Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: September

Nytt og populært ungdomsblad om hiv/aids i Zambia

Norad | 30.09.2004
- Vet du at det ikke fins kvinneblader i Zambia, sier lederen for ungdomsbladet Youth Media sjokkert. Hun kom akkurat stormende inn på kafeen i indiskinspirerte klær. Mary Phiri Tembo (bildet) er lederen for ungdomsbladet Youth Media i Zambia. Bladet har en ungdommelig profil og fokuserer mye på informasjon om hiv/aids.

Krav fra Afghanske velgere: krigsherrene må avvæpnes

CARE | 30.09.2004
Knapt en uke før det første valget etter Talibans fall, er det afghanske folkets tale klar. 88 prosent av velgerne frykter for egen sikkerhet. De krever at president Karzai og hans regjering skal redusere de lokale krigsherrenes makt. Dette kommer frem i en ny rapport fra CARE og 12 andre organisasjoner som arbeider i Afghanistan.

Coca-Colas dobbeltmoral

Kirkens Nødhjelp og FIAN | 30.09.2004
Kirkens Nødhjelp og FIAN Norge oppfordrer skoler og organisasjoner til å søke om at Coca-Colas miljøfond brukes til å rydde opp etter selskapets eget miljøgriseri i India.

Utvider begrepet fattigdomsforskning

Norges Forskningsråd | 30.09.2004
United Nations Research Institute for Social Development (UNRISD) fokuserer på sosial utvikling og fattigdomsbekjempelse som grunnlag for bl.a. FNs arbeid med tusenårsmålene. UNRISD etterlyser imidlertid bedre deltakelse fra norske forskningsmiljøer i sine programmer.

Historisk samarbeid om nødhjelp

Kirkens Nødhjelp | 29.09.2004
I august var en rekke politiske motstandere i Haiti samlet i Norge for finne fredelige løsninger på den politiske krisen i landet. Nå går de sammen i en bred allianse for å hjelpe sine flomrammede medborgere i Gonaives.

Indisk alkoholallianse i støpeskjeen

FORUT | 29.09.2004
En allianse av fagfolk og aktivister som ønsker å påvirke alkoholpolitikken i India er under utforming. I juni deltok syv personer på stiftelsesmøte til Indian Alcohol Policy Alliance (IAPA).

Evaluering av ordningen med støtte gjennom paraplyorganisasjoner

Norad | 28.09.2004
Statskonsult har på oppdrag fra Utenriksdepartementet og Norad evaluert ordningen med støtte gjennom de såkalte paraplyorganisasjonene, eksemplifisert ved støtte til Norsk Misjons Bistandsnemnd og Atlas-alliansen.

Over 1600 omkommet på Haiti

Norges Røde Kors | 28.09.2004
- Folk er desperate. De leter etter savnede familie-medlemmer i gjørmen, og trenger sårt både mat og vann, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen.

Nye angrep tvinger folk på flukt

Kirkens Nødhjelp | 28.09.2004
I løpet av de siste dagene har nye angrep omkring Taaisha i Darfur tvunget minst fem tusen mennesker på flukt fra sine hjem. De søker tilflukt under trær, ikke har de mat eller vann. I Taaisha, hvor Kirkens Nødhjelp ACT/Caritas har sitt hovedsatningssområde, er det nå en stor pågang av mennesker som er på flukt fra overgrepene.

Norsk landbruk - på parti med verdens fattige?

RORG-samarbeidet / Utviklingsfondet | 28.09.2004
En fremtidsrettet norsk landbrukspolitikk må ha et langsiktig og internasjonalt perspektiv, skriver Aksel Nærstad i Utviklingsfondet. Han mener at hensynet til hva som tjener kampen mot fattigdom i utviklingsland, og arbeidet for å sikre miljøet må være to av grunnelementene.

- Darfur-hjelpen strekker ikke til

Leger Uten Grenser | 28.09.2004
Nye undersøkelser fra Leger Uten Grenser (MSF) påviser omfattende underernæring og katastrofale dødstall i Darfur. ? Sult og sykdom vil kreve flere liv om ikke mer hjelp blir mobilisert, sier organisasjonens nestleder Hilde Kløvstad.

Stem på Aung San Suu Kyi!

Den norske Burmakomite | 28.09.2004
Time Asia holder avstemning for 2004 over nålevende helter i Asia. Første runde er ferdig og det står nå mellom de 20 kandidater. Aung San Suu Kyi er en av disse. Bidra til mer fokus på Burma ved å stemme på Suu Kyi, den eneste fredsprisvinner i verden som i dag sitter i husarrest. Vinner annonseres 4. oktober.

FNs tusenårsmål - en historie om fusk og svik?

RORG-samarbeidet | 27.09.2004
Historien om FNs tusenårsmål er en historie om fusk og svik. Målene - og politikken for å nå dem - har i hovedsak blitt utviklet av de rike landene (gjennom OECD, Verdensbanken og IMF), uten deltakelse fra de fattige landene, for å fremme de rike landenes interesser og å slippe unna forpliktelsene fra bl.a. FNs sosiale toppmøte i København i 1995.

FNs tusenårsmål - en historie om fusk og svik?

RORG-samarbeidet / Global | 27.09.2004
Historien om FNs tusenårsmål er en historie om fusk og svik. Målene - og politikken for å nå dem - har i hovedsak blitt utviklet av de rike landene (gjennom OECD, Verdensbanken og IMF), uten deltakelse fra de fattige landene, for å fremme de rike landenes interesser og å slippe unna forpliktelsene fra bl.a. FNs sosiale toppmøte i København i 1995. Kan vi likevel hindre at tusenårsmålene blir noe annet enn vakker innpakning på nyliberalistisk politikk?

? Stadig fleire barn blir misbrukte i Nepal

FORUT | 27.09.2004
Borgarkrig og fattigdom er framleis kvardagsbildet i Nepal. I kjølvatnet vert grunnleggjande samfunnsstrukturar og tradisjonelle familieband øydelagde. Som så ofte elles er det dei som allereie lever under marginale forhold som må bere kostnadene. Organisasjonen Child Workers in Nepal (CWIN), som har eit eige program for utsette jenter, ropar no eit varsku om den aukande barneprostitusjonen i landet.

Seminar om hiv/aids i Lusaka

Norad | 27.09.2004
Over 20 personar deltok denne månaden på seminar for kontaktpersonane ved dei norske og svenske ambassadane i Det sørlege Afrika. Det svensk-norske regionale teamet for hiv/aids i Lusaka arrangerte seminaret. - Viktig i Norads styrking av integrering av hiv/aids, seier Marit Berggrav (bildet).

Internasjonalt møte om Sudan

Utenriksdepartementet | 27.09.2004
Norge er 27. - 28. september vert for et internasjonalt ekspertmøte av giverland, internasjonale organisasjoner og partene i Sudan. Dagsorden for møtet er bistandsbehovene knyttet til den humanitære situasjonen i Darfur og arbeidet med å planlegge internasjonal bistand til Sudan etter en endelig fredsavtale.

Burmesere sultestreiker utenfor FN: Krever handling fra verdens ledere

Den norske Burmakomité | 24.09.2004
7 burmesere startet sultestreik utenfor FNs hovedkvarter 21. september, samme dag som Kofi Annan åpnet FNs generalforsamling. Sultestreiken er del av en kampanje for å rette fokus mot situasjonen i Burma. Aktivistene krever handling fra verdens ledere ved at de setter Burma på FN sikkerhetsråd sin agenda.

Stadig flere naturkatastrofer

Kirkens Nødhjelp | 24.09.2004
- Størsteparten av naturkatastrofene skyldes menneskers rovdrift på miljøet, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt. På Haiti, som ellers i verden, er det fattige som må betale regningen.

Coca-Cola på defensiven

Kirkens Nødhjelp | 23.09.2004
Coca-Cola vil ikke fortsette driften av den kontroversielle fabrikken i India uten å få lokalbefolkningens støtte. Lokalbefolkningen i Plachimada i delstaten Kerala i India har dermed vunnet en første delseier i sin kamp mot brusgigantens plyndring av vannressursene.

Utviklingsmeldingen: For svak på barnerettigheter

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 23.09.2004
LNU vedtok i går en uttalelse til utviklingsmeldingen "Felles kamp mot fattigdom", som skal til debatt i Stortingets utenrikskomité den 5. oktober. ? Barnerettighetsperspektivet er for svakt integrert i meldingen, sier LNUs leder Christoffer Grønstad.

Kronprinsparet på besøk i Genève

FLYKTNINGERÅDET | 23.09.2004
Kronprinsparet innleder i dag et to dagers besøk i Geneve for å besøke FN, Røde Kors og ulike NGO-er. Kronprinsparet fikk i anledning sitt bryllup denne reisen i en gave av de fem store norske humanitære organisasjonene (Flyktningerådet, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna). Brullupsgaven ble gitt på bakgrunn av det omfattende og ekte humanitære engasjementet kronprinsparet har utvist.

Raftoprisen 2004 til Rebiya Kadeer

Raftostiftelsen | 23.09.2004
Kadeer er samvittighetsfange og et fremtredende symbol for uighurenes kamp for grunnleggende menneskerettigheter. Raftostiftelsen vil med denne prisen rette en kraftig appell til Kina om å føre en politikk som ivaretar sivile, økonomiske og kulturelle rettigheter for uighurene og andre minoriteter i Kina.

Bergen blir Grønn Barneby

Blekkulfs miljødetektiver | 23.09.2004
Foran 3000 barn på Torgallmenningen ble Bergen i går utropt til Grønn Barneby. Byen forplikter seg dermed til å ta med barna på miljøråd, koordinere kommunens politikk på områdene barn, unge, oppvekst og miljø. Nå vil byen likegodt bli Norges Miljøhovedstad!

Manglende ressurser utsetter målene fra Kairo

OmVärlden | 23.09.2004
Ti år etter den internasjonale befolkningskonferansen i Kairo, har verden gjort framsteg. Men det går fremdeles for langsomt. Det konstaterer UNFPA i rapporten The Cairo Consesus at Ten: Population, Reproductive Health and the Global Effort to End Poverty som ble presentert i går, skriver svenske OmVärlden.

16 millioner kroner redder liv i Darfur

Norges Røde Kors | 22.09.2004
Takket være bred mobilisering i befolkningen har Kirkens Nørdhjelps og Norges Røde Kors? innsamling til flyktningene i Darfur nå samlet inn over 16 millioner kroner. Omrent halvparten av beløpet er samlet inn på bøsser.

Unik avtale i havn

Kirkens Nødhjelp | 22.09.2004
For første gang har de øverste lederne for muslimske og kristne menigheter i Pakistan blitt enige om en felles avtale om fred og forsoning. Kirkens Nødhjelp har vært sentral i prosessen frem mot avtalen, som får støtte av landets president Pervez Musharaff.

Flerkulturelt arbeid i barnehagen

FORUT | 22.09.2004
Hvert år i september arrangerer FORUT seminarer om flerkulturelt arbeid i barnehagene for barnehageansatte. Samtidig presenteres FORUTs barneaksjon. I år er det arrangert et seminar i Oslo med 33 deltakere.

Vaksinenes Jens

CARE | 22.09.2004
? Vaksinering av barn er kanskje det mest helseeffektive tiltak som finnes. De samfunnsøkonomiske gevinstene er enorme. Det er sosialøkonomen Jens Stoltenberg som snakker. Tobarnsfaren og styremedlemmet i Vaksinefondet er ikke langt unna.

Utviklingsmeldingen: Hvor er stemmene fra de fattige?

Bistandsnemda og ForUM | 22.09.2004
"Hva må vi da gjøre for å inkludere de fattige og være sikker på at de virkelig er en del av det vi vil oppnå?" Slik spør utviklingsministeren Hilde Frafjord Johnson i sin tale til kommisjonen for bærekraftig utvikling i FN våren 2004.
1 - 30 av 77
1 2 3

Klipp fra Media

I ett år har FN-panelet vurdert verdens innsats mot ulovlige pengestrømmer. Nå er rapporten klar.

Aftenposten | 25.02.2021

Hva må til for å stanse kapitalflukt og skatteunndragelse? Et FN-panel har kommet opp med en plan. Norges medlem tror særlig ett forslag er kontroversielt.

Oljefondet solgte seg for første gang ut av selskaper grunnet skatterisiko

E24 | 25.02.2021

Fondet kvittet seg i fjor med syv selskaper som «betalte svært lav skatt og hadde svært lite offentlig tilgjengelig informasjon om skatteforhold», ifølge Norges Bank.

Stortinget krever svar om Equinor i Angola

Vårt Land+ | 25.02.2021

Equinor kan ha tjent rundt 100 milliarder kroner på olje i fattige, korrupsjonsherjede Angola. Mens Stortinget vil ha svar på kritiske spørsmål, vil Equinor fortsette i landet.

Frankrike prøver å komme seg ut av en åtte år lang militæroperasjon i Afrika

Klassekampen | 25.02.2021

Etter snart åtte år med franske tropper på bakken rammes Sahel-regionen stadig av nye jihadistiske angrep.

Attenborough (94): Klimaendringer er den aller største trusselen

VG | 24.02.2021

Den britiske naturforskeren og TV-profilen David Attenborough sier at klimaendringer er den største trusselen mot internasjonal sikkerhet som menneskeheten har stått overfor.

Trudeau: USAs klimalederskap har vært sårt savnet

ABC nyheter (NTB) | 24.02.2021

Canadas statsminister Justin Trudeau sa i et møte med president Joe Biden at USAs ledende rolle i klimaspørsmålet har vært «sårt savnet».

6500 gjestearbeidere døde i Qatar siden landet fikk fotball-VM

NRK nyheter (NTB/The Guardian)) | 24.02.2021

Minst 6500 gjestearbeidere har mistet livet i Qatar. Urovekkende siden det dreier seg om relativt unge menn, mener Amnesty.

Erna Solberg i Sikkerhetsrådet: Utfordrer Russland og Kina til klima-kamp

VG | 23.02.2021

Tirsdag skal statsminister Erna Solberg (H) delta på sitt første møte i FNs sikkerhetsråd, hvor Norge har vært medlem siden nyttår. Det er stor spenning knyttet til om Russland og Kina igjen vil avvise å ta klima-debatten inn i rådet.

Frp ber regjeringen regne skog som EU: – Lett og billig å nå Norges klimamål

NRK nyheter | 23.02.2021

Det er lett og billig å nå Norges skjerpede klimamål, sier Fremskrittspartiets Jon Georg Dale. Han mener alt som skal til, er at Norge regner skog på samme måte som EU.

Minst 331 miljø- og menneskerettighetsforkjempere drept i 2020, ifølge fersk rapport

Vårt Land | 23.02.2021

69 prosent av de drepte kjempet for rettigheter knyttet til land, urfolk og miljø.  Flere urfolk- og miljøorganisasjoner melder at koronapandemien har gjort dem som kjemper for å beskytte land og skog enda mer utsatt enn før.