Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

På veien i sommer

Kirkens Nødhjelp | 30.06.2003
Kirkens Nødhjelps kampanjeteam reiser i sommer rundt på festivaler med en rullende espressobar med rettferdig handlet kaffe. Målet med festivalbesøkene er å sette fokus på skjeve handlesystem og dessuten gi festivaldeltakerne en mulighet til å bry seg: På standen selges nemlig Max-Havelaar-merkede kaffedrikker som café latte, mocca og americano.

Konferanse: Ungdom og demokrati i Afrika

Worldvoices | 30.06.2003
Gjør deg klar! I Oslo, 8-10. august, skal ungdom fra Norge og flere afrikanske land diskutere hvordan ungdom i Afrika kan delta i utviklingen av sine egne samfunn. Er de interesserte? Vil de ha demokrati? Og hva kan de gjøre? Delta på årets konferanse!

Positiv Dåvøy

Kirkens Nødhjelp | 30.06.2003
Etter et møte sier statsråd Laila Dåvøy at hun er positiv til det arbeidet Kirkens Nødhjelp gjør for å merke klær med produksjonsland. Dåvøy hadde selv tatt initiativet til møtet som var en oppfølging av de avsløringene Kirkens Nødhjelp og Forbukerinspektørene på NRK kom med i mai, om forholdene for burmesiske arbeidere på tekstilfabrikker i Nord-Thailand.

Albania - mer enn menneskehandel og mafia

NORAD | 30.06.2003
Albania har fått et alt for ensidig rykte. Det er et interessant land med svært ressurssterke innbyggere. Et fåtall ødelegger for den store majoriteten som arbeider hardt for å forbedre sin livssituasjon, sier NORAD-direktør Tove Strand etter en tre-dagers visitt i Tirana - hovedstaden i Albania.

Flyforbud svekker humanitær hjelp

Leger Uten Grenser | 27.06.2003
Kenya har lagt ned flyforbud til Somalia. Leger Uten Grenser krever at humanitære flygninger blitt unntatt fra forbudet.

USA må inn med fredsstyrker i Liberia

Flyktningerådet | 27.06.2003
Flyktningerådet slår alarm og mener at USA må gå inn med fredsbevarende styrker i Liberia for å hindre at konflikten ender i et blodbad. - Hvis USA er opptatt av humanitære behov og sikkerheten for sivile, er det langt større behov for dem i Liberia enn i Irak, sier flyktningerådets generalsekretær, Raymond Johansen. Han viser til at USA bør ha særlige forpliktelser overfor det vestafrikanske landet ut ifra sine historiske og politiske bindinger til Liberia.

Dagbok fra Liberia

Leger Uten Grenser | 27.06.2003
"Det skjer igjen, men denne gangen er det mye verre." Sykepleier Tom Quinn jobber for Leger Uten Grenser i Liberias hovestad Monrovia. På BBCs nettsider kan du lese hans dagbok.

NATO må få et omfattende mandat i Afghanistan

Care Norge | 26.06.2003
CARE, og 78 andre humanitære organisasjoner, ber FN om å gi NATO et omfattende mandat når forsvarsalliansen overtar de fredsbevarende operasjonene i Afghanistan den 10. august i år. I følge de humanitære organisasjonene må NATO-styrkene få myndighet til å sikre viktige steder og transportruter også utenfor Kabul. Et slikt mandat er et helt nødvendig for å sikre varig fred og sikkerhet for det afghanske folk, skriver organisasjonene i en felles uttalelse.

Norges største fotoutstilling gjenåpner

Plan Norge | 26.06.2003
Fotografen Alf Berg bruker uteareal på en ny og spennende måte gjennom utstillingen "Framtid". For første gang i Norge brukes en hel husvegg som "galleri". Det gir adgang til helt nye virkemidler. Et av dem er størrelsen: Alf Bergs største bilder måler opp mot 40 kvadratmeter hver.

Trenger flere ledsagere i Midtøsten

Kirkens Nødhjelp | 26.06.2003
Kirkenes Verdensråds står bak det økumeniske ledsagerprogrammet i Israel og Palestina. I Norge støttes programmet av Kirkens Nødhjelp, Mellomkirkelig råd, Delta Internasjonalt KFUK-KFUM og Norges Kristne Råd. Ledsagere fra blant annet Norge, Danmark og England er allerede tilstede i israelske og palestinske lokalsamfunn, kirker og organisasjoner. Til høsten skal nye ledsagere sendes ut.

Al-Qaida åpnet for mer kreativ og dødelig terrorisme

Norges Forskningsråd | 26.06.2003
De fleste terroristgrupper har vært svært konservative når det gjelder virkemidler og har holdt seg til enkle skytevåpen og hjemmelaget sprengstoff, men Al-Qaida har nå åpnet for en helt ny og mer kreativ tenkning. - I fremtiden er det grunn til å vente nye typer terroraksjoner som overrasker og sjokkerer, i tillegg til mer tradisjonelle terroraksjoner, sier forsker Brynjar Lia.

Sykehus evakuert i Liberia

Leger Uten Grenser | 25.06.2003
De stridende partene i Liberia må respektere siviles rettigheter, krever Leger Uten Grenser. På grunn av nye kamper måtte tirsdag alle pasienter evakueres fra et sykehus i Liberias hovedstad. - Liberierne har nådd den absolutte grensen for hva mennesker kan tåle, sier Atle Fretheim, styreleder i Leger Uten Grenser.

ALCA ? Den vestlige halvkule til salgs

Attac Norge | 25.06.2003
I skyggen av bomberegnet i Bagdad tar USA også et viktig skritt mot ytterligere maktdominans i Latin-Amerika. Dette skjer både gjennom militær støtte til borgerkrigen i Colombia og med det planlagte ALCA (Area Libre Comercio de Americas, Den all-amerikanske frihandelsavtalen), skriver Hallgeir Opdal, styremedlem i Attac Norge.

Ett steg nærmere etiske retningslinjer for oljefondet

Framtiden i våre hender | 25.06.2003
Graver-utvalgets rapport er bedre enn det vi kunne frykte, og inneholder mye bra tanker og forslag. Likevel er det en reell fare for at Norges Bank og Finansdepartementet vil lese retningslinjene på en slik måte at de tror de i stor grad kan videreføre dagens helt uetiske forvaltningsmodell, sier Arild Hermstad, daglig leder i FIVH.

Hensyn til utviklingslandene er spill for galleriet

Attac | 25.06.2003
Regjeringens påstand om at utviklingslandenes behov vil bli prioritert høyt i forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) er spill for galleriet. Hovedprioriteten til regjeringen kommer til å være hensynet til norsk næringslivs eksportinteresser. Det går klart fram av alt utenriksminister Jan Petersen til nå har sagt og gjort foran WTO-toppmøtet i Mexico i september.

De frivillige organisasjonenes rolle i verdens utvikling

RORG-Samarbeidet | 24.06.2003
FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 markerte starten på et utstrakt samarbeid mellom FN og sivilsamfunnet gjennom en lang rekke FN-toppmøter. Men nå er det slutt på toppmøtene. Hvordan skal FN videreføre sitt samarbeid med de frivillige organisasjonene?

I kryssilden i Bunia

Leger Uten Grenser | 24.06.2003
Da de internasjonale fredsbevarende styrkene ankom Bunia i østre Kongo, virket det som om tryggheten var tilbake. Men 7. juni brøt harde kamper ut. Leger Uten Grensers Eva van Beek befant seg mitt i stridighetene i Bunia. Her kan du lese hennes historie.

Norges Røde Kors med luftbro i Kongo

Norges Røde Kors | 24.06.2003
Norges Røde Kors har gått inn med 10 millioner til Kongo, hvor de finansieres et eget fly som i hovedsak brukes til å gjenforene splittede familier. Torsdag lettet det Røde Kors-finansierte flyet fra Kongos hovedstad Kinshasa med kurs for Goma øst i landet. Om bord var 16 barn som skulle gjenforenes med sine familier.

Skeiv solidaritet gir flyktninghjelp

Flyktningerådet | 24.06.2003
Onsdag 25. juni kl. 19 er det kunstauksjon i Kulturteltet på Homosirkus. Her får du anledning til å by på originalarbeider donert av kunstnerne bak utstillingen Skeiv kunst. Inntektene går uavkortet til Flyktningerådet.

De frivillige organisasjonenes rolle i verdens utvikling

RORG-samarbeidet / Global | 24.06.2003

FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 markerte starten på et utstrakt samarbeid mellom FN og sivilsamfunnet gjennom en lang rekke FN-toppmøter. Men nå er det slutt på toppmøtene. Hvordan skal FN videreføre sitt samarbeid med de frivillige organisasjonene?

Flyktningerådet på plass i Irak: Krass kritikk mot USA

Flyktningerådet | 23.06.2003
Forholdene er uoversiktlige og sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig, sier Flyktningerådets generalsekretær, Raymond Johansen, etter at organisasjonen nå har etbalert seg i Irak. Johansen retter krass kritikk mot den amerikanske okkupasjonsmakten.

Bistandsdebatten ruller videre med nytt bokverk om norsk utviklingshjelp

RORG-Samarbeidet | 23.06.2003
Den norske bistandsdebatten ruller videre - omtrent som før - etter at Norges forskingsråd i forrige uke lanserte et 3-binds historieverk om norsk utviklingshjelp. Det er en debatt om egeninteresser og moralisme, fortidens feil og håp for framtiden, om "den vanskelig bistanden", årsaker, sammenhenger og veien videre for å nå FNs tusenårsmål - og mye annet.

Kåre Willoch: Det dreier seg om liv og død

Flyktningerådet | 23.06.2003
FN har etablert 20 juni som Verdens flyktningdag. Det gjorde verdensorganisasjonen ved tusenårsskiftet, for å vekke verden til mer målbevisst handling, for å gjøre livet levelig for millioner av medmennesker som er drevet på flukt; medmennesker som er drevet bort fra sine hjem og sitt livsgrunnlag, og ofte bort fra alle sine nærmeste.

Halvparten av verdens flyktninger er barn og unge

Flyktningerådet | 23.06.2003
Av verdens 40 millioner flyktninger og internt fordrevne er om lag halvparten barn og unge. Mange av disse utsettes for misbruk og vold. Om lag 2 millioner barn har dødd som følge av krig og konflikter de siste ti årene. Millioner barn på flukt har mistet muligheten til skolegang, og tusener tvinges til å bli soldater eller sexslaver.

Bistandsdebatten ruller videre med nytt bokverk om norsk utviklingshjelp

RORG-samarbeidet / Global | 23.06.2003
Den norske bistandsdebatten ruller videre - omtrent som før - etter at Norges forskingsråd i forrige uke lanserte et 3-binds historieverk om norsk utviklingshjelp. Det er en debatt om egeninteresser og moralisme, fortidens feil og håp for framtiden, om "den vanskelig bistanden", årsaker, sammenhenger og veien videre for å nå FNs tusenårsmål - og mye annet.

Redegjørelsen som forsvant

Bistandsaktuelt | 23.06.2003
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson troner på den norske utviklingspolitiske arena - i noen grad matchet av sin ministerkollega Børge Brende. Man kan være enig eller uenig i deres politiske vurderinger, men deres kunnskaper, engasjement og vilje har det vært liten grunn til å tvile på. Blant våre øvrige politikere er det imidlertid skuffende sjelden vi ser tilsvarende engasjement og vilje. Er det manglende interesse som er skyld i at Stortingets presidentskap i år har avviklet ordningen med årlige utviklingspolitiske redegjørelser?

Den skjulte bistanden

Sida, Sverige | 22.06.2003
Emigrantenes hjemsendte penger er i sum større enn den totale utviklingsbistanden. Hvert år sendes mellom 70 og 140 milliarder dollar til opprinnelseslandene. Migrasjon og såkalte remisser har nå blitt et hett tema innen bistandsbransjen.

Import av mat fra fattige land

Norad | 20.06.2003
Mange av Norges samarbeidsland produserer mat av høy kvalitet, har systemer for å ivareta kravene til at maten er trygg å spise, og de har kapasitet til å produsere mye mer mat for eksport enn de gjør i dag.

Indonesia brenner igjen

Regnskogsfondet | 19.06.2003
Regntiden er over i Indonesia og de årlige skogbrannene er i gang. Regnskogsfondets samarbeidspartner i Indonesia, Walhi, har nå anmeldt 20 selskaper og distriktsmyndigheter for både påtenning og manglende evner til å motvirke brannene i regnskogen.

Protestkort fra Norge til generalene i Burma

Den norske Burmakomite | 19.06.2003
I dag fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi år. I den anledning startet regjeringens kvinneorganisasjoner og Den norske Burmakomite i fjor en postkortkampanje til støtte for Suu Kyi og kvinner i Burma. 19. juni i år avsluttes kampanjen. Over 1300 signerte postkort er samlet inn og disse vil bli sendt til generalene i Burma som en støtteerklæring fra Norge. Statsminister Kjell Magne Bondevik har selv signert et av postkortene som sendes.
1 - 30 av 71
1 2 3

Klipp fra Media

FN: Coronaviruset vil koste global turistnæring mer enn hele oljefondet

E24 | 02.07.2020

Turistnæringen har de siste månedene vært hardt rammet av coronapandemien, og ifølge FNs handelsorgan (UNCTAD) kan man i år forvente et globalt tap på minst 11.400 milliarder norske kroner.

Tidligere sikkerhetsråd-president tror det blir vrient å balansere hensynet til USA og Kina

Klassekampen | 02.07.2020

Få vestlige land kjenner prisen for å tråkke Kina på tærne bedre enn Norge. Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, lå de diplomatiske forbindelsene brakk i seks år. Det passer sånn sett dårlig for Norge at USA har besluttet å legge seg ut med kineserne akkurat når Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd. – Det kommer til å bli en gigantisk utfordring, sier diplomaten Kishore Mahbubani, som tidligere var Singapores FN-ambassadør.

Over 1000 europeiske politikere med beskjed til Israel og Trump: Stopp annekteringen av Vestbredden

Vårt Land | 02.07.2020

Israel har måtte utsette Donald Trumps plan om å annektere deler av Vestbredden. Nå ber et stort europeisk opprop om at planen aldri blir gjennomført.

Stadig færre unge palestinere tror en tostatsløsning fortsatt er mulig

Klassekampen | 01.07.2020

– Den viktigste faktoren som forklarer fortsatt støtte til tostatsløsningen eller ikke, er alder. Støtte til én demokratisk stat med like rettigheter er klart størst blant de unge, særlig de mellom 18 og 22 år, sier han. For dem som er født rundt tida for inngåelsen av Oslo-avtalen – det norsk-initierte fredsgjennombruddet tidlig på 1990-tallet – framstår Palestinas politiske elite som korrupt og autoritær, forklarer Shikaki.

Norges oppfordring til Kina: Slipp FN inn (menneskerettigheter)

VG | 01.07.2020

Norge oppfordrer Kina til å gi FNs høykommissær for menneskerettigheter uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskerettighetssituasjonen. Men norske uighurer er kritiske til Norges politikk.

Brasil vil møte Amazonas-kritikerne

NRK nyheter | 01.07.2020

Nylig sendte norske og utenlandske investorer et brev til Brasil med krav om en ny Amazonas-politikk. Nå vil brasilianske myndigheter møte kritikerne.

Beskylder regjeringen for løftebrudd (energibistand)

NRK nyheter | 30.06.2020

Miljøorganisasjonen Zero ser ikke spor av regjeringens varslede satsing på fornybar energi i utviklingsland. Utviklingsministeren mener Zero ikke ser godt nok etter.

Oljeselskap sammen mot brudd på menneskerettigheter

E24 (Stavanger Aftenblad) | 30.06.2020

Fire oljeselskap gikk sammen i Norge for å jobbe bedre mot brudd på menneskerettigheter. Nå er resultatet klart.

FNs menneskerettssjef slår fast at Israels annekteringsplaner er klart ulovlige

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

Israels plan om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, er helt klart ulovlig, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Verden hadde en plan. Nå kan kampen mot ekstrem fattigdom bli forsinket med flere tiår.

Aftenposten | 29.06.2020

Ifølge Verdensbanken er rundt 60 millioner mennesker blitt dyttet inn i ekstrem fattigdom i løpet av tre måneder, og de fleste av dem bor i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. I aller verste fall mener Verdensbanken at tallet på ekstremt fattige på et tidspunkt kan bikke én milliard. Forskere ved King’s College-universitetet i London mener at kampen mot ekstrem fattigdom kan havne veldig på bakbeina om ikke politiske ledere tar tak. – Kampen vil bli satt 20, eller kanskje til og med 30 år, tilbake i tid, sier professor Andy Sumner, ifølge nyhetsbyrået AP.