Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Klipp fra Media

Jan Tore Sanner nekter å gripe inn i Nicolai Tangen-ansettelsen

E24 (Aftenposten) | 13.08.2020

Tirsdag gikk jusekspertene Gøril Bjerkan og Hans Petter Graver ut i Aftenposten/E24 og mente at finansminister Jan Tore Sanner (H) har myndighet til å stoppe ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef. Den vurderingen deler altså ikke departementet.

Nobelkomiteen ville stanse falske rykter om Etiopias statsminister. Uttalelsen er «pinlig og klønete», mener norsk Etiopia-ekspert.

Aftenposten | 13.08.2020

– Uttalelsen kan leses som om Abiy Ahmed har fullmakt og full støtte fra komiteen til å gjøre akkurat hva han vil i den situasjonen Etiopia er i, sier Kjetil Tronvoll. Professoren ved Bjørknes Høyskole har hatt Etiopia som spesialfelt i en årrekke og trodde først at uttalelsen Nobelkomiteen sendte ut i juni var falsk.

Brasils Bolsonaro frir til de fattige

NRK nyheter | 13.08.2020

Mer enn 65 millioner fattige brasilianere har mottatt nødhjelp fra regjeringen under koronapandemien. Er høyrepopulisten Bolsonaro blitt de fattiges venn?

SV og Ap åpner for Tangen-kompromiss

VG | 12.08.2020

– Vi vil at Norge skal gå foran i kampen mot skatteparadis, og sjefen for oljefondet vil ha en nøkkelrolle i det, sier Lysbakken og konkluderer: – Det er de to viktige elementene som gjør at vi mener Tangen ikke bør bli oljefondsjef. I tillegg kommer eventuelle brudd på sentralbankloven. Det er alvorlig, men eventuell avklaring på lovbrudd eller ikke, er ikke avgjørende: Det er interessekonfliktene og skatteparadissaken som gjør at vi mener vi må finne en annen oljefondsjef.

Professor: Slik kan Jan Tore Sanner stoppe Nicolai Tangen-ansettelsen

E24 (Aftenposten) | 12.08.2020

Juseksperter stusser over en «misforståelse» om at Oljefondet er uavhengig av Finansdepartementet. De mener finansminister Jan Tore Sanner kan stoppe ansettelsen av Nicolai Tangen på målstreken.

Bolsonaro kaller brannene i Amazonas en løgn

Aftenposten (NTB) | 12.08.2020

Brasils president Jair Bolsonaro nekter for at det brenner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har data som viser at det motsatte.

Pandemien gjør flere fattigere

ABC nyheter | 11.08.2020

Ifølge fattigdomsekspert Tom Bundervoet i Verdensbanken viser modellen deres at fattigdomen vokser for første gang siden den økonomiske krisen traff asiatisk økonomi tilbake i 1998. Allerede lever 736 millioner mennesker i ekstrem fattigdom. Halvparten av disse er fordelt på de fem landene Bangladesh, Kongo, India, Nigeria og Etiopia.

SV har ikke tillit til Nicolai Tangen som oljefondssjef

Aftenposten (E24) | 11.08.2020

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er tydelig på at etter denne høringen har ikke partiet tillit til Tangen som oljefondssjef. Hun mener at finansministeren må på banen og instruere sentralbanksjefen – Stortinget må be finansministeren om å gripe inn i denne ansettelsen, sier hun og viser til de mange interessekonfliktene som vil oppstå i forholdet mellom Tangen, Oljefondet og Ako-systemet, sier hun.

Påtroppende Equinor-sjef Anders Opedal om klimamålsetninger: – Jeg vil ta det lengre

DN | 11.08.2020

Equinor har allerede planer om å 30-doble fornybarproduksjonen innen 2035. – Jeg mener vi må gjøre mer og jeg er villig til å reallokere kapital for å få det til, sier Opedal.

Hadia Tajik: – Stortinget kan ikke avsette Nicolai Tangen

Aftenposten | 10.08.2020

– Stortinget har ikke mandat til å ansette eller avsette oljefondssjefen, sier saksordfører Hadia Tajik (Ap) foran høringen om ansettelsen av Nicolai Tangen.