Dybdeartikler

Filter: September

Stoltenberg om veien videre: skape og dele

RORG-samarbeidet / Global | 29.09.2010
- Det er i første rekke veksten i Kina, India og Brasil som har redusert antallet fattige i verden, sa miljø og utviklingsminister Erik Solheim i forkant av forrige ukes toppmøte om FNs tusenårsmål. Mange var fornøyd med at det på FN-toppmøtet ble lovet nye bistandsmilliarder til kvinner, barn og syke, men hvor går veien videre? - Det handler om å skape og dele, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK-søndagsavisen. Asle Toje ser positivt på ny fokus på ansvarliggjøring og økonomisk vekst, mens Erik S. Reinert kaller Stoltenbergs krav til utviklingslandene en "fallitterklæring".

Stoltenberg: Ingen klimaavtale i Cancun

RORG-samarbeidet / Global | 27.09.2010
- 2010 blir et klimaår, varslet statsminister Jens Stoltenberg etter klimatoppmøtet i København sist vinter. Sist uke måtte han likevel erkjenne realitetene: Det blir ikke noen avtale i Cancun i Mexico, der partene skal møtes i desember. -  Vedta en ny periode med forpliktelser i Kyotoprotokollen, er rådet fra Norges Naturvernforbund. Sist fredag la de fram forslag til hvordan pessimisme kan bli snudd til optimisme - etter en måned med debatt om miljøbevegelsen, moralisme og dommedag.

Maktforskyvninger og global styring

RORG-samarbeidet / Global | 20.09.2010
En ny verdensorden er i ferd med å ta form, men hva innebærer det for kampen mot fattigdom, for FN og for vesten, EU og Norge? Hvilken rolle kan sivilsamfunnet spille? Kanskje er det på tide å gå fra analyse til strategi og på ulike arrangementer i ukene framover står maktforskyvninger og global styring på dagsorden i Oslo.

Miljøbevegelsen og dommedag

RORG-samarbeidet / Global | 17.09.2010
I forkant av årets klimatoppmøte i Cancun har tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre gått hardt ut mot miljøbegelsen som vår tids dommedagsprofeter. Siden har debatten gått: - Skivebom, mener Arild Hermstad i FIVH, mens utviklingsminister Erik Solheim roser Sira Myhres initiativ til "forfriskende debatt" og deler hans frykt for moralisme.

FNs tusenårsmål - hva nå?

RORG-samarbeidet / Global | 09.09.2010
- Vi trenger rettferdighet, ikke 'business as usual', har det internasjonale sivilsamfunnsnettverket Social Watch sagt i forkant av høstens toppmøte om FNs tusenårsmål. Det er en erkjennelse mange deler og i disse dager mangler det ikke på innspill om hvor veien videre bør gå. Om høstens toppmøte vil gi nytt liv til de omstridte tusenårsmålene gjenstår å se.
1 - 30 av 5
1

Dybdeartikler

Dybdeartikler

Her går vi dypere inn i og gir en samlet oversikt over utvalgte debatter og analyser knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker, utstyrt med lenkearkiv for videre lesning.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.

Sommeren 2017 inngikk Global.no et samarbeid med RORG-samarbeidet om publisering og integrering av disse dybdeartiklene på Global.no.