Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Internasjonalt gjennombrudd: Avtale om klasebomber og andre krigsetterlatenskaper vedtatt i dag

Norges Røde Kors | 28.11.2003
En internasjonal avtale om eksplosive krigsetterlatenskaper ble vedtatt i dag. Det er den første avtalen som krever at statene må rydde opp etter seg når de bruker klasebomber og andre våpen som resulterer i eksplosive krigsetterlatenskaper.

H.K.H. Kronprinsessen er tilstede ved NORADs markering på aids-dagen

NORAD | 28.11.2003
På den internasjonale aids-dagen den 1. desember, åpner utstillingen "Statements ? en positiv aidshverdag". Den viser figurene "happy dolls" som er laget av kvinner fra Sør-Afrika som er rammet av hiv/aids-epidemien.

Kirker i skuddlinjen

PYM | 27.11.2003
PYMs søsterkirke i Kongo, CELPA, arbeider i alle landets provinser med hovedtyngde i Kivu og Maniema,som har hatt et høyt konfliktnivå i løpet av de siste årene. Dette har vært en stor belastning for kirkene i området, men det har også vært en strategisk posisjon for å kunne bidra med fredsinitiativ mellom ulike stammer og militære grupperinger. Her kan du lese historier om hverdagshelter fra dagens krigsherjede Kongo.

Tvedt - og hovedutfordringer for organisasjonene

RORG-Samarbeidet | 27.11.2003
Politikere, forskere, journalister og organisasjoner har alle fått sine pass påskrevet i Terje Tvedts siste bok, "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt - Den norske modellen". Hva er hovedutfordringene for organisasjonene? - spør RORG-koordinator Arnfinn Nygaard i en kommentar.

Colombia-seminar 4. og 5. desember

FLYKTNINGERÅDET | 27.11.2003
Nærmere tre millioner colombianere er fordrevet fra sine hjem. Det siste året har mange tatt seg inn i nabolandet for å søke beskyttelse mot angrep, grove overgrep eller trusler fra væpnede grupper. Nylig gikk FNs generalsekretær ut og advarte mot faren for en regionalisering av konflikten. For å møte disse utfordringene inviterer en rekke frivillige norske organisasjoner til åpent seminar 4. desember, samt lukket seminar for politikere og journalister 5. desember.

Colombia:
Amazonas den nye slagmarken

FLYKTNINGERÅDET | 27.11.2003
Den første studien av situasjonen for menneskerettighetene for indianerbefolkningen i Amazonas-regionen i Colombia ble offentliggjort i Bogota denne uken. Det er svært alarmerende funn som legges frem. Den indianske befolkningen, som utgjør vel 98 000 individer i provinsene Putumayo, Caquetá, Guaviare, Vaupés og Amazonas, er utsatt for drap, overgrep, tvangsflyttinger og bortføringer fra paramilitære grupper og gerilja. Flere av indianerstammene består av under 1000 personer, noen under 100, og er følgelig svært sårbare.

Internasjonal pris til Isis-WICCE

FOKUS | 27.11.2003
Isis-WICCE i Uganda vant årets Gender and ICT Awards, for sine dokumentarer Women, War and Trauma og A Lingering Pain: Women and War in Uganda. - Dette er en fantasktisk anerkjennelse av vårt arbeid og gir oss nye krefter til å fortsette kampen når det gjelder å sikre kvinners rettigheter under væpnede konflikter, sier lederen av organisasjonen, Ruth Ojiambo Ochieng.

Fredriksen-tanker skrapes i Pakistan

NorWatch | 27.11.2003
Den Fredriksen-eide supertankeren Sea Giant ble solgt som skrapjern til Pakistan i sommer, og hugges nå opp på en strand utenfor Karachi. India, Bangladesh, Kina og Pakistan står for over 80 prosent av verdens skipsopphugging, viser NorWatch? gjennomgang av lister fra Lloyds Register.

"Fordi vi ikke må glemme fortiden!"

FOKUS | 26.11.2003
Enkeorganisasjonen CONAVIGUA fra Guatemala, har i den siste tiden blitt utsatt for stadig sterkere trusler om drap og forfølgelse. Bakgrunnen for dette er blant annet CONAVIGUAS arbeid for åpning av massegraver etter massakrene mot mayaindianerne på begynnelsen av 80-tallet.

Kofi Annan vil ha "WTO" for migrasjon

OmVärlden | 26.11.2003
FNs generalsekretær foreslår at verdenssamfunnet skaper en Verdensmigrasjonsorganisasjon, etter samme prinsipp som Verdenshandelsorganisasjonen WTO, skriver svenske OmVärlden.

Ny frihandelssone møter motstand

LAG | 26.11.2003
Denne uken setter forretningstoppene på nytt seg ved forhandlingsbordet i Miami om det som skal bli verdens største frihandelssone, ALCA. Fullstendig mangel på offentlige fora for debatt og mulighet for demokratisk deltagelse i prosessen, gjør at avtalen møter sterk motstand fra sosiale bevegelser og organisasjoner på kontinentet.

Vold mot kvinner er et bevisst våpen

Norsk Folkehjelp | 25.11.2003
Før, under og etter krig opplever kvinner vold, overgrep og marginalisering. Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 setter søkelys på dette. Hva er status tre år etter at resolusjonen ble vedtatt, og hvor står norske myndigheter på området?

Vold mot kvinner

Kirkens Nødhjelp | 25.11.2003
25. november er den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Atle Sommerfeldt fokuserer på kjønnslemlestelse. - Dette er vold og krenkelse av kvinners verdighet og rettigheter, mener Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Årlig blir to millioner jenter utsatt for dette overgrepet.

Stemningsrapport

Latin-Amerikagruppene i Norge | 25.11.2003
Gro Dahle (25) var til stede under forrige ukes forhandlinger i Miami om den omfattende frihandelsavtalen FTAA ("The Freetrade Area og the Americas", spansk: ALCA)som er under planlegging på det amerikanske kontinentet, og som omfatter 34 land. Her kan du lese hennes stemningsrapport fra forhandlingene.

CARE i Bagdad truffet av raketter

CARE | 24.11.2003
Etter at to propelldrevne raketter traff CAREs kontor i Bagdad i helgen, har organisasjonen besluttet å evakuere sin internasjonale stab fra landet.

Pinsevenner bygger landet

PYM | 24.11.2003
Kongo har i flere år vært preget av kaos og krig. I denne situasjonen har pinsevennene i landet overtatt en rekke av statens oppgaver innen helse, utdanning og demokratisering.

UNCTAD - de fattige landenes redning?

RORG-samarbeidet / Global | 24.11.2003
Mens den såkalte "utviklingsrunden" i Verdens handelsorganisasjon (WTO) går en usikker skjebne i møte etter ministermøtet i Cancun forbereder FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD) sin 11. ministerkonferanse (UNCTAD XI) i Brasil neste år. Tunge organisasjoner innenfor det globale sivile samfunn tror at møtet kan bli et viktig forum for å takle de mest presserende utviklingsutfordringene som utviklingsland i dag står ovenfor.

Temaavis: Ung - i ei urettferdig verd

NORAD | 24.11.2003
? Vi vil med dette temanummeret vekkje ungdommen sitt engasjement for tredje verda, og stimulere til kunnskap om urett på mange plan, seier redaktør i Bistandsaktuelt, Gunnar Zachrisen.

UNCTAD - de fattige landenes redning?

RORG-Samarbeidet | 24.11.2003
Mens den såkalte "utviklingsrunden" i Verdens handelsorganisasjon (WTO) går en usikker skjebne i møte etter ministermøtet i Cancun forbereder FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD) sin 11. ministerkonferanse (UNCTAD XI) i Brasil neste år. Tunge organisasjoner innenfor det globale sivile samfunn tror at møtet kan bli et viktig forum for å takle de mest presserende utviklingsutfordringene som utviklingsland i dag står ovenfor.

Telenor største giver

Bistandsaktuelt | 24.11.2003
Telenor betyr mer for økonomien i det norske hovedsamarbeidslandet Bangladesh enn norsk statlig bistand. Det Telenor-styrte selskapet GrameenPhone bidro i fjor med over 662 millioner kroner til den bangladeshiske statskassa - om lag fem ganger så mye som norsk bistand til Bangladesh i 2002.

Søkelys på barnesoldater

Plan Norge | 22.11.2003
Det finnes rundt 300.000 barnesoldater i dag over hele verden. Det siste tiåret er én million barn blitt foreldreløse, to millioner er drept, seks millioner er alvorlig såret, ofte permanent invalidisert, 10 millioner sitter igjen med alvorlige psykiske traumer, og mer enn 20 millioner er fordrevet fra sine hjem.

Ny stortingsmelding til påske

Bistandsaktuelt | 21.11.2003
Regjeringen skal utarbeide en ny stortingsmelding om utviklingspolitikken - åtte år etter den forrige. - Det har rent mye vann i havet siden 1995, og utviklingspolitikken har endret seg radikalt. Vi mente derfor at tiden var inne for en bred debatt om dette i Stortinget, sier statssekretær Olav Kjørven.

Afghanere i trygge områder er optimistiske, men frykter avkall på muligheter

Care Norge | 20.11.2003
Den oppsiktsvekkende rapporten som avdekker afghanernes syn på fremtiden, fremlegges i dag av et konsortium bestående av 12 ikke-statlige humanitære organisasjoner, forteller CARE Norge. 43% av svarene er dessuten avgitt av kvinner.

Sterk oppfordring

Kirkens Nødhjelp | 20.11.2003
Mens noen bruker Bibelen til å undertrykke og støte ut kvinner eller hivpositive, bruker sør-afrikanske Phumzile Zondi-Mabizela den for å frigjøre folk. Tirsdag ba hun Den norske Kirke lete etter en positiv teologi som kan bekjempe stigmatiseringen av hivpositive.

Ebola-utbruddet i Republikken Kongo

Norges Røde Kors | 20.11.2003
Helsemyndighetene i Republikken Kongo har nå offisielt bekreftet det nåværende Ebola-utbruddet i landsbyen Mbanza. Så langt har ni blitt smittet av det dødelige viruset. Alle har omkommet.

Samtale med et bombeoffer

PYM | 20.11.2003
"Jeg ser fremdeles for meg en barnevogn som fløy gjennom luften..." Orma Amit ble offer for terrorbombe. I dag er hun pasient på Eitanim psykriatiske sykehus hvor PYM har drevet hjelpearbeid i flere år.

Amnesty mobiliserer på mobil og internett for russiske barn

Amnesty International | 20.11.2003
På FNs barnedag går Amnestys oppfordring til Putin: Gi funksjonshemmede barn på institusjon et verdig liv! Organisasjonen oppfordrer folk til å undertegne appell til den russiske presidenten via sms og internett for å få institusjonsbarna ut av sengene der de lever og dør.

Henning Mankell skriver om Plan-prosjekt

Plan Norge | 20.11.2003
I tre uker besøkte han Plans minnebokprosjekt i Uganda. Nå blir det både bok og to filmer av Henning Mankells møter med barn og deres aids-døende foreldre. Boka er nå lagt ut for salg.

NORAD og Felleskjøpet bidrar til økte eksportinntekter for Mosambik

NORAD | 19.11.2003
Felleskjøpet har gjort en viktig avtale med småbønder i Mosambik for produksjon og eksport av soya. Målet er å inngå en flerårig avtale med garantipris for import av soya til kraftforproduksjon i Norge. NORAD støtter Felleskjøpets forundersøkelse for å se på de praktiske sidene av tiltaket.

Nytt ressurssenter for palestinsk ungdom i Beirut

Norsk Folkehjelp | 19.11.2003
Norsk Folkehjelp i Libanon åpnet nylig et nytt senter for palestinsk ungdom i Beirut. - Palestinsk ungdom trenger å bygge broer både seg imellom og til libanesisk ungdom, så vel som til omverdenen, sier Maha, rådgiver ved Markaz Al-Shebab.
1 - 30 av 63
1 2 3

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.