesser, internasjonalt og internt. Mye er åpent, og forskningsinstitutter, analyseselskaper, EU, amerikansk utenriksdepartement og en rekke etterretningskilder kaster også lys over de skjulte sidene av operasjonen.
 • Kina er åpen for gransking av corona. ABC nyheter (NTB) 25.05.2020
  Kina godtar en internasjonal gransking for å finne ut hvor coronaviruset oppsto, men den må være fri for politisk innblanding, sier utenriksminister Wang Yi.
 • – WHO må endre kurs for å lykkes i kampen mot coronaviruset. ABC nyheter (bistandsaktuelt.no) 25.05.2020
  Manglende ydmykhet, omfattende «ebola-business» – og en militarisering av hjelpearbeidet har bidratt til at det dødelige viruset fortsatt lever i DR Kongo, mener Leger uten grensers Lindis Hurum. Gjennom tre måneder fikk hun et unikt innblikk i FNs ebolainnsats. Det ble en øyeåpner.
 • Xi Jinping er en trussel mot folkehelsen. Kommentar av Håvard Simensen i Minerva (meninger) 24.05.2020
  Xis maktkonsentrasjon og demontering av sivilsamfunnet har svekket Kinas evne til å beskytte kineserne selv – for ikke å snakke om helsen til resten av verdens befolkning.
 • Lytt til Gro Harlem Brundtland. Lederkommentar i Nationen (meninger) 23.05.2020
  I kampen mot pandemiske utbrudd trenger vi internasjonalt samarbeid. Da er ikke svekkelse av WHO veien å gå.
 • Trump har rett i at WHO kunne håndtert korona bedre. Kommentar av Aksel Fridstrøm i Minerva (meninger) 22.05.2020
  Men å skylde på manglende råd og varsler er en dårlig unnskyldning når man selv ikke er interessert i å lytte.
 • Brundtland slo klokt tilbake mot ros. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 22.05.2020
  Gro Harlem Brundtland, den tidligere lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO), gjorde etter Trumps vurdering en fremragende jobb for å stoppe sars-viruset i 2003. Dagens WHO-ledelse, derimot, har latt seg presse av Kina og sviktet katastrofalt under koronaepidemien, ifølge Trump. Brundtland kunne betakke seg for rosen.
 • Vi trenger et sterkt WHO. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 22.05.2020
  Nå forvitrer Amerikas moralske hegemoni ytterligere.
 • USA varsler sanksjoner – Kina advarer. TV2 (NTB) 22.05.2020
  Kina lover å slå hardt tilbake hvis USAs folkevalgte vedtar lover som åpner for sanksjoner mot Kina knyttet til koronapandemien.
 • Trump beskylder Kina for «verdensomspennende massedrap». ABC nyheter (NTB) 22.05.2020
  USAs president Donald Trump sier det var Kinas «inkompetanse» som førte til «verdensomspennende massedrap» og sikter til coronapandemien.
 • Trump truer med å kutte støtten til WHO. Hvilke konsekvenser får det? NRK nyheter (urix forklarer) 20.05.2020
  USAs president Donald Trump har gitt Verdens helseorganisasjon en tidsfrist på 30 dager til å forbedre seg, ellers vil han kutte støtten til organisasjonen. Gjør han det, svekker det trolig kampen mot viruset internasjonalt.
 • Brundtland svarer Trump: – Det siste vi trenger nå er å angripe WHO. NRK nyheter 20.05.2020
  President Donald Trump mener den nåværende WHO-sjefen burde gjort som Gro Harlem Brundtland, da hun ledet organisasjonen for to tiår siden. Men Brundtland selv tar avstand fra uttalelsene.
 • Da pandemien truet, tok Gro Harlem Brundtland noen svært kontroversielle grep. Nå er hun motvillig blitt Trumps nye våpen. Aftenposten 20.05.2020
  Mens 90.000 er døde av koronaviruset i USA, legger Trump skylden på Kina og Verdens helseorganisasjon. – Påstandene hans er basert på løgner, sier Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
 • Kina: Trump forsøker å sno seg unna ansvaret. Nettavisen (NTB) 20.05.2020
  Kina sier USAs president Donald Trump forsøker å løpe fra ansvaret overfor WHO, etter at han truet med å trekke USAs støtte til helseorganisasjonen for godt.
 • WHO skal granske verdens COVID-19-respons. Transit magasin (UNRIC) 20.05.2020
  Organisasjonens egne handlinger skal også være gjenstand for granskning.
 • Kina kan ikke unndra seg granskning av pandemien. Lederkommentar i VG (meninger) 20.05.2020
  Kinesiske myndigheter har forsøkt å stoppe en internasjonal WHO-ledet granskning av coronautbruddet. Men etter at ordet «Kina» ble fjernet fra resolusjonsutkastet vil årsmøtet i Verdens helseorganisasjon etter alt å dømme vedta forslaget i dag.
 • Viltkjøtt og syndebukker (korona). Kronikk av Harald Bøckman, tidligere forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, med Kinas politiske kultur som spesialfelt) i Klassekampen (meninger) 20.05.2020
  For en stund siden uttalte USAs utenriksminister Mike Pompeo at Kina burde stenge sine «wildlife wet markets», eller våtmarkeder for vilt. På en pressekonferanse 23. april svarte talsmannen for det kinesiske UD Geng Shuang at våtmarkeder for vilt ikke finnes i Kina, og at begrepet «våtmarkeder» er fremmed for kineserne. Det de har, ifølge ham, er bondemarkeder og markeder der man selger levende fjærkre og sjømat. Disputten dreier seg mye om det omtalte engrosmarkedet for sjømat i Wuhan, som tidlig ble utpekt som koronavirusets arnested.
 • Neppe kroken på døren for dyremarkedene. Kommentar av Therese Sollien i Aftenposten (meninger) 20.05.2020
  De kinesiske våtmarkedene blir ikke stengt så lenge det gir status å servere flaggermus.
 • Kan havne bakerst i køen (WHO). Klassekampen 19.05.2020
  WHO krever at alle land skal ha tilgang på rimelige medisiner og vaksiner mot korona. Farmasøytiske selskaper stritter imot, med god hjelp fra USA. Koronakrisa overskygger det digitale årsmøtet til Verdens helseorganisasjon (WHO), som åpnet i går og avsluttes i dag.
 • Trump truer med permanent stans i WHO-støtten. VG 19.05.2020
  I et brev sendt til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier Donald Trump at USA vil gjøre pengestansen permanent dersom organisasjonen ikke forplikter seg til «substansielle forbedringer» i løpet av de neste 30 dagene.
 • Langer ut mot WHO, skryter av Gro Harlem Brundtland. Aftenposten 19.05.2020
  USAs president Donald Trump truer med å melde landet ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Han mener dagens WHO-sjef burde gjort som Gro Harlem Brundtland, som ledet organisasjonen for to tiår siden.
 • Beskylder WHO for å være Kinas «marionett». TV2 19.05.2020
  President Donald Trump angriper Verdens helseorganisasjon, kaller den Kinas marionett og gjentar sin trussel om å kutte støtten til organisasjonen.
 • Kina får kritikk for håndtering av virusutbruddet – nå svarer president Xi Jinping. NRK nyheter 19.05.2020
  Presidenten mener Kina har handlet med åpenhet, delt informasjon uten reservasjoner og gjort alt de kan for å hjelpe andre land. Det hører til sjeldenhetene at den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer med en uttalelse. Mandag holdt han en tale via videolink på WHOs nettsider, under åpningen av årsmøtet i Genève.
 • Kina innfører 80 prosent toll på australsk bygg. ABC nyheter (NTB) 19.05.2020
  Samme dag som WHO skal ta stilling til Australias forslag om en gransking av utbruddet av koronaviruset, legger Kina 80 prosent toll på landets bygg.
 • Vinner Kina? Kronikk av Li Xing (professor ved Research Center on Development and International Relations ved Aalborg universitet) i Klassekampen (meninger) 19.05.2020
  Siden januar 2020 har koronapandemien forårsaket global debatt om i hvilken grad den kinesiske autoritære staten kontra de vestlige demokratiene klarer å begrense epidemien. Da Kinas harde, men effektive karantenetiltak ble rost av Verdens helseorganisasjon (WHO), klarte Vesten generelt og USA spesielt knapt å svelge det faktum at kinesisk autoritarianisme har gitt en bedre håndtering av pandemien enn vestlig demokrati. På toppen av det hele har det vært en gåte for Vesten hvordan Kina har oppnådd en enestående økonomisk vekst gjennom 40 år med politisk autoritarianisme.
 • Internasjonal koalisjon ber om uavhengig utredning av responsen på coronapandemien. VG (NTB) 18.05.2020
  En koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia vil be om en uavhengig gransking av coronapandemien når WHO samles mandag.
 • Trump innstilt på delvis støtte til WHO. E24 (NTB/Ritzau/AFP) 16.05.2020
  President Donald Trump er innstilt på å gjenoppta en delvis støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO), melder Fox News.
 • Norge bør støtte Taiwan i WHO. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 16.05.2020
  Mandag møtes Verdens helseorganisasjon (WHO) til sin årlige forsamling. I år blir møtet langt mer anspent enn vanlig. Det er ikke bare fordi verden står overfor en pandemi man ikke har sett maken til siden spanskesyken for 100 år siden. Årsaken er at koronaviruset har spisset til konflikten mellom stormaktene USA og Kina. USA har anklaget WHO for å ha festet for mye lit til kinesiske myndigheter i utbruddets tidlige fase. En annen respons kunne ha begrenset utbruddet i andre land.
 • De har lykkes bedre enn de fleste i å stagge viruset. Men Norge nøler med å slippe Taiwan inn igjen i den internasjonale varmen (WHO). Aftenposten 15.05.2020
  Mandag har WHO-landene årsmøte. Det blir en viktig syretest i den globale maktkampen mellom USA og Kina.
 • 1945-seierherrenes verdensorden vakler. Her er enda et angrep akkurat gjennomført. (WHO). Aftenposten 12.05.2020
  I 20 sekunder stirret den ellers så frittalende og muntlige Donald Trump ned i sitt manus mens han leste høyt. USAs president kunngjorde – midt i en pandemi – pengestopp til Verdens helseorganisasjon (WHO), et underbruk av FN.
 • WHO benekter å ha blitt bedt om å dekke over corona-faren av Kina. VG 11.05.2020
  Ifølge den tyske avisen Der Spiegel skal den kinesiske presidenten ha prøvd å få Verdens helseorganisasjon (WHO) til å vente med å sende ut en global advarsel om coronaviruset. WHO benekter påstandene.
 • Feilaktig om Kina og WHO. Debatt av Erik Skattum (biolog) i Aftenposten (meninger) 07.05.2020
  Kina kan kritiseres for mye i starten av pandemien, men kritikken må være redelig og etterrettelig. Aftenposten bør holde seg for god til å støtte Trump-administrasjonens agenda mot Kina og WHO på sviktende grunnlag.
 • Kina: Nei til gransking av koronaviruset. NRK nyheter 07.05.2020
  Kinesiske myndigheter mener «svertekampanje og demonisering» gjør det umulig å tillate at utenlandske forskere kommer til Kina nå. Både WHO og USA presser på for å sende forskere til Wuhan for å granske måten koronaviruset oppstod på.
 • WHO har ikke sett bevis for Trumps påstander om koronaviruset. Vårt Land (NTB) 05.05.2020
  Det foreligger ikke bevis for påstandene som at koronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina, fastslår WHOs akuttberedskapssjef Michael Ryan.
 • Pompeo: – Enorme bevis for at koronaviruset kom fra kinesisk laboratorium. Dagsavisen (NTB) 04.05.2020
  USAs utenriksminister Mike Pompeo hevder det finnes «enorme bevis» for at koronaviruset kom fra et kinesisk laboratorium.
 • WHO håper å delta i Kinas granskning av virusets opphav. ABC nyheter (NTB) 02.05.2020
  Verdens helseorganisasjon (WHO) håper at Kina inviterer organisasjonen til å delta i en granskning av hvilket dyr coronaviruset stammer fra.
 • Trumps kritikk av Kina er ikke helt feil. Kommentar av Eirik Løkke, rådgiver (Civita) i Dagbladet (meninger) 01.05.2020
  Hvis vi skal lykkes med å påvirke det kinesiske regimet, må vi revitalisere forsvaret for det liberale demokratiet, også på den globale scene. I møte med Kina har vi ingen grunn til å bøye hodet – det vi trenger er å høyne den moralske fanen.
 • Trump: Har sett bevis på at koronaviruset stammer fra laboratorium i Wuhan. NRK nyheter 01.05.2020
  President Donald Trump sier han har sett bevis på at det nye koronaviruset stammer fra et kinesisk laboratorium. I går sa sjefen for USAs etterretning at viruset ikke er menneskeskapt.
 • Tankesmie: – Land overhørte faresignaler. Dagsavisen (NTB) 30.04.2020
  I USA og andre vestlige land er Kina blitt sterkt kritisert for sin håndtering av starten av virusutbruddet. Haggenmiller viser i stedet til USA som et eksempel. – De har svært omfattende kapasitet for tidlig registrering av helsetrusler, både militært og sivilt, og de forsto raskt utviklingen rundt covid-19. Men det ble ikke prioritert av den nåværende politiske ledelsen, sier Haggenmiller.
 • WHO: Verden burde ha lyttet til oss. Dagsavisen (NTB) 28.04.2020
  Verdens helseorganisasjon (WHO) hevet beredskapen til høyeste nivå tidlig under koronavirusutbruddet, men ikke alle land fulgte rådene, sier WHO-sjefen.
 • President Trump: Kina kunne ha stoppa viruset. NRK nyheter 28.04.2020
  Heile verda lid fordi Kina ikkje stoppa spreiinga av koronaviruset, hevdar den amerikanske presidenten.
 • Reagerer på Kinas boikott-trussel mot Australia: – Som vi så i forholdet til Norge. NRK nyheter 28.04.2020
  Norsk ekspert mener Kinas trussel om boikott av Australia etter forslag om koronagransking, minner om hvordan Kina gikk fram etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.
 • Er WHO i lommen på Kina? Kommentar av Frank Rossavik i Aftenposten (meninger) 27.04.2020
  Intet nytt under solen, for all del. Store land har alltid tatt makt i mellomstatlige organisasjoner. USA har stått sentralt i oppbyggingen av den liberale verdensordenen som dagens system ofte kalles, men også både brukt og misbrukt makt i alle år. Men USAs makt svekkes. Det samme gjør USAs vilje til å prege internasjonalt samarbeid. Kineserne rykker smilende inn både i WHO og på andre arenaer.
 • Russland tar WHO i forsvar etter Trump-kritikk. VG (NTB) 26.04.2020
  Verdens helseorganisasjon (WHO) gjør en ordentlig innsats i coronakrisen, fastslår Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og slår tilbake mot USAs kritikk.
 • Kirsebærplukking i Kina. Debatt av Sigurd Allern (professor emeritus, UiO) i Klassekampen (meninger) 25.04.2020
  Burde kinesiske myndigheters åpenhet om viruset vært større i den første fasen – og farene markert enda tydeligere? Det finnes, som Braanen nevner, gode grunner til å svare ja. Bildet er dessuten sammensatt. Politiet i Wuhan gjennomførte omtrent samtidig som de første sykdomsmeldingene til WHO en repressiv aksjon mot åtte leger i byen med anklager om at de var ansvarlig for ryktespredning på nett om viruset. Det førte til kraftige folkelige protester, og legen som senere døde, Li Wenliang, er i dag offisielt omtalt som en heltemodig varsler og martyr. En kritisk evaluering av det som skjedde er imidlertid ikke et argument for å repetere Trump-propaganda om «kinesisk hemmelighold» for å dekke opp over hans egne tabber, løgner og unnlatelsessynder.
 • Norge får lederrolle i internasjonal coronakonferanse. ABC nyheter (NTB) 25.04.2020
  Statsminister Erna Solberg sier at Norge er bedt om å lede en konferanse for å samle penger til vaksineutvikling, diagnostisering og behandling av covid-19.
 • Økt nasjonalisme er ikke svaret. Kommentar av Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad (meninger) 24.04.2020
  Trumps siste trekk i kampen mot globalisering var å stanse utbetalingene til Verdens helseorganisasjon (WHO). Selv om dette klart er et forsøk fra Trump å finne andre ansvarlige enn seg selv for spredningen av koronaviruset i USA, føyer det seg også inn i rekken av hans motstand mot internasjonale organisasjoner.
 • Beundret, hatet og mistenkeliggjort. Hvem er den kinesiske «flaggermuskvinnen»? (korona). Kronikk av Harald Bøckman (Tidligere forsker ved Senter for utvikling og miljø, Universtitet i Oslo) i Aftenposten (meninger) 24.04.2020
  Hun har vært helt sentral i å lede arbeidet med å identifisere og analysere det nye koronaviruset, men er også blitt omstridt i Kina. Dette er historien om Shi Zhengli.
 • Ordkrigen eskalerer (USA/Kina/WHO). Kommentar av Peter M. Johansen i Klassekampen (meninger) 23.04.2020
  Holton forsvarer WHO og peker på tre viktige datoer: WHO ble varslet av Kina 31. desember, USA ble varslet av Kina 2. januar, og WHO sendte ut sitt globale varsel 4. januar. Hvorfor er disse datoene viktige? Fordi kritikken består: Hva gjorde Trump i mellomtida fram til pandemien slo inn i New York? Der legger demonstranter nå i likposer utenfor Trump Tower med påskriften «Trump + [visepresident Mike] Pence = Death».
 • WHO håper USA vil revurdere støtte. Aftenposten (NTB) 23.04.2020
  Verdens helseorganisasjon håper Trump-administrasjonen vil revurdere å sin stans i økonomisk støtte, men sier de er mest opptatt av å redde liv akkurat nå.
 • Kina sier det er tid for å samarbeide, ikke klandre. DN (NTB) 22.04.2020
  Kina sier tiden er inne for å takle virusepidemien med solidaritet og samarbeid, ikke for å politisere og klandre andre.
 • Missouri saksøker Kina for koronaepidemien. TV2 (NTB) 22.04.2020
  Delstaten Missouri i USA mener Kina har skylden for den globale pandemien og saksøker den kinesiske regjeringen.
 • WHO-sjef slår tilbake mot Trumps kritikk. Aftenposten (NTB) 21.04.2020
  USA hadde tilgang til virusinformasjon fra dag én, fastslår WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som avviser all kritikk fra president Donald Trump.
 • Liv eller død? Kommentar av Torild Skard (seniorforsker) i Klassekampen (meninger) 18.04.2020
  USAs president Franklin D. Roosevelt var sentral i dannelsen av FN i 1945 for å skape fred og et verdig liv for verdens mennesker etter andre verdenskrig. Nå er USAs president Donald Trump i ferd med å ødelegge dette uerstattelig internasjonale samarbeidet. Siste skritt er at han vil avslutte USAs støtte til FNs helseorganisasjon, WHO.
 • Kritikken mot WHO er for mild. Kommentar av Mahmoud Farahmand i Nettavisen (meninger) 18.04.2020
  Kritikken som rettes mot verdens helseorganisasjon (WHO) er rettmessig, dessverre fremsettes den av Trump. Da er det ingen andre som kan si seg enig i den. Man kan kritisere Trump for både form, og til dels innhold, men kritikken han retter mot verdens helseorganisasjon (WHO) er på sin plass. Det er ingen tvil om at organisasjonen har feilet grovt i håndteringen av det som nå har blitt til en global pandemi. Videre viser situasjonen rundt WHO at vesten langt på vei har mislyktes i sin tilnærming til globale organisasjoner.
 • WHO er ikke et verdenspoliti for sykdomsutbrudd. Kommentar av Preben Boysen (førsteamanuensis i immunologi, Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, og tidligere juniorekspert i FNs mat- og landbruksorganisasjon - FAO) i VG (meninger) 17.04.2020
  Verdens helseorganisasjon er en diplomatisk organisasjon, ikke et helsepoliti. Trumps utpressing kan blokkere tidlig varsling av den neste, farligere og større pandemien.
 • WHO blir offer for en tiltagende rivalisering mellom stormakteneMinerva 17.04.2020
  – Det at Trump stanser overføringene til WHO er selvfølgelig svært uheldig. Men utviklingen er ikke overraskende, uttaler Øystein Tunsjø
 • Hellige kuer og slemme ulver. Kommentar av Janne Haaland Matlary (Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole) i DN (meninger) 17.04.2020
  Kan vi greie i alle fall to tanker i hodet samtidig? At WHO trenger en kritisk gjennomgåelse og at Trump benytter en god anledning til å finne en syndebukk.
 • Det farlige egoet. Kommentar av Une Bratberg i Vårt Land (verdidebatt) 17.04.2020
  Signerte sjekker til det amerikanske folk, skrytevideo og kutt i støtte til WHO. Forfengelighet er en av Donald Trumps farligste ­egenskaper.
 • Donald Trump kan kløne det voldsomt til uten at viruset gir Kina mer makt i verden. Kommentar av Bård Nikolas Vik Steen (Statsviter) i Aftenposten (meninger) 17.04.2020
  De siste ukene har flere ment at koronaviruset vil gi Kina et fortrinn i kampen om verdensmakten. Til tross for at USA ikke er alene om å feste egen oksygenmaske før de hjelper andre, er det ingen tvil om at amerikanernes håndtering av krisen har vært svak i den innledende fasen, og at Kina drar visse fordeler av å ha startet opp igjen. Konklusjonen bør likevel ikke komme for tidlig.
 • Trumps angrep på WHO. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 16.04.2020
  Men når lederen av den frie verden, som det het en gang, midt i en verdensomspennende pandemi, klarer å trekke støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO), er det helt faktisk rystende. USA er naturlig nok organisasjonens største bidragsgiver.
 • Nå vender han verden ryggen. Kommentar av Joakim Lund i Aftenposten (meninger) 16.04.2020
  Det er gode grunner til å endre Verdens helseorganisasjon. Men ikke akkurat nå.
 • Korona: Kampen om Svarteper er i gang. Kommentar av Erik Stephansen i Nettavisen (meninger) 16.04.2020
  Vi har vel alle spilt Svarteper en gang, og siste ledd i kampen om å ikke bli sittende igjen med spar knekt sto USAs president Donald Trump for, da han i natt norsk tid varslet stopp i alle utbetalinger til Verdens Helseorganisasjon (WHO).
 • Gro Harlem Brundtland ut mot Donald Trumps WHO-kutt. VG 16.04.2020
  – Det siste vi nå trenger er å angripe WHO, sier Gro Harlem Brundtland til NTB om Trumps stans i pengestøtten til WHO.
 • Amerika – eller Trump – først? Kommentar av Anders Giæver i VG (meninger) 16.04.2020
  Donald Trumps stopp i overføringene til Verdens helseorganisasjon er helt i tråd med løftene han gikk til valg på. Men er det Amerika eller seg selv han dermed setter først?
 • - Tråkker med glede på brannslangen. Dagbladet 16.04.2020
  Mens verden er blitt tvunget i knestående av coronapandemien, går USAs president til frontalangrep mot organisasjonen som forsøker å stable et forsvar på beina.
 • Den farlige presidenten. Lederkommentar i Dagbladet (meninger) 16.04.2020
  Nå har Donald Trump på nytt vist hva som blir resultatet når en politiker permanent er blendet av sitt eget speilbilde. Han stanser USAs utbetalinger til Verdens helseorganisasjon (WHO) mens bevilgningene undersøkes. Trump har allerede fastslått hva undersøkelsene vil vise: WHOs rolle i alvorlig feilstyring og tildekking av spredningen av viruset. Presidenten gir WHO skylden for tusenvis av dødsfall og for å være et redskap for Kina.
 • Trumps WHO-stopp får refs: – Ikke tiden for farlig populisme. Vårt Land 16.04.2020
  USAs president Donald Trump får internasjonal refs for å stoppe bevilgningene til Verdens helseorganisasjon (WHO) midt under koronakrisen. «Nå trenger vi ikke farlig populisme», sier en vantro samferdselsminister Knut Arild Hareide.
 • WHO: – Dette er en tid for å stå sammen. NRK nyheter (NTB) 16.04.2020
  Verdens helseorganisasjon sier det er beklagelig at USA har trukket pengestøtten, men oppfordrer verden til å stå samlet i kampen mot koronaviruset.
 • WHO anklages for ikke å ha tatt tidlige varsler på alvor for ikke å provosere Kina. Minerva 16.04.2020
  Mens USA tilbakeholder pengestøtte, ønsker Norge å styrke organisasjonen.
 • Trump har rett i at Kina og WHO var for seint ute – men det var han også. NRK nyheter (urix forklarer) 16.04.2020
  Kina kunne trolig ha stanset koronautbruddet raskere. WHO kunne ha advart tidligere. Men Trump selv kunne ha reddet mye i USA ved å lytte til sine egne rådgivere.
 • Flaggermusmann skaper uro. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten (meninger) 16.04.2020
  Den kinesiske teknologigiganten og mobilprodusenten Huawei har vært i det gavmilde hjørnet i det siste. Selskapet har sendt seks millioner ansiktsmasker pluss annet beskyttelsesutstyr til Canada. Også Nederland og flere andre EU-land har fått milde koronagaver fra Huawei. Men selv gaver kan skape bekymring.
 • FN: Nå er ikke tiden for å kutte i støtten. ABC nyheter (NTB) 15.04.2020
  FNs generalsekretær António Guterres mener Verdens helseorganisasjon (WHO) er helt avgjørende i kampen for å overvinne covid-19-viruset.
 • Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil. E24 15.04.2020
  Etter å ha fått kritikk for sin håndtering av coronapandemien, peker USAs president Donald Trump ut det han mener er krisens største synder: Verdens helseorganisasjon.
 • Som å stenge brannstasjonen med en pyroman løs. Dagbladet 15.04.2020
  Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier president Trumps avgjørelse om å fryse støtten til WHO er ubegripelig. Ap-leder Jonas Gahr Støre har selv jobbet i WHO da Gro Harlem Brundtland ledet organisasjonen. Han reagerer sterkt på at USA suspenderer støtten til WHO - midt i coronakrisen.
 • Kinas ledere frykter å bli syndebukker. Kommentar av Sverre Strandhagen i DN (meninger) 15.04.2020
  Kinesiske ledere skal være genuint bekymret for massive søksmål i kjølvannet av koronakrisen.
 • Kinesiske myndigheter etterforsker koronakritikk. Minerva 15.04.2020
  Menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret.
 • WHO: Korona er ti ganger så dødelig som svineinfluensa. Dagsavisen (NTB) 14.04.2020
  Koronaviruset er ti ganger så dødelig som svineinfluensa, sier lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 • Trump gjentok kritikken av WHO. Aftenposten (NTB) 09.04.2020
  USAs president Donald Trump langer for andre dag på rad ut mot Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen ber om at pandemien ikke politiseres.
 • Macron med full støtte til WHO. ABC nyheter (NTB) 09.04.2020
  Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ikke vil at Verdens helseorganisasjon (WHO) skal dras inn i en konflikt mellom Kina og USA.
 • Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV. ABC nyheter (NTB) 09.04.2020
  Statsminister Erna Solberg (H) talte president Donald Trump midt imot og forsvarte Verdens helseorganisasjon (WHO) under et intervju med CNN onsdag kveld.
 • 10.000 koronasmittet i Latin-Amerika. Nettavisen (NTB) 28.03.2020
  Tallet på koronasmittede i Latin-Amerika har nå passert 10.000, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
 • WHO: Korona sprer seg veldig raskt i Afrika. NRK nyheter 27.03.2020
  Eksperter fra Verdens helseorganisasjon advarer mot virkningene av koronasmitte i fattige land. Spesielt i Afrika er det mange land med et svakt utbygd helsevesen.
 • Presidentparet oppfordret til coronamarsj. Dagbladet 26.03.2020
  Trosset WHO - samlet tusenvis i gatene i Nicaragua.
 • USA kan bli neste episenter. Dagbladet 25.03.2020
  Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer USA om at de kan bli neste episenter for coronavirusets herjinger, etter stor økning i antall smittede.
 • WHO: Covid-19-pandemien tiltar. ABC nyheter (NTB) 24.03.2020
  Koronapandemien skyter fart, og viruset er nå bekreftet i nesten alle verdens land, konstaterer direktøren i Verdens helseorganisasjon (WHO).
 • WHO: Virusutbruddet er en pandemi. Dagsavisen (NTB) 12.03.2020
  – Vi er dypt bekymret, både over den alarmerende spredningen og alvorlighetsgraden, og over passivitetsnivået. Vi har derfor kommet til den konklusjonen at covid-19 kan karakteriseres som en pandemi, sa WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.