Utviklingsministerposten gjeninnført!

Nikolai Astrup (H) blir Norges nye utviklingsminister, etter at 52 organisasjoner sist uke stilte seg bak et felles opprop med krav om gjenninnføring av utviklingsministerposten. Statsminister Erna Solberg fremhever Norges internasjonale arbeid med bærekraftsmålene og arbeidet her hjemme med reform av organiseringen av norsk utviklingspolitikk, som nedfelt i Jeløyaplattformen, som viktige områder i årene fremover. Selv varsler Astrup en "ny giv i utviklingspolitikken" og hilses velkommen av organisasjonene. Vi samler fortløpende medieklipp og kommentarer om saken.

Nikolai Astrup.jpeg

(Dette er en samlesak og vi kommer tilbake med en dybdeartikkel senere.)

Her er noen umiddlebare reaksjoner fra organisasjonene på twitter etter utnevnelsen ondag 17. januar:

FN-Sambandet:

"Gratulerer @nikolaiastrup med ny jobb som utviklingsminister. Vi i FN-sambandet gleder oss til å samarbeide med deg i det viktige arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål innen 2030. #utviklingsministertrengs."

Borghild Tønnessen-Krokan (ForUM):

Hurra @Trinesg @erna_solberg for #utviklingsminister!Trengs for å lykkes med samstemt politikk for å nå FNs bærekraftsmål og klimamål, med rene hav, globalhelse & utdanning, god bistand & mot kapitalflukt. @ForumNorway 50 NGOer ser fram til videre samarbeid.

Changemaker:

"Hurra for #utviklingsminister Gratulerer med verdens viktigste jobb @nikolaiastrup! Vi gleder oss til samarbeid for en samstemt politikk som forandrer verden!"

FOKUS:

"Gratulerer med ny og viktig jobb som #utviklingsminister, @nikolaiastrup! Vi i FOKUS gleder oss til å jobbe sammen med deg for å styrke kvinners rettigheter, makt og muligheter! #likestilling #utviklingsministertrengs."

ZERO:

"Gratulerer @nikolaiastrup som ny #utviklingsminister! Vi satser på at du vil se viktigheten av å få med norsk næringsliv i arbeidet med å dekke u-lands økende energibehov med #fornybar energi - og bekjempe både fattigdom og klimaendringer!"

Kirkens Nødhjelp:

"I dag gratulerer vi @nikolaiastrup med ny jobb! Vi er utrolig glade for at statsminister @erna_solberg har hørt på vårt krav om at en #utviklingsministertrengs. Vi ser frem til å samarbeide med deg for å bekjempe fattigdom og kreve rettferdighet!"

PLAN Norge:

"Gledelig at posten #utviklingsminister gjeninnføres med @nikolaiastrup. Posten vil bli avgjørende for at Norge får ut sitt potensiale i innsatsen for bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og utryddelse av ekstrem fattigdom."

Utviklingsfondet:

"Gratulerer med posten som ny #utviklingsminister til @nikolaiastrup Vi ser frem til samarbeid om #matsikkerhet og bekjempelse av #sult #bærekraftsmål #ZeroHunger."

Norsk Folkehjelp:

"Fantastisk med ny utviklingsminister! Vi gleder oss til samarbeid med @nikolaiastrup og @Utenriksdept,"

Solidaritetsungdom:

"Gratulerer @nikolaiastrup #UtviklingsministerTrengs og vi er klare for gode diskusjoner fremover! @Hoyre @Regjeringen."

Aktuelle lenker:

Tidligere saker fra RORG-samarbeidet / Global:

Medieklipp og - kommentarer:

 • Ny i jobben? Her er noen gode råd. Kommentar av Øyvind Eggen på egen blogg, Innvikling18.01.2018
  Nikolai Astrup har regjeringens viktigste jobb. Da vurderer jeg «viktig» etter rent objektive kriterier, altså uten å favorisere et lands borgere over andre. For ingen annen statsråd har så god mulighet som Astrup til å påvirke flere menneskers hverdagsliv på avgjørende måter.
 • Ny giv i utviklingspolitikken. Kronikk av utviklingsminister Nikolai Astrup (H) i Dagsavisen (nye meninger) 18.01.2018
  Verden er i rask endring og norsk utvik­lingspolitikk må henge med i svingene. Vi trenger en sterk prioritering av FNs bærekraftsmål, bedre samordning av utviklingspolitikken og vi må mobilisere næringslivet i kampen mot fattigdom.
 • Ny regjeringsstruktur. Lederkommentar i VG 18.01.2018
  At Norge igjen får en utviklingsminister er på høy tid. Det norske bistandsbudsjettet er stort, og bruken av den bør ansvarliggjøres gjennom en egen statsråd. I årene der vi ikke har hatt det, har flere avvik og skandaler blir avdekket på dette feltet. Astrup må reformere og fornye norsk utviklingshjelp. Det må komme bedre resultater ut av alle milliardene som bevilges. Bistand og utvikling er relativt tverrpolitisk prosjekt i Norge, derfor er det også naturlig at en borgerlig regjering synliggjør det gjennom å holde seg med en egen statsråd for slike saker.
 • Norge trenger ikke en EU-minister som sitter på gangen. Lederkommentar i Dagens Næringsliv 18.01.2018
  Etter regjeringsutvidelsen onsdag får Norge igjen en bistandsminister. Statsrådsposten som EU- og EØS-minister avvikles. Det er en vettig prioritering av statsminister Erna Solberg.
 • Han var Stortingets rikeste politiker. Nå skal Nikolai (39) dele ut penger til verdens fattige. Dagbladet 18.01.2018
  Høyres Nikolai Astrup har i en årrekke vært Stortingets rikeste politiker - med årlige avisoppslag rundt tidspunktet for skattelistepublisering.
 • Hareide: Regjeringen strekker ut en hånd til KrF. VG 18.01.2018
  Partileder Knut Arild Hareide mener regjeringen har strukket ut en hånd til KrF ved å få på plass en egen bistandsminister.
 • Ber Astrup utfordre gjenstridig UD. Vårt Land 18.01.2018
  Bistandseksperter mener en etterlengtet ny utviklingsminister må sette i gang med krevende ryddejobb i UD for å effektivisere bistanden.
 • Stortingets rikeste får ansvar for de aller fattigste. NRK nyheter 18.01.2018
  Nikolai Astrup (H) ble onsdag utnevnt til ny utviklingsminister. – Utviklingspolitikk blir en ny erfaring for ham, sier NRK-kommentator Magnus Takvam.
 • Bistands-Norge jubler for ny minister, Bistandsaktuelt 17.01.2018
  Norges nye utviklingsminister Nikolai Astrup ble nedlesset i blomster fra venner og bistandsorganisasjoner da han ble presentert på Slottsplassen onsdag. – Det er veldig bra at Høyre nå setter en av sine virkelig tunge politikere på dette felte, sier KrFs Hilde Frafjord Johnson.
 • Derfor fikk Norge en utviklingsminister. Kommentar av Gunnar Zachrisen i Bistandsaktuelt 17.01.2018
  Utpekingen av Høyre-politikeren Nikolai Astrup som ny minister kom overraskende på de fleste stortingsanalytikere. Det er forståelig. At utviklingsministerposten ble gjenskapt burde ikke være like overraskende. Den jokeren har ligget i kortstokken lenge.
 • Stortingets rikeste får ansvaret for verdens fattigste. Aftenposten 17.01.2018
  Nikolai Astrup (39) tar i dag steget opp fra den unge «Minerva-generasjonen» og til politikkens elitelag. Når han nå får plass rundt Kongens bord som utviklings- og bistandsminister, er det en av de minst overraskende utnevnelsene.

Dybdeartikler

Dybdeartikler

Her går vi dypere inn i og gir en samlet oversikt over utvalgte debatter og analyser knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker, utstyrt med lenkearkiv for videre lesning.

Statsministeren om utviklingsminister- posten og Astrup:

"Så går vi altså tilbake til å ha en egen utviklingsminister. Jeløyaplattformen slår fast at vi skal reformere dette området for å sikre en kunnskapsbasert og effektiv bistand. Og sammen med vår satsing på den internasjonale siden av bærekraftsmålene blir dette et viktig område i årene fremover. Jeg er glad for at Nikolai Astrup har sagt ja til å påta seg denne oppgaven. Jeg kjenner hans arbeidskapasitet. Jeg vet han vil være en drivkraft for å sette disse temaene på dagsorden både hjemme, men også ute i internasjonalt arbeid."

Kilde: regjeringens pressekonferanse 17.01.2018