Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Bli sett!

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 31.03.2004
Jobber du med en sak, men sliter med å få oppmerksomhet? Nå kan du lære de gode triksene som skal til for å få gjennomslag i media! Med utgangspunkt i Kirkens Nødhjelps kampanje mot Coca-Cola avslører vi hvordan du bygger opp en kampanje.

Brende leder FNs kommisjon for bærekraftig utvikling

Miljøverndepartementet | 31.03.2004
Miljøvernminister Børge Brende leder møtet i FNs Kommisjon for Bærekraftig Utvikling (CSD) i New York 14.-30-april. FNs generalsekretær Kofi Annan åpner ministerdelen den 28.april.

Populær Sofieprisvinner i Nairobi

ForUM | 31.03.2004
- Dette var veldig bra. Viktig både for miljø, menneskerettigheter og kampen for bedre livsvilkår i Kenya. Dessuten en sterk anerkjennelse av det langsiktige, tålmodige og brennende engasjementet som Sofieprisvinner, professor og nå assisterende miljøvernminister Wangari Maathai representerer.

FNs kvinnekonvensjon

Kirkens Nødhjelp | 31.03.2004
I et brev til statsråd Laila Dåvøy ber Kirkens Nødhjelp om at regjeringen må innlemme FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven.

Maathai vinner av Sofieprisen

WWF | 30.03.2004
WWF gratulerer Wangari Maathai, stifteren av kenyanske Green Belt Movement (GBM), med Sofieprisen.

"CARE-pakker" til Madagaskar

CARE | 29.03.2004
Rundt 214.000 mennesker ble hjemløse etter at orkanen Gafilo herjert på Madagaskar for snart tre uker siden. CARE distribuerer "CARE-pakker" til familier som har fått ødelagt sine hjem under uværet. Pakkene inneholder bygningsmateriale og annet nødvendig utstyr.

Sofie-prisen 2004

Global | 29.03.2004
Sofie-prisen 2004 er tildelt en av Afrikas mest engasjerte og respekterte miljøaktivister: Wangari Maathai. I de siste 30 årene har hun utrettelig kjempet for miljøvern, sosial rettferd og menneskerettigheter. Wangari Maathai har en helhetlig agenda basert på miljøopplæring, styrking av det sivile samfunnet og kvinners rettigheter, samt kampen for demokrati.

FORUT øker innsatsen i Sierra Leone

FORUT | 29.03.2004
Sierra Leone har et enormt behov for internasjonal hjelp for å komme på fote igjen etter mange års borgerkrig. De rene nødhjelps-organisasjonene er nå i ferd med å trappe ned virksomheten, mens FORUT vil trappe opp. Sierra Leone rangerer aller lavest på FNs liste over menneskelig utvikling i verden.

Nytt magasin - ny giv

Blekkulfs Miljødetektiver | 29.03.2004
Miljødetektivene fornyer seg. I disse dager får tusenvis av miljødetektiver et nytt magasin i posten - "Æksj'n". Magasinet reflekterer en friskere layout og større vekting av globale spørsmål, slik som rent vann til alle innen 2015 (FN's tusenårsmål nr. 7).

Opplysningsstøtten bør opprettholdes

Bistandsaktuelt | 28.03.2004
Dagens støtteordninger for informasjonsstøtte til frivillige organisasjoner bør opprettholdes, mener en gruppe som har gjennomgått ordningene på oppdrag fra Utenriksdepartementet.

Derfor øker våpeninvesteringene

Norwatch | 26.03.2004
Krig og terror gjør våpen til god butikk. Dagens forvaltningsregler for Petroleumsfondet gjør at våpen-begeistringen på verdens børser, forflyttes automatisk inn i Oljefondet og skyver de samlede våpeninvesteringene opp til nye høyder.

Lokalsamfunn frykter Norconsult-studie

NorWatch | 26.03.2004
Mens en Norconsult-studie anbefaler en ytterligere vannkraftutbygging av Sørøst-Asias største elv, er vannstanden i Mekong-elven allerede dramatisk senket. Det er likevel lite offisiell bekymring for de avsidesliggende samfunnene som er sterkest berørt av demningene, går det frem av en krass artikkel i den britiske avisen The Guardian.

Verdensbanken uttaler seg om alkohol

FORUT | 25.03.2004
Verdensbanken har nylig utgitt en faktasamling om alkohol. Dokumentet er en del av en faktasamling om sentrale helse-, befolknings- og ernæringstema kalt ?Public Health at a Glance?. Dermed går Verdensbanken i den motsatte retningen av det danske Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) som nylig har gått sammen med Carlsberg om investering i ølbrygging i Tibet.

Høy pris for gjenoppbyggingen av Afghanistan

CARE | 25.03.2004
27,5 milliarder dollar er prisen verdenssamfunnet må betale for gjenoppbyggingen og stabilisering av landet, hevder afghanske myndigheter ifølge en ny rapport fra CARE. Rapporten legges frem i forkant av den internasjonale donorkonferansen for Afghanistan i Berlin 31. mars til 1. april.

På leting etter ly for natten

Leger Uten Grenser | 25.03.2004
?Nattpendlerne? kalles de. 12 000 barn i Nord-Uganda som hver eneste natt forlater landsbyer og leire i frykt for å bli overfalt eller bortført av soldater fra Herrens motstandshær (LRA).

Fattige betaler mest for vannet

ForUM | 25.03.2004
Det er de fattige som betaler mest for vannet, forteller prosjektleder Mohammad Awer hos WWF Kenya. - Både betaler de mest i rene penger - dersom de har noe å handle for og har anledning til å kjøpe vann, dernest betaler de mest i all den tiden de bruker på å skaffe seg vann.

Når HIPC tar liv

ForUM | 25.03.2004
For å oppfylle kravene til IMF og Verdensbanken er Zambia villig til å ofre ganske mange liv, sier en sentral person i bistandsmiljøet om gjeldssituasjonen i landet. - I alle fall er de nødt til det for å oppfylle de kravene kreditorene stiller når det gjelder budsjettbalanse og reduksjoner, spesielt i sosialbudsjettene.

Enorm vekst i verdens byer

Bistandsaktuelt | 25.03.2004
Menneskeheten står nå overfor den største endring i bosetning noen gang. I 2050 vil bybefolkningen ha økt fra en tredjedel til to tredjedeler av alle mennesker på kloden - og ha økt til seks milliarder. Halvparten av disse - altså hele tre milliarder - vil bo i såkalte slumområder.

Fafo og Flyktningerådet inngår samarbeidsavtale

FLYKTNINGERÅDET | 24.03.2004
Fafo og Flyktningerådet har i dag undertegnet en langsiktig samarbeidsavtale for å styrke kunnskapen om humanitær assistanse. Avtalen skal bidra til mer effektiv og målrettet innsats.

Aung San Suu Kyi løslates i april?

Den norske Burmakomite | 24.03.2004
Det er signaler som tyder på at Aung San Suu Kyi kan bli løslatt fra husarrest i april. 30. mai vil det være et år siden hun ble arrestert. Den politiske utviklingen i Burma avhenger av hva som skjer med demokratiforkjemperen. Militærjuntaens planlagte nasjonalforsamling kan vanskelig finne sted uten at Suu Kyi er løslatt. Videre avhenger neste møte i den thai-initierte Bangkok-prosessen av at juntaen gjør framskritt.

Politisk vilje avgjørende for CSR

OmVärlden | 24.03.2004
Nå skal bistandsorganisasjonene finne sin rolle i den høyaktuelle debatten om bedrifters sosiale ansvar. I Stockholm pågår akkurat nå konferansen Development Cooperation and Corporate Social Responsibility - exploring the role of development cooperation agencies.

Flerkulturelle og internasjonale studier?

Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid - Høgskolen i Oslo | 24.03.2004
Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid (SEFIA) tilbyr studier i Flerkulturell forståelse, Global forståelse og Utviklingsstudier fra høsten 2004. Søknadsfrist: 15. april.

Refser NRK og Autofil-Larssen

Norwatch | 23.03.2004
- Teakdekk er deilig, sa Jan Erik Larssen, etter å ha betegnet miljøvennlige alternativer som «fake» i siste Autofil-sending på NRK. 'Fullstendig uansvarlig' og 'illeluktende' er blant reaksjonene i norsk miljø- og menneskerettighetsbevegelse.

ICRC underviser fengelsansatte

Norges Røde Kors | 23.03.2004
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) besøker krigsfanger og andre internerte i konfliktområder over hele verden. For første gang har de nå holdt foredrag for fengselsansatte i henholdsvis Israel og Eritrea om sitt besøksarbeid.

Kina: Tusenvis henrettet etter rettsfarser

Amnesty International | 23.03.2004
Antallet henrettelser i Kina er så høyt og rettssikkerheten så svak, at det gir mening å omtale det som en massakre, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Petter Eide i en kommentar til lanseringen av organisasjonens rapport om dødsstraff i Kina.

Verdens vanndag: 20 års Røde Kors-innsats

Norges Røde Kors | 22.03.2004
I fjor sørget Røde Kors for at 19 millioner mennesker fikk tilgang til rent drikkevann. Organisasjonen drev 367 vannprosjekter i over 36 land.

Ny veiviser til norsk utviklingsforskning

Noragric | 22.03.2004
Eldis er en engelskspråklig informasjonsportal som gir bred oversikt over utviklingstemaer og adgang til mange online ressurser av høy kvalitet. I dag lanserer Eldis en egen norsk underseksjon som vil være en veiviser til norsk forskning innenfor landbruk, miljø og naturressursforvalting i relasjon til utviklingsland. Eldis er bl.a. finansiert av Norad, Sida og Department for International Developement (DFID). Den norske seksjonen av Eldis redigeres av Noragric ved Norges landbrukshøgskole på Ås.

Stormakter i Sør på offensiven

RORG-Samarbeidet | 22.03.2004
I juni i fjor møttes utenriksministrene fra tre stormakter i Sør, India, Brasil og Sør-Afrika, i Brasilia for å drøfte felles interesser og samarbeid på den internasjonale arena. På ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) Cancun i oktober viste de, sammen med andre land i Sør, at samhold gir styrke. Nå er det bl.a. reform av FN og Bretton Woods-institusjonene som er satt på dagsorden. Sør krever innflytelse i verdenssamfunnet!

Lek i Norge ? liv i Sierra Leone

Plan Norge | 22.03.2004
På FNs vanndag 22. mars åpner kontrastenes utstilling i Hamar rådhus. Da kan du se resultatet av at barn i Norge og barn i vestafrikanske Sierra Leone fikk samme oppgave; å tegne sine opplevelser med vann.

Ny rapport: Svært få jenter får utdanning i Afghanistan

CARE | 19.03.2004
I enkelte områder av Afghanistan får kun en prosent av jentene mulighet til utdanning. På landsbasis har bare 40 prosent av afghanske jenter tilgang til skolegang. Dette kommer frem i en ny rapport fra CARE og 12 andre humanitære organisasjoner som arbeider i Afghanistan.
1 - 30 av 87
1 2 3

Klipp fra Media

FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene

DN (NTB) | 06.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres oppfordre verdens land om å inkludere beskyttelse av kvinner som del av deres tiltak mot koronapandemien.

Bistanden havner på Wall Street (koronabistand)

Klassekampen | 06.04.2020

Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.

Ecuadors visepresident beklager lik i gatene

ABC nyheter (NTB) | 06.04.2020

Ecuadors visepresident Otto Sonnenholzner beklager at likene av coronadøde ble liggende på gaten i landets største by Guayaquil.

Afrika holder pusten før varslet katastrofe

Vårt Land | 05.04.2020

Koronaspredningen startet sent i Afrika, men kontinentet venter på en varslet katastrofe. 54 land har høyst ulike muligheter framover, men alt er ikke bare dystert.

Så langt er det verdens rikeste som er blitt hardest rammet av koronaviruset. Nå står verdens fattigste for tur.

Aftenposten | 05.04.2020

Verdens fattigste land forbereder seg på koronaviruset. Mange land risikerer store utbrudd. Leger Uten Grenser og Røde Kors ber derfor om unntak fra Norges reiseforbud.

De bryter loven, skaper trafikkaos og kan ofre livet for miljøet. Nå skal den ekstreme klimaorganisasjonen Extinction Rebellion erobre Norge

Nettavisen | 05.04.2020

- Extinction Rebellion i Norge er ikke så aktiv ennå, men vi håper det vil endre seg. Noen må gå foran som eksempel. Jeg gjør mitt lille bidrag, sier Marko Stepanov (67) til Nettavisen.

Brasil uforberedt på koronaepidemien

ABC nyheter (NTB) | 05.04.2020

Medisinsk personell i Brasil advarer mot stor mangel på sykehussenger, utstyr og leger og sykepleiere foran den kommende koronaepidemien.

Makta rår i pengeutdeling (IMF/Korona)

Klassekampen | 04.04.2020

Flere land snur seg til IMF for hjelp til å håndtere koronakrisa. Økonomer mener organisasjonen må gjennom drastiske forandringer for å kunne spille en konstruktiv rolle.

Utslippene daler – men vil koronakrisen gi en varig klimaeffekt?

Dagsavisen+ | 04.04.2020

Klimautslippene daler mens verden står stille. Kan krisen være starten på endringer som kan gi en varig effekt for klimaet?

Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler

ABC nyheter (NTB) | 04.04.2020

Venezuelas frosne midler i utlandet må frigis og benyttes i kampen mot coronaspredning i landet, oppfordrer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.