Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Håp i verdens verste land

Flyktningerådet | 30.07.2004
Ti års borgerkrig ble avsluttet i 2002. 50 000 mennesker var drept og langt flere lemlestet og såret, og i dag ligger Sierra Leone helt på bunnen av UNDPs Human Development Index. Ferske rapporter fra UNHCR tenner allikevel håp i det krigsherjede landet. De siste konvoiene med flyktninger har forlatt Liberia og Guinea med kurs for Sierra Leone, og en gigantisk UNHCR-operasjon som har hjulpet nær 180 000 flyktninger med å reise hjem går nå mot slutten.

FN må sette handling bak ordene i Kosovo

Flyktningerådet | 30.07.2004
Flyktningerådet støtter kritikken av FN og NATOs innsats i Kosovo. Nå må kritikken tas på alvor og handling blir satt bak ordene, mener organisasjonen. Flyktningerådet har siden 1999 arbeidet for at flyktninger og internt fordrevne skal få mulighet til å vende tilbake til sine hjem i Kosovo. Av de om lag 225 000 som ble fordrevet fra provinsen for fem år siden har mindre enn 10 000 flyttet tilbake.

Sommerens utviklingsdebatt i media

RORG-samarbeidet / Global | 29.07.2004
Kritisk og engasjert debatt om regjeringens utviklingsmelding - Felles kamp mot fattigdom - har fått mye plass i avisene denne sommeren. Utviklingsministeren har måttet svare på anklager om "knefall for Verdensbanken", manglende kvinneperspektiv og en rekke andre kritiske innspill fra forskere og organisasjonsrepresentanter, så vel som provoserte bønder.

Idrett i utvikling

Norges Røde Kors | 29.07.2004
I kveld entrer gamle Drillos-ben atter en gang gressmatta på Ullevål stadion til vennskapskamp mot Vålerengas A-lag. Det burde bli et underholdningsinnslag bare fotballen kan by på. Men samtidig er oppgjøret noe mer. Inntektene fra kveldens kamp går til prosjektet "Soccer Against Crime" og er et uttrykk for den rollen idrett kan spille i godt utviklingsarbeid.

Hundre tonn nødhjelp kjørt inn til Darfur

Norges Røde Kors | 26.07.2004
27 biler fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen kjørte i helgen over hundre tonn med nødhjelp til flyktningene i Darfur. Levevilkårene blir dårligere for hver dag som går, og internflyktninger er stuet sammen i midlertidige leire i Darfur-provinsen i Sudan.

Sudan: Utfordrende arbeid i Darfur

Flyktningerådet | 23.07.2004
Flyktningerådets ansatte i Darfur rapporterer om kaotiske tilstander og vanskelige arbeidsforhold i området. Flyktningerådet bistår regjeringen i driften av Kalma leir for om lag 70 000 internt fordrevne i Nyala i Darfur, og leiren vokser seg raskt større.

Mer hjelp til Darfur

Kirkens Nødhjelp | 22.07.2004
For å følge opp den store nødhjelpsoperasjonen i Sudan reiser Stein Villumstad, Kirkens Nødhjelps regionale representant i Øst-Afrika, til Darfur fredag 23. juli.

Kritisk i Darfur

Norges Røde Kors | 21.07.2004
Millioner av menneskeliv er i fare i Darfur-provinsen i Sudan. Tørst, sult og sykdommer truer menneskene som er på flukt fra voldtekter, massakrer og tortur. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har til sammen 80 internasjonale hjelpearbeidere, og 315 lokalt ansatte i Darfur

UNDP: Ustø kurs mot tusenårsmålene

RORG-Samarbeidet | 20.07.2004
- Med dagens innsats vil verden som helhet kun nå to av tusenårsmålene til tiden, heter det i en pressemelding fra fra FNs utviklingsprogram (UNDP) i forbindelse med lanseringen av årets Human Development Report, som setter fokus på kulturell frihet i dagens mangfoldige verden. I følge Dagsavisen mener Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, at både FN og kronprins Haakon er på ville veier i sin hyllest til kulturelt mangfold, mens medias hovedfokus ellers har vært at Norge er verdens beste land.

UNDP: Ustø kurs mot tusenårsmålene

RORG-samarbeidet / Global | 20.07.2004
- Med dagens innsats vil verden som helhet kun nå to av tusenårsmålene til tiden, heter det i en pressemelding fra FNs utviklingsprogram (UNDP) i forbindelse med lanseringen av årets Human Development Report, som setter fokus på kulturell frihet i dagens mangfoldige verden. I følge Dagsavisen mener Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, at både FN og kronprins Haakon er på ville veier i sin hyllest til kulturelt mangfold, mens medias hovedfokus ellers har vært at Norge er verdens beste land.

Kultur viktig for demokratiutvikling

Norad | 19.07.2004
FNs utviklingsprogram (UNDP) lanserte 15. juli den nyeste utviklingsrapporten Human Development Report 2004. For første gang er temaet kultur. Jeg håper at resultatet av UNDP-rapporten blir at spørsmål om kulturell identitet og kulturelt mangfold kommer på den internasjonale dagsorden. Spesielt i forhold til utvikling av godt styresett i Norges samarbeidsland, sier kulturrådgiver i Norad, Marianne Rønnevig.

Norads årsrapport er klar

Norad | 19.07.2004
Årsrapporten for Norads virksomhet i 2003 er publisert. Rapporten er delt inn i tre deler, med informasjon om land, tema og statistikk. Rapporten finnes på norsk og engelsk. Ferdigtrykte rapporter kan bestilles i Norads informasjonssenter, telefon 22 24 20 60 eller e-post sk@norad.no.

Ledige lokaler

Afghanistankomiteen i Norge | 18.07.2004
Afghanistankomiteen i Norge (AiN) skal forlate det ene kontorværelset i tredje etasje i Solidaritetshuset i Osterhausgate 27.

Hvem skal eie gassen?

LAG | 16.07.2004
18. juli skal Bolivias befolkning stemme i en folkeavstemning med fem spørsmål om landets dyrebare naturressurs: naturgassen. Det var denne gassen som førte til opptøyene i oktober i fjor da minst 70 mennesker døde og president Gonzalo Sánchez de Losada, "Goni", måtte gå av.

Kamp mot stigma

Norges Røde Kors | 15.07.2004
Under AIDS-konferansen i Bangkok er kamp mot stigma hovedbudskapet til Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger.

Nødhjelp kommet fram til Darfur

Norges Røde Kors | 15.07.2004
Store mengder kirurgisk utstyr, medisin, vanntanker og alt som behøves for å drive et sykehus er kommet fram til Darfur-provinsen i Sudan. Hjelpearbeidere fra Norges Røde Kors er nå i full gang med å sette opp to sykehus i provinsen.

GLOBALVERKSTAN

Global.no | 15.07.2004
International project management for Social movements and NGOs

Hjelp til Bangladesh og Nepal

Kirkens Nødhjelp | 14.07.2004
Kirkens Nødhjelp vil gå inn med hjelp til flomofre i både Bangladesh og Nepal. På grunn av det kraftige monsunregnet er flere millioner tvunget til å forlate hjemmene sine og tallet på døde stiger.

Den langsomme katastrofen

Norges RØde kors | 12.07.2004
"Access for all" er temaet under årets internasjonale aidskonferanse i Bankok. Over 80 delegater fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger(IFRC) er representert blant de 17 000 deltagerne som er samlet for å diskutere hvordan aidsepidemien skal bekjempes.

Enighet om utviklingspolitikken?

Forum for utvikling og miljø (ForUM) | 12.07.2004
Regjeringen la i vår fram en omfattende og ambisiøs utviklingsmelding. Det er en viktig melding, da Norge som verdens rikeste land og som sentral utviklingspolitisk aktør kan bidra vesentlig i kampen mot global fattigdom og ødeleggelse av miljø.

Kritikk mot palestinsk pampevelde

Bistandsaktuelt | 12.07.2004
Palestinere mener LO-støtte gir mindre demokrati: LOs sentrale samarbeidspartner i palestinsk område, fagbevegelsen PGFTU, har en udemokratisk og kvinnefiendtlig ledelse, hevder kritikere.

Historisk rettssak om urfolks rettigheter

Kirkens Nødhjelp | 08.07.2004
Mandag 12. juli starter rettssaken som en gruppe San eller buskmenn har reist mot myndighetene i Botswana. De krever rett til de områdene der de har bebodd i generasjoner.

Verre for Colombias sivilbefolkning

Norges Røde Kors | 08.07.2004
Den 40-årige konflikten mellom Colombias regjering og ulike opprørstyrker, er trappet opp i deler av landet. Verst går det utover landsbygdas sivilbefolkning. Norges Røde Kors bidro i fjor med 20 millioner kroner til hjelpeprosjekter i Colombia.

Hvor ble det av idealismen?

Bistandsnemda | 08.07.2004
Thorbjørn Jagland etterlyser det. Dagfinn Høybråten oppfordrer til det. Fagforeninger savner det. Men, regjeringens nylig fremlagte Stortingsmelding 35 "Felles kamp mot fattigdom" stjeler det fra oss. Hva da? Jo, folkelig engasjement og idealistisk innsats.

Nye steder på Verdensarvlisten

UNESCO | 07.07.2004
Møtet i Verdensarvkomiteen avslutter sitt møte i Kina i dag. 34 nye steder er kommet med på UNESCOs liste over kultur- og naturarv av enestående verdi, blant dem Vegaøyene i Nordland.

Flykjøp og norsk forsvars-, utenriks- og utviklingspolitikk

RORG-Samarbeidet | 07.07.2004
Krigen i Irak og USAs økende alenegang har satt forholdet til USA på dagsorden i Norge og Europa forøvrig. Nå maner Halle Jørn Hanssen til "motild" mot Norges samarbeid med USA og selskapet Lockheed Martin om utvikling av nytt jagerfly.

Uke mot håndvåpen

Kirkens Nødhjelp | 07.07.2004
I Afrika er håndvåpen masseødeleggelsesvåpen. Denne uken rettes oppmerksomheten mot ofrene og hvordan antallet håndvåpen kan reduseres. 30 land deltar i verdens "Week of Action Against Small Arms". Aksjonen er verdens største anti-håndvåpen-konferanse.

Religiøst samarbeid mot aids

Kirkens Nødhjelp | 07.07.2004
Søndag starter verdens største globale møtepunkt for hiv/aids eksperter, konferansen AIDS 2004. Trosbaserte organisasjoner vil ha en fremtredende rolle og starter med forkonferanse allerede torsdag.

Flykjøp og norsk forsvars-, utenriks- og utviklingspolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 07.07.2004
Krigen i Irak og USAs økende alenegang har satt forholdet til USA på dagsorden i Norge og Europa forøvrig. Nå maner Halle Jørn Hanssen til "motild" mot Norges samarbeid med USA og selskapet Lockheed Martin om utvikling av nytt jagerfly. - Målet må være at den nye politiske alliansen anført av Arbeiderpartiet, som tar mål av seg til å vinne regjeringsmakt til neste høst, skal ha som et av sine viktige utenrikspolitiske forpliktelser å bryte samarbeidet med USA om flyprosjektet, skriver Hanssen, som i tilligg til å ha erfaring fra et langvarig og bredt engasjement innenfor norsk utviklingspolitikk også er aktiv Ap-politiker i Akershus.

Svakheter i opplæringen i krigens folkerett

Norges Røde Kors | 06.07.2004
En fersk undersøkelse avdekker svakheter i den opplæringen viktige grupper av norske soldater får før de skal ut i internasjonale operasjoner. De som har fått opplæring viser derimot god forståelse for reglene som gjelder i krig.
1 - 30 av 40
1 2

Klipp fra Media

Nå nekter norske oppdrettere å kjøpe soya fra selskaper som hugger regnskog

E24 (Aftenposten) | 15.01.2021

Laksefôr blir mer bærekraftig. Norske oppdrettere presser leverandører til å stoppe all produksjon av soya fra truede regnskoger. Regnskogfondet kaller det banebrytende.

Klimaeksperter roper varsko: – Verden går en uhyggelig fremtid i møte

ABC nyheter | 15.01.2021

17 klimaeksperter fra flere forskjellige land kommer med blek prognose for planeten og mener verdenslederne trenger en «kalddusj» for å innse alvoret.

Mener klimadommen viser hvor vanskelig det er å prøve miljøsaker i Norge

NRK nyheter | 15.01.2021

Flere jurister mener det er for dyrt og avskrekkende å klage inn miljøsaker i Norge. Våre naboland har til sammenligning miljødomstoler og en egen miljønemnd.

Dagbladet-journalister hedret med diplom (bærekraftssjournalistikk)

Dagbladet | 14.01.2021

Gravesjef i Dagbladet, Siri Gedde-Dahl, sier at utmerkelsen gjør dem stolte. - Det er veldig hyggelig at også RORG setter denne journalistikken høyt. Vi mener «Krabbekrigens ofre» avdekker noe viktig om grov sosial dumping i vårt eget nære farvann, lokalsamfunnets blindhet for det som skjer og Norges manglende evne til å sette en stopper for, og sanksjonere, lovbrudd og kritikkverdige forhold til sjøs, sier Gedde-Dahl.

Ledende britisk klimaekspert tviler på oljebransjens klimadrøm: – Må kutte utslipp som besatt

Nettavisen | 14.01.2021

Mike Berners-Lee frykter at vi gjør karbonfangst- og lagring til en hvilepute.

Reagerer på manglende kjøttgrep i klimaplanen

E24 | 14.01.2021

Regjeringen vil redusere kjøttkonsumet samtidig som de stimulerer til høy kjøttproduksjon. – Henger ikke på greip, mener Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender.

Vil øke oljebransjens avgifter enda mer (klimameldingen)

E24 | 13.01.2021

SV ville helst ha økt oljebransjens CO₂-avgift til 2.000 kroner tonnet allerede i år, for å få fart på klimakuttene. I tillegg vil de pålegge bransjen en produksjonsavgift på 25 kroner fatet, eller 14 milliarder i året.

Blodige skildringer fra Ugandas spente valgkamp

ABC nyheter (NTB) | 13.01.2021

Opposisjonen i Uganda forteller om vold og overgrep i valgkampen der president Yoweri Museveni søker en sjette periode. Torsdag åpner valglokalene.

Urfolksleder i Brasil: – De kommer for å ta vår jord

NRK nyheter | 13.01.2021

– Presset mot våre områder øker stadig. Når kapitalinteressene blir sterkere vil vi oppleve en invasjon, sier urfolkslederen Marivelton Baré til NRK.

– KrF-sommelet er dårlig nytt for verdens fattige kvinner (slaveri/MR-lov)

Dagsavisen | 12.01.2021

En ny lov for å bekjempe moderne slaveri lar vente på seg. – Oppsiktsvekkende tafatt av regjeringen, mener hjelpeorganisasjonen Care.