Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Malaysia grønnvasker sin tømmerindustri

Regnskogfondet | 27.02.2004
Malaysia er verdens største eksportør av tropisk tømmer. Den omfattende hogsten i landet er på ingen måter bærekraftig og tiår med rovhogst har gjort ubotelig skade på regnskogen og landets skogsbefolkninger. I løpet av 1990-tallet mistet landet 13, 4 % av sitt skogdekke - 27 000 kvadratkilometer.

TØRST ? en utstilling

Kirkens Nødhjelp | 26.02.2004
I forbindelse med årets fasteaksjon, åpner utstillingen TØRST søndag 29. februar i Krypten i Oslo Domkirke. Pengene fra Kirkens Nødhjelp 2004 fasteaksjon går til prosjekter som gir rent vann til noen av de over 1,1 milliarder mennesker som i dag ikke har tilgang til rent drikkevann. Med utstillingen, som åpner i hovedstaden førstkommende helg, håper Kirken Nødhjelp å kunne gi de besøkende en ny opplevelse av det mest elementære for alt liv, nemlig vann.

Nederland og Norge støtter landbrukssektoren i Zambia

NORAD | 26.02.2004
Norge og Nederland signerte denne uken en avtale for samarbeid om felles finansiering av landbrukssektoren i Zambia. Samarbeidet skal gi en mer koordinert og effektiv støtte til landbrukssektoren.

Fredsprosjekter styrker det sivile samfunn i Guatemala

NORAD | 26.02.2004
For å skape grunnlag for fred og godt styresett i Guatemala har NORAD støttet flere prosjekter som ulike organisasjoner har gjennomført i det sivile samfunn de siste åra. Nå går programmet for det sivile samfunn inn i en ny fase. Mandag 9. februar undertegnet UNDP og representanter fra Norge og Sverige ni nye avtaler.

Max Havelaar-merkete bananer best i test!

Max Havelaar | 25.02.2004
En undersøkelse som Forbrukerrapporten har gjennomført i samarbeid med sine søstermagasiner i Europa, konkluderer med at bananer merket med Max Havelaar har høyest etisk standard.

Midtausten: Mot muren

Kirkens Nødhjelp | 25.02.2004
Over heile Vestbreidda demonstrerte palestinarar i gatene måndag. Same dag opna Haag-domstolen si høyring.

Rapport fra verdenskommisjonen om globalisering:- Globaliseringen kan og må endres

RORG-samarbeidet / Global | 25.02.2004
- Globaliseringen kan og må endres, heter det i rapporten fra Verdenskommisjonen om globaliseringens sosiale dimensjoner, som ble lagt fram i går. Kommisjonen ble oppnevnt av ILO for 2 år siden og har blitt ledet av Tanzanias president Benjamin William Mkapa og Finlands president Tarja Halonen. Kommisjonens rapport legges fram bare kort tid før Stortinget skal behandle den norske "globaliseringsmeldingen".

Norsk hjelp til Marokko

Norges Røde Kors | 25.02.2004
Norges Røde Kors vurderer nå hva organisasjonen skal bidra med til de jordskjelvrammede i Marokko. ? Foreløpig planlegger vi å sende familietelt, tepper og lagerhaller, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen

Rapport fra verdenskommisjonen om globalisering: - Globaliseringen kan og må endres

RORG-Samarbeidet | 25.02.2004
- Globaliseringen kan og må endres, heter det i rapporten fra Verdenskommisjonen om globaliseringens sosiale dimensjoner, som ble lagt fram i går. Kommisjonen ble oppnevnt av ILO for 2 år siden og har blitt ledet av Tanzanias president Benjamin William Mkapa og Finlands president Tarja Halonen. Kommisjonens rapport legges fram bare kort tid før Stortinget skal behandle den norske "globaliseringsmeldingen".

Fra avmakt til motmakt

Trondheim Sosiale Forum | 25.02.2004
Trondheim Sosiale Forum er en regional avdeling av World Social Forum og er en del av den internasjonale bevegelsen for globalt demokrati og rettferdighet, mot nyliberalisme, imperialisme og militarisme. Fredag 19. mars er det duket for åpning av det første Trondheim Sosiale Forum.

En annerledes reiseskildring

Kirkens Nødhjelp | 25.02.2004
I dag lanseres generalsekretær Atle Sommerfeldts bok "Tegn til håp" i Kulturkirken Jakob i Oslo. Sommerfeldt har skrevet en bok om sin vandring på leting etter bærekraftige tegn til håp i globaliseringens tid.

Frivillige retningslinjer om retten til mat

ForUM | 24.02.2004
På "WFS+fyl", oppfølgingskonferansen til matvaretoppmøtet i 1996, bestemte man å nedsette en arbeidsgruppe som skulle utarbeide frivillige retningslinjer for hvordan retten til mat kan gjennomføres på nasjonalt nivå. Arbeidsgruppa skal etter planen ha retningslinjene klare i løpet av utgangen av 2004.

Kvinner ofre for massakre i Nord-Uganda

CARE | 23.02.2004
Over 200 personer ble drept da en flyktningleir i det nordlige Uganda ble angrepet av opprørstyrker lørdag ettermiddag. De fleste ofrene var kvinner og barn.

Røde Kors besøkte Hussein

Norges Røde Kors | 23.02.2004
Den internasjonale Røde Kors-komiteen fikk i helgen for første gang besøke Saddam Hussein, som holdes som krigsfange av koalisjonsstyrkene i Irak. Besøket fant sted i samsvar med ICRCs mandat i henhold til tredje Genève-konvensjon.

Geoffrey Sachs: Europa må være pådriver for tusenårsmålene

OmVärlden | 23.02.2004
Sverige kan fungere som pådriver i Europa og de europeiske lederne kan være pådrivere for USA. Og det er nødvendig for at USA skal leve opp til sine forpliktelser mot de fattige landene. Det sier økonomiprofessor Geoffrey Sachs, FNs spesial sendebud, som akkurat har vært i Stockholm på en internasjonal konferanse som har fulgt opp arbeidet med tusenårsmålene.

Krigen om oppmerksomheten

Bistandsaktuelt | 22.02.2004
Et amerikansk forskningsinstitutt har gått gjennom hvordan utenriksstoff ble prioritert i de største amerikanske TV-nettverkene i fjor. Ikke overraskende tok krigen i Irak mesteparten av sendetiden. 4047 minutter brukte de tre største nettverkene på Irak-krigen bare i sine kveldsnyheter. Det gir nesten tre døgn sammenhengende nyhetssending. Aidskatastrofen, som tok like mange liv hver dag som Irak-operasjonen tok i hele fjor, ble viet snaue 39 minutter.

Fullt hus for "Kvinner Care"

CARE | 20.02.2004
Oppbudet var stort da CARE lanserte boken og fotoutstillingen "Kvinner Care", på Henie Onstad Kunstsenter torsdag kveld. Henning Mankell, Tove Nilsen og fotograf Morten Krogvold er blant bidragsyterne i prosjektet.

Klar melding til Bondevik: ? Støtt Stoltenbergs vaksinekrav!

Plan Norge | 20.02.2004
Millioner av barn i den fattige delen av verden dør helt unødig av sykdommer det finnes vaksiner mot. Plan støtter derfor Jens Stoltenbergs krav om å sette av en milliard kroner årlig til vaksinasjonsprosjekter.

Drømmer har blitt muligheter

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 20.02.2004
Solidaritet, samarbeid, vennskap, demokrati og organisasjonsutvikling er viktige virkninger av Ungdomsbevilgningen nord/sør. Det kommer frem i en ny evalueringsrapport.

Irak: Hjemvendte kurdere driver arabere på flukt

Flyktningerådet | 20.02.2004
Hjemvendte kurdere fra de selvstyrte områdene i Nord-Irak har tvunget om lag 100 000 arabere til å forlate sine hjem i det nordlige Irak etter okkupasjonen i mars i fjor, viser en rapport fra Flyktningerådet.

Tekstmelding på tatar

UNESCO | 20.02.2004
To unge kvinner i Oslo gjør en innsats for sitt morsmål, blant annet gjennom tekstmeldinger. Møt tataren Didar og Elisabete med hjertet for portugisisk kreolsk.

Tok ansvar etter avsløringer

Kirkens Nødhjelp | 20.02.2004
- Å tenke etikk har ikke vært en hemsko, men en berikelse for kaffehuset, sier direktøren i Friele i en uttalelse. Friele opplevde i 2002 å få avslørt uverdige arbeidsforhold på plantasjene der deres kaffe dyrkes. Etter avsløringen tok selskapet større sosialt ansvar for sine kaffeprodusenter i fattige land.

Rapport EFA-forum: Veien mot like utdanningsmuligheter

UNESCO | 20.02.2004
Steve Packer, Deputy Director for Global Monitoring Report team, og Cream Wright, Education Chief i UNICEF, presenterte henholdsvis Global Monitoring Report 2003/4 og State of the World's Children 2004. Begge rapportene tar opp spørsmålet om kjønn og utdanning.

Utrydde ekstrem fattigdom: Fra ord til handling

OmVärlden | 19.02.2004
I dag og i morgen pågår det en internasjonal konferanse i Stockholm om hvordan tusenårsmålene skal oppnås. Les her om hvordan to av lederne for FNs tusenårsprosjekt mener at målene kan oppnås.

Stor nødhjelpsoperasjon

Kirkens Nødhjelp | 19.02.2004
Kirkens Nødhjelp utvider nå hjelpearbeidet for 40.000 sudanesiske flyktninger i Tchad betraktelig. - Behovet for vann er prekært. Derfor utvider vi nå vårt program. I dag drar flere vanneksperter fra Norge og Kenya. I morgen sender 40 tonn med vannutstyr med fraktfly fra Norge, sier Arild Isaksen, transport og innkjøpsansvarlig i Kirkens Nødhjelp.

NORAD omorganiseres

NORAD | 19.02.2004
Fra 16. februar omorganiseres NORAD som et resultat av den nye ansvarsfordelingen mellom Utenriksdepartementet, NORAD og ambassadene. Forvaltningen av stat-til-stat bistanden flyttes til departementet og ambassadene, mens NORAD skal være bistandsforvaltningens fagbase og sørge for kvalitetssikring og evaluering av utviklingssamarbeidet.

ICRC: - Muren på Vestbredden i strid med internasjonal humanitær rett

Norges Røde Kors | 18.02.2004
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier i dag at muren på Vestbredden, i den grad den avviker fra den ?grønne linjen? og inn på okkupert territorium, er i strid med internasjonal humanitær rett. ICRC anmoder Israel om ikke å planlegge, bygge eller opprettholde denne muren innenfor okkupert territorium.

CARE distribuerer mat på Haiti

CARE | 18.02.2004
CARE har satt igang utdeling av mat blant befolkningen i byen Gonaives, på Haiti. Urolighetene har gjort det vanskelig å få forsynt Gonaives med nok matvarer.

Alvorlig humanitær situasjon på Haiti

Kirkens Nødhjelp | 18.02.2004
Faren for flyktningekatastrofe og sult er overhengende. Kirkens Nødhjelps partnere er bekymret. - Situasjonen på Haiti er ustabil. Ja, i noen deler av landet er den meget ustabil, sa leder for organisasjonen ISPOS på Haiti, Garudy Laguerre, på telefon tirsdag ettermiddag. ISPOS er Kirkens Nødhjelps partner i det karibiske landet som nå befinner seg i en alvorlig krise.

Tusenårsmålene - en "New Deal" for verdens fattige?

RORG-samarbeidet / Global | 18.02.2004
I forbindelse med en konferanse i London på mandag tok Verdensbankens direktør Jim Wolfensohn og Englands finansminister Gordon Brown til orde for en "new deal" for verdens fattige i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål. De som håpet konferansen skulle bringe signaler om endret politikk håpet imidlertid forgjeves.
1 - 30 av 68
1 2 3

Klipp fra Media

Nå nekter norske oppdrettere å kjøpe soya fra selskaper som hugger regnskog

E24 (Aftenposten) | 15.01.2021

Laksefôr blir mer bærekraftig. Norske oppdrettere presser leverandører til å stoppe all produksjon av soya fra truede regnskoger. Regnskogfondet kaller det banebrytende.

Klimaeksperter roper varsko: – Verden går en uhyggelig fremtid i møte

ABC nyheter | 15.01.2021

17 klimaeksperter fra flere forskjellige land kommer med blek prognose for planeten og mener verdenslederne trenger en «kalddusj» for å innse alvoret.

Mener klimadommen viser hvor vanskelig det er å prøve miljøsaker i Norge

NRK nyheter | 15.01.2021

Flere jurister mener det er for dyrt og avskrekkende å klage inn miljøsaker i Norge. Våre naboland har til sammenligning miljødomstoler og en egen miljønemnd.

Dagbladet-journalister hedret med diplom (bærekraftssjournalistikk)

Dagbladet | 14.01.2021

Gravesjef i Dagbladet, Siri Gedde-Dahl, sier at utmerkelsen gjør dem stolte. - Det er veldig hyggelig at også RORG setter denne journalistikken høyt. Vi mener «Krabbekrigens ofre» avdekker noe viktig om grov sosial dumping i vårt eget nære farvann, lokalsamfunnets blindhet for det som skjer og Norges manglende evne til å sette en stopper for, og sanksjonere, lovbrudd og kritikkverdige forhold til sjøs, sier Gedde-Dahl.

Ledende britisk klimaekspert tviler på oljebransjens klimadrøm: – Må kutte utslipp som besatt

Nettavisen | 14.01.2021

Mike Berners-Lee frykter at vi gjør karbonfangst- og lagring til en hvilepute.

Reagerer på manglende kjøttgrep i klimaplanen

E24 | 14.01.2021

Regjeringen vil redusere kjøttkonsumet samtidig som de stimulerer til høy kjøttproduksjon. – Henger ikke på greip, mener Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender.

Vil øke oljebransjens avgifter enda mer (klimameldingen)

E24 | 13.01.2021

SV ville helst ha økt oljebransjens CO₂-avgift til 2.000 kroner tonnet allerede i år, for å få fart på klimakuttene. I tillegg vil de pålegge bransjen en produksjonsavgift på 25 kroner fatet, eller 14 milliarder i året.

Blodige skildringer fra Ugandas spente valgkamp

ABC nyheter (NTB) | 13.01.2021

Opposisjonen i Uganda forteller om vold og overgrep i valgkampen der president Yoweri Museveni søker en sjette periode. Torsdag åpner valglokalene.

Urfolksleder i Brasil: – De kommer for å ta vår jord

NRK nyheter | 13.01.2021

– Presset mot våre områder øker stadig. Når kapitalinteressene blir sterkere vil vi oppleve en invasjon, sier urfolkslederen Marivelton Baré til NRK.

– KrF-sommelet er dårlig nytt for verdens fattige kvinner (slaveri/MR-lov)

Dagsavisen | 12.01.2021

En ny lov for å bekjempe moderne slaveri lar vente på seg. – Oppsiktsvekkende tafatt av regjeringen, mener hjelpeorganisasjonen Care.