Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

WTO-avtalen om medisiner en fiasko

Leger Uten Grenser | 30.08.2003
Lørdagens enighet i WTO vil bare tilsynelatende gi tilgang til medisiner til pasienter i fattige land, og gir ikke en praktisk løsning på intensjonen i Doha-erklæringen.

Jonas Gahr Støre ny generalsekretær i Norges Røde Kors

Norges Røde Kors | 29.08.2003
Jonas Gahr Støre er ansatt som ny generalsekretær i Norges Røde Kors etter Jan Egeland. - Å få en generalsekretær av Jonas Gahr Støres kaliber med erfaring fra arbeid både lokalt, nasjonalt og internasjonalt er meget viktig for Norges Røde Kors, sier president Thorvald Stoltenberg

Bestialsk dokumentasjon

Kirkens Nødhjelp | 29.08.2003
Ung mann torturert, mishandlet, drept. Rundt ham triumferende soldater. Se dokumentasjonen på overgrepene i Kongo.

Ny daglig leder i FOKUS

FOKUS | 29.08.2003
Anne Røthing er ansatt som daglig leder i FOKUS, i et vikariat for Bjørg Skotnes. Anne Røthing var aksjonsleder for TV-aksjonen ' 89 - Kvinner i den 3. verden, og var i årene etter TV-aksjonen aktiv i oppfølgingsarbeidet - både som styreleder og styremedlem.

Ny logo - samme garanti

Max Havelaar | 28.08.2003
Max Havelaar skifter logo. Fra september vil merkeordningen for god handel se lik ut over hele verden.

NORAD-ansatte føler seg dolket i ryggen av egen statsråd

NORAD | 28.08.2003
Mandag 25. august offentliggjorde Riksrevisjonen sitt utkast til rapport om norsk bistand til Mosambik. Det jobbes med kommentarer til dette utkastet ? både i UD og NORAD. Rapporten er en pilot - og det er første gang Riksrevisjonen lager denne type rapport om resultatene av utviklingssamarbeidet med et land.

Sanksjoner rammer feil

Norges Røde Kors | 26.08.2003
- Økonomiske sanksjoner rammer feil. Lidelser blant sivilbefolkningen skaper ikke politisk endring. Man må finne nye og smartere former for sanksjoner, sier seniorforsker David Lektzian. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra PRIO og Norges Røde Kors

Planer uten nasjonal forankring?

Bistandsaktuelt | 26.08.2003
De nasjonale fattigdomsstrategiene (PRSP) gir kun tilsynelatende økt nasjonalt eierskap. De store finansinstitusjonene sitter fortsatt med bukta og begge endene. Det mener professor i utviklingsøkonomi Frances Stewart.

USA forsøker å redusere tilgang på medisiner

Leger Uten Grenser | 25.08.2003
Ny informasjon indikererer at USA ønsker ytterligere restriksjoner på eksport av generiske medisiner til utviklingsland.

Humanitært forum 26.8: Må sivile ofres?

Norges Røde Kors | 25.08.2003
De siste ti årene har FN og andre iverksatt sanksjoner mot regimer og områder 82 ganger. Dette har gitt få politiske resultater og store sivile lidelser. Tirsdag presenterer Røde Kors og PRIO en ny rapport om sanksjoner.

Klar melding fra Afrika

RORG-Samarbeidet | 25.08.2003
Det er forholdsvis klare posisjoner de afrikanske landene har gitt uttrykk for i sine uttalelser i forkant av ministerkonferansen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Cancun, Mexico i september, skriver Eyvind Dahl i Kirkens Nødhjelp i en aktuell kommentar. Han mener at posisjonene kan være verdt å merke seg, for de kan raskt vise seg å bli til glemte minner etter møter bak lukkede dører under forhandlingene.

Afrikanske menn er taperne

Bistandsaktuelt | 25.08.2003
Sørafrikansk forsker stiller spørsmålstegn ved bistandens «kvinnemote». Afrikanske menn er de største taperne på mange samfunns-områder, hevder kontinentets ledende mannsforsker Robert Morrell. Han mener økonomisk vekst som kan få menn i arbeid er avgjørende for å få til økt likestilling i Afrika.

Skal jobbe i NORAD

Global.no | 22.08.2003
Kronprinsesse Mette-Marit skal i høst jobbe i NORAD for å få innsyn i direktoratets arbeid. Det var i et eksklusivt intervju med NRKs Anne Grosvold, som det ble vist smakebiter fra på NRK i går, at kronprinsparet røpet sine fremtidsplaner.

Behandling av hiv/aidssyke i Kina

Leger Uten Grenser | 22.08.2003
Nylig ble kinesiske helsemyndigheter offisielt enige med Leger Uten Grenser (MSF) om at det MSF-støttede hiv/aids-prosjektet i byen Xiangfan, i Hubei-provinsen, skal være et pilotprosjekt for hele landet.

- Manglende debatt innenfor "det sørpolitiske prosjekt"

RORG-Samarbeidet | 22.08.2003
- Det kan neppe være tvil om at Norges muligheter som internasjonal aktør hemmes av den kollektive kapitulasjon overfor Det nasjonale godhetsregimets retorikk og symboler, hevder historiker Terje Tvedt, som på lederplass i Aftenposten idag presenteres som "en av våre mest utfordrende og velformulerte samfunnskritikere". Tidligere denne uka lanserte han boka "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen", som er en del av den pågående Makt- og demokratiutredningen.

Flyktningerådet gjenopptar hjelpearbeidet i Liberia

Flyktningerådet | 22.08.2003
Flyktningerådet gjenopptar i dag hjelpearbeidet i Liberia. På grunn av krigshandlinger ble organisasjonen tvunget til å innstille sitt arbeid i juni og kalte da hjem sine to norske ansatte. Fredsstyrkene og den nylig inngåtte fredsavtalen har ført til at Flyktningerådet på ny kan starte opp hjelpearbeidet rettet mot internt fordrevne. I dag finnes det om lag 200 000 internflyktninger i landet.

- Manglende debatt innenfor "det sørpolitiske prosjekt"

RORG-samarbeidet / Global | 22.08.2003

- Det kan neppe være tvil om at Norges muligheter som internasjonal aktør hemmes av den kollektive kapitulasjon overfor Det nasjonale godhetsregimets retorikk og symboler, hevder historiker Terje Tvedt, som på lederplass i Aftenposten idag presenteres som "en av våre mest utfordrende og velformulerte samfunnskritikere". Tidligere denne uka lanserte han boka "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen", som er en del av den pågående Makt- og demokratiutredningen.

Mindre avskoging i indianerområder

Regnskogsfondet | 21.08.2003
Hele 16,8 % av Amazonas er nå totalt avskoget, men avskogingstallet for de indianske reservatene er bare 1,1 %, melder den brasilianske organisasjonen Instituto Socioambiental (ISA). Avskogingen i indianerreservatene er også lavere enn i områder avsatt til naturreservater.

Liberia: Håp for fremtiden

Kirkens Nødhjelp | 21.08.2003
En av Kirkens Nødhjelps utsendte kom tirsdag hjem fra Liberia med ferske rapporter om tilstanden i det krigsherjede landet. Organisasjonens beredskapspersonell opplever optimisme og gryende håp for fremtiden. Likevel: Skepsisen og frykten sitter ennå i etter 14 år med borgerkrig.

Mot bærekraftig utvikling i tropiske strøk: hvordan kan universiteter bidra?

Noragic | 21.08.2003
Aktuelt seminar: Universiteter, spesielt landbruksuniversiteter i utviklingsland, har blitt kritisert for å være for akademisk og distansert fra samfunnets praktiske behov. Studenter er ikke utstyrt med den kunnskap og de ferdigheter som landsbygdene, landbruksindustrien og produsenter trenger.

Afrikansk motstand mot WTO

RORG-Samarbeidet | 20.08.2003
Kan et WTO-styrt marked løse fattigdommen i Afrika? Det er spørsmålet som står på dagsorden for et seminar i Oslo neste uke, i regi av Fellesrådet for Afrika og Attac Norge. Afrikanske organisasjoner og nettverk, som møttes i Johannesburg I Sør-Afrika i forrige uke, har i en erklæring fornyet sin beslutning "om fortsatt å bekjempe den selskapsstyre globaliseringen og WTO selv, fram til den er erstattet med en fullt ut demokratisk organisasjon".

Leger Uten Grenser sjokkert og trist

Leger Uten Grenser | 20.08.2003
Leger Uten Grenser er sjokkert og trist etter gårsdagens brutale angrep på FNs kontor i Bagdad som krevde et stort antall menneskeliv.

Afrikansk motstand mot WTO

RORG-samarbeidet / Global | 20.08.2003
Kan et WTO-styrt marked løse fattigdommen i Afrika? Det er spørsmålet som står på dagsorden for et seminar i Oslo neste uke, i regi av Fellesrådet for Afrika og Attac Norge. Afrikanske organisasjoner og nettverk, som møttes i Johannesburg I Sør-Afrika i forrige uke, har i en erklæring fornyet sin beslutning "om fortsatt å bekjempe den selskapsstyrte globaliseringen og WTO selv, fram til den er erstattet med en fullt ut demokratisk organisasjon".

WWF frykter økologisk katastrofe

WWF | 20.08.2003
Tankerforliset utenfor Karachi i Pakistan truer nå trekkfugler, delfiner og sjøskilpadder. I går var det ennå 35000 tonn råolje igjen i vraket.

Øker innsatsen etter fredsavtalen

Leger Uten Grenser | 19.08.2003
Etter tre uker med begrenset aktivitet på grunn av kamper i hovedstaden Monrovia, kan teamene fra Leger Uten Grenser oppsøke områder i og utenfor byen.

Norges Røde Kors sender nødhjelp til Liberia

Norges Røde Kors | 19.08.2003
Norges Røde Kors sender 37 tonn med mat og annet livsnødvendig utstyr til den hardt prøvede befolkningen i Liberia. - Det er et stort behov for forsyninger med mat og andre livsnødvendige varer. Titusener har flyktet fra hjemmene sine. Det tar også tid før økonomien kommer i gjenge, sier Halvor Fossum Lauritzsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Irak: Flyktningerådet sier opp samarbeidsavtale med IOM

Flyktningerådet | 19.08.2003
Flyktningerådet sier opp samarbeidsavtalen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, i Irak. Flyktningerådet mener organisasjonen har for sterk tilknytning til okkupasjonsmyndighetene, og at dette også setter hjelpearbeidernes sikkerhet i fare.

Angola: Tusenvis av flyktninger vender hjem

Flyktningerådet | 19.08.2003
Siden den organiserte tilbakevendingen av flyktninger startet 20. juni i år, har Flyktningerådet hjulpet tusenvis av angolanere med å flytte hjem og starte på nytt. Tilbakevendingsprosessen er en positiv utvikling, men Angola vil ha behov for hjelp i lang tid fremover, mener Flyktningerådet.

Avtale om Liberiahjelp

Kirkens Nødhjelp | 19.08.2003
En ny avtale som ble undertegnet sist helg mellom regimet i Liberia og de to viktigste opprørsgruppene gir hjelpeorganisasjoner med deres forsyninger fri og sikker adgang til det krigsherjede landet.

Aralsjøen forsvinner - tuberkulosen vinner terreng

Leger Uten Grenser | 18.08.2003
At Aralsjøen blir borte, legger enda større byrder på det usbekiske folk. De er fra før rammet av sterk økonomisk nedgang og et helsevesen som mangler det meste etter Sovjetunionens sammenbrudd.
1 - 30 av 55
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.