Dybdeartikler

Filter: Juni

Sommerens utviklingsdebatt I: Middelklassens rolle

RORG-samarbeidet / Global | 30.06.2010

– Støtt opp om middelklassen, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Norads magasin Bistandsaktuelt i mai. Slikt blir det debatt av. Ikke bare utfordrer han bistandens tradisjonelle fokus på de fattigste, men også en viktig del av grunnlaget for UNDPs årlige rapporter om menneskelig utvikling: skepsis til "trickle down"-effekten.

Krig og fred og sånt ...Engasjementspolitikk og våpeneksport

RORG-samarbeidet / Global | 25.06.2010
På et seminar på Litteraturhuset i Oslo for noen uker tilbake la UD til rette for debatt om freds- og engasjementspolitikken. PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mente at Støres tale var en 3. generasjons utredning om norsk freds- og forsoningspolitikk med fokus på resultater. Uka etter snudde debatten til fokus på norsk våpeneksport, som ifjor nådde nye høyder, og til resultatene av denne. 

Fotball-VM med nye bilder av Afrika?

RORG-samarbeidet / Global | 14.06.2010
- Arrangementet har styrke til å endre verdens oppfatning av kontinentet, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da FNs generalforsamling sist høst sluttet seg til VM i Sør-Afrika som en plattform for sosial utvikling og fred i Afrika. Her hjemme er SAIH og Fellesrådet for Afrika opptatt av det samme og har satset på tett oppfølging av journalister og mediedekningen, med bl.a. en egen VM-blogg.

Er Norge en naiv FN-venn?

RORG-samarbeidet / Global | 01.06.2010
- Går den norske regjeringen på autopilot når FN skal få penger? spurte NRK P2 i politisk kvarter sist uke etter at Norads årlige evalueringsrapport bl.a. konkluderte at "FN-organisasjonar har vanskar med å levere bistand effektivt". FNs utviklingsprogram (UNDP) tar kritikken med fatning, men FrP følger saken opp i Stortinget. De vil at regjeringen skal behandle FN som Verdensbanken slik at Norges bidrag gjøres avhengig av fremdriften og resultatene av reformarbeidet i organisasjonen. - Vi er ikke naive, svarer Erik Solheim i Aftenposten i dag.
1 - 30 av 4
1

Dybdeartikler

Dybdeartikler

Her går vi dypere inn i og gir en samlet oversikt over utvalgte debatter og analyser knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker, utstyrt med lenkearkiv for videre lesning.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.

Sommeren 2017 inngikk Global.no et samarbeid med RORG-samarbeidet om publisering og integrering av disse dybdeartiklene på Global.no.