Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

På veien i sommer

Kirkens Nødhjelp | 30.06.2003
Kirkens Nødhjelps kampanjeteam reiser i sommer rundt på festivaler med en rullende espressobar med rettferdig handlet kaffe. Målet med festivalbesøkene er å sette fokus på skjeve handlesystem og dessuten gi festivaldeltakerne en mulighet til å bry seg: På standen selges nemlig Max-Havelaar-merkede kaffedrikker som café latte, mocca og americano.

Konferanse: Ungdom og demokrati i Afrika

Worldvoices | 30.06.2003
Gjør deg klar! I Oslo, 8-10. august, skal ungdom fra Norge og flere afrikanske land diskutere hvordan ungdom i Afrika kan delta i utviklingen av sine egne samfunn. Er de interesserte? Vil de ha demokrati? Og hva kan de gjøre? Delta på årets konferanse!

Positiv Dåvøy

Kirkens Nødhjelp | 30.06.2003
Etter et møte sier statsråd Laila Dåvøy at hun er positiv til det arbeidet Kirkens Nødhjelp gjør for å merke klær med produksjonsland. Dåvøy hadde selv tatt initiativet til møtet som var en oppfølging av de avsløringene Kirkens Nødhjelp og Forbukerinspektørene på NRK kom med i mai, om forholdene for burmesiske arbeidere på tekstilfabrikker i Nord-Thailand.

Albania - mer enn menneskehandel og mafia

NORAD | 30.06.2003
Albania har fått et alt for ensidig rykte. Det er et interessant land med svært ressurssterke innbyggere. Et fåtall ødelegger for den store majoriteten som arbeider hardt for å forbedre sin livssituasjon, sier NORAD-direktør Tove Strand etter en tre-dagers visitt i Tirana - hovedstaden i Albania.

Flyforbud svekker humanitær hjelp

Leger Uten Grenser | 27.06.2003
Kenya har lagt ned flyforbud til Somalia. Leger Uten Grenser krever at humanitære flygninger blitt unntatt fra forbudet.

USA må inn med fredsstyrker i Liberia

Flyktningerådet | 27.06.2003
Flyktningerådet slår alarm og mener at USA må gå inn med fredsbevarende styrker i Liberia for å hindre at konflikten ender i et blodbad. - Hvis USA er opptatt av humanitære behov og sikkerheten for sivile, er det langt større behov for dem i Liberia enn i Irak, sier flyktningerådets generalsekretær, Raymond Johansen. Han viser til at USA bør ha særlige forpliktelser overfor det vestafrikanske landet ut ifra sine historiske og politiske bindinger til Liberia.

Dagbok fra Liberia

Leger Uten Grenser | 27.06.2003
"Det skjer igjen, men denne gangen er det mye verre." Sykepleier Tom Quinn jobber for Leger Uten Grenser i Liberias hovestad Monrovia. På BBCs nettsider kan du lese hans dagbok.

NATO må få et omfattende mandat i Afghanistan

Care Norge | 26.06.2003
CARE, og 78 andre humanitære organisasjoner, ber FN om å gi NATO et omfattende mandat når forsvarsalliansen overtar de fredsbevarende operasjonene i Afghanistan den 10. august i år. I følge de humanitære organisasjonene må NATO-styrkene få myndighet til å sikre viktige steder og transportruter også utenfor Kabul. Et slikt mandat er et helt nødvendig for å sikre varig fred og sikkerhet for det afghanske folk, skriver organisasjonene i en felles uttalelse.

Norges største fotoutstilling gjenåpner

Plan Norge | 26.06.2003
Fotografen Alf Berg bruker uteareal på en ny og spennende måte gjennom utstillingen "Framtid". For første gang i Norge brukes en hel husvegg som "galleri". Det gir adgang til helt nye virkemidler. Et av dem er størrelsen: Alf Bergs største bilder måler opp mot 40 kvadratmeter hver.

Trenger flere ledsagere i Midtøsten

Kirkens Nødhjelp | 26.06.2003
Kirkenes Verdensråds står bak det økumeniske ledsagerprogrammet i Israel og Palestina. I Norge støttes programmet av Kirkens Nødhjelp, Mellomkirkelig råd, Delta Internasjonalt KFUK-KFUM og Norges Kristne Råd. Ledsagere fra blant annet Norge, Danmark og England er allerede tilstede i israelske og palestinske lokalsamfunn, kirker og organisasjoner. Til høsten skal nye ledsagere sendes ut.

Al-Qaida åpnet for mer kreativ og dødelig terrorisme

Norges Forskningsråd | 26.06.2003
De fleste terroristgrupper har vært svært konservative når det gjelder virkemidler og har holdt seg til enkle skytevåpen og hjemmelaget sprengstoff, men Al-Qaida har nå åpnet for en helt ny og mer kreativ tenkning. - I fremtiden er det grunn til å vente nye typer terroraksjoner som overrasker og sjokkerer, i tillegg til mer tradisjonelle terroraksjoner, sier forsker Brynjar Lia.

Sykehus evakuert i Liberia

Leger Uten Grenser | 25.06.2003
De stridende partene i Liberia må respektere siviles rettigheter, krever Leger Uten Grenser. På grunn av nye kamper måtte tirsdag alle pasienter evakueres fra et sykehus i Liberias hovedstad. - Liberierne har nådd den absolutte grensen for hva mennesker kan tåle, sier Atle Fretheim, styreleder i Leger Uten Grenser.

ALCA ? Den vestlige halvkule til salgs

Attac Norge | 25.06.2003
I skyggen av bomberegnet i Bagdad tar USA også et viktig skritt mot ytterligere maktdominans i Latin-Amerika. Dette skjer både gjennom militær støtte til borgerkrigen i Colombia og med det planlagte ALCA (Area Libre Comercio de Americas, Den all-amerikanske frihandelsavtalen), skriver Hallgeir Opdal, styremedlem i Attac Norge.

Ett steg nærmere etiske retningslinjer for oljefondet

Framtiden i våre hender | 25.06.2003
Graver-utvalgets rapport er bedre enn det vi kunne frykte, og inneholder mye bra tanker og forslag. Likevel er det en reell fare for at Norges Bank og Finansdepartementet vil lese retningslinjene på en slik måte at de tror de i stor grad kan videreføre dagens helt uetiske forvaltningsmodell, sier Arild Hermstad, daglig leder i FIVH.

Hensyn til utviklingslandene er spill for galleriet

Attac | 25.06.2003
Regjeringens påstand om at utviklingslandenes behov vil bli prioritert høyt i forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) er spill for galleriet. Hovedprioriteten til regjeringen kommer til å være hensynet til norsk næringslivs eksportinteresser. Det går klart fram av alt utenriksminister Jan Petersen til nå har sagt og gjort foran WTO-toppmøtet i Mexico i september.

De frivillige organisasjonenes rolle i verdens utvikling

RORG-Samarbeidet | 24.06.2003
FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 markerte starten på et utstrakt samarbeid mellom FN og sivilsamfunnet gjennom en lang rekke FN-toppmøter. Men nå er det slutt på toppmøtene. Hvordan skal FN videreføre sitt samarbeid med de frivillige organisasjonene?

I kryssilden i Bunia

Leger Uten Grenser | 24.06.2003
Da de internasjonale fredsbevarende styrkene ankom Bunia i østre Kongo, virket det som om tryggheten var tilbake. Men 7. juni brøt harde kamper ut. Leger Uten Grensers Eva van Beek befant seg mitt i stridighetene i Bunia. Her kan du lese hennes historie.

Norges Røde Kors med luftbro i Kongo

Norges Røde Kors | 24.06.2003
Norges Røde Kors har gått inn med 10 millioner til Kongo, hvor de finansieres et eget fly som i hovedsak brukes til å gjenforene splittede familier. Torsdag lettet det Røde Kors-finansierte flyet fra Kongos hovedstad Kinshasa med kurs for Goma øst i landet. Om bord var 16 barn som skulle gjenforenes med sine familier.

Skeiv solidaritet gir flyktninghjelp

Flyktningerådet | 24.06.2003
Onsdag 25. juni kl. 19 er det kunstauksjon i Kulturteltet på Homosirkus. Her får du anledning til å by på originalarbeider donert av kunstnerne bak utstillingen Skeiv kunst. Inntektene går uavkortet til Flyktningerådet.

De frivillige organisasjonenes rolle i verdens utvikling

RORG-samarbeidet / Global | 24.06.2003

FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 markerte starten på et utstrakt samarbeid mellom FN og sivilsamfunnet gjennom en lang rekke FN-toppmøter. Men nå er det slutt på toppmøtene. Hvordan skal FN videreføre sitt samarbeid med de frivillige organisasjonene?

Flyktningerådet på plass i Irak: Krass kritikk mot USA

Flyktningerådet | 23.06.2003
Forholdene er uoversiktlige og sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig, sier Flyktningerådets generalsekretær, Raymond Johansen, etter at organisasjonen nå har etbalert seg i Irak. Johansen retter krass kritikk mot den amerikanske okkupasjonsmakten.

Bistandsdebatten ruller videre med nytt bokverk om norsk utviklingshjelp

RORG-Samarbeidet | 23.06.2003
Den norske bistandsdebatten ruller videre - omtrent som før - etter at Norges forskingsråd i forrige uke lanserte et 3-binds historieverk om norsk utviklingshjelp. Det er en debatt om egeninteresser og moralisme, fortidens feil og håp for framtiden, om "den vanskelig bistanden", årsaker, sammenhenger og veien videre for å nå FNs tusenårsmål - og mye annet.

Kåre Willoch: Det dreier seg om liv og død

Flyktningerådet | 23.06.2003
FN har etablert 20 juni som Verdens flyktningdag. Det gjorde verdensorganisasjonen ved tusenårsskiftet, for å vekke verden til mer målbevisst handling, for å gjøre livet levelig for millioner av medmennesker som er drevet på flukt; medmennesker som er drevet bort fra sine hjem og sitt livsgrunnlag, og ofte bort fra alle sine nærmeste.

Halvparten av verdens flyktninger er barn og unge

Flyktningerådet | 23.06.2003
Av verdens 40 millioner flyktninger og internt fordrevne er om lag halvparten barn og unge. Mange av disse utsettes for misbruk og vold. Om lag 2 millioner barn har dødd som følge av krig og konflikter de siste ti årene. Millioner barn på flukt har mistet muligheten til skolegang, og tusener tvinges til å bli soldater eller sexslaver.

Bistandsdebatten ruller videre med nytt bokverk om norsk utviklingshjelp

RORG-samarbeidet / Global | 23.06.2003
Den norske bistandsdebatten ruller videre - omtrent som før - etter at Norges forskingsråd i forrige uke lanserte et 3-binds historieverk om norsk utviklingshjelp. Det er en debatt om egeninteresser og moralisme, fortidens feil og håp for framtiden, om "den vanskelig bistanden", årsaker, sammenhenger og veien videre for å nå FNs tusenårsmål - og mye annet.

Redegjørelsen som forsvant

Bistandsaktuelt | 23.06.2003
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson troner på den norske utviklingspolitiske arena - i noen grad matchet av sin ministerkollega Børge Brende. Man kan være enig eller uenig i deres politiske vurderinger, men deres kunnskaper, engasjement og vilje har det vært liten grunn til å tvile på. Blant våre øvrige politikere er det imidlertid skuffende sjelden vi ser tilsvarende engasjement og vilje. Er det manglende interesse som er skyld i at Stortingets presidentskap i år har avviklet ordningen med årlige utviklingspolitiske redegjørelser?

Den skjulte bistanden

Sida, Sverige | 22.06.2003
Emigrantenes hjemsendte penger er i sum større enn den totale utviklingsbistanden. Hvert år sendes mellom 70 og 140 milliarder dollar til opprinnelseslandene. Migrasjon og såkalte remisser har nå blitt et hett tema innen bistandsbransjen.

Import av mat fra fattige land

Norad | 20.06.2003
Mange av Norges samarbeidsland produserer mat av høy kvalitet, har systemer for å ivareta kravene til at maten er trygg å spise, og de har kapasitet til å produsere mye mer mat for eksport enn de gjør i dag.

Indonesia brenner igjen

Regnskogsfondet | 19.06.2003
Regntiden er over i Indonesia og de årlige skogbrannene er i gang. Regnskogsfondets samarbeidspartner i Indonesia, Walhi, har nå anmeldt 20 selskaper og distriktsmyndigheter for både påtenning og manglende evner til å motvirke brannene i regnskogen.

Protestkort fra Norge til generalene i Burma

Den norske Burmakomite | 19.06.2003
I dag fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi år. I den anledning startet regjeringens kvinneorganisasjoner og Den norske Burmakomite i fjor en postkortkampanje til støtte for Suu Kyi og kvinner i Burma. 19. juni i år avsluttes kampanjen. Over 1300 signerte postkort er samlet inn og disse vil bli sendt til generalene i Burma som en støtteerklæring fra Norge. Statsminister Kjell Magne Bondevik har selv signert et av postkortene som sendes.
1 - 30 av 71
1 2 3

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.