Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Med utdanning skal fattigdom fordrives

FN-sambandet | 30.07.2002
Verdens matvareprograms offensiv for å få flere barn inn i skolen fortsetter. Nå er det flomrammede Bangladesh som står for tur: Nesten en million barn skal mates gjennom et skolemat-program. I områder med sultproblemer er mat et av de aller beste drivkraftene for å få barna på skolen, ifølge matvarerogrammet.

Mangelfull medisinsk forskning

De nasjonale forskningsetiske komiteer | 30.07.2002
Leger Uten Grenser gir noe av ansvaret for verdens elendighet til medisinske forskere. Internasjonal president Morten Rostrup mener at forskerne har et etisk ansvar for at det utvikles medisiner - også mot sykdommer som rammer kun de fattige.

Patentdirektivet 4 år - kampen fortsetter

Regnskogsfondet | 30.07.2002
I dag er det 4 år siden EUs patentdirektiv trådte i kraft, og 2 år siden fristen for implementering av direktivet i nasjonal lovgivning for alle EU og EØS-land utløp. - At Norge fortsatt ikke har implementert patentdirektivet er en liten seier, uttaler Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Regnskogsfondet.

Styrking av demokratiet i en splittet verden

UNDP | 29.07.2002
Human Development Report 2002 slår fast at politikk er minst like viktig for menneskelig utvikling som økonomi. For å bekjempe fattigdom kreves ikke bare økonomisk vekst. De fattige må ha politisk makt.

Afghanistan: Flyktninger trenger fortsatt beskyttelse

Amnesty International | 28.07.2002
Forholdene i Afghanistan er fremdeles prekære og retur av et stort antall flyktninger nå kan ikke anbefales. Amnesty ber FNs høykommissær for flyktninger ta klart standpunkt mot tilbakesendelse av flyktninger til Afghanistan nå.

Miljøministre møtes i Canada

Miljøverndepartementet | 25.07.2002
Miljøutfordringer i nordområdene står på dagsorden når miljøvernminister Børge Brende besøker Canada 19.-25. juli på invitasjon fra den kanadiske miljøvernministeren. Norge og Canada samarbeider nært om internasjonale miljøspørsmål, særlig innen rammen av Arktisk Råd. Den britiske miljøvernministeren Michael Meacher vil også delta.

Tove Strand på Women's Worlds 2002

NORAD | 24.07.2002
Søndag 21. juli 2002 holdt NORAD-direktør Tove Strand en tale til den internasjonale kvinnekonferansen i Kampala i Uganda. Konferansen er den åttende i rekken av tverrfaglige samlinger rundt temaet kvinner og kjønnsforskning. Årets konferanse har et sterkt fokus på kvinner og likestillingskamp i sør.

Fremskritt i arbeidet foran viktig miljøtoppmøte

Miljøverndepartementet | 24.07.2002
18. juli deltok miljøvernminister Børge Brende på et høynivåmøte i FN som Sør-Afrikas president Thabo Mbeki og FNs generalsekretær Kofi Annan har tatt inititativet til. Formålet med møtet, hvor 27 nasjoner deltok, var å sikre prosessen frem mot toppmøtet i Johannesburg.

Invitasjon til lansering: UNDPs Human Development Report 2002

UNDP | 22.07.2002
Human Development Report 2002 slår fast at politikk er minst like viktig for menneskelig utvikling som økonomi. For å bekjempe fattigdom kreves ikke bare økonomisk vekst. De fattige må ha politisk makt. Men forventningene til demokratiet etter den kalde krigens slutt har bleknet. Demokratiske fremskritt har kun skjedd på overflaten, ikke i dybden. Rapporten lanseres onsdag 24.juli i Oslo.

Norge gir 50 mill. kroner til utrydding av polio

Utenriksdepartementet | 22.07.2002
Utenriksdepartementet har besluttet å bidra med 50 mill. kroner til arbeidet med å utrydde polio. Dette arbeidet har hatt en bemerkelsesverdig framgang etter at Verdens Helseorganisasjon fastla målet om utryddelse innen 2005.

På flukt fra opprørere i Uganda

Flyktningerådet | 20.07.2002
Angrep på internt fordrevne og sudanske flyktninger i Uganda er et stadig økende problem. Opprørere fra den ugandiske geriljabevegelsen, Lord’s Resistence Army (LRA) står bak en rekke angrep på bosettinger med flyktninger.

Største matleveranse noensinne

Norges Røde Kors | 18.07.2002
Norges Røde Kors har fått totalansvaret med å levere kjøretøy til en av verdens største matleveranse noensinne. Forsvaret har donert mer enn 200 lastebiler og Utenriksdepartementet har bevilget 19 millioner kroner.

Vi har et genetisk forsvar mot HIV

Aidsnett | 17.07.2002
Mennesker har et gen som fungerer som et forsvar mot HIV-infeksjon. Lokaliseringen av dette genet kan føre til utvikling av nye behandlingsmetoder for HIV og AIDS, mener forskerne.

NORAD støtter kvinnelige lokalpolitikere i Pakistan

NORAD | 17.07.2002
Etter langvarig politisk press har kvinner klart å erobre en tredjedel av plassene i pakistanske lokalstyrer. NORAD støtter videreutdanning for de nyvalgte lokalpolitikerne.

Palestinske grupper må stoppe drap

Amnesty International | 12.07.2002
Amnesty krever at palestinske grupper og individuelle aktører umiddelbart og uten forbehold stopper drap og angrep på sivile. Uansett hva folk kjemper for, så kan direkte angrep på sivilbefolkningen aldri rettferdiggjøres, sier Kristin Heinrich, fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge.

Ledige stillinger ute og hjemme

Global.no | 09.07.2002
På Global's stillingsside finner du nå mange ledige stillinger, både hjemme og ute:

Kraftig opptrapping av krigshandlingene i sør-Sudan

Kirkens Nødhjelp | 08.07.2002
Regjeringsstyrkene i Sudan bomber nå sivile mål i sørlige deler av landet daglig. Antall drepte og skadede vokser, og landet er igjen rammet av en humanitær krise.

Nytt kurs ved Institutt for Menneskerettigheter

Kinaprogrammet, NIHR | 07.07.2002
Kinaprogrammet, ved Institutt for Menneskerettigheter, arrangerer høsten 2002 et 'Short Course in Chinese Law'. Temaene for årets kurs er Labour Law, Social Security Law, Trade Union Law & Freedom of Information Law. Mer informasjon finnes på disse nettsidene:

Børge Brende gjest på miljøvernministermøte i Afrika

Miljøverndepartementet | 05.07.2002
Miljøvernminister Børge Brende talte i går til det afrikanske miljøvernministermøtet som holdes i Kampala, Uganda. Brende representerte de nordiske miljøvernministrene på møtet.

Vinn ei reise til Sør-Afrika

NORAD | 04.07.2002
På NORAD sin nettstad www.norad.no, kan du no prøve KICKING AIDS OUT-spelet. Du kan vinne ein tur til Sør-Afrika med verdi på 50.000 kr.

Rik på penger – fattig på kunnskap og frihet

UNDP | 03.07.2002
I den arabiske verden drømmer halvparten av alle unge om å emigrere. Det skyldes mangel på muligheter, konstaterer UNDPs regionale human development report for 22 arabiske land. De arabiske landene hører til blandt verdens rikeste på grunn av landenes enorme oljeressurser. Likevel sliter den arabiske regionen med verdens høyeste arbeidsledighet, og det går så tregt med den økonomiske utviklingen at det vil ta en innbygger omtrent 140 år å fordoble inntekten sin – mot 10 år andre steder i verden.

Barnesoldatene trenger en Milosevic

Redd Barna | 02.07.2002
– Barnesoldatene trenger en ”Milosevic”, en leder som stilles for retten for rekruttering av barnesoldater. På den måten kan verdenssamfunnet sette et eksempel for å vise at bruk av barn i krig er en krigsforbrytelse som ikke kan tolereres. Det sa den prisbelønte amerikanske journalisten Kati Marton under et seminar i Oslo mandag.
1 - 30 av 22
1

Klipp fra Media

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.

- Moskeer rives og interneringsleirer bygges i Xinjiang

Vårt Land | 27.09.2020

Tusenvis av moskeer har de siste årene blitt revet i Xinjiang. Samtidig er det blitt bygget minst 380 interneringsleirer, ifølge studier fra tankesmia ASPI.

Fem punkter om EUs migrasjonspakt

VG | 26.09.2020

Hvordan skal EU løse asylkrisen? Nå har det kommet forslag. Her er en kjapp innføring.

Hver tredje innbygger mangler mat. Med storbankenes hjelp er statskassen ribbet og pengene sendt til utlandet. (Venezuela)

Aftenposten | 26.09.2020

Venezuelas finansfyrster har tjent seg rike på Maduro-regimet. Samtidig sulter befolkningen.

EU skjerper kampen mot aggressiv skatteplanlegging

DN | 25.09.2020

Koronakrisen bidrar til at EU nå varsler en kraftig opptrapping i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Skattesmutthullene i EUs egne skatteparadiser skal tettes.

Equinor-sjefen om Angola-avsløringene: – Jeg skal innrømme at det er en ubehagelig sak

E24 (Stavanger Aftenblad) | 25.09.2020

– Vi tenker nok annerledes i dag, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre etter E24s avsløringer om gigantutbetalinger til sosiale bidrag i Angola, og partnere med ukjent eier.

Utvalg ledet av to tidligere statsråder: Vil stramme inn norsk oljepolitikk

E24 | 25.09.2020

Et utvalg ledet av to tidligere statsråder går inn for å stramme inn norsk oljepolitikk på grunn av global energiomstilling. Flertallet ønsker blant annet å begrense utdelingen av nye lisenser.