Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Oktober

Pris til Norsk Folkehjelps magasin Appell

Norsk Folkehjelp | 31.10.2002
Norsk Folkehjelps magasin, Appell, vant prisen for "Beste journalistiske arbeid" under kåringen av "Årets Bedriftsavis 2002". Prisen blir delt ut av Kommunikasjonsforeningen. Kirsti Knudsen mottok prisen på vegne av Norsk Folkehjelp. Hun er avtroppende redaktør i Appell og har gjennom flere år jobbet frem det kvalitetsbladet Appell er i dag.

Nasjonal Agenda 21 ? nok en lukket prosess?

ForUM | 31.10.2002
På direkte spørsmål i Stortingets spørretime sa Finansminister Foss i forrige uke at den varslede Nasjonal Agenda 21 vil bli inkludert i den helhetlige politikken som det blir redegjort for i forbindelse med statsbudsjettet høsten 2003. Det har også kommet andre signaler om at regjeringen ikke vil utarbeide en egen handlingsplan, men innarbeide planene i budsjettframlegget. Organisasjonene spør seg om dette er en måte å nedtone den konkrete oppfølgingen etter Johannesburg.

FNs sikkerhetsråd: Gått ut på dato?

FN-sambandet | 31.10.2002
KRONIKK: Et angrep på Irak må ikke skje uten forankring i FNs sikkerhetsråd, sies det. Men hvem har egentlig makten i Sikkerhetsrådet?

NORAD støttar styrking av frie media i Guatemala

NORAD | 31.10.2002
Gustavo Berganza har vore journalist i Guatemala i mange år. Han har representert ei presse som han stadig har blitt meir frustrert over. No har han trappa ned og brukar tida si på eit forskingssenter som skal betre nivået på journalistikken i Guatemala. Men han må byrje heilt frå grunnen av - for i Guatemala er det liten eller ingen diskusjon om medias rolle.

Stortinget vil ha nærmere orientering om Verdensbanken

RORG-samarbeidet / Global | 30.10.2002
Stortinget ber nå utviklingsministeren om en nærmere redegjørelse om Verdensbankens arbeid for å bekjempe fattigdom. Likevel, utenrikskomitéens flertall ønsker ikke en egen stortingsmelding om saken, slik stortingsrepresentanter fra SV har foreslått.

Hvor står egentlig norske myndigheter i kampen mot klasebomber?

Norsk Folkehjelp | 30.10.2002
I mange år har Norge vært en aktiv pådriver i kampen for et totalforbud av landminer. I Nettavisen i dag sier Utenriksdepartementets fungerende pressetalsmann Kåre Eltervåg at ?et forbud mot klasebomber er en uaktuell problemstilling?.

300 000 internflyktninger viser ny rapport

Flyktningerådet | 30.10.2002
En ny rapport fra Flyktningerådets Global IDP Database i Genève viser at det i dag er om lag 300 000 mennesker som er på flukt fra konflikten i Tsjetsjenia.

Pris til CARE

CARE | 30.10.2002
I care - CARE Norges informasjonsblad vant pris under kåringen av Årets Bedriftsblad 2002. Under kåringen, som også inkluderer organisasjonsblad og medlemsblad, stakk I care av med førsteplass i kategorien "Beste illustrasjoner".

Stortinget vil ha nærmere orientering om Verdensbanken

RORG-Samarbeidet | 30.10.2002
Stortinget ber nå utviklingsministeren om en nærmere redegjørelse om Verdensbankens arbeid for å bekjempe fattigdom. Likevel, utenrikskomitéens flertall ønsker ikke en egen stortingsmelding om saken, slik stortingsrepresentanter fra SV har foreslått.

Menneskerettigheter i Russland - NÅ!

Amnesty International | 29.10.2002
Denne dramatiske helgen har for alvor satt menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia og i Russland på dagsorden. Grove overgrep er dagligdags i hele landet uten at noen stilles til ansvar. Det er nå på høy tid at Putin viser politisk lederskap og setter en stopper for denne landeplagen, sier Petter Eide idet Amnesty International lanserer en verdensomspennende kampanje for menneskerettigheter i Russland.

Bombe på Bali, flere menneskerettighetsbrudd?

Regnskogsfondet | 29.10.2002
Regnskogsfondet vil uttrykke sin medfølelse for ofrene og deres pårørende etter bomben som sprang på Bali den 12. oktober. Regnskogsfondet håper at gjerningsmennene blir avslørt og straffet, uansett hvem som står bak bombeangrepet. Samtidig er det nødvendig å advare mot konsekvensene bomben kan få for menneskerettighetssituasjonen i Indonesia.

Seks grenseløse døgn

Global.no | 28.10.2002
Den 5. november åpner Radio Tarifa Rikskonsertenes niende verdensmusikkfestival. I løpet av seks hektiske døgn står verdenskjente musikere i kø for å utfordre musikalske grenser. Og nettopp det grenseløse er tema for årets festival.

NORAD-støttet prosjekt fikk UNESCO-pris

NORAD | 28.10.2002
Det NORAD-støttede kulturprosjektet Ganish Historic Settlement har blitt tildelt UNESCOs Award of Distinction. – Pengene strekker langt når lokalbefolkningen er sterkt involvert, sier Ramslien ved ambassaden i Pakistan.

Ny boklansering

Kirkens Nødhjelp | 28.10.2002
I dag lanseres boka som Edvard Nordrum og datteren Siv Nordrum har skrevet om biskop Paride Taban. Utviklingsministeren orienterer om fredsforhandlingene i Sudan.

NORAD-støtte når fram til kvinner og barn i Nicaragua

NORAD | 25.10.2002
Vald innan familien er eit stort problem i Nicaragua. Men viktig arbeid er i gang for både å måle omfanget og å støtte dei som er offer for overgrepa.

Vegard Hole protesterer mot økt EØS-kontroll

ATTAC Norge | 24.10.2002
Leder i Attac Norge, Vegard Hole, har skrevet under på et opprop for demokratisk kontroll over naturressurser og viktige samfunnsområder. Personer på både ja- og nei-siden i norsk EU-debatt har samlet seg om denne protesten.

Hva har FN som USA ikke har?

FN-sambandet | 24.10.2002
Knapt ett år etter at Generalsekretær Kofi Annan mottok Nobels fredspris, stilles det nok en gang spørsmålstegn ved FNs autoritet. Mens tiltak igangsettes for å fremme fred og utvikling verden over i forbindelse med FN-dagen den 24. oktober, truer USA med å overgå verdensorganisasjonen og utnevne seg selv som øverste myndighet.

Nuba-fjellenes gjemte skjebner

Leger Uten Grenser | 24.10.2002
Rakel Ludviksen er på sitt 6. oppdrag for Leger Uten Grenser. Hun er ansvarlig for et team som skal se på helseforholdene for sivilbefolkningen i Nuba-fjellene, hardt rammet av krigen i Sudan. Les Rakels egne vitneskildringer fra Nuba-fjellene.

Bedriftenes samfunnsansvar på forskningsagendaen

Forskningsrådet | 23.10.2002
Som følge av den økende interessen på området, har Forskningsrådet opprettet en utredningsgruppe som skal se på forskningsbehov i forhold til bedriftenes samfunnsansvar. De avholder første planleggingsmøte på FN-dagen, torsdag 24. oktober.

Leger Uten Grenser i USAs senat

Leger Uten Grenser | 23.10.2002
Ufrivillig hjemsendelse av flyktninger, matmangel, tilnærmet ikke-eksisterende helsetilbud, udetonerte miner, elendige veier og svak langsiktig finansiering fra givere. Internasjonal president Morten Rostrup har vitnet for senatet om den humanitære situasjonen i Angola - en situasjon det vil bli enda vanskeligere å gjøre noe med når oktoberregnet slår inn.

Langt igjen til tusenårsmålene

Bistandsaktuelt | 22.10.2002
Pessimistisk Kofi Annan i sin første globale rapport: – I de neste 13 årene må det skje en betydelig framgang. Hvis ikke vil erklæringen om tusenårsmålene bare bli stående igjen som en vond påminnelse om hvordan menneskelige behov forsømmes og løfter ikke blir holdt.

Politisk gissel

Verdensmagasinet X | 22.10.2002
Amina Lawal er dømt til døden ved steining for utroskap. Men dommen misbruker muslimsk lov, mener eksperter på området. Amina er offer for maktspillet mellom Nord-Nigeria og president Olusegun Obasanjo.

Globalisering og terrorisme

RORG-samarbeidet / Global | 21.10.2002
- Globaliseringens æra er over, skrev professor John Gray ved London School of Economics (LSE) etter terrorangrepet 11/9 2001. Han mente at grusomhetene burde markere slutten på markedsliberalismens "korstog". Ett år senere gir Thomas Friedman i New York Times uttrykk for at Gray tok grundig feil og at "globaliseringen er i live og ved god helse". Men Friedmans argumenter blir sterkt imøtegått av den indiske forskeren og aktivisten Vandana Shiva.

Iraks barn kjemper for livet

Norges Røde Kors | 21.10.2002
Ali er knapt et døgn gammel. Moren ligger utslitt, men smilende ved siden av. Far Alawi kikker stolt bort på sønnen. Foreldrene vet at deres nyfødte har en tøff kamp i vente. I dagens Irak dør ett av åtte barn dør før de rekker å fylle fem år.

Tusenvis vil få et bedre liv!

Atlas-alliansen | 21.10.2002
Dette er et fantastisk innsamlingsresultat, sier styreleder i Atlas-alliansen, Lars Ødegård. Lysene er nettopp slukket i Store Studio i NRK og det er klart at det norske folk har gitt over 133 millioner til årets TV-aksjon.

Globalisering og terrorisme

RORG-Samarbeidet | 21.10.2002
- Globaliseringens æra er over, skrev professor John Gray ved London School of Economics (LSE) etter terrorangrepet 11/9 2001. Han mente at grusomhetene burde markere slutten på markedsliberalismens "korstog". Ett år senere gir Thomas Friedman i New York Times uttrykk for at Gray tok grundig feil og at "globaliseringen er i live og ved god helse". Men Friedmans argumenter blir sterkt imøtegått av den indiske forskeren og aktivisten Vandana Shiva.

I full gang

Kirkens Nødhjelp | 19.10.2002
- Det er stor tilfredshet over at maten kommer fram og at den kommer tidsnok, sier regionalkoordinator Hans Petter Hergum som akkurat har vært i Zimbabwe.

Etikkutvalg med slagside til næringslivet

NorWatch | 18.10.2002
Utvalget som skal utarbeide etiske retningsliner for Oljefondet, har et flertall som er sterk tilknyttet norsk næringsliv. Utvalget er for øvrig kjemisk fritt for representanter for frivillige organisasjoner.

Norge må stanse USA i Sikkerhetsrådet

Norges Fredsråd | 18.10.2002
- Norge har, som medlem av FNs sikkerhetsråd, et selvstendig juridisk ansvar for aktivt å hindre at USA får frihet til å åpne krig mot Irak. En slik resolusjon vil være i strid med folkeretten og FN-pakten, fremholder jussprofessor Ståle Eskeland i et brev til utenriksminister Jan Petersen, på vegne av Norges Fredsråd. Eskeland er for tiden Fredsrådets observatør ved FN og følger Irak-debatten i Sikkerhetsrådet.

Imperiet slår tilbake

Verdensmagasinet X | 18.10.2002
Tre dramatiske begivenheter de siste 25 årene har bidratt til å svekke USAs kontroll over Golfen. Haukene i Washington håper nå at USA, ved å kvitte seg med Saddam, igjen kan stramme grepet om verdens mest oljerike område.
1 - 30 av 80
1 2 3

Klipp fra Media

Ap kutter i bistandskroner til Afrika – vil heller satse mot Trumps kutt i abortstøtte

Vårt Land+ | 12.11.2019

I alternativt budsjett vil Ap snu kutt der KrF tapte i årets budsjettkamp. Men en halv milliard bistandskroner til fattige land flyttes og kontantstøtte kuttes.

Norge bidrar med 55 millioner i året til et skolepensum som fremmer martyrdød, konflikt og jihad

Aftenposten | 12.11.2019

I de nye skolebøkene i Palestina finnes ikke landet Israel. Referanser til fredsprosesser er fjernet. I stedet lærer elevene at martyrdøden er «det viktigste i livet».

Rapport: Norge vil tjene mer enn Australia på oljeboring i Australbukta

Dagsavisen (NTB) | 12.11.2019

Den norske stat kommer til å tjene 2,4 milliarder kroner mer på olje- og gassproduksjonen i Australbukta enn den australske stat, ifølge ny rapport.

OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

E24 | 11.11.2019

OECD tar opp kampen mot skatteparadis og vil sørge for at digitale teknologigiganter som Facebook og Google betaler sin rettferdige del av skatten til landene de opererer i. Det vil også Norge tjene godt på.

Rødgrønne partier vil bruke Oljefondets midler aktivt for klima

DN (NTB) | 11.11.2019

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at Oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

- Norge er hyklere (våpensalg/menneskerettigheter)

Dagbladet | 11.11.2019

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

VG | 11.11.2019

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.

Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

Aftenposten (NTB) | 11.11.2019

Presidentene i Venezuela, Argentina og Nicaragua fordømmer det de kaller et statskupp i Bolivia.

Arrestordre på Morales – valgkommisjonen arrestert (Bolivia)

NRK nyheter | 11.11.2019

Den avgåtte presidenten i Bolivia er etterlyst, og naboland kaller det statskupp. Lederne i valgkommisjonen er arrestert og siktet for juks.

Jusprofessor meiner miljøorganisasjonane kan vinna i Klimasøksmålet

ABC nyheter (framtida.no) | 10.11.2019

Både saksøkar Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, og jusprofessor trur klimasøksmålet kan vinne gjennom når det no skal opp i lagmannsretten.