Bilde 4.JPG

Operasjon Dagsverk 2019 - Til hvilken pris?

40 000 barn og unge jobber i gruver i DR Kongo for å utvinne mineralene som er i vår teknologi. Hver dag bruker vi mobiltelefoner og datamaskiner uten å tenke over hvordan de blir produsert. Bak en ny smarttelefon skjuler det seg en hverdag preget av slavearbeid, vold og utrygghet.

Utdanning for en bedre fremtid i DR Kongo

DR Kongo sitter på noen av verdens mest verdifulle naturressurser, men på grunn av korrupsjon og konflikter er det likevel blant verdens fattigste land. I år skal Operasjon Dagsverk støtte 15 000 ungdommer i Kongo sin kamp for en bedre fremtid i samarbeid med Caritas Norge og Caritas DRC.

Spør du ungdommene i gruveregionen Mwenga i Sør-Kivu, kan de fortelle historier om folk som er skadet for livet, om folk som har blitt kvalt, begravd levende eller knust under steiner i gruver. Eksempler på slike historier er 18 år gamle Desiree som jobber 16 timer i strekk på bunnen av en steinhule hvor han hakker løs stein som må dras opp for hånd. Og 16 år gamle Mukamba som er livredd for å jobbe i gruvene etter at han selv har opplevd det. For ikke å glemme, 17 år gamle Faraja som kjenner mange som har blitt rusmisbrukere på grunn av frykten for arbeidet i gruvene.

alt

Disse ungdommene tjener kanskje 10 dollar i måneden, men du kan aldri være sikker på om du blir betalt. I april tjente 17 år gamle Daniel ca 6 dollar på en måned. Halvparten av pengene måtte han bruke på transport hjem, og for pengene som var til overs kunne han kjøpe et par slippers. Det finnes med andre ord ungdom som risikerer livet for et par slippers, slik at batteriene i våre mobiler skal vare lengre. En slik verden kan vi ikke akseptere. Derfor skal årets Operasjon Dagsverk gi ungdom i Kongo verktøyene til å skape seg en fremtid gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse.

Globale sammenhenger er komplekse saker. Vi gjør sammenhengene litt enklere å forstå. Ved å delta på årets Operasjon Dagsverk vil både lærere og elever lære mer om situasjonen i DR Kongo, globale sammenhenger, og bli inspirert til å gjøre en forskjell i verden. “Vi ønsker oss en mer rettferdig verden, og skolen er den beste arenaen for å skape bevisste borgere i en verden i endring” sier Jens Øygarden Ingebrigtsen (20), leder for Operasjon Dagsverk 2019.

Ungdom vet best hva som engasjerer ungdom. Vi lager derfor eget undervisningsmateriell knyttet opp mot kompetansemål, og som lærere enkelt kan bruke i undervisningen. Operasjon dagsverk handler om global utvikling, og det angår oss alle. La elevene på din skole sette globale spørsmål på agendaen og jobbe for en mer rettferdig verden!

Les mer om OD og årets kampanje her

Internasjonal uke er 14.-25. oktober og OD-dagen er 31. oktober.

alt

alt