Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Besøk fra FNs Høykommissær for Menneskerettigheter

Flyktningerådet | 27.02.2003
Sergio Vieira de Mello, FNs Høykommissær for Menneskerettigheter, besøkte i går Flyktningerådets informasjons, rådgivnings og rettshjelpsprogram for afghanske flyktninger i Peshawar ved grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Stadig flere land øker bistands-innsatsen

Bistandsaktuelt | 27.02.2003
Dersom giverlandene holder det de har lovet, vil det bli bevilget 15 milliarder dollar, eller over 100 milliarder kroner, mer til fattigdomsbekjempelse i 2006 sammenlignet med 2001.

Krise for Indonesias skoger

Regnskogsfondet | 26.02.2003
Nytt fra Regnskogsfondet: Vandaliseringen av Indonesias skoger fører til et tap av biologisk mangfold som er uten sidestykke, skriver Longgena Ginting, daglig leder i WALHI (Indonesias miljøforum).

EU-krav i WTO lekket ut: - Krever massiv privatisering av verdens vannressurser

ATTAC | 25.02.2003
Det er ikke noe mindre enn en full privatisering av verdens vannressurser EU går inn for. Overfor 72 av 109 land reiser EU krav om liberalisering og fri markedsadgang innen vannforsyningen. Det alt overveiende av disse landene er utviklingsland. Dette er fullstendig i strid med hva EU selv har sagt, det er dramatisk for samfunnsutviklingen og det truer demokrati og velferd for millioner av mennesker ? særlig de fattigste av dem.

Støtte til kampen mot trafficking i Bosnia-Hercegovina

NORAD | 25.02.2003
NORAD bevilger 5,250,000 kroner til støtte for kampen mot trafficking, kvinnebasert vold og hiv/aids i Bosnia-Hercegovina. Den norske støtten blir kanalisert gjennom UNICEF.

Irak: gjenoppbygging vil koste minst 180 milliarder kroner

UNDP | 24.02.2003
- Det er umulig å være godt nok forberedt på den type humanitær krise som kan eksplodere i Irak hvis det blir krig, sier UNDPs leder Mark Malloch Brown. To tiår med krig og internasjonale sanksjoner har skakkjørt Iraks tidligere solide økonomi. Landet er ekstremt sårbart og verken i stand til å finansiere eller organisere en gjenoppbygging etter en eventuell krig uten massiv internasjonal hjelp.

Dobling av leseferdighet i Uganda

NORAD | 24.02.2003
Ugandas utdanningsreform gir gode resultater, men fortsatt er malaria et svært omfattende helseproblem. Dette viser de første resultatene fra Ugandas husholdsundersøkelse 2003, som ble offentliggjort i begynnelsen av februar.

Driver mønsterfabrikk i hat-land

NorWatch | 23.02.2003
Hånd i jernhånd med militærjuntaen driver nordmannen Jens Arve Varleite møbelproduksjon i den sanksjonsrammede diktaturstaten Burma. Det gir tre hundre burmesere en jobb og gå til, med gratis lunsj og bra arbeidsforhold.

Nye fredsforhandlingar i Sudan

Kirkens Nødhjelp | 22.02.2003
Det er viktig at våpenkvilen i Sudan held fram til fredsforhandlingane startar 1. mars. Stein Villumstad, regionalt ansvarleg for Kirkens Nødhjelp, region Aust-Afrika, meiner at våpenkvilen er heilt avgjerande for å avhjelpe den humanitære situasjonen i Sudan.

Importen øker

Regnskogsfondet | 21.02.2003
Norge importerte trelast og byggevarer laget av regnskogstømmer for 167,4 millioner kroner i 2002. Mye tyder på at importen øker.

Den internasjonale morsmålsdagen 21. februar

UNESCO | 21.02.2003
Flere av verdens 6000 kjente språk snakkes av ytterst få mennesker. Halvparten av språkene brukes av færre enn 10 000 personer, og en fjerdedel av færre enn tusen.

Trillinger i Wilson Corner

Flyktningerådet | 20.02.2003
Mesu Seh (25) fødte tre nydelige trillinger 13. februar på sykehuset i flyktningleiren Wilson Corner i Liberia. Fra før har hun to barn på tre og fem år. Trillingene, to gutter og en jente er velskapte og sunne. Det er første gang det fødes trillinger ved sykehuset i leiren.

Abkhasia: I blokadens skygge

Leger Uten Grenser | 20.02.2003
Siden krigen mot Georgia for 10 år siden, har menneskene i den lille kaukasiske staten Abkhasia levd under en katastrofal handelsblokade innført av Georgia og Russland. I en ny rapport forteller Leger Uten Grenser om det fattige abkhasiske folkets lidelser.

WWF-Norge trapper opp miljøbistand med Norad-støtte

WWF-Norge | 20.02.2003
NORAD har nå gjort kjent hvor mye av den tosidige norske bistanden som skal kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner. WWF-Norge dobler i år innsatsen ? til ca 11 millioner kroner.

Norges Røde Kors fikk 52 millioner fra NORAD

Norges Røde Kors | 20.02.2003
Mandag delte NORAD ut en milliard kroner til 28 norske frivillige organisasjoner. Norges Røde Kors mottok 52 millioner for 2003.

Burma-importørene avslørt!

NorWatch | 19.02.2003
Til tross for Bondeviks boikottoppfordring importerte vi i fjor varer for 11,5 millioner kroner fra militærdiktaturet Burma. Kirkens Nødhjelp har tidligere avslørt klesimportørene. Nå presenterer NorWatch resten av boikottbryterne!

Beredskapsteam klart

Kirkens Nødhjelp | 19.02.2003
Tolv mann fra Kirkens Nødhjelps beredsskapstropp står klar til å reise til Irak dersom det skulle bryte ut krig.

Armensk veivalg

Flyktningerådet | 19.02.2003
Armenerne går i dag (19. februar) til urnene for å velge ny president. Nåværende president, Robert Kocharian, stiller til gjenvalg for en ny femårsperiode. Den unge staten, som fikk sin uavhengighet etter oppløsning av Sovjetunionen i 1991, står foran store utfordringer. Mange mener at Kocharian ikke er den rette mannen for disse oppgavene, men opposisjonen har ikke klart å samle seg rundt en felles motkandidat, tross hederlige forsøk.

Fra Porto Alegre til Hyderabad

Verdensmagasinet X | 19.02.2003
Asian Social Forum i Hyderabad ble en folkefest mot nyliberalistisk globalisering, til tross for organisatorisk kaos. Utfordringene står i kø når World Social Forum skal flyttes hit fra Porto Alegre i 2004, men de indiske arrangørene er optimister.

Å bygge et land - barnekormusikal fra Øst-Timor

Strømmestiftelsen | 18.02.2003
- Barna er fredshåpet i verden og Øst-Timor er et glimrende eksempel på at håpet om fred aldri vil dø selv om det nå kan se aldri så mørkt ut, sier musiker og forfatter Tore Thomassen.

?The missing?; retten til å finne dem som forsvant i krig

Norges Røde Kors | 18.02.2003
Under og etter væpnede konflikter er det noen ofre som lett blir glemt. Det er dem som opplever at familiemedlemmer forsvinner. Fortvilelsen over å ikke finne familien varer lenge etter at en konflikt er over, og den kan gjøre det vanskeligere å gjennomføre fredsløsninger. Å lete etter savnede er et av temaene som Den Internasjonale Røde Kors komiteen har som satsingsområde i år gjennom prosjektet ?The missing?.

FN i krigen - relevant for hvem?

RORG-samarbeidet / Global | 18.02.2003
Skal FN være relevant for et USA som vil krig med Irak? Eller for en verden som vil ha fred? Med stadig økende styrke har USA lagt press på FN for å slutte opp om en USA-ledet krig mot Saddam Hussein. Helgens antikrigs-demonstrasjoner verden over har satt det globale maktforholdet på dagsorden.- Den globale styrkeprøven står nå mellom millioner av menneskers overbevisning og fellesskap og George W. Bushs krigsstrategi og maktapparat, skrev Dagbladet på lederplass søndag.

FN i krigen - relevant for hvem?

RORG-Samarbeidet | 18.02.2003
Skal FN være relevant for et USA som vil krig med Irak? Eller for en verden som vil ha fred? Med stadig økende styrke har USA lagt press på FN for å slutte opp om en USA-ledet krig mot Saddam Hussein. Helgens antikrigs-demonstrasjoner verden over har satt det globale maktforholdet på dagsorden. - Den globale styrkeprøven står nå mellom millioner av menneskers overbevisning og fellesskap og George W. Bushs krigsstrategi og maktapparat, skrev Dagbladet på lederplass søndag.

Psykologer nøkkel til bærekraftig forbruk

NorWatch | 17.02.2003
Forbrukerne må ikke tynges med dårlig samvittighet. FNs miljøprogram (UNEP) har engasjert psykologer og adferdsterapeuter for å gjøre bærekraftig forbruk moderne og trendy.

NORAD gir 1 milliard kroner til norske frivillige organisasjoner

NORAD | 17.02.2003
Direktoratet for utviklingssamarbeid (NORAD) har for 2003 tildelt 1 milliard kroner til 28 norske frivillige organisasjoner. Tildelingen utgjør om lag en fjerdedel av NORADs samlede budsjett.

Åpning av tilbygg på Vestbredden

NORAD | 17.02.2003
Tove Strand åpnet det nye tilbygget til Det palestinske utdanningsdepartementet i Ramallah på Vestbredden, sammen med utdanningsminister Dr. Naim Abu Hommos. Det nye tilbygget er finansiert av NORAD gjennom en samarbeidsavtale med Palestinske myndigheter. Åpningen fant sted første uke i februar.

Norge støtter næringsutvikling i Sri Lanka

Utenriksdepartementet | 16.02.2003
Statssekretær Olav Kjørven besøker Sri Lanka i tidsrommet 17.? 20. februar. Hovedformålet med besøket er å samtale om Norges og Sri Lankas utviklingssamarbeid.

Kirkens Nødhjelp reparerer før bombene faller

Kirkens Nødhjelp | 14.02.2003
- Kirkens Nødhjelp fortsetter sitt humanitære arbeid i Irak tross krigstrusselen. Vi har nå reparert og ferdigstilt fem vannverk i landet. Ytterligere to er under utbedring, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

-Regjeringen svikter regnskogen

Regnskogsfondet | 14.02.2003
Stortinget behandlet i går et forslag fra SV om at tømmer og treprodukter som importeres til Norge må komme fra skogbruk som drives på en garantert forsvarlig måte, både miljømessig og sosialt. Forslaget ble ikke en gang votert over, og fikk ingen støtte fra regjeringspartiene. -Dette er altfor dårlig, sier Regnskogsfondets Nils Hermann Ranum.

CARE i Sikkerhetsrådet

CARE | 14.02.2003
Margaret Hassan, CAREs landdirektør i Irak, møtte nylig i FNs i sikkerhetsråd. Hun redegjorde for hvilke humanitære konsekvenser en krig i Irak vil ha.
1 - 30 av 54
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.