Dybdeartikler

Filter: Desember

København - dagen derpå

RORG-samarbeidet / Global | 22.12.2009
Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe er ord som går igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet på overtid sist helg. 2009 ble definitivt ikke det "året for klimaendring" som FNs generalsekretær håpet på og mange gjør seg dystre tanker om framtida. Likevel, Københavnmøtet ble en bekreftelse av en ny verdensorden og mange finner også lyspunkter som gir håp for de videre forhandlingene. - 2010 blir et klimaår, varsler statsminister Jens Stoltenberg i dag.

NUPI - 50 år med forskning og utenrikspolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 16.12.2009
I 50 år har Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) levert innspill til norsk utenrikspolitikk og spredd informasjon om internasjonale forhold. Jubilanten, med direktør Jan Egeland i spissen, har i år blitt feiret og utfordret. Må Jan Egeland velge om han vil være forskningsdirektør eller politiker? Det mener samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende.

Obama - krigsherre og fredshåp

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2009
- Det måtte bli USAs president Barack Obama, sa Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, i sin overrekkelsestale under fredsprisutdelingen sist torsdag. Her hjemme lot mange seg begeistre av Obama og hans nobelforedrag, mens andre syntes "Obamania'n" tok overhånd. I USA var særlig høyresiden fornøyd, men tross opptrappingen i Afghanistan: de fleste håper fortsatt Obama vil gjøre en forskjell - for verden.

Nord vs Sør i København

RORG-samarbeidet / Global | 09.12.2009
"Vår felles framtid" ligger på forhandlingsbordet og politikere, byråkrater, forskere, aktivister, kremmere og mange andre fra "den globale landsby" er samlet til klimamarked i København, med mange slags håp og forventninger: optimister og alarmister, idealister og realister, skeptikere og fanatikere, sør og nord og mange penger. - Det kan bli et stort skritt framover, tror miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

WTO vakler videre

RORG-samarbeidet / Global | 04.12.2009
Denne uka ble nok en ministerkonferanse i Verdens handelsorganisasjon (WTO) avholdt, men organisasjonen har aldri kommet til hektene etter "The Battle of Seattle" for ti år siden. Likevel, tross en symbolsk gravlegging i Geneve denne uka vakler organisasjonen videre.
1 - 30 av 5
1

Dybdeartikler

Dybdeartikler

Her går vi dypere inn i og gir en samlet oversikt over utvalgte debatter og analyser knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker, utstyrt med lenkearkiv for videre lesning.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.

Sommeren 2017 inngikk Global.no et samarbeid med RORG-samarbeidet om publisering og integrering av disse dybdeartiklene på Global.no.