Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Nytt senter for miljøforskning i Oslo

Norges Forskningsråd | 30.11.2004
Statsråd Kristin Clemet markerte i går realiseringen av det nye Miljøforskningssenteret ved Forskningsparken i Oslo. Det skal hete CIENS og huse syv forskningsmiljøer innen miljø og samfunn. Forskningsrådet har bidratt med omlag 20 millioner kroner.

Minekonferanse i Nairobi

Norges Røde Kors | 30.11.2004
Syv år etter at ?Konvensjonen om Forbud Mot Antipersonellminer? ble vedtatt, vil Nairobi Konferansen for en Minefri Verden bringe 143 av konvensjonens nasjonale ledere sammen for å sette fart i prosessen med å skape en minefri verden.

En porsjon håp

Norges Røde Kors | 30.11.2004
I forrige uke lanserte Norges Røde Kors julekampanjen "En porsjon håp" som går til barn i Nordvest-Russland. Fem kroner om dagen hindrer sult for tusenvis av barn som gruer seg til vinteren fordi de vet at de vil sulte i de kalde vintermånedene.

Aung San Suu Kyis husarrest forlenges med et år

Den norske Burmakomite | 30.11.2004
Ifølge Suu Kyis parti, National League for Democracy, har Suu Kyis husarrest blitt forlenget med et år. Statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykker sterk skuffelse over nyheten. Regimet i Burma har ikke vist vilje til reell demokratisering og den forlengede husarresten er et ytterligere tilbakeslag, mener Bondevik.

Oljeversting forlater Vest-Sahara

Verdensmagasinet X | 29.11.2004
Det franske oljeselskapet Total som inngikk kontrakt med Marokko for å kartlegge oljeressursene utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara offentliggjør at de trekker seg ut av området.

De skyldige går fri og lidelsene fortsetter

Amnesty International | 29.11.2004
På få dager ble over 7 000 mennesker drept da giftig gass lekket ut fra en kjemisk fabrikk i Bhopal i India, 2. og 3. desember, 1984. I løpet av de siste 20 årene har ytterligere 15 000 mennesker mistet livet som følge av denne giften. I dag legger Amnesty International fram en rapport som dokumenterer lokalbefolkningens lidelser og fabrikkeierens totale ansvars-fraskrivelse.

Fotoutstilling mot aids i adventstiden

UNDP | 29.11.2004
Fotoutstillingen Say no-no or you're dead-dead tilbyr tente stearinlys og historier fra Kronprinsens møte med ungdom og aids i Tanzania. I Krypten under Oslo Domkirke.

Landsbygdsutvikling avgjørende for Tusenårsmålene

OmVärlden | 28.11.2004
Majoriteten av verdens fattige bor på landsbygda, og der kreves det store innsatser for å kunne nå Tusenårsmålene, fremfor alt i Afrika. Det mener FN-organet IFADs leder Lennart Båge. Les mer i svenske OmVärlden.

Nairobi Summit for a Mine Free World

Norsk Folkehjelp | 26.11.2004
Mandag 29. november starter 2004 Nairobi Summit for a Mine Free World - den første tilsynskonferansen for landminekonvensjonen av 1997. Konferansen markerer et høydepunkt for alle som har bidratt til den store oppslutningen som konvensjonen har fått globalt. Målet med konferansen er å gjøre opp status etter avtalens første fem leveår, og trekke opp linjene for det videre arbeidet.

Vold mot kvinner et globalt problem

FN-sambandet | 26.11.2004
Vold mot kvinner er et globalt problem, og finner sted i alle samfunn og kulturer. Dette rammer kvinner, uansett hvilken etnisk opprinnelse, sosial bakgrunn eller status de måtte ha.

Involveyourself på turné

Involveyourself | 25.11.2004
Utenriksministeren i det lille fattige landet Botho har i de tre siste ukene vært på rundreise i Norge. Han har besøkt en skole hvor prosjektet Ung Leder presenterer seg for elevene.

Tøffere tider for menneskerettighetsaktivister

OmVärlden | 24.11.2004
Mennesker som arbeider med å forvare menneskerettigheter i verden -advokater, journalister, organisasjoner og aktivister, blir stadig oftere utsatt for represalier av regjeringer. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Hina Jilani presenterer nå en rapport som dokumenterer dette, skriver svenske OmVärlden.

Røde Kors og Røde Halvmånes rolle i å nå utviklingsmålene

Norges Røde Kors | 23.11.2004
Tusenårsmålene vil ikke nås uten at lokalsamfunn og frivillige på grasrota engasjerer seg. Dette er kjernen i neste års appell fra det Internasjonale Forbund av Røde Kors og Røde Halvmåne Foreninger (IFRC).

Klær til afghanske fengsler

Norges Røde Kors | 23.11.2004
Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) deler ut hygieneartikler og varme klær til fire tusen innsatte i afghanske fengsler.

Aids i Kambodsja: En ny sjanse til å leve

Leger Uten Grenser | 23.11.2004
Kambodsja er landet som er hardest rammet av aids i hele Sørøst-Asia. Leger Uten Grenser (MSF) bekjemper sykdommen med antiretrovirale medisiner for å forlenge pasientenes liv. Men det er fortsatt hindringer som må fjernes før behandlingen er tilgjengelig for alle.

Resultat av søknadsbehandlingen for "Utviklingsveier i Sør"

Norges Forskningsråd | 22.11.2004
Her kan du finne resultatene fra søknadsbehandlingen av "Utviklingsveier i Sør. Globalisering og marginalisering". 10 søknader ble innstilt til bevilgning, programstyret fordelte ca 19 mill totalt.

Min Ko Naing løslatt!

Den norske Burmakomite | 22.11.2004
Fredag 19. nov. ble Burmas kjente studentleder, Min Ko Naing, overraskende løslatt etter 16 år i fengsel. Han er Burmas mest kjente opposisjonelle etter Aung San Suu Kyi. Han ble i 2001 tildelt Studentenes internasjonale fredspris under ISFiT-festivalen i Trondheim. Juntaen har i tillegg annonsert at rundt 4000 fanger vil bli løslatt.

Delta i bistandsdebatten!

Bistandsaktuelt | 22.11.2004
Bistandsaktuelts nye debattforum "Etter mitt syn..." er nå i full drift. Har du sterke meninger om fattigdom og utvikling? Er det noen av innleggene i Bistandsaktuelt, enten de har stått på trykk i papirutgaven eller i web-utgaven, som du mener har krav på et svar? Som debattdeltaker i "Etter mitt syn..." kan du både ta opp nye emner og komme med reaksjoner på andres innlegg. Debattforumet er etablert i samarbeid med www.norad.no og global.no. Vi sier bare: Kjør debatt!

Nye frittstående prosjekter i miljø- og utviklingsforskning 2005

Norges Forskningsråd | 21.11.2004
Fagkomiteen for fri prosjektstøtte i miljø- og utviklingsforskning (FRIMUF) holdt 15. og 16. november 2004 behandlingsmøte for de 54 søknadene som kom inn til søknadsfristen.

Glimt av lys i mørket

Kirkens Nødhjelp | 19.11.2004
Kirkens Nødhjelps prosjekter for å rehabilitere tidligere barnesoldater i Kongo gjør store framskritt. For ungdommene gir skolegang og yrkesfaglig opplæring et håp for en bedre fremtid.

Mosambik innfører mineuke

Norsk Folkehjelp | 18.11.2004
- Vi er veldig stolte av at Mosambik er det første landet i verden hvor vi har fått både myndigheter, donorer, militære, kommersielle og humanitære minerydderorganisasjoner til å samarbeide om en egen mineuke. Foreløpig er vi de første i verden som kan vise til et slikt arrangement.

Etisk råd for Oljefondet

Norwatch | 18.11.2004
Kongen i statsråd oppnevner i morgen det etiske rådet for Oljefondet. Gro Nystuen som har ledet Folkerettsrådet for Petroleumsfondet, vil bli utnevnt til leder. De etiske retningslinjene for Oljefondet som Stortinget vedtok i sommer, vil bli virksomme fra 1. desember i år.

Barnerettsdagene

Redd Barna | 18.11.2004
Barn er barn. Akkurat som du en gang var ? og er. De leker og ler, og om nettene drømmer de. Noen drømmer om mat, reine klær og å få begynne på skole. Hva drømmer du om? Utstillingen BARN og Redd Barnas fredsfester finner sted under Barnerettsdagene 20.11 - 10.12, der Redd Barna markerer at det er 15 år siden FNs konvensjon om barns rettigheter ble vedtatt.

5 år med store framskritt i kampen for en minefri verden!

Norsk Folkehjelp | 18.11.2004
Landminekonvensjonen og landminekampanjen gjør store framskritt i arbeidet for å utrydde antipersonellminer, og for å redde liv og lemmer i hver eneste region i verden.

Åpnet familiesenter på Kola

Norsk Folkehjelp | 18.11.2004
? Vi hadde invitert brukerne av senteret til å være med oss i dag på åpningen, men det ser ikke ut som om noen har kommet. ? Det er leit, men kulturen er fremdeles slik her i Russland at det er en skam å vise fram sine funksjonshemmede barn og det er desverre derfor ingen av brukerne kom.

Ny rapport om barnesoldater

Redd Barna | 17.11.2004
Den internasjonale sammenslutningen ?Stop the Use of Child Soldiers", som Redd Barna er en del av, lanserer i dag den årlige rapporten "Global Report on Child Soldiers". Rapporten viser at barnesoldater har vært involvert i væpnede konflikter i minst 22 land siden 2001.

Ferske bevis på tvangsarbeid i Burma

Den norske Burmakomite | 17.11.2004
Rett før FNs arbeidslivsorganisasjon (ILO) skal diskutere situasjonen i Burma viser Frie faglige internasjonale (ICFTU) dokumentasjon på tvangsarbeid i Burma, for fjerde gang siden juni i fjor. I et brev til ILO lister ICFTU opp konkrete eksempler fra bl.a. Karen-, Arakan- og Chin-statene.

Margaret Hassan trolig myrdet

CARE | 17.11.2004
Det er med stor sorg at CARE Norge har mottatt meldingen om at Margaret Hassan, landdirektør for CARE i Irak, trolig er myrdet.

Kunsten å engasjere unge

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 16.11.2004
FN har definert 8 utviklingsmål som skal nås før 2015. For å nå målene må barn og unge involveres. Men hvordan skaper man ungt engasjement rundt slike abstrakte mål? UNICEF i Etiopia skal bruke kunst for å kommunisere med den oppvoksende generasjonen.
1 - 30 av 68
1 2 3

Klipp fra Media

FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene

DN (NTB) | 06.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres oppfordre verdens land om å inkludere beskyttelse av kvinner som del av deres tiltak mot koronapandemien.

Bistanden havner på Wall Street (koronabistand)

Klassekampen | 06.04.2020

Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.

Ecuadors visepresident beklager lik i gatene

ABC nyheter (NTB) | 06.04.2020

Ecuadors visepresident Otto Sonnenholzner beklager at likene av coronadøde ble liggende på gaten i landets største by Guayaquil.

Afrika holder pusten før varslet katastrofe

Vårt Land | 05.04.2020

Koronaspredningen startet sent i Afrika, men kontinentet venter på en varslet katastrofe. 54 land har høyst ulike muligheter framover, men alt er ikke bare dystert.

Så langt er det verdens rikeste som er blitt hardest rammet av koronaviruset. Nå står verdens fattigste for tur.

Aftenposten | 05.04.2020

Verdens fattigste land forbereder seg på koronaviruset. Mange land risikerer store utbrudd. Leger Uten Grenser og Røde Kors ber derfor om unntak fra Norges reiseforbud.

De bryter loven, skaper trafikkaos og kan ofre livet for miljøet. Nå skal den ekstreme klimaorganisasjonen Extinction Rebellion erobre Norge

Nettavisen | 05.04.2020

- Extinction Rebellion i Norge er ikke så aktiv ennå, men vi håper det vil endre seg. Noen må gå foran som eksempel. Jeg gjør mitt lille bidrag, sier Marko Stepanov (67) til Nettavisen.

Brasil uforberedt på koronaepidemien

ABC nyheter (NTB) | 05.04.2020

Medisinsk personell i Brasil advarer mot stor mangel på sykehussenger, utstyr og leger og sykepleiere foran den kommende koronaepidemien.

Makta rår i pengeutdeling (IMF/Korona)

Klassekampen | 04.04.2020

Flere land snur seg til IMF for hjelp til å håndtere koronakrisa. Økonomer mener organisasjonen må gjennom drastiske forandringer for å kunne spille en konstruktiv rolle.

Utslippene daler – men vil koronakrisen gi en varig klimaeffekt?

Dagsavisen+ | 04.04.2020

Klimautslippene daler mens verden står stille. Kan krisen være starten på endringer som kan gi en varig effekt for klimaet?

Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler

ABC nyheter (NTB) | 04.04.2020

Venezuelas frosne midler i utlandet må frigis og benyttes i kampen mot coronaspredning i landet, oppfordrer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.