Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Oktober

Handelskampanjen

RORG-samarbeidet / Global | 31.10.2003
– Tidenes massemobilisering for rettferdighet kommer til Norge, heter det i programmet. Det dreier seg om Handelskampanjen, som lørdag lanseres av Kirkens Nødhjelp og Forum for utvikling og miljø (ForUM) under årets Globaliseringskonferanse i Oslo. Kampanjen vil inngå i Trade Justice Movement, en global allianse som arbeider for å endre reglene for verdenshandelen.

Kjemper for et torturfritt Kenya

Det Norske Misjonsselskap | 31.10.2003
Ling Merete Andersen Kituyi var foredragsholder under Bjørn Bues minneforelesning om menneskerettigheter ved Misjonshøgskolen. Foredragsholderen ble i vår valgt til årets kvinne i Kenya for sin innsats for torturerte og drepte fanger.

Handelskampanjen

RORG-Samarbeidet | 31.10.2003
- Tidenes massemobilisering for rettferdighet kommer til Norge, heter det i programmet. Det dreier seg om Handelskampanjen, som lørdag lanseres av Kirkens Nødhjelp og Forum for utvikling og miljø (ForUM) under årets Globaliseringskonferanse i Oslo. Kampanjen vil inngå i Trade Justice Movement, en global allianse som arbeider for å endre reglene for verdenshandelen.

FN ? fortsatt for seierherrene?

Plan Norge | 31.10.2003
En av FNs suksesser var å gi de tidligere koloniene selvstyre. Allerede på midten av 60-tallet var nesten alle kolonier oppløst. Men er kolonitiden over eller er den bare gått over til en mer moderne form?

Berikende konferanse

Misjonsalliansen | 30.10.2003
Veldig berikende å være sammen med folk fra andre land og å få verktøy til å evaluere prosjektene og arbeidet vi driver, mener Misjonsalliansens Leticia Palma. Nylig deltok hun og 30 andre utviklingsarbeidere på en konferanse om evaluering, i regi av Bistandstorget. Stedet var Casa Alianza i Ecuador.

Røde Kors blir i Irak

Norges Røde Kors | 30.10.2003
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) blir værende i Irak til tross for angrepet mot hovedkvarteret i Bagdad mandag. Dette kom frem på en pressekonferanse i Geneve onsdag kveld.

Et veiskille i colombiansk politikk

FLYKTNINGERÅDET | 29.10.2003
For første gang i historien overtar nå en venstreorientert fagforeningsmann, Luis Eduardo Garzon, ordførersetet i hovedstaden Bogota. Seieren etter søndagens lokalvalg omtales av venstresiden som et veiskille i colombiansk politikk.

200 000 mennesker på flukt mangler mat

FLYKTNINGERÅDET | 28.10.2003
I Den sentralafrikanske republikken er om lag 200 000 mennesker fremdeles på flukt i eget land, etter kuppet i mars. Matvareleveransene er i ferd med å stoppe opp og Flyktningerådet frykter at mange vil dø som følge av matmangel. Dette går fram av en fersk rapport fra Flyktningerådets kontor i Genève, som kartlegger internflyktninger over hele verden.

Mer gen-forurensning i mexicansk mais

GENNYTT | 28.10.2003
Nye testresultater viser at lokale maissorter fra 9 mexicanske delstater er forurenset med fire ulike transgener. Det er blant annet funnet et gen fra den genmodifiserte maisen StarLink, som ikke er godkjent som menneskemat i USA på grunn av mistanke om at den utløser allergi.

Max Havelaar til værs med Widerøe!

Max Havelaar | 27.10.2003
Fra 26. oktober selger Widerøe Flyseskap Max Havelaar-merket kaffe på sine flyvninger. Kaffen koster 10 kroner pr kopp, og Widerøe gir en krone pr solgte kopp til Max Havelaar.

Kommunene må pålegges å bosette flyktninger

FLYKTNINGERÅDET | 24.10.2003
Flyktningerådet støtter Utlendingsdirektoratets (UDI) forslag om å pålegge kommunene å bosette personer som har fått innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag. Politikerne har et særskilt ansvar for å legge forholdene til rette for varige løsninger for dem som har fått opphold i landet. Norge kan ikke si ja til beskyttelse og samtidig nei til bosetting.

Blodig valg i Colombia

FLYKTNINGERÅDET | 24.10.2003
Minst 30 av kandidatene til lokalvalgene i Colombia, som avholdes førstkommende lørdag og søndag, er drept og et dusin er kidnappet. Sist uke var det et rakettangrep 200 meter fra Flyktningerådets kontor i Bogota. I går eksploderte en bombe i et forretningsstrøk i den sørlige delen av Bogota. 300 000 soldater og politi er mobilisert for å styrke sikkerheten.

FN-dagen 2003

Kirkens Nødhjelp | 24.10.2003
Å bekjempe kjønnslemlestelse er nødvendig for å nå FNs tusenårsmål, sier Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Valgløfter og globalisering

RORG-Samarbeidet | 24.10.2003
En verden av muligheter?, spør Attac Bergen i sin "tilbakemelding" til regjeringens "globaliseringsmelding". I midten av november skal Stortingets utenrikskomité avgi sin innstilling til meldingen. Hvilke spørsmål vil de stille?

Valgløfter og globalisering

RORG-samarbeidet / Global | 24.10.2003
En verden av muligheter?, spør Attac Bergen i sin "tilbakemelding" til regjeringens "globaliseringsmelding". I midten av november skal Stortingets utenrikskomité avgi sin innstilling til meldingen. Hvilke spørsmål vil de stille?

Norsk bistand tilbake på verdenstoppen

Bistandsaktuelt | 24.10.2003
Med et anslag om at norsk bistand vil utgjøre 0,94 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) neste år, er Norge tilbake på toppen som verdens mest gavmilde industriland.

630 mill. friske kroner

Bistandsaktuelt | 24.10.2003
Drøyt 630 millioner «friske» nye kroner og en ramme på 15 milliarder kroner totalt. Det er hovedtallene for regjeringens forslag til bistandsbudsjett for 2004. Mer penger til utdanning, aidsbekjempelse og miljø er de hyggeligste meldingene.

Humanitær krise i Øst-Kongo: Norske bidrag

Utenriksdepartementet | 24.10.2003
Konflikten i Den demokratiske republikken Kongo er en av vår tids "glemte" kriser. Til tross for lyspunkter i fredsprosessen og opprettelsen av en overgangsregjering i hovedstaden Kinshasa, er den humanitære situasjonen i de østlige deler av landet prekær. På dette grunnlag har Utenriksdepartementet bevilget til sammen 14 millioner kroner til nye nødhjelpstiltak i landet.

Moderne kolonialisme

NorWatch | 23.10.2003
- Den store korrupsjonsstrømmen går fra Nord til Sør, og innebærer at Vesten har satt et sugerør ned i ressursene til den tredje verden. Dagens korrupsjonssystem har klare trekk som ligner en moderne form for kolonialisme, og er en av de store hindringene for utvikling i den tredje verden, sier korrupsjonsjeger og spesialrådgiver Eva Joly til NorWatch.

Ny pris til CARE

CARE | 23.10.2003
Også i år vanket det pris til CAREs informasjonsblad - I care - under kåringen av Årets Bedriftsblad 2003.

Pakistan: Barn sviktes av rettssystemet

Amnesty International Norge | 23.10.2003
Rundt 4500 barn sitter i varetekt i Pakistan i dag. Flere enn 3000 er ikke dømt for noen forbrytelse. - Norske myndigheter hevder at respekt for menneskerettigheter står sentralt i bistanden til Pakistan. Her har Norge derfor en oppgave å gjøre: Bidra til å få barn ut av varetektsfengslene i Pakistan som ledd i å sikre barns rettigheter, oppfordrer Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Der Gud gråter ? en internasjonal bestselger

FLYKTNINGERÅDET | 23.10.2003
Den prisbelønte iranske dokumentarfilmskaperen Siba Shakib la bort kameraet og skrev i stedet et autentisk kvinneportrett av den afghanske kvinnen Shirin-Gol. Dokumentarromanen er et gripende kvinneportrett av den afghanske modige og sterke kvinnen som, på tross av et liv på nesten konstant flukt fra krig og sult, aldri gir opp håpet om en bedre framtid. Shakib besøker Norge 20. til 25. oktober. 23.oktober ca kl. 19 skal hun delta på Bok i Sentrum i Oslo sammen med Petter Nome, Kommunikasjonssjef i Flyktningerådet.

Giverkonferansen for Irak

CARE | 23.10.2003
Verdenssamfunnet har ansvar for at irakerne kan få leve et liv i sikkerhet og verdighet. Det er hovedbudskapet fra CARE til den internasjonale giverkonferansen for Irak, som avholdes i Madrid 23.-24. oktober.

Små forventninger før giverkonferansen i Madrid

OmVärlden | 23.10.2003
Offisielle talspersoner for Iraks provosoriske regjering er dempet i forkant av den store giverkonferansen for Irak som nå innledes. Delagatene er forberedt på vende hjem tomhendte, skriver IPS fra Bagdad.

Land, men ingen avling.

Norsk Folkehjelp | 22.10.2003
Nord på Gazastripen, klemt opp mot den israelske grensen, ligger den palestinske landsbyen Beit Hanoun. Israelske militærstyrker har gjentatte ganger rykket inn i dette fruktbare jordbruksområdet. Senest i sommer okkuperte israelerne Beit Hanun i 40 dager. Den siste militæroperasjonen gikk hardt ut over både infrastruktur, dyrket mark og private palestinske bolighus. Landsbyen som er kjent for sine frodige frukttrær, slikker nå sårene og prøver å gjenoppbygge noe av det som har gått tapt.

Store variasjoner i pressefriheten

NorWatch | 22.10.2003
Den franske organisasjonen Journalister Uten Grenser (RSF) har for andre gang rangert verdens land etter graden av pressefrihet. Norge er fremdeles best, USA faller kraftig, mens Burma, Cuba og Nord-Korea utgjør bunntrioen.

Norge trekker Gats-krav til Sør-Afrika

Attac | 21.10.2003
Norge har trukket sine krav om liberalisering av utdanningssektoren i Sør-Afrika i de pågående tjenesteforhandlingene (Gats) i Verdens handelsorganisasjon (WTO).- En seier, sier Asbjørn Wahl i Attacs styre.

Første nasjonal konferanse om samfunnsansvar i næringslivet

Global.no | 21.10.2003
24-25.november blir det arrangert en nasjonal konferanse om samfunnsansvar og næringslivsetikk i Trondheim. Vertskap er NTNU og Birkebeinerlaugets Nettverk for miljø og samfunnsansvar. Konferansen går over to dager og favner temaer som regulering og frivillige etiske standarder, sosialt ansvarlig investering og utdanning innen ansvarstenkning og etikk.

Strømmestiftelsen blir hovedsamarbeidspartner for Barnekanalen i kanal 4

Strømmestiftelsen | 20.10.2003
Strømmestiftelsen blir hovedsamarbeidspartner for Barnekanalen AS i den nye kanal 4. Mandag vil Strømmestiftelsen og Barnekanalen skrive under på samarbeidsavtalen som i første omgang vil gjelde for tre år.

Utdanning er jobb nr 1

Kirkens Nødhjelp | 20.10.2003
Målet om at alle skal ha et grunnleggende utdanningstilbud innen 2015 kan ikke nås med bistand alene, sier Knut Christiansen, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.
1 - 30 av 74
1 2 3

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.