Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Behandler hundrevis av sårede

Leger Uten Grenser | 28.03.2002
I dag er det tatt i mot 350 pasienter i de tre teltene som i går ble satt opp for å yte medisinsk hjelp for jordskjelvofrene. De sårede er først og fremst rammet av brudd og brannskader. De totalt 580 pasientene som er mottatt av Leger Uten Grenser i dag og i går er fra Nahrin og omliggende landsbyer. I tillegg til akutt medisinsk hjelp er de store behovene telt, vann og mat.

Jordskjelv i Afghanistan

Kirkens Nødhjelp | 26.03.2002
Kirkens Nødhjelp er i full beredskap etter jordskjelvet i som rammet tusenvis av mennesker i et avsidesliggende og vanskelig tilgjengelig område nord i landet. Organisasjonen er i løpende kontakt med sine representanter i Kabul og Peshawar, og sine lokale samarbeidspartnere i Afghanistan.

Monterrey - finansiering for globalisering?

RORG-samarbeidet / Global | 25.03.2002
Den skulle ha hett "Finansiering og for globalisering" og ikke "Finansiering for utvikling" (FfD), mener den indiske forskeren og aktivisten Vandana Shiva om FN-konferansen som ble avsluttet i Monterrey i Mexico sist fredag. De frivillige organisasjonene vil ikke være en del av "Monterrey konsensus" og spør hvorfor dokumentet ikke reflekterer krav om reformer i Verdensbanken, IMF og Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Monterrey - finansiering for globalisering?

RORG-Samarbeidet | 25.03.2002
Den skulle ha hett "Finansiering og for globalisering" og ikke "Finansiering for utvikling" (FfD), mener den indiske forskeren og aktivisten Vandana Shiva om FN-konferansen som ble avsluttet i Monterrey i Mexico sist fredag. De frivillige organisasjonene vil ikke være en del av "Monterrey konsensus" og spør hvorfor dokumentet ikke reflekterer krav om reformer i Verdensbanken, IMF og Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Uigurene betaler prisen for "anti-terroralliansen"

Amnesty International | 25.03.2002
I en rapport skriver Amnesty International at kinesiske myndigheter har økt undertrykkelsen av uigurene under dekke av å bekjempe terrorisme. Til tross for at det de siste årene knapt har vært noen terroristhandlinger i Xinjang, har myndighetene de siste seks månedene arrestert tusenvis av mennesker. Noen er dømt til lange fengselstraffer, mens andre er dømt til døden.

Kronprinsessen på besøk hos FOKUS

FOKUS | 22.03.2002
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit besøkte FOKUS
21. mars. Kronprinsessen sa i fjor ja til å være beskytter for FOKUS, og besøket kom i stand fordi Kronprinsessen ønsket å sette seg grundigere inn i FOKUS arbeid. Under besøket ble Kronprinsessen vist rundt i kontorlokalene, og fikk en grundig orientering om det arbeidet som FOKUS driver.

1000 barn med løsninger

FORUT | 22.03.2002
Mer enn tusen barn deltok på en samling for barnearbeidere tidlig i år i India. Barna beskrev sine problemer, men presenterte også mulige løsninger.

Rovfiske-rapport: EU-flåte tømmer havet utafor Vest-Afrika

FN-sambandet | 21.03.2002
Fiskebanker utafor Vest-Afrika blir tømt for fisk. 251 fabrikkskip fra EU-land, Japan og Kina driver rovfiske langs kysten av Mauritania. I det fattige vest-afrikanske landet forsvinner både arbeidsplasser og eksportinntekter.

Nye nettsider for Bistandstorget

Global.no | 21.03.2002
Bisstandstorget har nå fått egne nettsider. Her får du en god oversikt over alle Bistandstorgets aktiviteter!

Amnesty inngår avtale med Norsk Hydro

Amnesty International | 21.03.2002
Norsk næringsliv er til stede i mange land der det begås grove brudd på menneskerettighetene. Amnesty mener at disse selskapene har makt til å påvirke situasjonen i de land de opererer, og mange norske selskaper ønsker å ta ansvar og bli bedre på menneskerettigheter. Derfor har AI Norge inngått en menneskerettighetsavtale med Norsk Hydro.

Kongelig besøk på bok-lansering

Redd Barna | 21.03.2002
Redd Barna fikk celebert besøk da organisasjonen lanserte boka "Lessons" onsdag før påske. HKH Kronprinsesse Mette-Marit var tilstede, og fulgte interessert med da Redd Barna-medarbeidere fortalte fra arbeidet med å utvikle skoletilbud på landsbygda i Afrika.

FfD: felles løft eller større kløft?

FN-sambandet | 20.03.2002
Financing for Development-konferansen er FNs store løft for å komme videre på veien mot målet om å halvere andelen fattige innen år 2015. Og for én gangs skyld har deltakerne på forhånd blitt enige om et utkast til sluttdokument. Det er muligheter for suksess - men mange frykter fiasko..

Jan Egeland på solidaritetsbesøk i Ramallah

Norges Røde Kors | 19.03.2002
Generalsekretær Jan Egeland Norges Røde Kors var tirsdag i Ramallah på Vestbredden for å treffe lederne for de hardt prøvede søsterforeningene i Israel og Palestina. Med seg hadde han garantier om at fire nye ambulanser og 10 tonn medisinsk utstyr snart vil være på vei fra Norge.

Nansenprisen til Tampa-kapteinen Arne Rinnan

Flyktningerådet | 19.03.2002
I dag klokken 10.30 offentliggjorde FNs høykommissær for flyktninger at Nansenprisen for 2002 går til Kaptein Arne Rinnan, mannskapet og eierne av "Tampa". Flyktningerådet står for prisutdelingen, som for første gang skal foregå i Norge. Prisen deles ut i Oslo 20. juni under markeringen av Verdens Flyktningdag.

Ungdommens dugnad: 30 000 fra dør til dør

Kirkens Nødhjelp | 19.03.2002
Ungdommens innsats i morgen er den største humanitære dugnaden i Norge etter tv-aksjonen. Sex på direkten på TV til tross, ungdommen engasjerer seg fortsatt!

Bli bøssebærer!

Kirkens Nødhjelp | 19.03.2002
Ønsker du å bli bøssebærer ta kontakt med ditt nærmeste menighetskontor eller din nærmeste distriktskontakt. Påmelding må skje innen fredag 22. mars.

Ikke mot alt barnearbeid

FORUT | 19.03.2002
FORUTs generalsekretær Ellen Bjølseth er ikke motstander av alle former for barnearbeid.

Etterlyser kunnskap om humanitær rett

Norges Røde Kors | 19.03.2002
Norges Røde Kors og norske myndigheter må gå i bresjen for å spre kunnskap om internasjonal humanitær rett og Genève-konvensjonene, mener generalsekretær i Norges Røde Kors, Jan Egeland.

Bush, bistand og FFD

RORG-samarbeidet / Global | 18.03.2002
President Bush´ forslag om mulig økning i bistanden forut for FN-konferansen i Mexico er full av betingelser og forbehold og vil i beste fall bringe USAs bistand opp i 0,12 prosent av BNP. - Det er uansvarlig å snakke om å nå millenniumsmålene uten å gjøre noe skikkelig for slette gjelda, sier Marie Clark i USAs gjeldslettebevegelse i en kommentar til Bush´ tale sist torsdag.

Hilde vil ale opp gode «vaktbikkjer»

Bistandsaktuelt | 18.03.2002
Regjeringen går til kamp mot fattigdom med en omfattende handlingsplan for arbeidet fram mot 2015. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson signaliserer blant annet økt vektlegging av primærnæringene, styrking av «vaktbikkefunksjoner» som media, samt en styrking av finansforvaltningen i mottakerlandene.

Sikkerhetsrådet vedtok norsk forslag for beskyttelse av sivile i krig

Utenriksdepartementet | 18.03.2002
Sikkerhetsrådet i FN vedtok fredag retningslinjer for hvordan beskyttelse av sivile i krig skal ivaretas når FN utformer eller endrer mandater for fredsbevarende operasjoner. Retningslinjene er utarbeidet og foreslått av Norge, i samarbeid med FNs kontor for koordinering av humanitær bistand (OCHA) og de øvrige medlemmene av Sikkerhetsrådet.

Funksjonshemmede integreres i all bistand

NORAD | 18.03.2002
NORAD skal inkludere hensynet til de funksjonshemmede i alt sitt arbeid. Alle prosjekter og programmer skal være knyttet opp mot arbeidet for å bedre de funksjonshemmedes muligheter og rettigheter.

Sør-Afrika satte spor

NORAD | 18.03.2002
Skoleelevene Silje Robertsen og Åse Marit Rinden sitter igjen med sterke inntrykk fra turen med NORAD i Sør-Afrika. I en uke fikk de være med NORAD-direktør Tove Strand på reise i landet, og det var møtene med lokalbefolkningen som satte de sterkeste sporene.

Slik skal utviklingen finansieres

UNDP | 18.03.2002
I dag starter konferansen for finansiering av utvikling (FfD) i Monterrey i Mexico, hvor viktige avgjørelser skal tas for å kunne oppfylle millenniumsmålene om utvikling. Men mye har allerede vært avklart i lang tid. Her får du vite alt det nødvendige om FfD, samt en oversikt over UNDPs arrangementer under konferansen.

Bush, bistand og FFD

RORG-Samarbeidet | 18.03.2002
President Bush´ forslag om mulig økning i bistanden forut for FN-konferansen i Mexico er full av betingelser og forbehold og vil i beste fall bringe USAs bistand opp i 0,12 prosent av BNP.
- Det er uansvarlig å snakke om å nå millenniumsmålene uten å gjøre noe skikkelig for slette gjelda, sier Marie Clark i USAs gjeldslettebevegelse i en kommentar til Bush´ tale sist torsdag.

Karin Andersen (SV), Kommunalkomiteen: Norge teller kroner hjemme og flagger etikk ute

ForUM for utvikling og miljø | 15.03.2002
Andre fond makter å ha kriterier som går på miljø og sosiale forhold, selvfølgelig bør Norge også ha det. Norge holder utenrikspolitisk en høy miljøpolitisk fane, mens innenriks er det pengene som teller, sier Karin Andersen (SV).

Maleri til inntekt for Leger Uten Grenser oppe i 55 000,-

Leger Uten Grenser | 15.03.2002
Det er nå kommet inn et bud på 55 000 kroner for Elling Reitans oljemaleri Evighetens røde sinober, som auksjoneres bort til Leger Uten Grenser i forbindelse med utstillingen "Refleksjoner og visjoner" i Rådhusgalleriet. Bildet startet på 40 000,- for deretter å gå opp til 50 000,- og så 55 000,- Folk kan by på maleriet fram til utstillingen avsluttes torsdag 21. mars. Elling Reitan ble valg til årets Nobelkunstner i 2000.

Kampen for verdens fattige

NORAD | 15.03.2002
Norge er en viktigere internasjonal aktør enn vårt folketall skulle tilsi, sier direktør i NORAD, Tove Strand.

Besøk i Soweto

NORAD | 15.03.2002
Den fjerde og siste dagen på tjenestereise med NORAD i Sør-Afrika besøkte Silje Robertsen (18) og Åse Marit Rinden området Soweto i Johannesburg. Her besøkte de en engasjert skoleklasse og det gamle hjemmet til Nelson Mandela.

Barn på barrikadene

FORUT | 15.03.2002
India er over 14 000 barnearbeidere organisert i fagforeninger. De kjemper for verdige arbeidsforhold, men vil ha utdannelse og fritid også.
1 - 30 av 86
1 2 3

Klipp fra Media

117 millioner flere barn kan havne under fattigdomsgrensen på grunn av covid-19

Vårt Land | 21.10.2020

De siste 30 årene er verdens barnefattigdom halvert. Nå frykter Unicef og Verdensbanken en stor økning i antall barn som lever i ekstrem fattigdom.

SV får ikke støtte til våpengranskning i Jemen

Vårt Land+ | 21.10.2020

En rapport viser at er sannsynlig at norske våpen kan ha blitt brukt i krigen i Jemen. SV foreslår en granskning for å finne klare svar, men får ikke støtte på Stortinget.

Bolivias nye president overtar et land rammet av korona og økonomisk krise

Klassekampen | 21.10.2020

Valgseieren til Luis Arce hilses med jubel i vide kretser i Bolivia. Men landets nye president står overfor enorme utfordringer.

Norges Bank: Oljefondet kan bli sett på som et utenrikspolitisk redskap

E24 (NTB) | 20.10.2020

I et høringssvar til etikkutvalgets utredning om Oljefondet, advares det om at fondet kan tatt for å være et utenrikspolitisk virkemiddel.

To av de største partiene fjerner krav til norsk våpeneksport

Vårt Land | 20.10.2020

Både Ap og Høyre fjerner formuleringer om norsk våpeneksport i forslag til nye partiprogram. – Skuffende og overraskende, mener Redd Barna.

Det internasjonale energibyråets «standardscenario» maler et uhyggelig bilde for klimamålene: – Verden er fortsatt langt unna å adressere klimaendringene

DN | 19.10.2020

Selv hvis alle verdens husholdninger og selskaper kun kjøpte nullutslippsutstyr fra og med i dag, vil vi fortsatt ikke nå 1,5-gradersmålet uten å endre eksisterende energiinfrastruktur, ifølge IEA.

Valgdagsmåling viser klar seier til opposisjonen i Bolivia

ABC nyheter (NTB) | 19.10.2020

Det endelige resultatet av valget i Bolivia er trolig ikke klart på flere dager, men valgdagsmålinger viser en klar seier til venstresidens kandidat Luis Arce.

Skuffet over nye Angola-svar fra oljeminister Tina Bru

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.10.2020

Dag Terje Andersen (Ap) er ikke fornøyd med hvordan Olje- og energidepartementet som hovedaksjonær har fulgt opp Equinors virksomhet i Angola.

Tror klimaendringer vil gi folkevandringer i USA

NRK nyheter | 18.10.2020

1,2 millioner amerikanere flyttet i 2018 på grunn av klimaendringer. Flere rapporter sier at opptil halvparten vil bli truet av klimaendringene i årene som kommer.

Norskstøttede mottak åpner i Hellas

Vårt Land | 18.10.2020

Snart får sårbare kvinner, mødre og enslige mindreårige komme på mottak i Hellas. Norge betaler.