Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

Ny advokatordning for asylsøkere?

Utlendingsdirektoratet | 30.08.2002
Utlendingsdirektoratet (UDI) nedsetter en arbeidsgruppe som skal utrede alternativer til dagens advokatordning. Asylsøkere skal sikres bistand fra seriøse og kunnskapsrike advokater og rask og tilstrekkelig kontakt med sin advokat.

CMI åpner nettsted på anti-korrupsjon

Chr. Michelsens Institutt | 29.08.2002
Hva gjør Norge, Nederland, Tyskland og Storbritannia for å bekjempe korrupsjon rundt om i verden? Hvilke retningslinjer jobber de etter? Hvilke prosjekter finnes og i hvilke land? Dette kan vi få svar på fra mandag 2. september 2002. Da åpner det internettbaserte ressurssenteret på anti-korrupsjon som Chr. Michelsens Institutt (CMI) i Bergen har utviklet og skal drive på vegne av Utstein-gruppen.

Ut i verden?

Global.no | 29.08.2002
Involveyourself er en holdningskampanje i regi av de fem store humanitære organisasjonene i Norge. Nå lanserer Involveyourself tjenesten "ut i verden", en oversikt over mye nyttig informasjon for folk som vil ut i verden for kortere eller lengre tid.

Innsamling koster -men til hvilken pris?

Strømmestiftelsen | 29.08.2002
Før sommeren gikk en debatt omkring innsamlingskostnader i Norads magasin Bistandsaktuelt og i Kirkens Nødhjelps blad Medmenneske. Strømmestiftelsen, Røde Kors og Redd Barna var blant de som kom dårlig ut i denne sammenlikningen mens for eksempel Kirkens Nødhjelp kom svært godt ut. Men forskjellene viser seg å skyldes flere ting: Blant annet måten regnskapet føres på og andelen offentlige tilskudd organisasjonen mottar. Alle organisasjonene er medlem av Innsamlingskontrollen.

Rio +10: Shopping og champagne?

FN-sambandet | 28.08.2002
I morgen starter toppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg. Hva kommer egentlig ut av disse gigantiske FN-toppmøtene? Og hva er en vellykket FN-konferanse? spør Kari Solholm, generalsekretær i FN-sambandet i Norge.

AminaLawal-saken er for politisk for Statoil

Amnesty International | 28.08.2002
Statoil vil ikke legge ut Amnesty Internationals aksjon for Amina Lawal på sine interne hjemmesider. Ifølge selskapet ville det være for politisk. - Dette er dypt skuffende, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Johannsburg 2002 (Rio+10)

Kirkens Nødhjelp | 27.08.2002
- Verden trenger et handlingsrettet resultat fra toppmøte. Vi kan ikke tillate et tilbakeslag, sier Gunstein Instefjord i Kirkens Nødhjelp.

Jo'burg - verdens navle nå

Changemaker | 27.08.2002
60.000 statsledere, diplomater, journalister og organisasjonsrepresentanter fra hele verden er samlet. Changemakers leder Tale Hungnes er en av dem.

Kultur som bremse for utvikling

Bistandsaktuelt | 27.08.2002
Det synes tabubelagt å kritisere afrikanske kulturelle særtrekk, verdier og holdninger. De som har et forhold til kontinentet vil nødig assosieres med den ofte stigmatiserende nedvurdering visse politiske retninger tilkjennegir; overfladiske vurderinger som var de innhentet fra ei skipsbru i Mombasa eller Luanda.

Kalt til å forandre håpløshet til håp

Strømmestiftelsen | 27.08.2002
Den HIV smitta ugandiske presten Gideon Byamugisha vil i september motta Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris for 2002. Gideon har i flere år arbeidet for og med HIV og aidssyke i sitt hjemland Uganda. I fem år var han leder for et prosjekt, finansiert av Strømmestiftelsen, der han utviklet en egen modell for hvordan å arbeide med HIV og aidssyke.

Brasil og Latin-Amerika på randen

RORG-samarbeidet / Global | 26.08.2002
Brasils gjeldsbyrde har økt fra 29,2 prosent av BNP i 1994 til hele 62 prosent i dag. En ny rapport fra forskningssentret CEPR har imidlertid liten tro på at landet skal klare å håndtere denne gjelden - etter at IMF i begynnelsen av august innvilget et gigantlån på 30 millarder dollar for stabilisere situasjonen foran valget.

Skitne oljepenger

RORG-samarbeidet / Global | 26.08.2002
I dag sender NRK dokumentarfilmen "Skitne penger", der organisasjonen Global Witness hevder at Hydro og Statoil betaler Angolas myndigheter hemmelige summer for å pumpe opp olje i landet og på den måten hjelper Angolas elite i å plyndre landets statskasse for penger.

Skitne oljepenger

RORG-Samarbeidet | 26.08.2002
I dag sender NRK dokumentarfilmen "Skitne penger", der organisasjonen Global Witness hevder at Hydro og Statoil betaler Angolas myndigheter hemmelige summer for å pumpe opp olje i landet og på den måten hjelper Angolas elite i å plyndre landets statskasse for penger.

Rapport fra utpint Malawi

Bistandsaktuelt | 26.08.2002
Den malawiske journalisten Lizzie Nyirenda, som for tiden er Fredskorpsdeltaker i Norge, dro nylig tilbake til hjemlandet sitt for å se situasjonen med egne øyne. – Dette er sult på sitt verste, og det er forferdelig å være vitne til, skriver hun.

17 000 vil hjelpe Rwandas foreldreløse barn

Norges Røde Kors | 26.08.2002
Over 17 000 tv-seere ringte inn under Momarkedshowet lørdag kveld for å hjelpe de foreldreløse barna i Rwanda. Skjebnen til 400 000 barn i Barnelandet har engasjert tusenvis av nordmenn til å gripe telefonen for å melde seg som geitegiver eller fadder.

Send din protest til Nigeria

Amnesty International | 25.08.2002
Ankedomstolen i delstaten Katsina besluttet 19. august å opprettholde dødsdommen over Amina Lawal. Hun ble i mars dømt til døden ved steining for å ha fått barn utenfor ekteskap. Beviset for forbrytelsen er åtte måneder gamle Wasila, datteren Amina Lawal fikk etter at hun ble skilt. Amina Lawal har fått 30 dager til å anke dommen i denne saken. Send din protest til den Nigerianske ambassaden.

HIV-positive kvinner får støtte

FOKUS | 23.08.2002
Kronprinsparets humanitære fond har bevilget 300.000 kroner i støtte til den ugandiske kvinneorganisasjonen NACWOLA (National Community of Women Living with HIV/AIDS in Uganda). NACWOLA har i mange år drevet prosjekter med støtte fra Fellesrådet for Afrikas kvinneutvalg/FOKUS. Bevilgningen fra Kronprinsparets fond blir hilst velkommen både i FOKUS og Fellesrådet.

- Verdensbankens WDR 2003 mangler selv-kritikk

RORG-Samarbeidet | 23.08.2002
Verdensbanken lanserte i går sin årlige "World Development Report" (WDR 2003) - i år med tittelen Bærekraftig utvikling i en dynamisk økonomi. - Fattigdommen kan bli mindre og en bedre levestandard vedvarende, hvis verdens ledere følger opp ord med handling og i tillegg tar vare på miljøet, skriver Verdensbankens president, James D. Wolfensohn, i en kronikk i Aftenposten i dag. Men kritikere er ikke imponert over innholdet i rapporten og etterlyser bl.a. større vilje til selvkritikk i Banken og sterkere fokus på de rike landenes ansvar og rolle.

- Verdensbankens WDR 2003 mangler selv-kritikk

RORG-samarbeidet / Global | 22.08.2002
Verdensbanken lanserte i går sin årlige "World Development Report" (WDR 2003) - i år med tittelen Bærekraftig utvikling i en dynamisk økonomi. - Fattigdommen kan bli mindre og en bedre levestandard vedvarende, hvis verdens ledere følger opp ord med handling og i tillegg tar vare på miljøet, skriver Verdensbankens president, James D. Wolfensohn, i en kronikk i Aftenposten i dag. Men kritikere er ikke imponert over innholdet i rapporten og etterlyser bl.a. større vilje til selvkritikk i Banken og sterkere fokus på de rike landenes ansvar og rolle.

Aksjonen mot sult fortsetter

Leger Uten Grenser | 22.08.2002
Våpenhvile og fredsinitiativer til tross. Angolas befolkning kjemper en innbitt kamp mot sultkatastrofen. Leger Uten Grenser kommer stadig inn i nye områder som har vært stengt siden 1998.

Del McAfrika

Kirkens Nødhjelp | 22.08.2002
McDonalds og Kirkens Nødhjelp møtes i dag for å diskutere den omstridte burgeren McAfrika. Reaksjonene på McDonalds, markedsføringskampanje de siste dagene, hvor de selger saftig McAfrika-burger midt under oppseilingen av en av de verste sultkatastrofene i kontinentets historie, har vært mange og delte.

Pakistan: Lokalt

Amnesty International | 21.08.2002
Nylig ble det kjent at en "stammedomstol" (jirga), i Pakistan ,hadde dømt en 18 år gammel jente til massevoldtekt. På grunn av all oppmerksomheten sitter de mistenkte voldsmennene i fengsel. Samtidig offentliggjør i dag Amnesty International en rapport som dokumenterer at lokale stammeråd jevnlig utmåler grusomme straffer uten at myndighetene i Pakistan griper inn.

Bokanmeldelse

Global.no | 21.08.2002
Det norske sett med nye øyne

Skrevet av: Marianne Gullestad
Forlag: Universitetsforlaget
Anmeldt av: Asbjørn Sørensen

Sierra Leone trenger din stemme!

Plan Norge | 21.08.2002
Vil du være foredragsholder i forbindelse
med Operasjon Dagsverk?

Miljø- og utviklingsforskning demper konflikten mellom rike og fattige

Området for miljø og utvikling i Forskningsrådet | 21.08.2002
I en ny rapport fra Forskningsrådet blir det fremhevet at miljø- og utviklingsagendaen er drevet fra hverandre etter toppmøtet for miljø og utvikling i Rio for ti år siden – både politisk og i forskningsverden. Direktør Gunnar Sørbø ved Christian Michelsens Institutt sier at en mer helhetlig miljø- utviklingsforskning kan dempe konfliktene mellom rike og fattige land.

Flyktninger i bakevje

Leger Uten Grenser | 21.08.2002
Den lille landsbyen Dadaab ligger i en halvørken, en dagsreise med bil fra Nairobi. Det er busklandskap så langt øyet kan se.

Kidnappinger stopper hjelpearbeidet i Nord-Kaukasus

Flyktningerådet | 21.08.2002
Brudd på menneskerettigheter og fundamentale humanitære prinsipper forverrer hjelpearbeidet i Nord-Kaukasus. Vanskelighetene toppet seg i august, da to hjelpearbeidere ble kidnappet. Flere hjelpeorganisasjoner har midlertidig innstilt hjelpearbeidet både i Dagestan og Tsjetsjenia.

Nordiske miljøvernministre på offensiven til FNs toppmøte

Miljøverndepartementet | 21.08.2002
De nordiske miljøvernministrene og representantene for de selvstyrte områdene har felles ambisjoner om å få til konkrete og handlingsrettede resultater på FNs toppmøte om bærekraftig utvikling i Johannesburg. Dette slår de fast i en uttalelse fra ministermøtet i Trondheim i dag.

Bokanmeldelse

Global.no | 21.08.2002

Steppen og tiden

Skrevet av: Peter Normann Waage
Forlag: Cappelen
Anmeldt av: Asbjørn Sørensen

Ikke gi opp !

ForUM for utvikling og miljø | 19.08.2002
- Et godt resultat av konferansen vil være at en ikke gir opp ! Å fortsatt holde fast på de prinsippene som ble vedtatt i 1992 som føre-var-prinsippet, vil være avgjørende for hvorvidt det vil være mulig å leve på vår klode i framtida. Dette vil også bety mye for hvordan våre etterkommere vil se på oss, sier Einar Holstad (KrF).
1 - 30 av 56
1 2

Klipp fra Media

Tetzschner ønsker tøffere tone overfor Kina og et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong

Aftenposten | 13.07.2020

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier første nestleder i Utenrikskomiteen, Michael Tetzschner (H).

Sudan tillater alkohol og avkriminaliserer frafall fra islam

Aftenposten (NTB) | 13.07.2020

Sudan har reformert strenge islamske lover. Nå får ikke-muslimer lov å drikke alkohol, pisking forbys, og det er ikke lenger dødsstraff for å forlate islam.

Sveinung Rotevatn svarte Greta Thunberg: – Vi vil ikke stoppe oljeproduksjonen over natten

E24 | 12.07.2020

Greta Thunberg og flere andre unge klimaaktivister sendte brev til Erna Solberg for å advare om norsk oljepolitikk. Her er svaret signert klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Ballonger bringer internett til landsbygda i Kenya

NRK nyheter | 12.07.2020

Nå skal også mer grisgrendte deler av Kenya få 4G-internett. Det kommer flyvende, levert av solcelle-drevne ballonger.

25 år siden massakren i Srebrenica

NRK nyheter | 12.07.2020

Taiba Muminovic ble født da Srebrenica falt og flere tusen menn og gutter ble drept. Faren hennes og flere mannlige slektninger mistet livet. I dag markerer Srebrenica at det er 25 år siden folkemordet.

Nordfund tar selvkritikk etter gigantsvindel

E24 | 11.07.2020

Forsinkelser i innføringen av nye sikkerhetsrutiner i det statseide fondet var med på å gjøre svindelen lettere å gjennomføre, skriver PWC i en fersk rapport.

- Verden misforsto Israel

Klassekampen | 11.07.2020

Arven etter Oslo-avtalen gir Norge et særlig ansvar til å innføre sanksjoner dersom Israel annekterer Vestbredden, mener tidligere PLO-rådgiver Diana Buttu.

Brasil lover å beskytte regnskogen

NRK nyheter | 11.07.2020

Storebrand og andre Brasil-investorer er fornøyde etter Amazonas-møtet med brasilianske myndigheter. Det loves flere tiltak for å verne regnskogen.

WHO skal evaluere den globale koronahåndteringen

Dagsavisen (NTB) | 10.07.2020

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil i november komme med sin første evalueringsrapport av den globale håndteringen av koronapandemien.

Høyre-profil vil rydde i norsk bistand (infostøtten)

NRK nyheter | 10.07.2020

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) vil ha klarere prioriteringer i bistandspolitikken: Mer til klima, mindre til veggmalerier i Uganda.