Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

CARE-rapport: Jordbruksavlingene er ødelagt – sultkatastrofe truer i Zambia

CARE | 31.05.2002
Tørken i Zambia har ført til omfattende skader på avlingene og faren for sult og feilernæring blant befolkningen er høy, ifølge en rapport som CARE har utarbeidet. Også flere andre land i det sørlige Afrika står overfor en sultkatastrofe.

Mr. Annan, Verdenstoppmøtet synker

ForUM | 31.05.2002
WWF, Greenpeace og Friends of the earth International sendte torsdag et brev til Kofi Annan i et forsøk på å redde den fjerde forberedende konferansen på Bali. I brevet advarer de mot at forberedelsene til Verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling står i fare for å kollapse.

Solidariske hytteturer

FORUT | 31.05.2002
Juvente har arrangert flere solidaritetskurs for ungdommer som bor i FORUTs flyktningemottak. Ungdom med minoritetsbakgrunn er ressurser i vårt samfunn, og kan også bli det for Juvente. De kan lære oss mye!

Barnepanelet søker nye medlemmer

Plan Norge | 31.05.2002
Flere av de nåværende medlemmene i Barnepanelet til Plan Norge flytter til utlandet etter sommeren, og Barnepanelet søker derfor etter to nye medlemmer. Er du mellom 10 og 15 år, har noe kjennskap til Plan, har tilgang til internett, snakker engelsk, er engasjert og opptatt av barn og utvikling, ja, da ønsker vi å komme i kontakt med deg.

Åpent møte med IPS-sjefen

NORAD | 31.05.2002
NORAD inviterer til åpent møte med den nye Director General i nyhetsbyrået Inter Press Service (IPS), Mario Lubetkin.

Miljø og kampen mot fattigdom

NORAD | 30.05.2002
- Miljøproblemer kan ha sin rot i fattigdom. Og de lar seg ikke løse uten at noe blir gjort med fattigdommen, sier NORADs direktør, Tove Strand. Les hele Strands tale til den regionale konferansen i Bergen 30. mai på norad.no.

Angola: Freden viktigst

Kirkens Nødhjelp | 30.05.2002
Det viktigste nå er å sikre freden, sier Luis Nguimbi, generalsekretær i det angolanske kirkerådet. Luis Nguimbi leder en delegasjon med kirkeledere fra Angola som er på besøk i Norge. Han er invitert av den norske økumeniske fredsplattformen og skal møte ulike kirkelige organisasjoner.

Dokumenterte FORUT-partner

FORUT | 30.05.2002
Den anerkjente TV-kanalen BBC har laget dokumentarfilm om barnefagforeninger i India. FORUTs partnerorganisasjon i landet ble positivt omtalt.

Norge gir 10 millioner kroner til UNRWA

Utenriksdepartementet | 29.05.2002
Norge gir i dag 10 millioner kroner til FN's organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Midlene skal gå til UNRWAs humanitære arbeid for flyktninger i Det palestinske området.

Stort behov for nødhjelp i Nord-Korea

Norges Røde Kors | 29.05.2002
–Det er fortsatt et meget stort behov for nødhjelp til sivilbefolkningen i Nord-Korea, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors. Han er på vei hjem til Norge etter et kortere opphold i det fattige landet.

Amnesty lanserer global status over 2001

Amnesty International | 29.05.2002
Amnesty International dokumenterer menneskerettighetsbrudd i 152 land i 2001. - Den såkalte krigen mot terror brukes i dag til å forsvare nye menneskerettighetsbrudd, kle gamle overgrep i en ny retorikk og til å skygge for innsyn og oppmerksomhet omkring gammel urett i mange land, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Millioner truet av sultedøden

Kirkens Nødhjelp | 28.05.2002
19 millioner mennesker er truet av sult i Det sørlige Afrika. Innsatsen må intensiveres for å unngå at millioner dør. I Malawi handler hverdagen for seks millioner mennesker om en ting: Å overleve. Å finne litt mat til barna, til de syke og de gamle. Kirkens Nødhjelp har så langt sendt 1,4 millioner kroner til kirkepartnere i Malawi. Målet er at de skal distribuere mat til 37 500 familier.

NORADs rolle under og etter konflikt

NORAD | 28.05.2002
De fleste land NORAD har langsiktig utviklingssamarbeid med enten er i konflikt, har nylig vært det, eller er i en fase hvor konflikt truer, skriver NORAD-drirektør Tove Strand.

Årets OD går til ungdom i Sierra Leone!

Operasjon dagsverk | 28.05.2002
Operasjon Dagsverk skal i år støtte krigsrammede barn og ungdom i Sierra Leone. Prosjektet er et skoleprosjekt som tar sikte på å gi barn og ungdom traumebehandling og grunnutdanning, slik at de etter hvert kan vende tilbake til en normal skolehverdag. Tusenvis av barn og unge i Sierra Leone lider av store traumer etter den svært så blodige borgerkrigen.

Støtter Øst-Timor

NORAD | 27.05.2002
Etter at Øst-Timor fikk sin selvstendighet 20. mai, skal Norge støtte landet med 50 millioner kroner hvert år i tre år. Hovedmålsettingen er å utrydde fattigdommen i landet.

Stadig flere elefanter finner veien ned i nordmenns handlekurver

Max Havelaar | 27.05.2002
Fra 1. kvartal 2001 til 1. kvartal 2002 økte salget på Max Havelaar merket kaffe med 42%. Økt tilbud i butikkene gir økt salg, og nå har flere kommuner gjort vedtak om å handle etisk. Vi mottar også henvendelser fra private bedrifter og organisasjoner som ønsker å gå over til Max Havelaar merket kaffe, te og andre produkter.

Framtiden i våre hender krever regjeringen for kr. 300 000,-

FIVH | 27.05.2002
Framtiden i våre hender (FIVH) krever regjeringen Bondevik for kr. 300 000,- for det arbeidet NorWatch har gjort for å overvåke Oljefondets portefølje. I brevet til Bondevik, som er signert av daglig leder i FIVH, Arild Hermstad, vises det til den verdibevisstheten som lenge har særpreget statsminister Kjell Magne Bondevik.

Norge tar nye initiativ for flyktningane

Utenriksdepartementet | 26.05.2002
"Verdssamfunnet må ta eit større ansvar for flyktningane," seier statssekretær Vidar Helgesen i ein kommentar i samband med dei norske initiativa som blir presenterte på ein internasjonal konferanse i Genève om vern for flyktningar.

Opposisjonen ser fram til presidentvalget

IPS | 26.05.2002
Opposisjonen i Burkina Faso er optimistisk etter den kraftige framgangen ved valget tidligere i mai. Nå ser motstanderne av president Blaise Compaore fram til presidentvalget i 2005. President Compaore har styrt landet med jernhånd siden han styrtet landets populistiske leder, Thomas Sankara, i et blodig kupp i 1978.

"Godt styresett" - for hvem?

RORG-samarbeidet / Global | 24.05.2002
"Godt styresett" er et samlet krav fra "giverne" i Verdenssamfunnet når fattige land ønsker bistand, lån eller gjeldslette. Rapporter fra Transparency International viser imidlertid at mange i "giverlandene" gjerne "gir" litt ekstra for å sikre egne interesser.  Og hvem avgjør hva som er "godt styresett? Ikke de fattige, hevder ny rapport fra Focus on the Global South om Den asiatiske utviklingsbanken (ADB): Godt styresett eller dårlig forvaltning.

"Godt styresett" - for hvem?

RORG-Samarbeidet | 24.05.2002
"Godt styresett" er et samlet krav fra "giverne" i Verdenssamfunnet når fattige land ønsker bistand, lån eller gjeldslette. Rapporter fra Transparency International viser imidlertid at mange i "giverlandene" gjerne "gir" litt ekstra for å sikre egne interesser. Og hvem avgjør hva som er "godt styresett? Ikke de fattige, hevder ny rapport fra Focus on the Global South om Den asiatiske utviklingsbanken (ADB): Godt styresett eller dårlig forvaltning.

Bananlykke

FN-sambandet | 24.05.2002
- Jeg sov ikke i hele natt, men jeg føler meg ikke trøtt, bare veldig veldig glad. Slik avsluttet den lykkelige fagforeningslederen Gilbert Bermudez Umana sitt følelsesladede innlegg på et seminar om etisk produksjon i Oslo.

Bergen diskuterer bærekraftig utvikling

Norad | 23.05.2002
Utenriksdepartementet og NORAD inviterer til regionalt møte i Bergen 30. mai. Hovedtemaet for møtet som blir arrangert i samarbeid med FN-sambandet er bærekraftig utvikling. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og NORAD-direktør Tove Strand deltar på møtet.

- Et flott møte med Afrika

NORAD | 23.05.2002
I fjor sommer vant 14 år gamle Arne Kristoffer Lerhol Stendebakken konkurransen på NORADs stand under Norway Cup. Førstepremien var en reise til Sør-Afrika for ham, pappa og trener Bjørn og resten av familien.

Konferanse: Globalisering og ungdomsnettverk

World Voices Norge | 22.05.2002
De har sikkert sett teikneseriestripa om han som sit og sturar og seier "Eg vil så gjerne arbeida for fred, men kva kan berre ein person gjera?" Og i neste rute viser det seg at rundt i verda sit det mange med same tanken. Så dei bør sjølvsagt organisera seg! Men rundt om kring finst det også mange organisasjonar som gjerne vil arbeida for fred, eller kva det no er dei vil arbeida for. Så Unge Forskarar og World Voices Noreg inviterar deg på konferanse 1. juni. Ja, deg!

Norge undertegner bistandsavtale med Øst-Timor

Utenriksdepartementet | 22.05.2002
"Norge uttrykker sine varmeste gratulasjoner i anledning Øst-Timors selvstendighet", sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Utviklingsministeren representerte regjeringen under markeringen av Øst-Timors selvstendighet 20. mai 2002.

Bistandsbyråkrater under lupen

Bistandsaktuelt | 21.05.2002
Norsk bistandsforvaltning – Utenriksdepartementet, NORAD og ambassadene – skal nå bli gjenstand for en omfattende gjennomgang, lover utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Målet er mer fattigdomsbekjempelse per krone.

Miljøoffensiv mot fattigdom

Miljøverndepartementet | 21.05.2002
I september holdes det tredje verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg. Dette kan være tiårets største mulighet til å få overordnet oppslutning om globale miljø- og utviklingsmålsettinger. Da vil regjeringen arbeide for at det ikke ender med en ny papirbunke, men en håndfast og ambisiøs miljøoffensiv mot fattigdom.

Spydspisser viser vei

Vennskap Nord/Sør | 16.05.2002
Vennskap Nord/ Sør har inviterte tidligere i mai ti ulike vennskapsgrupper fra hele landet til å vise vei for andre grupper og lokalsamfunn i Norge innenfor
vennskapssamarbeid om bærekraftig utvikling.

Innsamlingsaksjon for Angola

Leger Uten Grenser | 16.05.2002
Underernæringen blant mennesker som kommer ut av krigssonene i Angola, nå sist Galangue, er blant de verste sett i Afrika det siste tiåret. Du kan gi på konto 101 (tele/nettbank 5010 05 53500) eller ved å ringe 820 43 203 (100 kroner).
1 - 30 av 59
1 2

Klipp fra Media

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.

- Moskeer rives og interneringsleirer bygges i Xinjiang

Vårt Land | 27.09.2020

Tusenvis av moskeer har de siste årene blitt revet i Xinjiang. Samtidig er det blitt bygget minst 380 interneringsleirer, ifølge studier fra tankesmia ASPI.

Fem punkter om EUs migrasjonspakt

VG | 26.09.2020

Hvordan skal EU løse asylkrisen? Nå har det kommet forslag. Her er en kjapp innføring.

Hver tredje innbygger mangler mat. Med storbankenes hjelp er statskassen ribbet og pengene sendt til utlandet. (Venezuela)

Aftenposten | 26.09.2020

Venezuelas finansfyrster har tjent seg rike på Maduro-regimet. Samtidig sulter befolkningen.

EU skjerper kampen mot aggressiv skatteplanlegging

DN | 25.09.2020

Koronakrisen bidrar til at EU nå varsler en kraftig opptrapping i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Skattesmutthullene i EUs egne skatteparadiser skal tettes.

Equinor-sjefen om Angola-avsløringene: – Jeg skal innrømme at det er en ubehagelig sak

E24 (Stavanger Aftenblad) | 25.09.2020

– Vi tenker nok annerledes i dag, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre etter E24s avsløringer om gigantutbetalinger til sosiale bidrag i Angola, og partnere med ukjent eier.

Utvalg ledet av to tidligere statsråder: Vil stramme inn norsk oljepolitikk

E24 | 25.09.2020

Et utvalg ledet av to tidligere statsråder går inn for å stramme inn norsk oljepolitikk på grunn av global energiomstilling. Flertallet ønsker blant annet å begrense utdelingen av nye lisenser.