Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Barnetoppmøte nesten klart

FN-Sambandet | 30.04.2002
FNs barnetoppmøte som begynner 8. mai skal munne ut i et sett nye globale mål for verdens barn, og en handlingsplan for hvordan de skal gjennomføres. En drøy uke før toppmøtet har norske myndigheter ikke kommet fram til endelig enighet om hvilke føringer som skal legges i forhandlingene.

Utviklingspolitisk redegjørelse til Stortinget

Utenriksdepartementet | 30.04.2002
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson holdt i dag sin utviklingspolitiske redegjørelse 2002 til Stortinget.

Norge gir 130 millioner kroner til FNs humanitære virksomhet

Utenriksdepartementet | 30.04.2002
"FN-systemet skal fortsatt være en hovedkanal for norsk humanitær bistand," sier statssekretær Vidar Helgesen i forbindelse med at Utenriksdepartementet i disse dager overfører om lag 130 millioner kroner til FNs humanitære virksomhet i Afrika og Asia. Om lag 40 % av den norske humanitære bistanden til land utenfor Europa (OSSE-området) går gjennom FN-systemet.

Strand svarer i VG

NORAD | 29.04.2002
Fredag 3. mai vil NORADs direktør Tove Strand stille i VGs Tett på Nett. Der skal Strand svare VG Netts lesere på alle spørsmål de måtte ha om bistand.

Sult i Angola

Leger Uten Grenser | 27.04.2002
Underernæringen blant mennesker som kommer ut av krigssonene i Angola er blant de verste sett i Afrika det siste tiåret. Områdene har vært isolert fra medisinsk hjelp og ernæring siden 1998 da borgerkrigen ble intensivert, og er nå tilgjengelig på grunn av den nylig inngåtte våpenhvileavtalen.

Internasjonal sommerskole: Meld deg på nå!

Global.no | 26.04.2002
Høgskolen i Hedmark arrangerer også i år en Internasjonal sommerskole. Utvikling og iverksetting av demokratiske verdier er kjernespørsmålet.

Forskningsprosjekt gir bedre ressursutnyttelse i Pakistan

Noragric | 26.04.2002
Et samarbeid mellom fagfolk på NLH og bønder i Pakistan har ledet til et mer effektivt landbruk på landsbygda i Pakistan.

Kronprinsessen på besøk

NORAD | 26.04.2002
Torsdag 25. april var kronprinsesse Mette-Marit på besøk hos NORAD for å lære mer om norsk utviklingssamarbeid og hvordan Norge jobber i sine samarbeidsland. I juni skal kronprinsparet besøke Mosambik.

Barnesoldaten Alhaji (14) ber om tilgivelse

FORUT | 26.04.2002
Fjortenåringen Alhaji Babah Sawaneh ble tvunget til å være barnesoldat i Sierra Leone. ? Vi barn ønsker å kunne bevege oss uten å være redde for bortføring og tvangsrekruttering, sa Alhaji til Sikkerhetsrådet i FN i november. Samme dag vedtok Sikkerhetsrådet at ingen barn under 18 år skal delta i krig.

Bokanmeldelse: Globalisér kampen – Globalisér håpet

Global.no | 25.04.2002
Artikler av: Berge Furre, Tore Linné Eriksen, Helene Bank, Asbjørn Wahl, Bente Aasjord, Carl- Erik Schultz, Arne Vinje, Christine Wiik, Rune Skarstein, Dag Seierstad og Aksel Nærstad.

Utgitt av: Utviklingsfondet
Anmeldt av: Asbjørn Sørensen

Bokanmeldelse: Bak fiendebildet

Global.no | 25.04.2002
Skrevet av Thomas Hylland Eriksen
Anmeldt av Øystein L. Pedersen

Thomas Hylland Eriksen oppfordrer Vesten til større forståelse og respekt for islam og deres tilhengere. Han viser til at fundamentalistene på begge sider blir mer og mer like hverandre, i deres kamp for å bekjempe hverandre.

Hjelp ofrene for krigen i Midtøsten

Kirkens Nødhjelp | 25.04.2002
Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors går sammen om en felles innsamlingsaksjon. Her ser du pressemeldingen:

Kulturhjelp

NORAD | 25.04.2002
NORAD skal satse 15 millioner kroner på å profesjonalisere afrikanske kunstnere. Det er første gang NORAD har denne typen kultursatsing. Deltagerlandene er Tanzania, Zambia, Malawi og Mosambik, og målet er å styrke kulturinstitusjonene i samarbeidslandene.

Tar vare på musikktradisjonene

NORAD | 25.04.2002
Det østlige Afrikas eneste kunstcollege ligger i byen Bagamoyo, noen mil utenfor Dar es Salaam i Tanzania. Prosjektet krøp fram til desember 1998. Da lot NORAD seg overbevise. Da bare sprang det av gårde, sier Hanne Mæland.

Akutt behov for mat i Zimbabwe og Zambia

IPS | 25.04.2002
Zimbabwe og Zambia har akutt matvarebehov, og situasjonen i Mosambik er også kritisk, går det fram av en rapport fra Samarbeidet for utvikling i Det sørlige Afrika (SADC). Matvarelagrene er i ferd med å ta slutt, og importen av matvarer har sunket. I Zimbabwe har mer enn 600.000 mennesker behov for øyeblikkelig hjelp. Årets avlinger er nærmest fraværende på grunn av tørke.

- Ingen drift uten norsk støtte

NORAD | 24.04.2002
Lederen for Det palestinske nasjonalteateret i Øst-Jerusalem, Jamal Ghosheh takker Norge for støtten til det palestinske området. Han tror ikke teateret kunne fortsatt driften uten støtten fra Norge og NORAD.

Domstol feller tomme festtaler

ForUM | 24.04.2002
Opprettelse av en internasjonal miljødomstol med myndighet tillagt FN, burde vært målsetning for konferansen i Johannesburg mener Olaf Gjedrem (Krf).

Forbereder toppmøtet

NORAD | 23.04.2002
Det tredje av fire forberedelsesmøter før Rio+10 i Johannesburg er nå gjennomført. Les siste nytt fra prosessen på norad.no.

Verdensbankens «skryteliste»

Bistandsaktuelt | 23.04.2002
Under overskriften «Aid in Action» gir Verdensbanken en oversikt over utviklingen i praksis. Her følger Bankens hovedpunkter:

Krigen mot terror

FN-sambandet | 22.04.2002
"Krigen mot terror" utvides stadig, og nå er amerikanske militære eksperter i gang i Nepal. De skal hjelpe regjeringa i Nepal med å knekke opprørsbevegelsen i landet.

Kronprinsessen besøker NORAD

NORAD | 22.04.2002
Kronprinsesse Mette-Marit skal fra tirsdag 23. april og ut uken være på studiebesøk i Utenriksdepartementet og NORAD for å lære mer om utviklingsspørsmål.

Ministerbesøk fra Mosambik

NORAD | 22.04.2002
Torsdag 25. april skal presidenten i Mosambik, Joaquim Alberto Chissano åpne et energiseminar i regi av NORAD. Også energiminister Castigo Correia Langa deltar. Norge har et tett energisamarbeid med Mosambik.

UNDP presenterer nytt nettmagasin

UNDP | 22.04.2002
MONETAS- et magasin for rike norske gutter og jenter. Her møter du ungdom fra hele verden med en helt annen hverdag enn oss her i nord. Du får et innblikk hvordan rikdom og muligheter i verden er fordelt, og kan lese om utviklingssamarbeidet mellom nord og sør.

Kronprinsparet til Mosambik i juni

NORAD | 21.04.2002
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil besøke Mosambik i tiden 5. til 9.juni. Kronprinsparet deltar på reisen etter en invitasjon fra NORAD.

Sanksjoner mot Zimbabwe

NORAD | 19.04.2002
Norge vil nå innføre en rekke sanksjoner rettet mot president Robert Mugabe og andre ledere i Zimbabwe. Stat-til-stat-bistanden som siden august 2001 har vært frosset, vil nå bli sagt opp. Ambassaden i hovedstaden Harare holdes fortsatt åpen.

Siste innsats før polio utryddes

IPS | 19.04.2002
Menneskeheten er i ferd med å kvitte seg med polio for godt, men for å få det til, kreves det en solid innsats i månedene som kommer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Den største smitterisikoen er å finne i det nordlige India, Afghanistan, Pakistan, Nigeria og Niger. Sykdommen følger ofte på steder som opplever krig og nød.

Statoil gir USD 50 000 til Flyktningerådets arbeid

Flyktningerådet | 19.04.2002
I forbindelse med 10-års jubileet for sin virksomhet i Aserbajdsjan gir Statoil USD 50 000 til Flyktningerådets arbeid i landet. Flyktningerådet vil bruke pengene til å hjelpe flyktninger med å skaffe seg tak over hodet.

Norges Røde Kors sender spesialteam til Jenin

Norges Røde Kors | 18.04.2002
Norges Røde Kors sender torsdag et spesialteam til Jenin i Palestina for å bistå i opprydningsarbeidet i flyktningeleiren. Teamet skal i første rekke sikre bygninger, fjerne og desarmere eksplosiver slik at helt nødvendig nødhjelp kan komme fram.

Reduserer ikke bistanden til Bangladesh

NORAD | 18.04.2002
Norske myndigheter stanser ikke bistanden til Bangladesh.
Danmark holder tilbake deler av bistanden på grunn av korrupsjonsmistanker, men norsk bistand har ikke gått til den mistenkte skipsfartsindustrien.

- Flyktningene vil hjem

Redd Barna | 18.04.2002
I midten av mai starter trolig tilbakereisen for 2-3 millioner afghanske flyktninger. Hundretusener av barn skal tilbake til ødelagte hjem, skoler og landsbyer. Dette kan bli en av historiens største folkeforflytninger, sier Vidar Strøm og Bente Krømcke i Redd Barnas beredskapsgruppe.
1 - 30 av 76
1 2 3

Klipp fra Media

FN-sjefen krever slutt på «krigen mot naturen»

DN (NTB) | 01.10.2020

– En konsekvens av vår ubalanse med naturen er fremveksten av dødelige sykdommer som hiv/aids, ebola og nå covid-19, som vi har lite eller intet forsvar mot, sa Guterres da han åpnet FNs aller første toppmøte om naturmangfoldskrisen. Verdens ledere må endre kurs og endre vårt forhold til naturen, mener FN-sjefen.

Norge og 63 andre land lover å satse på naturmangfold

NRK nyheter | 01.10.2020

Erna Solberg og 63 andre statsledere har signert en erklæring hvor de forplikter seg til en rekke miljøverntiltak fram mot 2030.

Frp sier nei til forslaget til karbonfangst og -lagring

NRK nyheter | 01.10.2020

Regjeringens karbonfangst og -lagringsprosjekt «Langskip» ser med dette ut til å stå i fare for å forlise.

Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender (bistand)

E24 (Aftenposten) | 30.09.2020

En fersk rapport slår fast at Norge ikke jobber målrettet nok mot korrupsjon. Likevel sender vi mer og mer penger til verdens mest korrupte regimer.

70 statsledere lover å løse naturkrise – denne gangen med en skjerpet plan

Vårt Land | 30.09.2020

Med en tipunktsplan lover 70 statsledere å få naturen på rett spor etter mange år med overforbruk og ødeleggelser. – Å beskytte natur er å beskytte økonomien vår, sa Erna Solberg.

Amnesty trekker seg ut av India: – Aldri opplevde noe så lammende

Vårt Land | 30.09.2020

Amnesty International sier de har sagt opp alle sine ansatte i India på bakgrunn av represalier fra indiske myndigheter. – Det er gjennomskuelig at dette er knyttet til vårt kritiske søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.