Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Barnetoppmøte nesten klart

FN-Sambandet | 30.04.2002
FNs barnetoppmøte som begynner 8. mai skal munne ut i et sett nye globale mål for verdens barn, og en handlingsplan for hvordan de skal gjennomføres. En drøy uke før toppmøtet har norske myndigheter ikke kommet fram til endelig enighet om hvilke føringer som skal legges i forhandlingene.

Utviklingspolitisk redegjørelse til Stortinget

Utenriksdepartementet | 30.04.2002
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson holdt i dag sin utviklingspolitiske redegjørelse 2002 til Stortinget.

Norge gir 130 millioner kroner til FNs humanitære virksomhet

Utenriksdepartementet | 30.04.2002
"FN-systemet skal fortsatt være en hovedkanal for norsk humanitær bistand," sier statssekretær Vidar Helgesen i forbindelse med at Utenriksdepartementet i disse dager overfører om lag 130 millioner kroner til FNs humanitære virksomhet i Afrika og Asia. Om lag 40 % av den norske humanitære bistanden til land utenfor Europa (OSSE-området) går gjennom FN-systemet.

Strand svarer i VG

NORAD | 29.04.2002
Fredag 3. mai vil NORADs direktør Tove Strand stille i VGs Tett på Nett. Der skal Strand svare VG Netts lesere på alle spørsmål de måtte ha om bistand.

Sult i Angola

Leger Uten Grenser | 27.04.2002
Underernæringen blant mennesker som kommer ut av krigssonene i Angola er blant de verste sett i Afrika det siste tiåret. Områdene har vært isolert fra medisinsk hjelp og ernæring siden 1998 da borgerkrigen ble intensivert, og er nå tilgjengelig på grunn av den nylig inngåtte våpenhvileavtalen.

Internasjonal sommerskole: Meld deg på nå!

Global.no | 26.04.2002
Høgskolen i Hedmark arrangerer også i år en Internasjonal sommerskole. Utvikling og iverksetting av demokratiske verdier er kjernespørsmålet.

Forskningsprosjekt gir bedre ressursutnyttelse i Pakistan

Noragric | 26.04.2002
Et samarbeid mellom fagfolk på NLH og bønder i Pakistan har ledet til et mer effektivt landbruk på landsbygda i Pakistan.

Kronprinsessen på besøk

NORAD | 26.04.2002
Torsdag 25. april var kronprinsesse Mette-Marit på besøk hos NORAD for å lære mer om norsk utviklingssamarbeid og hvordan Norge jobber i sine samarbeidsland. I juni skal kronprinsparet besøke Mosambik.

Barnesoldaten Alhaji (14) ber om tilgivelse

FORUT | 26.04.2002
Fjortenåringen Alhaji Babah Sawaneh ble tvunget til å være barnesoldat i Sierra Leone. ? Vi barn ønsker å kunne bevege oss uten å være redde for bortføring og tvangsrekruttering, sa Alhaji til Sikkerhetsrådet i FN i november. Samme dag vedtok Sikkerhetsrådet at ingen barn under 18 år skal delta i krig.

Bokanmeldelse: Globalisér kampen – Globalisér håpet

Global.no | 25.04.2002
Artikler av: Berge Furre, Tore Linné Eriksen, Helene Bank, Asbjørn Wahl, Bente Aasjord, Carl- Erik Schultz, Arne Vinje, Christine Wiik, Rune Skarstein, Dag Seierstad og Aksel Nærstad.

Utgitt av: Utviklingsfondet
Anmeldt av: Asbjørn Sørensen

Bokanmeldelse: Bak fiendebildet

Global.no | 25.04.2002
Skrevet av Thomas Hylland Eriksen
Anmeldt av Øystein L. Pedersen

Thomas Hylland Eriksen oppfordrer Vesten til større forståelse og respekt for islam og deres tilhengere. Han viser til at fundamentalistene på begge sider blir mer og mer like hverandre, i deres kamp for å bekjempe hverandre.

Hjelp ofrene for krigen i Midtøsten

Kirkens Nødhjelp | 25.04.2002
Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors går sammen om en felles innsamlingsaksjon. Her ser du pressemeldingen:

Kulturhjelp

NORAD | 25.04.2002
NORAD skal satse 15 millioner kroner på å profesjonalisere afrikanske kunstnere. Det er første gang NORAD har denne typen kultursatsing. Deltagerlandene er Tanzania, Zambia, Malawi og Mosambik, og målet er å styrke kulturinstitusjonene i samarbeidslandene.

Tar vare på musikktradisjonene

NORAD | 25.04.2002
Det østlige Afrikas eneste kunstcollege ligger i byen Bagamoyo, noen mil utenfor Dar es Salaam i Tanzania. Prosjektet krøp fram til desember 1998. Da lot NORAD seg overbevise. Da bare sprang det av gårde, sier Hanne Mæland.

Akutt behov for mat i Zimbabwe og Zambia

IPS | 25.04.2002
Zimbabwe og Zambia har akutt matvarebehov, og situasjonen i Mosambik er også kritisk, går det fram av en rapport fra Samarbeidet for utvikling i Det sørlige Afrika (SADC). Matvarelagrene er i ferd med å ta slutt, og importen av matvarer har sunket. I Zimbabwe har mer enn 600.000 mennesker behov for øyeblikkelig hjelp. Årets avlinger er nærmest fraværende på grunn av tørke.

- Ingen drift uten norsk støtte

NORAD | 24.04.2002
Lederen for Det palestinske nasjonalteateret i Øst-Jerusalem, Jamal Ghosheh takker Norge for støtten til det palestinske området. Han tror ikke teateret kunne fortsatt driften uten støtten fra Norge og NORAD.

Domstol feller tomme festtaler

ForUM | 24.04.2002
Opprettelse av en internasjonal miljødomstol med myndighet tillagt FN, burde vært målsetning for konferansen i Johannesburg mener Olaf Gjedrem (Krf).

Forbereder toppmøtet

NORAD | 23.04.2002
Det tredje av fire forberedelsesmøter før Rio+10 i Johannesburg er nå gjennomført. Les siste nytt fra prosessen på norad.no.

Verdensbankens «skryteliste»

Bistandsaktuelt | 23.04.2002
Under overskriften «Aid in Action» gir Verdensbanken en oversikt over utviklingen i praksis. Her følger Bankens hovedpunkter:

Krigen mot terror

FN-sambandet | 22.04.2002
"Krigen mot terror" utvides stadig, og nå er amerikanske militære eksperter i gang i Nepal. De skal hjelpe regjeringa i Nepal med å knekke opprørsbevegelsen i landet.

Kronprinsessen besøker NORAD

NORAD | 22.04.2002
Kronprinsesse Mette-Marit skal fra tirsdag 23. april og ut uken være på studiebesøk i Utenriksdepartementet og NORAD for å lære mer om utviklingsspørsmål.

Ministerbesøk fra Mosambik

NORAD | 22.04.2002
Torsdag 25. april skal presidenten i Mosambik, Joaquim Alberto Chissano åpne et energiseminar i regi av NORAD. Også energiminister Castigo Correia Langa deltar. Norge har et tett energisamarbeid med Mosambik.

UNDP presenterer nytt nettmagasin

UNDP | 22.04.2002
MONETAS- et magasin for rike norske gutter og jenter. Her møter du ungdom fra hele verden med en helt annen hverdag enn oss her i nord. Du får et innblikk hvordan rikdom og muligheter i verden er fordelt, og kan lese om utviklingssamarbeidet mellom nord og sør.

Kronprinsparet til Mosambik i juni

NORAD | 21.04.2002
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil besøke Mosambik i tiden 5. til 9.juni. Kronprinsparet deltar på reisen etter en invitasjon fra NORAD.

Sanksjoner mot Zimbabwe

NORAD | 19.04.2002
Norge vil nå innføre en rekke sanksjoner rettet mot president Robert Mugabe og andre ledere i Zimbabwe. Stat-til-stat-bistanden som siden august 2001 har vært frosset, vil nå bli sagt opp. Ambassaden i hovedstaden Harare holdes fortsatt åpen.

Siste innsats før polio utryddes

IPS | 19.04.2002
Menneskeheten er i ferd med å kvitte seg med polio for godt, men for å få det til, kreves det en solid innsats i månedene som kommer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Den største smitterisikoen er å finne i det nordlige India, Afghanistan, Pakistan, Nigeria og Niger. Sykdommen følger ofte på steder som opplever krig og nød.

Statoil gir USD 50 000 til Flyktningerådets arbeid

Flyktningerådet | 19.04.2002
I forbindelse med 10-års jubileet for sin virksomhet i Aserbajdsjan gir Statoil USD 50 000 til Flyktningerådets arbeid i landet. Flyktningerådet vil bruke pengene til å hjelpe flyktninger med å skaffe seg tak over hodet.

Norges Røde Kors sender spesialteam til Jenin

Norges Røde Kors | 18.04.2002
Norges Røde Kors sender torsdag et spesialteam til Jenin i Palestina for å bistå i opprydningsarbeidet i flyktningeleiren. Teamet skal i første rekke sikre bygninger, fjerne og desarmere eksplosiver slik at helt nødvendig nødhjelp kan komme fram.

Reduserer ikke bistanden til Bangladesh

NORAD | 18.04.2002
Norske myndigheter stanser ikke bistanden til Bangladesh.
Danmark holder tilbake deler av bistanden på grunn av korrupsjonsmistanker, men norsk bistand har ikke gått til den mistenkte skipsfartsindustrien.

- Flyktningene vil hjem

Redd Barna | 18.04.2002
I midten av mai starter trolig tilbakereisen for 2-3 millioner afghanske flyktninger. Hundretusener av barn skal tilbake til ødelagte hjem, skoler og landsbyer. Dette kan bli en av historiens største folkeforflytninger, sier Vidar Strøm og Bente Krømcke i Redd Barnas beredskapsgruppe.
1 - 30 av 76
1 2 3

Klipp fra Media

Nå truer USA med å spenne bein på WTOs økonomi – anklager Norge

ABC nyheter | 15.11.2019

USAs representant truet denne uka med å blokkere budsjettet til WTO fra nyttår av og angrep ordninger for tvisteløsning som EU, Canada og Norge har opprettet.

Kaster sikkerhetsselskapet G4S ut av Oljefondet

E24 | 15.11.2019

Norges Bank har besluttet å utelukke det britiske sikkerhetsselskapet G4S Plc fra Oljefondet. Etikkrådet frykter «uakseptabel risiko» for brudd på menneskerettighetene.

Verden bruker mer kull

NRK nyheter | 15.11.2019

Selv om Europa og USA brenner mindre kull, øker forbruket kraftig i Asia. Det går fram av årsrapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA.

Professor om Morales: – Synkende popularitet blant sine egne svekket urfolksikon

NRK nyheter | 15.11.2019

Evo Morales hadde bred støtte blant sine egne da han ble Bolivias første president med urfolksbakgrunn, men så endret han politikken sin.

Palestinske skolemyndigheter: – Husk at vi lever under okkupasjon

Aftenposten | 14.11.2019

– Barna våre lærer mye også på vei til og fra skolen i et okkupert land, sier den palestinske viseutdanningsministeren til Aftenposten.

Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden

ABC nyheter (NTB) | 14.11.2019

– Den ubemerkede insektapokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst, sier naturverner som mener det vil få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden om den negative utviklingen ikke stanses.

Zero slakter klimarapporten: - De vil ha billig olje, og pakker inn budskapet i dyster klimaretorikk

Nettavisen | 14.11.2019

Dystre anslag for klimaet i den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået får hard medfart. De bommer grovt, mener Zero og Statkraft.

Ny rapport fra IEA: Rekordhøye CO2-utslipp

DN | 13.11.2019

Klimagassutslippene har aldri vært høyere enn i fjor. Og det er ingen tegn på at utslippene skal stoppe før 2040, advarer Det internasjonale energibyrået.

Vil granske hvorfor Norge ikke klarer å nå klimamål

NRK nyheter | 13.11.2019

Fremtiden i våre hender vil ha en gransking av hvorfor Norge ikke har klart å nå klimamålene på 30 år. Arbeiderpartiet støtter forslaget, men Høyre er skeptisk.

Israel reagerer kraftig på EU-krav om merking av produkter fra bosetninger

Vårt Land (NTB) | 13.11.2019

Matvarer som er produsert i israelske bosetninger i okkuperte områder, må merkes med dette, krever EU-domstolen. Israel mener landet blir forskjellsbehandlet.