Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Myndigheter blokkerer for medisiner

Leger Uten Grenser | 30.04.2003
Burundis nye president tok makten i dag. Samtidig tvinges Leger Uten Grenser til å innstille sin livsnødvendige virksomhet på grunn av mangel på forsyninger.

Malaria dreper hvert 30. sekund

Leger Uten Grenser | 30.04.2003
Malaria er blitt kalt Afrikas massemorder. SARS har til nå krevd om lag 250 liv. Malaria dreper hvert år mellom en og to millioner mennesker, til tross for at sykdommen lett kan behandles.

Max Havelaar øker stadig salget

Max Havelaar | 30.04.2003
Salget av Max Havelaar merket kaffe økte med over 20 % fra 1. kvartal 2002. Både Joh. Johannson?s Farmer?s Coffee og Frieles Max Havelaar merket kaffe økte sitt salg betraktelig. Tesalget ble fordoblet etter at Farmer?s te kom ut i butikkhyllene.

Kosovo: Minoriteter fanget i egne hjem

Amnesty International | 30.04.2003
Nesten fire år etter Kosovo-krigens slutt risikerer minoritetssamfunn fortsatt å bli utsatt for etnisk motiverte drap og angrep, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. Amnesty International lanserte mandag rapporten "Prisoners in our own homes".

Ny indeks: Norge dårligst på handel

RORG-samarbeidet / Global | 29.04.2003
I en ny indeks om de rike landenes politikk overfor utviklingslandene rangeres Norge som nummer 10 blant de 21 landene som er med, etter land som Portugal, Spania, Sveits og Australia. Subsidier og handelshindringer for å beskytte landbruket har gjort at Norge havner på bunnplass når det gjelder handel med utviklingslandene.

"Å nå eller ikke nå: Er tusenårsmålene realistiske?"

NORAD | 29.04.2003
Husker du Jan Vandemoortele? Han var den foredragsholderen som fikk best tilbakemelding på NORADs Fattigdomskonferanse høsten 2002. Tirsdag 6. mai får du muligheten til å høre ham igjen.

Ny indeks: Norge dårligst på handel

RORG-Samarbeidet | 29.04.2003
I en ny indeks om de rike landenes politikk overfor utviklingslandene rangeres Norge som nummer 10 blant de 21 landene som er med, etter land som Portugal, Spania, Sveits og Australia. Subsidier og handelshindringer for å beskytte landbruket har gjort at Norge havner på bunnplass når det gjelder handel med utviklingslandene.

Utstein-gruppa får internasjonal pris

Utenriksdepartementet | 29.04.2003
Utstein-gruppa, der utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson er ein av fire opphavelege medlemmar, mottar tysdag 29. april kl. 18.00 prisen "2003 Commitment to Development Award" i Washington D.C.

Kirkens Nødhjelp i Bagdad

Kirkens Nødhjelp | 29.04.2003
Et team fra Kirkens Nødhjelp kom i dag til Bagdad. De skal kartlegge behovet for nødhjelp og mer langsiktig støtte.

Noreg stryk gjeld til Sierra Leone og Guinea

Utenriksdepartementet | 27.04.2003
Regjeringa vedtok sist fredag å stryke om lag 39 mill kroner som Sierra Leone skuldar Noreg, og om lag 70 mill kroner som Guinea skuldar Noreg- nærare bestemt alle renter og avdrag med forfall mellom oktober 2001 og september 2004.

Aksjon Kabul Teater

Afghanistan komiteen | 26.04.2003
Fra teaterfolk til teaterfolk - støtt gjenoppbyggingen av teatret i Kabul, Afghanistan: Festforestilling Søndag 27. April på Oslo Nye Teater.

Leger Uten Grensers medisinske diagnose av Irak

Leger Uten Grenser | 25.04.2003
- Det er en krise i helsesektoren. Det jeg stiller spørsmålstegn ved, er om dette kan beskrives som en humanitær katastrofe, sier Leger Uten Grensers internasjonale president Morten Rostrup etter å ha arbeidet i Irak siden krigen brøt ut.

Ber UD støtte UNESCO og handle raskt

UNESCO | 25.04.2003
Ufattelige plyndringer og ødeleggelser av kulturelle skatter har funnet sted i Irak. Den norske UNESCO-kommisjonen ber UD støtte arbeidet UNESCO har satt i gang for å avhjelpe situasjonen.

Stjålet medisin tilbake

Kirkens Nødhjelp | 24.04.2003
Etter oppfordring fra religiøse ledere har nå folk begynt å levere tilbake medisiner og sykehusutstyr i Bagdad. Jonathan Frerichs som er informasjonsmedarbeider for Det internasjonale Kirkens Nødhjelp (ACT) har vært i kontakt med hjelpearbeidere i Irak. Disse forteller de religiøse lederne har holdt appeller i moskeene og oppfordrewt folk til å levere tilbake ting som ble tatt under den omfattende plyndringen for noen uker siden.

Vann i hverdagen: Inah fra Alexandria

FN-sambandet | 24.04.2003
- Jeg ville elske å ha innlagt varmt og kaldt vann i huset vårt. Men heldigvis har vi gratis tilgang til rent vann, selv om vi deler en kommunal kran med 12 andre familier.

Nye hjelpesendinger på vei

CARE | 23.04.2003
CARE sender i dag en lastebilkonvoi med over tre hundre tonn nødhjelpsvarer inn i Irak. Varene består av mat og hygieneartikler, og blir fraktet fra Amman i Jordan.

Internasjonal konferanse om våpenmekling i Oslo

Utenriksdepartementet | 23.04.2003
23.og 24. april arrangerer Nederland og Noreg en internasjonal konferanse om handel med handvåpen i Oslo. Noreg og Nederland er av dei få landa som har eiga lovgjeving om våpenmekling. Målet med konferansen er å styrke det internasjonale samarbeidet i kampen mot den ulovlege våpenmeklinga.

Sender feltsykehus til Bagdad

Norges Røde Kors | 23.04.2003
Norges Røde Kors sender et kirurgisk feltsykehus til Bagdad i løpet av kort tid. Svært mange av sykehusene får ikke tatt i bruk all sin kapasitet, og sivilbefolkningen trenger sårt helsetjenester.

Investeringer viktigere enn bistand

Sida, Sverige | 22.04.2003
Svenskt næringsliv går nå ut på offensiven i debatten om internasjonal utvikling. De hevder i en fersk studie at private bedrifter er bedre en offentlig bistand til å skape langvarig utvikling i fattige land.

-Mer fattigdomsbekjempelse per krone

Bistandsaktuelt | 15.04.2003
Norsk bistandsforvaltning har ingenting å skamme seg over sammenlignet med andre land, fastslår utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Likevel mener hun at det er på høy tid å gjennomgå tiltaksapparatet for den helhetlige utviklingspolitikken. Målet er å bidra til en mer effektiv fattigdomsbekjempelse.

Verdensbanken og IMF styrker grepet om tusenårsmålene

RORG-Samarbeidet | 14.04.2003
På sine vår-møter i helgen gikk Utviklingskomitéen i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) inn for å styrke sin overvåking og oppfølging av tusenårsmålene og utviklingen i de fattige landene. - Et dristig grep for å konsolidere sine roller som både dommer og jury, skriver Alex Wilks i nettverket Bretton Woods Project.

Verdensbanken og IMF styrker grepet om tusenårsmålene

RORG-samarbeidet / Global | 14.04.2003
På sine vår-møter i helgen gikk Utviklingskomitéen i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) inn for å styrke sin overvåking og oppfølging av tusenårsmålene og utviklingen i de fattige landene. - Et dristig grep for å konsolidere sine roller som både dommer og jury, skriver Alex Wilks i nettverket Bretton Woods Project.

Intensiverer kampen mot grenseoverskridande organisert kriminalitet

Utenriksdepartementet | 14.04.2003
FN-konvensjonen mot grenseoverskridande organisert kriminalitet og protokollane om menneskehandel, menneskesmugling og skytevåpen utgjer ein viktig del av FNs rettslege ramme for ei meir effektiv nedkjemping av internasjonal organisert kriminalitet. Regjeringa fremmer forslag til Stortinget om at Noreg skal slutta seg til avtalene.

Nødhjelpsvarer stjålet

CARE | 13.04.2003
CARE er blitt frastjålet store mengder med nødhjelpsvarer i Bagdad. Varene var lagret i en bygning midt i byen. Mangelen på lov og orden i Bagdad hindrer hjelpearbeidet.

Skolering om utviklingsland og handelsspørsmål

Utviklingsfondet | 11.04.2003
En rekke organisasjoner har gått sammen om å drive informasjonsarbeid om utviklingsland og handelsspørsmål, spesielt knyttet opp til det som skjer i verdens handelsorganisasjon (WTO). En del av dette informasjonsarbeidet er å arrangere skoleringmøter for medlemmer av organisasjoner og andre interesserte. Hensiktene med disse møtene er å gi kunnskap om temaet. Det vil også bli arrangert ulike debattmøter.

Spillet om nødhjelpen

Bistandsaktuelt | 11.04.2003
Spillet om nødhjelpen og støtten til gjenoppbygging av Irak etter krigens slutt er allerede i full gang. Mens USA ønsker full kontroll over hjelpearbeidet etter Saddam Hussein fall, presser EU på for å få FN til å lede hjelpearbeidet.

- Norfund må ta mer risiko

Bistandsaktuelt | 11.04.2003
Norfund er en viktig bistandskanal, men bør i større grad fokusere på få og mer risikofylte prosjekter i verdens fattigste land, hevder en ny evalueringsrapport. Ledelsen i fondet avviser at en kursendring må til.

Medias makt mindre enn ventet

Sida, Sverige | 10.04.2003
Media har blitt ansett for å spille en stor rolle i utformingen av staters utenrikspolitikk. Men en ny avhandling finner ikke noe belegg for dette.

Flerkulturelle og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo?

Hege Hovda - SEFIA | 10.04.2003
Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid (SEFIA) tilbyr deltidsstudiene Flerkulturell forståelse og Global forståelse fra høsten 2003. Søknadsfrist: 15. april.

Har du lyst på et spennende år utenlands?

Delta Internationalt | 10.04.2003
Da er det ettårige utvekslingsprogrammet goCY Intern noe for deg. Programmet er i regi av Delta Internasjonalt som er Norges KFUK-KFUM sin egen solidaritets- og bistandsorganisasjon. Gjennom et samarbeid med Fredskorpset Ung skal vi sende 5 frivillige fra Norge til våre partnerne i Bangladesh, Palestina og Kenya.
1 - 30 av 46
1 2

Klipp fra Media

Verdens natur og fattige tar støyten når smitten av korona skal begrenses.

Klassekampen | 07.07.2020

Munnbind og plasthansker skaper miljøproblemer verden rundt, og industrien presser på for å oppheve plastforbud.

Nytt bistandsprogram gir 190 millioner arbeid mot moderne slaveri

Vårt Land+ | 07.07.2020

– Moderne slaveri er dramatisk og særlig barn blir utnytta innen sektorer som landbruk og gruvedrift. Pandemien har bare forverra denne situasjonen, sier utviklingsminister Dag Inge ­Ulstein. I Granavolden-plattformen var det en viktig seier for KrF at innsatsen mot moderne slaveri skulle trappes opp. Nå gjøres det systematisk gjennom et fireårig bistandsprogram.

Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling (flyktninger)

VG | 07.07.2020

Frp-leder Siv Jensen sier hun har sett seg lei på Ocean Viking-dramaet som utspiller seg i Middelhavet.

EU vil ha etterlengtet forslag om asylpakt klar i september

Vårt Land (NTB) | 06.07.2020

Det etterlengtede forslaget til ny asyl- og migrasjonspolitikk i EU vil trolig bli lagt fram i september, opplyser EU-kommissær Ylva Johansson.

HRW: Sikkerhetsstyrker forverrer Sahels jihadistopprør

ABC nyheter (NTB) | 06.07.2020

Brutaliteten til statlige sikkerhetsstyrker i Sahel nærer rekruttering og støtte til jihadistopprørerne, mener Human Rights Watch.

Fredsprisvinneren vil samle folket. Her er årsakene til at det i stedet skaper mer splid.

Aftenposten | 06.07.2020

166 er drept bare den siste uken i Etiopia. Landets fredsprisvinnende statsleder har planer om å samle folket, men vil slite lenge med interne konflikter, mener ekspert.

Rapport: «438.000 korona-døde i Latin-Amerika innen oktober»

NRK nyheter | 06.07.2020

Rundt 125.000 mennesker er døde av korona i Latin-Amerika. Innen oktober kan tallet øke til 438.000, ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen. Likevel lettes restriksjonene flere steder.

Norge gir en halv milliard i avskogingspremie til Indonesia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

Norge vil for første gang betale inntil 530 millioner kroner for at Indonesia, som har verdens tredje største regnskog, har redusert avskogingen i landet.

Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer dømt til fengsel i terrorsak i Tyrkia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

To av Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer er dømt til fengsel for terrorrelaterte forbrytelser, mens den svenske IT-konsulenten Ali Gharavi er frikjent.

Chile – fra forbilde til kriseland

NRK nyheter (urix forklarer) | 04.07.2020

Chile var lenge et forbilde for landene i Latin-Amerika. Men i løpet av noen måneder har to dype kriser forverret situasjonen dramatisk. Det startet med voldsomme gateprotester i oktober i fjor. Hundretusener gikk ut i gatene og demonstrerte mot økte levekostnader og store sosiale forskjeller. Rundt 30 mennesker døde i opptøyene og det ble gjort skade for flere milliarder kroner. I mars i år rammet koronapandemien.