Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Julegave som varmet fra Norge til Sør-Sudan

Norsk Folkehjelp | 22.12.2002
Lørdag morgen reiste seks lastebiler fullastet med medisinsk utstyr fra Oslo på vei til Norsk Folkehjelps prosjekter i Sør-Sudan. Utstyret har en samlet verdi på 13 millioner kroner. Generalsekretær Eva Bjøreng møtte selv opp for å se bilene og de frivillige sjåførene vel av gårde. Hun takket for den formidable innsatsen til de frivillige mannskapene og kalte transporten en julegave fra Norge til Sør-Sudan.

Eksport av dårlige arbeidsforhold mellom u-land

NorWatch | 20.12.2002
Lave lønns- og arbeidsstandarder eksporteres nå mellom u-land. Over tid trekker vanligvis utenlandske investeringer både lønn og arbeidsstandard oppover, men dette er ikke generelt tilfelle i tekoindustrien, sier Nupi-forsker Arne Melchior.

Underleverandør-systemets jerngrep

NorWatch | 20.12.2002
I Bangkok står 890 tekstilarbeidere plutselig uten arbeid og oppgjør. De sydde klær for Nike, Levi's og Adidas, og kjenner på kroppen hvordan et komplisert system med underleverandører skaper beinhard konkurranse, lav lønn og usikre arbeidsforhold for merkevarenes lokale produsenter.

Arne Rinnan ny ambassadør for Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp | 20.12.2002
Arne Rinnan var kaptein ombord på skipet Tampa og reddet 438 flyktninger i havsnød i Indiahavet, august 2001.

Suu Kyi priser det norske folk

NorWatch | 20.12.2002
Burmas lovlig valgte leder Aung San Suu Kyi ber folk være tålmodige i sin higen etter et demokratisk Burma. Hun mener det er fremgang, og takker spesielt Norge for støtten.

Kulturdugnad for Argentina

Global.no | 20.12.2002
I samarbeid med St. Olavs katolske menighet i Oslo og Den katolske kirken i Tucuman, arrangeres det søndag 22. desember fra Kl. 12,00 til 20,00 innsamlingsaksjon for de nødlidende familiene i Argentina.

Krig med bivirkninger

FN-sambandet | 20.12.2002
Sergio Vieira de Mello, FNs Høykommisær for menneskerettigheter (UNHCHR), mener ?krigen mot terror? har hatt skadevirkninger for menneskerettighetene i verden.

Gi din støtte til kidnappede Arjan Erkel

Leger Uten Grenser | 18.12.2002
Den 34-årige hjelpearbeideren fra Leger Uten Grenser ble kidnappet 12. august i Dagestan. I en internasjonal annonsekampanje ber organisasjonen i dag om at Arjan blir løslatt umiddelbart og i god behold.

Tilskudd til informasjonstiltak i Norge, om nord-sør-spørsmål, Europa og fred i 2003

Utenriksdepartementet | 18.12.2002
Utenriksdepartementet utlyser hvert år støtteordninger for frivillige organisasjoner og ikke-kommersielle aktørers informasjon om nord-sør-spørsmål, europeisk samarbeid og fred. Søknadsfrist for nord-sør-midler i 2003 er mandag 20. januar 2003. Fristen for tilskuddsordningene om europeisk samarbeid og fred 2003 vil bli kunngjort primo januar 2003.

Ugandere får avhøre i Norge

NorWatch | 18.12.2002
Økokrim har gitt ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken, tillatelse til å foreta vitneavhør i Norge. - Jeg er glad for at det endelig har løsnet, sier ombudsmannen til NorWatch. Han regner med å være i Norge i januar.

Støtte til reportasjereiser

Atlas-alliansen | 17.12.2002
Atlas-alliansen gir også i 2003 støtte til reportasjereiser. Formålet er å øke journalisters kompetanse på situasjonen for funksjonshemmede og pasienter i Sør, og bidra til informasjon, debatt og allmenn innsikt i opinionen om samme tema.

Utdanning i høysetet

UNESCO | 16.12.2002
Mens Afghanistans president og utenriks-minister besøker Norge, åpner Høykommisæren for utdanning i Afghanistan sitt første internasjonale møte hos UNESCO i Paris.

Valget i Brasil: Hurra for Lula!

Verdensmagasinet X | 16.12.2002
Det myldrer av folk i gatene med fargerike flagg. Det hamres på trommer og blåses i trompeter. Landet er tapetsert med megaplakater med bilder av usympatiske menn. Det er valg i Brasil.

Tusenårsmål - for en mer rettferdig verden?

FOKUS | 16.12.2002
I september 2000 samlet verdens ledere seg og vedtok FNs Tusenårsmål som setter agendaen for utviklingsarbeidet frem til 2015. I motsetning til tidligere initiativ, setter Tusenårsmålene fattigdomsbekjempelse øverst på den nasjonale politiske dagsorden i både nord og sør.

Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp | 13.12.2002
Tusenvis av etiopiere trekker mot byene i håp om å overleve sultkatastrofen. Fatoma er én av dem ? en gammel kvinnes første bytur.

Sammen for aids-behandling i Sør-Afrika

Leger Uten Grenser | 13.12.2002
Nelson Mandela og Leger Uten Grenser (MSF) sa torsdag at de ville gå sammen om å lage et nytt behandlingsprosjekt for aids, nær Umtata, ved Mandelas fødested.

Det internasjonale pengefondet (IMF) undergraver demokratiet.

Vegard Hole, ATTAC | 13.12.2002
Det internasjonale pengefondet kom onsdag 10. desember med sine årlige råd til Norge. Finansminister Per Kristian Foss mente rådene ville være nyttige, i følge Klassekampen 12. desember. Attac inviterer ministeren til debatt om saken - men ikke før han har lest den siste boken til Nobelpris- vinneren i økonomi 2001, Joseph Stiglitz.

Makt, fattigdom og rettferdig handel

RORG-Samarbeidet | 13.12.2002
Her i Norge har vi den siste tiden nytt godt av rekordlave kaffepriser på verdensmarkedet, selv om enkelte satte kaffen i vrangstrupen da Dagbladet avslørte kaffemillionæren Herman Frieles forhold til fattige kaffeplukkere i Tanzania og dermed satte "rettferdig handel" på dagsorden. Samtidig har organisasjonen Focus on the Global South i Malaysia lansert rapporten "Maktpolitikk i WTO", som avslører de rike landenes maktmisbruk i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Hjelpearbeider bortført

Kirkens Nødhjelp | 13.12.2002
En hjelpearbeider som arbeider for Kirkens Nødhjelps program i Ingusjetia ble brutalt bortført fra sitt hjem. Gjerningsmennene er ukjente, og over lengre tid er flere mennesker forsvunnet.

Mat til internt fordrevne i Burundi

CARE | 13.12.2002
CARE har startet utdeling av mat til omkring 30.000 internt fordrevne i det nordvestlige Burundi. Menneskene har måttet flykte på grunn av indre stridigheter i landet, og har vært uten regelmessige matforsyninger i en måned.

ATTAC til EU-toppmøtet i København

ATTAC | 13.12.2002
ATTAC er en av organisasjonene som reiser til København for å protestere mot EUs politikk. Leder for ATTAC Norge, Vegard Hole er optimistisk med hensyn på demonstrasjonene.

Det handler om å overleve!

World Voices Norge | 13.12.2002
14,4 millioner mennesker er i ferd med å dø av sult i sørlige Afrika. Mens vi synger Glade Jul, feirer Hanukkah og klemmer hverandre Godt Nyttår. Skål for den! Hvor mye gledelig jul kan vi tillate oss når barn og unge holder på å dø pga mangel på mat? Les - og engasjer deg!

Makt, fattigdom og rettferdig handel

RORG-samarbeidet / Global | 12.12.2002
Her i Norge har vi den siste tiden nytt godt av rekordlave kaffepriser på  verdensmarkedet, selv om enkelte satte kaffen i vrangstrupen da Dagbladet avslørte kaffemillionæren Herman Frieles forhold til fattige kaffeplukkere i Tanzania og dermed satte "rettferdig handel" på dagsorden. Samtidig har organisasjonen Focus on the Global South i Malaysia lansert rapporten "Maktpolitikk i WTO", som avslører de rike landenes maktmisbruk i Verdens handelsorganisasjon (WTO). I Nord slutter stadig flere organisasjoner og nettverk seg til "Bevegelsen for handelsmessig rettferdighet" (Trade Justice Movement) som krever en internasjonal handel "til beste for mennesker og planeten".

20 års kamp for reservat

Regnskogsfondet | 12.12.2002
Kampen for å få opprettet indianerreservatet Raposa Serra do Sol i den brasilianske delstaten Roraima har pågått i over 20 år. Nå ber Regnskogsfondet Brasils avtroppende president Cardoso om å fullføre opprettelsen av reservatet før presidentperioden utløper.

Organisert kriminalitet: Nådeløse menn

Verdensmagasinet X | 12.12.2002
Organisert kriminalitet er en trussel mot utviklingen i flere asiatiske land og ofte har bistandsorganisasjoner som jobber i landene liten kjennskap til hvor stor innflytelse de kriminelle har. Det mener forfatter og journalist Bertil Lintner, som nå har skrevet bok om kriminelle organisasjoner i Asia.

Kunstutstilling i NORAD

NORAD | 11.12.2002
NORAD og den norske ambassaden i Bangladesh inviterer til salgsutstilling med sju av Bangladesh fremste samtidskunstnere. - Dette er en unik mulighet for til å se kunst på høyt nivå fra et av NORADs samarbeidsland, sier Else Berit Eikeland, avdelingsdirektør i NORAD.

Hamid Karzai til Norge

Norsk Fredssenter | 11.12.2002
16. og 17. desember er Afghanistans president Hamid Karzai i Norge på offisielt statsbesøk, i følge med Afghanistans utenriksminister, kvinneminister og finansminister. Karzai vil også delta på åpningen av årsmøtet til Afghan Support Group (giverlandsgruppen).

FORUT utvider i Sri Lanka

FORUT | 11.12.2002
Som den største norske bistandsorganisasjonen i Sri Lanka har FORUT nå fått 1,7 milloner kroner til å bedre samspillet mellom sivilbefolkningen og det offentlige apparatet i gjenoppbyggingen etter borgerkrigen. Under hele borgerkrigen har FORUT arbeidet på mange fronter, også i de direkte krigsrammede områdene.

Somalia lider alene

Leger Uten Grenser | 10.12.2002
9. desember er det 10 år siden FNs militære inngripen i Somalia startet. Borgerkrigen raser videre i landet hvor tre av fire ikke har tilgang til helsetjenester. Samtidig vender det internasjonale samfunn ryggen til Somalia.

Fredsløsning i sikte på Sri Lanka

Flyktningerådet | 10.12.2002
Den positive utviklingen i fredsforhandlingene mellom Tamiltigrene og Sri Lankas regjering bringer håp om en løsning også for landets internt fordrevne. Dette er én av utfordringene den nye føderasjonen vil stå overfor i de videre fredsforhandlingene.
1 - 30 av 45
1 2

Klipp fra Media

Fattigdom kan følge pandemien – Norge tar til orde for samarbeid

Vårt Land (NTB) | 24.05.2020

– Bare gjennom internasjonalt samarbeid kan vi hindre at millioner vil sulte etter denne pandemien, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon i en kronikk i forbindelse med rapportlanseringen 22. mai. Ban Ki-moon leder Den internasjonale organisasjonen for klimatilpasning – Global Center on Adaptation – som står bak rapporten.

Slik blir EUs grønne omstart

Nationen (NTB) | 24.05.2020

EU-kommisjonen har varslet at grønne initiativer vil stå i hjertet av innsatsen for å få økonomien i gang igjen etter krisen.

Biskopene er ikke lenger Israels beste venner

Aftenposten | 24.05.2020

Det første sjefen for norske biskoper gjorde da han fikk jobben, var å kritisere Israel for annekteringen av palestinsk land. De norske biskopene frykter at statsminister Benjamin Netanyahu ødelegger muligheten for fred.

Her går koronatallene feil vei nå (Latin-Amerika)

Dagsavisen | 23.05.2020

Mens tallene på nye koronasmittede og døde går nedover i europeiske land, går det helt motsatt vei i flere land i Latin-Amerika. Kontinentet er neste episenter.

Marthinsen om Equinors bruk av skatteparadis: – Jeg blir oppgitt, men ikke overrasket

DN | 23.05.2020

– Equinor bruker de samme tre argumentene som alle selskap som skal forsvare at de har plassert penger i skatteparadis, nemlig at det er velorganisert, helt vanlig – alle andre gjør det, og at man ikke gjør det av skattemessige årsaker, sier Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen om DNs sak om at Equinor har registrert USA-virksomheten sin i skatteparadiset Delaware i USA.

Ap om Moria-striden: – Kaoset internt i regjeringen er komplett

TV2 | 23.05.2020

Høyres innvandringspolitiske talsperson sier at han ikke tror på en løsning i Moria-saken. KrF-topper sier til TV 2 at de jobber med en løsning i helgen. – Helt absurd, mener Masud Gharahkhani (Ap).

Kinas maktgrep vekker frykt og raseri: «Dette er slutten for Hongkong»

Aftenposten | 23.05.2020

Donald Trump lover «kraftige reaksjoner» mot Kina etter et nytt, omstridt lovforslag i Beijing. Fra norske handelsmyndigheter er tonen en annen.

Kraftige utslippskutt under koronakrisen: Ikke nok til å nå klimamål

NRK nyheter | 22.05.2020

7,6 prosent nedgang i klimagassutslipp hvert eneste år. Det må til dersom klimaet ikke skal bli mer enn 1,5 grader varmere. Men selv med koronakrise klarer vi det ikke i 2020.

– Tostatsløsning død hvis Israel annekterer

Vårt Land | 22.05.2020

Gjennomfører Israel annektering av okkuperte områder, går det til kjernen i et israelsk dilemma: Skal landet være en demokratisk stat eller jødisk stat?

Desperat kamp for Brasils urbefolkning: – Siste utvei for å redde liv

VG | 22.05.2020

Coronaviruset sprer seg raskt i Brasil. Kun USA og Russland har flere smittetilfeller. Nå jobbes det på spreng for å hjelpe landets urbefolkning.