Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Kirkekonferanse vil slette diktatorgjeld

Kirkens Nødhjelp | 31.07.2003
Generalsekretær Atle Sommerfeldt er glad for resolusjonen om gjeldsslette og ber norske myndigheter følge opp.

Livredning i Sudan

Leger Uten Grenser | 31.07.2003
Feltkoordinator og sykepleier Rakel Ludviksen kom nylig tilbake fra Nuba-fjellene i Sudan. Fjellene har vært herjet av borgerkrig mellom regjeringen i nord og SPLA-geriljaen i sør. Etter en tid med våpenhvile har den humanitære situasjonen stabilisert seg. Her er Rakels inntrykk fra Nuba-fjellene.

Aktuelle publikasjoner fra NUPI

NUPI | 31.07.2003
NUPI har nettopp kommet ut med nye numre av tre av sine tidsskrifter; Forum for Development Studies, Internasjonal politikk og Nordisk Østforum.

ABC redder barna

Redd Barna | 31.07.2003
Søndag 19. oktober går årets TV-aksjon av stabelen, til inntekt for Redd Barna.

Sikkerhetsrådet må gripe inn

Kirkens Nødhjelp | 29.07.2003
Generalsekretær Atle Sommerfeldt ber myndighetene arbeide for å få FN til å engasjere seg sterkere i Liberia.

Flyktningestrøm ut av Monrovia

Norges Røde Kors | 28.07.2003
30.000 mennesker har i helgen flyktet ut av Liberias hovedstad Monrovia. -De flykter til fots til en leir som ligger 70 kilometer sør for hovedstaden. Røde Kors skal i dag kjøre dit for å se på forholdene og hva vi kan gjøre for dem, sier logistiker Kim Johansen, som arbeider for Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) i Monrovia.

Semb og Köhn tar knekken på malariamyggen

Plan Norge | 27.07.2003
Plan stiller et høyst kompetent lag for å ta knekken på malariamyggen på standen ?Siste stikk? under Norway Cup-uka. Landslagssjef Nils Johan Semb, Mini, biskop Rosemarie Köhn, TV2-programleder Sarah Natasha Melbye, SV-leder Kristin Halvorsen og NRK-programlederne Stian Barsnes Simonsen og Lise Marie Mørkved tar alle turen innom.

Stadig flere krigsskadde i Liberia

Norges Røde Kors | 24.07.2003
I går kom over 150 nye pasienter til Røde Kors-sykehuset i Liberias hovedstad Monrovia. Dette er det eneste sykehuset i byen som kan operere krigsskadde. Samtidig lider nær 200.000 internflyktninger i og rundt hovedstaden under akutt mangel på mat, vann og medisiner. ?Situasjonen er livstruende for mange av disse menneskene, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Jan Egeland.

Tenketanker i Sør med ferske analyser av WTO før Cancun

Attac | 23.07.2003
Den internasjonale debatten om hva som er best for utviklingslandene er ikke lenger preget utelukkende av ?på-vegne-av?-organisasjoner i rike land. Organisasjoner i Sør trer nå fram som premisslevrandører for debatten, blant annet med en serie toneangivende rapporter i forkant av WTO-forhandlingene i Cancun 10. ? 14. september

Burundi: Kidnappingssaken fikk en lykkelig slutt

Flyktningerådet | 22.07.2003
Flyktningerådets lokalt ansatte, som lørdag ble kidnappet i Makambaprovinsen i Burundi, ble satt fri natt til lørdag. Hun var sliten og rystet etter hendelsen, men var ellers i god behold. Det er fortsatt uklart hvem som sto bak kidnappingen.

Røde Kors og Rød Halvmåne ber om millionhjelp til flomrammede i Kina

Norges Røde Kors | 22.07.2003
3,5 millioner kinesere er hjemløse etter den voldsomme flommen øst og sør i landet. Totalt er 100 millioner mennesker i 16 provinser berørt av flommen. Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) ber nå om 43 millioner kroner til de flomrammede i Kina

Barn gjenforenes i Liberia

Norges Røde Kors | 21.07.2003
Den internasjonale Røde Kors-komiteen har de siste seks ukene gjenforent 100 bortkomne barn med familiene deres i Monrovia-området i Liberia.

Hjelpearbeid godt igang

Kirkens Nødhjelp | 19.07.2003
Arbeidet i Bagdad går stort sett greit til tross for en spent situasjon, sier Tore Winsvold. Winsvold som leder Kirkens Nødhjelps kontor i Bagdad forteller at geriljaangrepene bare er rettet mot soldater.

World Disasters Report 2003: fokus på etikk og humanitær hjelp

Norges Røde Kors | 17.07.2003
World Disasters Report, som utarbeides av Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, gir de siste trender, fakta og analyser av verdens naturkatastrofer, tekniske katastrofer og andre kriser. Rapporten setter i år fokus på etikk og humanitær hjelp, og på det faktum at humanitær innsats i stadig større grad blir styrt av politiske agendaer som favoriserer høyprofilerte kriser på bekostning av mer usynlige lidelser.

Lokalt ansatt i Flyktningerådet kidnappet

Flyktningerådet | 17.07.2003
En av Flyktningerådets lokalt ansatte ble lørdag kidnappet i Makamba-provinsen i Burundi. Det er uklart hvem som står bak kidnappingen. Burundi har de siste dagene vært gjenstand for de hardeste kampene på flere år.

900 lastebiler til humanitært arbeid

Norges Røde Kors | 16.07.2003
Forsvaret tilbyr nå norske hjelpeorganisasjoner å overta ytterligere 900 militære kjøretøy, 550 tilhengere og reservedeler, til bruk i humanitært arbeid. For ett år siden mottok Norges Røde Kors 223 lastebiler fra Forsvaret, som ble satt inn i nødhjelpsarbeid i det sørlige Afrika.

Vridd ranking fra «tenketank»

Bistandsaktuelt | 16.07.2003
I forrige nummer av Bistandsaktuelt kunne vi lese rankingen fra Centre for Global Development (CGD) i USA. Den leverer ypperlig propagandamateriale for liberalisering i den pågående forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Vektlegger Røde Kors? rolle i krigen mot AIDS

Norges Røde Kors | 16.07.2003
Sør-Afrikas tidligere president, Nelson Mandela, beskriver kampen mot AIDS som en verdenskrig, og sier Røde Kors har en viktig rolle i denne krigen.

Mer hjelp til Liberia

Kirkens Nødhjelp | 15.07.2003
Hjelpesendinger og økonomisk støtte fra Det internasjonale Kirkens Nødhjelp (ACT), letter forholdene for befolkningen. Den skjøre våpenhvilen som ble inngått i slutten av jubi, ghorde det mulig å fly inn hardt tiltrengt nødhjelp til hovedstaden Monrovia.

Nytt norsk bidrag til tørkerammede på Afrikas Horn

Utenriksdepartementet | 13.07.2003
Norge vil bidra med ytterligere 30 millioner kroner i humanitær bistand til Etiopia og Eritrea. Det samlede norske humanitære bidrag i forbindelse med tørken på Afrikas Horn siden situasjonen oppsto i 2002 kommer med dette opp i 170 millioner kroner.

Stopper omstridt handel

Framtiden i våre hender | 11.07.2003
Etter oppfordringer fra Framtiden i våre hender og Regnskogsfondet valgte interiørkjeden Atelier Hødnebø onsdag å stanse alt salg av hagemøbler laget av burmesisk teak.

Vold og sult truer Elfenbenskystens "ville vest"

Leger Uten Grenser | 11.07.2003
Vold og usikkerhet har ført til kollaps av helsevesenet i det vestlige Elfenbenskysten. Barn sulter og titusener blir tvunget på flukt. Leger Uten Grenser frykter høye dødstall dersom ingenting blir gjort.

Røde Kors hjelper flomofre i Kina

Norges Røde Kors | 10.07.2003
298 mennesker har mistet livet i storflommen som er den verste Kina har opplevd siden 1991. Kinesisk Røde Kors jobber på spreng for å hjelpe flomrammede.

Solidaritet - sammen for likeverdighet

FOKUS | 10.07.2003
- Solidaritet er bra, men hva legger dere egentlig i ordet, spurte sørafrikaneren Stiian van der Merwe da han i fjor evaluerte norske organisasjoners, deriblant FOKUS, informasjonsarbeid. Dette er et viktig spørsmål som fikk oss til å tenke oss om; Er solidaritet et begrep vi stadig bruker uten å reflektere over hva det egentlig innebærer?

Mangelfull FN-indeks favoriserer Norge

Framtiden i våre hender og FN-sambandet | 09.07.2003
Norge er rangert som verdens beste land å bo i for tredje år på rad, ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP). Rangeringen sier ikke noe om landenes utviklingsnivå er mulig å opprettholde for framtidige generasjoner. Framtiden i våre hender (FIVH) og FN-sambandet mener denne faktoren er svært viktig, og har derfor lagt til komponenten ?økologisk fotavtrykk?. I den nye bærekraftsindeksen havner Norge på 54. plass, mens Italia, Sveits og Nederland havner på de tre øverste plassene.

Norge må ta initiativ for global rettferdighet

Attac | 08.07.2003
Ifølge FN er Norge verdens beste land å bo i. Samtidig melder FN at 54 land er fattigere i dag enn for ti år siden. Som det landet med verdens beste levekår, har vi et moralsk ansvar for å gå foran i kampen for en mer rettferdig økonomisk verdensorden. Attac krever at dette arbeidet starter ved at Norge tar utviklingslandenes side i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), og ved at vi aktivt slåss for at illegitim gjeld slettes.

UNDPs Human Development Report 2003:54 land fattigere enn i 1990

RORG-samarbeidet / Global | 08.07.2003
FNs utviklingsprogram UNDP sin årlige human development report slår i år fast at hele 54 land har opplevd reduserte inntekter og økt fattigdom siden 1990. Rapporten fokuserer på hvordan verden kan nå tusenårsmålene som blant annet sikter på å halvere fattigdommen innen 2015.

Norfund med unik satsing i Afrika

Norfund | 08.07.2003
Norfund har investert over 200 millioner kroner i tre nye fond i henholdsvis Øst-, Vest- og sørlige Afrika. Fondene forventes å nå en total kapital på 1 milliard kroner. De regionale fondene skal investere i små og mellomstore bedrifter (SMB) og vil som minoritetsinvestorer bidra til mobilisering av ytterligere kapital fra øvrige investorer til de lokale virksomhetene.

Rapport fra USAs bakgård

Bistandsaktuelt | 07.07.2003
Militær-regimenes, geriljaenes og massakrenes tid er definitivt over i det mellomamerikanske landet Guatemala. Det synes å være den store gevinsten av fredsavtalene som ble undertegnet for syv år siden. Men de gode intensjonene om bedre kår for de fattige, som også var en del av avtalene, er det blitt lite eller ingen ting ut av.

650 voldtektsanklager mot britiske soldater i Kenya

Amnesty International | 07.07.2003
Britiske soldater utstasjonert i Kenya skal ha voldtatt flere hundre kvinner over en periode på 30 år. Ingen er holdt ansvarlig for overgrepene. At så mange voldtektsanklager over så lang tid verken har blitt etterforsket eller straffeforfulgt viser en systematisk svikt i den britiske hæren, sier Irene Khan, generalsekretær i Amnesty International.
1 - 30 av 38
1 2

Klipp fra Media

Verdens natur og fattige tar støyten når smitten av korona skal begrenses.

Klassekampen | 07.07.2020

Munnbind og plasthansker skaper miljøproblemer verden rundt, og industrien presser på for å oppheve plastforbud.

Nytt bistandsprogram gir 190 millioner arbeid mot moderne slaveri

Vårt Land+ | 07.07.2020

– Moderne slaveri er dramatisk og særlig barn blir utnytta innen sektorer som landbruk og gruvedrift. Pandemien har bare forverra denne situasjonen, sier utviklingsminister Dag Inge ­Ulstein. I Granavolden-plattformen var det en viktig seier for KrF at innsatsen mot moderne slaveri skulle trappes opp. Nå gjøres det systematisk gjennom et fireårig bistandsprogram.

Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling (flyktninger)

VG | 07.07.2020

Frp-leder Siv Jensen sier hun har sett seg lei på Ocean Viking-dramaet som utspiller seg i Middelhavet.

EU vil ha etterlengtet forslag om asylpakt klar i september

Vårt Land (NTB) | 06.07.2020

Det etterlengtede forslaget til ny asyl- og migrasjonspolitikk i EU vil trolig bli lagt fram i september, opplyser EU-kommissær Ylva Johansson.

HRW: Sikkerhetsstyrker forverrer Sahels jihadistopprør

ABC nyheter (NTB) | 06.07.2020

Brutaliteten til statlige sikkerhetsstyrker i Sahel nærer rekruttering og støtte til jihadistopprørerne, mener Human Rights Watch.

Fredsprisvinneren vil samle folket. Her er årsakene til at det i stedet skaper mer splid.

Aftenposten | 06.07.2020

166 er drept bare den siste uken i Etiopia. Landets fredsprisvinnende statsleder har planer om å samle folket, men vil slite lenge med interne konflikter, mener ekspert.

Rapport: «438.000 korona-døde i Latin-Amerika innen oktober»

NRK nyheter | 06.07.2020

Rundt 125.000 mennesker er døde av korona i Latin-Amerika. Innen oktober kan tallet øke til 438.000, ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen. Likevel lettes restriksjonene flere steder.

Norge gir en halv milliard i avskogingspremie til Indonesia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

Norge vil for første gang betale inntil 530 millioner kroner for at Indonesia, som har verdens tredje største regnskog, har redusert avskogingen i landet.

Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer dømt til fengsel i terrorsak i Tyrkia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

To av Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer er dømt til fengsel for terrorrelaterte forbrytelser, mens den svenske IT-konsulenten Ali Gharavi er frikjent.

Chile – fra forbilde til kriseland

NRK nyheter (urix forklarer) | 04.07.2020

Chile var lenge et forbilde for landene i Latin-Amerika. Men i løpet av noen måneder har to dype kriser forverret situasjonen dramatisk. Det startet med voldsomme gateprotester i oktober i fjor. Hundretusener gikk ut i gatene og demonstrerte mot økte levekostnader og store sosiale forskjeller. Rundt 30 mennesker døde i opptøyene og det ble gjort skade for flere milliarder kroner. I mars i år rammet koronapandemien.