Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

WTO-avtalen om medisiner en fiasko

Leger Uten Grenser | 30.08.2003
Lørdagens enighet i WTO vil bare tilsynelatende gi tilgang til medisiner til pasienter i fattige land, og gir ikke en praktisk løsning på intensjonen i Doha-erklæringen.

Jonas Gahr Støre ny generalsekretær i Norges Røde Kors

Norges Røde Kors | 29.08.2003
Jonas Gahr Støre er ansatt som ny generalsekretær i Norges Røde Kors etter Jan Egeland. - Å få en generalsekretær av Jonas Gahr Støres kaliber med erfaring fra arbeid både lokalt, nasjonalt og internasjonalt er meget viktig for Norges Røde Kors, sier president Thorvald Stoltenberg

Bestialsk dokumentasjon

Kirkens Nødhjelp | 29.08.2003
Ung mann torturert, mishandlet, drept. Rundt ham triumferende soldater. Se dokumentasjonen på overgrepene i Kongo.

Ny daglig leder i FOKUS

FOKUS | 29.08.2003
Anne Røthing er ansatt som daglig leder i FOKUS, i et vikariat for Bjørg Skotnes. Anne Røthing var aksjonsleder for TV-aksjonen ' 89 - Kvinner i den 3. verden, og var i årene etter TV-aksjonen aktiv i oppfølgingsarbeidet - både som styreleder og styremedlem.

Ny logo - samme garanti

Max Havelaar | 28.08.2003
Max Havelaar skifter logo. Fra september vil merkeordningen for god handel se lik ut over hele verden.

NORAD-ansatte føler seg dolket i ryggen av egen statsråd

NORAD | 28.08.2003
Mandag 25. august offentliggjorde Riksrevisjonen sitt utkast til rapport om norsk bistand til Mosambik. Det jobbes med kommentarer til dette utkastet ? både i UD og NORAD. Rapporten er en pilot - og det er første gang Riksrevisjonen lager denne type rapport om resultatene av utviklingssamarbeidet med et land.

Sanksjoner rammer feil

Norges Røde Kors | 26.08.2003
- Økonomiske sanksjoner rammer feil. Lidelser blant sivilbefolkningen skaper ikke politisk endring. Man må finne nye og smartere former for sanksjoner, sier seniorforsker David Lektzian. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra PRIO og Norges Røde Kors

Planer uten nasjonal forankring?

Bistandsaktuelt | 26.08.2003
De nasjonale fattigdomsstrategiene (PRSP) gir kun tilsynelatende økt nasjonalt eierskap. De store finansinstitusjonene sitter fortsatt med bukta og begge endene. Det mener professor i utviklingsøkonomi Frances Stewart.

USA forsøker å redusere tilgang på medisiner

Leger Uten Grenser | 25.08.2003
Ny informasjon indikererer at USA ønsker ytterligere restriksjoner på eksport av generiske medisiner til utviklingsland.

Humanitært forum 26.8: Må sivile ofres?

Norges Røde Kors | 25.08.2003
De siste ti årene har FN og andre iverksatt sanksjoner mot regimer og områder 82 ganger. Dette har gitt få politiske resultater og store sivile lidelser. Tirsdag presenterer Røde Kors og PRIO en ny rapport om sanksjoner.

Klar melding fra Afrika

RORG-Samarbeidet | 25.08.2003
Det er forholdsvis klare posisjoner de afrikanske landene har gitt uttrykk for i sine uttalelser i forkant av ministerkonferansen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Cancun, Mexico i september, skriver Eyvind Dahl i Kirkens Nødhjelp i en aktuell kommentar. Han mener at posisjonene kan være verdt å merke seg, for de kan raskt vise seg å bli til glemte minner etter møter bak lukkede dører under forhandlingene.

Afrikanske menn er taperne

Bistandsaktuelt | 25.08.2003
Sørafrikansk forsker stiller spørsmålstegn ved bistandens «kvinnemote». Afrikanske menn er de største taperne på mange samfunns-områder, hevder kontinentets ledende mannsforsker Robert Morrell. Han mener økonomisk vekst som kan få menn i arbeid er avgjørende for å få til økt likestilling i Afrika.

Skal jobbe i NORAD

Global.no | 22.08.2003
Kronprinsesse Mette-Marit skal i høst jobbe i NORAD for å få innsyn i direktoratets arbeid. Det var i et eksklusivt intervju med NRKs Anne Grosvold, som det ble vist smakebiter fra på NRK i går, at kronprinsparet røpet sine fremtidsplaner.

Behandling av hiv/aidssyke i Kina

Leger Uten Grenser | 22.08.2003
Nylig ble kinesiske helsemyndigheter offisielt enige med Leger Uten Grenser (MSF) om at det MSF-støttede hiv/aids-prosjektet i byen Xiangfan, i Hubei-provinsen, skal være et pilotprosjekt for hele landet.

- Manglende debatt innenfor "det sørpolitiske prosjekt"

RORG-Samarbeidet | 22.08.2003
- Det kan neppe være tvil om at Norges muligheter som internasjonal aktør hemmes av den kollektive kapitulasjon overfor Det nasjonale godhetsregimets retorikk og symboler, hevder historiker Terje Tvedt, som på lederplass i Aftenposten idag presenteres som "en av våre mest utfordrende og velformulerte samfunnskritikere". Tidligere denne uka lanserte han boka "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen", som er en del av den pågående Makt- og demokratiutredningen.

Flyktningerådet gjenopptar hjelpearbeidet i Liberia

Flyktningerådet | 22.08.2003
Flyktningerådet gjenopptar i dag hjelpearbeidet i Liberia. På grunn av krigshandlinger ble organisasjonen tvunget til å innstille sitt arbeid i juni og kalte da hjem sine to norske ansatte. Fredsstyrkene og den nylig inngåtte fredsavtalen har ført til at Flyktningerådet på ny kan starte opp hjelpearbeidet rettet mot internt fordrevne. I dag finnes det om lag 200 000 internflyktninger i landet.

- Manglende debatt innenfor "det sørpolitiske prosjekt"

RORG-samarbeidet / Global | 22.08.2003

- Det kan neppe være tvil om at Norges muligheter som internasjonal aktør hemmes av den kollektive kapitulasjon overfor Det nasjonale godhetsregimets retorikk og symboler, hevder historiker Terje Tvedt, som på lederplass i Aftenposten idag presenteres som "en av våre mest utfordrende og velformulerte samfunnskritikere". Tidligere denne uka lanserte han boka "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen", som er en del av den pågående Makt- og demokratiutredningen.

Mindre avskoging i indianerområder

Regnskogsfondet | 21.08.2003
Hele 16,8 % av Amazonas er nå totalt avskoget, men avskogingstallet for de indianske reservatene er bare 1,1 %, melder den brasilianske organisasjonen Instituto Socioambiental (ISA). Avskogingen i indianerreservatene er også lavere enn i områder avsatt til naturreservater.

Liberia: Håp for fremtiden

Kirkens Nødhjelp | 21.08.2003
En av Kirkens Nødhjelps utsendte kom tirsdag hjem fra Liberia med ferske rapporter om tilstanden i det krigsherjede landet. Organisasjonens beredskapspersonell opplever optimisme og gryende håp for fremtiden. Likevel: Skepsisen og frykten sitter ennå i etter 14 år med borgerkrig.

Mot bærekraftig utvikling i tropiske strøk: hvordan kan universiteter bidra?

Noragic | 21.08.2003
Aktuelt seminar: Universiteter, spesielt landbruksuniversiteter i utviklingsland, har blitt kritisert for å være for akademisk og distansert fra samfunnets praktiske behov. Studenter er ikke utstyrt med den kunnskap og de ferdigheter som landsbygdene, landbruksindustrien og produsenter trenger.

Afrikansk motstand mot WTO

RORG-Samarbeidet | 20.08.2003
Kan et WTO-styrt marked løse fattigdommen i Afrika? Det er spørsmålet som står på dagsorden for et seminar i Oslo neste uke, i regi av Fellesrådet for Afrika og Attac Norge. Afrikanske organisasjoner og nettverk, som møttes i Johannesburg I Sør-Afrika i forrige uke, har i en erklæring fornyet sin beslutning "om fortsatt å bekjempe den selskapsstyre globaliseringen og WTO selv, fram til den er erstattet med en fullt ut demokratisk organisasjon".

Leger Uten Grenser sjokkert og trist

Leger Uten Grenser | 20.08.2003
Leger Uten Grenser er sjokkert og trist etter gårsdagens brutale angrep på FNs kontor i Bagdad som krevde et stort antall menneskeliv.

Afrikansk motstand mot WTO

RORG-samarbeidet / Global | 20.08.2003
Kan et WTO-styrt marked løse fattigdommen i Afrika? Det er spørsmålet som står på dagsorden for et seminar i Oslo neste uke, i regi av Fellesrådet for Afrika og Attac Norge. Afrikanske organisasjoner og nettverk, som møttes i Johannesburg I Sør-Afrika i forrige uke, har i en erklæring fornyet sin beslutning "om fortsatt å bekjempe den selskapsstyrte globaliseringen og WTO selv, fram til den er erstattet med en fullt ut demokratisk organisasjon".

WWF frykter økologisk katastrofe

WWF | 20.08.2003
Tankerforliset utenfor Karachi i Pakistan truer nå trekkfugler, delfiner og sjøskilpadder. I går var det ennå 35000 tonn råolje igjen i vraket.

Øker innsatsen etter fredsavtalen

Leger Uten Grenser | 19.08.2003
Etter tre uker med begrenset aktivitet på grunn av kamper i hovedstaden Monrovia, kan teamene fra Leger Uten Grenser oppsøke områder i og utenfor byen.

Norges Røde Kors sender nødhjelp til Liberia

Norges Røde Kors | 19.08.2003
Norges Røde Kors sender 37 tonn med mat og annet livsnødvendig utstyr til den hardt prøvede befolkningen i Liberia. - Det er et stort behov for forsyninger med mat og andre livsnødvendige varer. Titusener har flyktet fra hjemmene sine. Det tar også tid før økonomien kommer i gjenge, sier Halvor Fossum Lauritzsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Irak: Flyktningerådet sier opp samarbeidsavtale med IOM

Flyktningerådet | 19.08.2003
Flyktningerådet sier opp samarbeidsavtalen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, i Irak. Flyktningerådet mener organisasjonen har for sterk tilknytning til okkupasjonsmyndighetene, og at dette også setter hjelpearbeidernes sikkerhet i fare.

Angola: Tusenvis av flyktninger vender hjem

Flyktningerådet | 19.08.2003
Siden den organiserte tilbakevendingen av flyktninger startet 20. juni i år, har Flyktningerådet hjulpet tusenvis av angolanere med å flytte hjem og starte på nytt. Tilbakevendingsprosessen er en positiv utvikling, men Angola vil ha behov for hjelp i lang tid fremover, mener Flyktningerådet.

Avtale om Liberiahjelp

Kirkens Nødhjelp | 19.08.2003
En ny avtale som ble undertegnet sist helg mellom regimet i Liberia og de to viktigste opprørsgruppene gir hjelpeorganisasjoner med deres forsyninger fri og sikker adgang til det krigsherjede landet.

Aralsjøen forsvinner - tuberkulosen vinner terreng

Leger Uten Grenser | 18.08.2003
At Aralsjøen blir borte, legger enda større byrder på det usbekiske folk. De er fra før rammet av sterk økonomisk nedgang og et helsevesen som mangler det meste etter Sovjetunionens sammenbrudd.
1 - 30 av 55
1 2

Klipp fra Media

FN: Coronaviruset vil koste global turistnæring mer enn hele oljefondet

E24 | 02.07.2020

Turistnæringen har de siste månedene vært hardt rammet av coronapandemien, og ifølge FNs handelsorgan (UNCTAD) kan man i år forvente et globalt tap på minst 11.400 milliarder norske kroner.

Tidligere sikkerhetsråd-president tror det blir vrient å balansere hensynet til USA og Kina

Klassekampen | 02.07.2020

Få vestlige land kjenner prisen for å tråkke Kina på tærne bedre enn Norge. Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, lå de diplomatiske forbindelsene brakk i seks år. Det passer sånn sett dårlig for Norge at USA har besluttet å legge seg ut med kineserne akkurat når Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd. – Det kommer til å bli en gigantisk utfordring, sier diplomaten Kishore Mahbubani, som tidligere var Singapores FN-ambassadør.

Over 1000 europeiske politikere med beskjed til Israel og Trump: Stopp annekteringen av Vestbredden

Vårt Land | 02.07.2020

Israel har måtte utsette Donald Trumps plan om å annektere deler av Vestbredden. Nå ber et stort europeisk opprop om at planen aldri blir gjennomført.

Stadig færre unge palestinere tror en tostatsløsning fortsatt er mulig

Klassekampen | 01.07.2020

– Den viktigste faktoren som forklarer fortsatt støtte til tostatsløsningen eller ikke, er alder. Støtte til én demokratisk stat med like rettigheter er klart størst blant de unge, særlig de mellom 18 og 22 år, sier han. For dem som er født rundt tida for inngåelsen av Oslo-avtalen – det norsk-initierte fredsgjennombruddet tidlig på 1990-tallet – framstår Palestinas politiske elite som korrupt og autoritær, forklarer Shikaki.

Norges oppfordring til Kina: Slipp FN inn (menneskerettigheter)

VG | 01.07.2020

Norge oppfordrer Kina til å gi FNs høykommissær for menneskerettigheter uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskerettighetssituasjonen. Men norske uighurer er kritiske til Norges politikk.

Brasil vil møte Amazonas-kritikerne

NRK nyheter | 01.07.2020

Nylig sendte norske og utenlandske investorer et brev til Brasil med krav om en ny Amazonas-politikk. Nå vil brasilianske myndigheter møte kritikerne.

Beskylder regjeringen for løftebrudd (energibistand)

NRK nyheter | 30.06.2020

Miljøorganisasjonen Zero ser ikke spor av regjeringens varslede satsing på fornybar energi i utviklingsland. Utviklingsministeren mener Zero ikke ser godt nok etter.

Oljeselskap sammen mot brudd på menneskerettigheter

E24 (Stavanger Aftenblad) | 30.06.2020

Fire oljeselskap gikk sammen i Norge for å jobbe bedre mot brudd på menneskerettigheter. Nå er resultatet klart.

FNs menneskerettssjef slår fast at Israels annekteringsplaner er klart ulovlige

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

Israels plan om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, er helt klart ulovlig, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Verden hadde en plan. Nå kan kampen mot ekstrem fattigdom bli forsinket med flere tiår.

Aftenposten | 29.06.2020

Ifølge Verdensbanken er rundt 60 millioner mennesker blitt dyttet inn i ekstrem fattigdom i løpet av tre måneder, og de fleste av dem bor i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. I aller verste fall mener Verdensbanken at tallet på ekstremt fattige på et tidspunkt kan bikke én milliard. Forskere ved King’s College-universitetet i London mener at kampen mot ekstrem fattigdom kan havne veldig på bakbeina om ikke politiske ledere tar tak. – Kampen vil bli satt 20, eller kanskje til og med 30 år, tilbake i tid, sier professor Andy Sumner, ifølge nyhetsbyrået AP.