Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Oktober

Jordskjelvet: Antall omkomne kan dobles

Røde Kors | 31.10.2005
- Vinteren kan ta flere liv enn de som har omkommet så langt, advarer beredskaps- og utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen.

Fra offer til politisk aktør

CARE Norge | 31.10.2005
Flere kvinners deltakelse i konfliktløsning og fredsforebygging kan føre til mindre seksualisert vold. Det viser erfaring fra felt og forskning i en ny rapport fra Institutt for fredsforskning (PRIO) og CARE Norge, som mandag markerer dagen for FNs resolusjon 1325.

Å bygge!

FORUT | 28.10.2005
Deltagere fra FORUT- Sri Lanka , lokale myndigheter i Hambantota og ofre for tsunamien var nylig samlet på et firedagers seminar om strategisk planlegging av nye husprosjekter.

Budsjett på 35 millioner i Pakistan

Plan Norge | 28.10.2005
Plan opererer ut fra et foreløpig budsjett på 35 millioner kroner til hjelpetiltak etter jordskjelvet i Pakistan. Budsjettet finansieres gjennom støtte fra myndigheter og innsamling verden over. Det norske utenriksdepartementet har foreløpig bidratt med to millioner kroner.

- Norge bidrar for lite til global helseforskning!

Norges forskningsråd | 28.10.2005
- Norge er på verdenstoppen når det gjelder bidrag til utviklingshjelp, men bidrar lite til FOU på utviklingsfeltet generelt og innenfor global helseforskning spesielt. Bare 1,2 % av budsjettet til utviklingshjelp går til forskning. De fleste andre høyinnkomstland bruker en langt høyere andel på utviklingsforskning.

HIV/Aids er en underprioritert sykdom

Norges forskningsråd | 28.10.2005
- Det brukes fire ganger så mye til forskning for hvert tilfelle av diabetes, enn det blir brukt på hver HIV/Aids-tilfelle. Dette står i kontrast til det inntrykket som har blitt skapt av massive investeringer i utvikling av vaksine og medisiner til behandling.

Folkeopplysningsprisen 2005 til Lucky School

Plan Norge | 27.10.2005
Tirsdag mottok Lucky Næroset ved fantasiminister Hans Christian Medlien Folkeopplysningsprisen 2005. Den lille fristaten fikk prisen for prosjektet Lucky School som de har gjennomført i samarbeid med Plan Norge.

Statsbudsjettet: likevel ikke økt støtte til Nord/Sør-informasjon

RORG-samarbeidet / Global | 27.10.2005
I forbindelse med regjeringen Bondeviks budsjettforslag for 2006, som ble lagt fram 14. oktober, meldte RORG-samarbeidet at budsjettet la opp til en økning i støtten til Nord/sør-informasjon gjennom frivillige organisasjoner på 8 millioner kroner. Dette viser seg likevel ikke å være riktig.

Statsbudsjettet: likevel ikke økt støtte til Nord/Sør-informasjon

RORG-samarbeidet | 27.10.2005
I forbindelse med regjeringen Bondeviks budsjettforslag for 2006, som ble lagt fram 14. oktober, meldte RORG-samarbeidet at budsjettet la opp til en økning i støtten til Nord/sør-informasjon gjennom frivillige organisasjoner på 8 millioner kroner. Dette viser seg likevel ikke å være riktig.

MonkeyBiz tolker Nærum!

ISANDI | 27.10.2005
31. oktober åpner utstillingen "Monkeybiz tolker Nærum"- som er basert på kunstnerisk samarbeid mellom Knut Nærum og Monkeybiz.

Graver gull for småpenger

Norwatch | 26.10.2005
I de norskeide gullgruvene i Sør-Afrika, erstattes fast ansatte med billige kontraktsarbeidere. Så lenge det ikke finnes minimumslønner for Sør-Afrikas gruveindustri, behøver ikke Barberton Mines grave dypt i lommeboka for å betale sine arbeidere.

Sportslig 60-årsfeiring

FN-sambandet | 25.10.2005
Med sceneshow på Rådhusplassen i Oslo, ble FNs internasjonale år for idrett og fysisk fostring markert på FNs 60 årsdag 24. oktober. Både MadCon, Lars Lillo-Stenberg, og utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok på showet som ble ledet av og Are og Odin.

Amazonas forsvinner dobbelt så fort

Regnskogfondet | 24.10.2005
Verdens største regnskog - Amazonas - blir ødelagt i et langt høyere tempo enn det vi har regnet med tidligere. Det viser ny forskning publisert i siste utgave av tidsskriftet Science.

Barn og kvinner er i flertall blant de hjemløse i Sentral Amerika etter orkanen Stan

CARE Norge | 24.10.2005
Kraftig regn, flom og gjørmeras etter orkanen Stan har gjort at nærmere en halv million mennesker fra sør Mexico til El Salvador har mistet tak over hodet. I flere av de midlertidige huslyene er en stor andel barn og kvinner. Nesten en tredjedel av disse er barn, og mange tilhører urbefolkningen.

AUNG SAN SUU KYI ti år i husarrest

Den norske Burmakomité | 24.10.2005
I dag, mandag 24. oktober, har Aung San Suu Kyi sittet i fengsel eller husarrest i til sammen ti år siden hun første gang ble arrestert i 1989. Samme dag som FN fyller 60 år, kan altså 60 år gamle Suu Kyi markere sine ti år i fangenskap. Siden mai 2003 har hun vært fullstendig isolert i sitt eget hus i Rangoon.

Underernæringen i Malawi forverres

CARE Norge | 24.10.2005
Ella Chikwangwala, 35 år, har mistet fem barn på grunn av matmangel. Hun bor i Lilongwe distriktet i Malawi, som er et av de områdene som er hardest rammet av den pågående matkrisen. CARE begynte nylig å distribuere mat i distriktet spesielt rettet mot de mest sårbare familiene for å redde liv. Denne måneden begynte Ella å motta rasjoner med kornsoyablandinger av grøt. Siden har helsen hennes blitt bedre. Hennes eneste gjenværende barn, syv måneder gamle Chisomo, er alvorlig underernært. Den lokalen klinikken har anbefalt at hun blir overført til en enhet som gjenvinner ernæring.

Fattigdom rammar barn hardast

Redd Barna | 24.10.2005
? Barn vil alltid vere blant dei som blir hardast ramma av fattigdom. Det viktigaste ein kan gjere for barn er å angripe hovudårsaka til at så mange land ikkje kjem seg ut av fattigdomen. Dette seier Erik S. Reinert, forfatteren av boka ?Global økonomi. Hvordan de rike ble rike og hvorfor de fattige blir fattigere.?

Generalsekretærens budskap på FN-dagen

FN-sambandet | 24.10.2005
- Vi må erkjenne at verden i dag er veldig forskjellig fra den verden som eksisterte da FN ble grunnlagt, sier Kofi Annan.

Landsoversikten passerer 137 millioner

FOKUS | 24.10.2005
TV-aksjonen Drømmefanger passerte i går kveld 137 millioner kroner i innsamlede midler.

Sudan ? Problemer og krenking av menneskerettigheter truer hjemvendte flyktninger

IRIN/Global | 23.10.2005
Mange av de fire millioner internt fordrevne personer som har flyktet fra borgerkrig i Sør-Sudan, er nå villige til å vende tilbake. Ustabilitet i området kan bety at overgrep venter de hjemvendte, frykter en FN-utsending.

Tuberkulosebehandling i Etiopias ørken

Leger Uten Grenser | 20.10.2005
Siden 2001 har Leger Uten Grenser behandlet etiopiske nomader for tuberkulose (TB). Med et 122 år gammelt diagnoseverktøy og behandling som tar åtte måneder, er utfordringene store både for organisasjonen og pasientene.

11 000 nye faddere i Plan Norge

Plan Norge | 20.10.2005
10 963 barn har fått nye faddere gjennom Plan Norge etter Artistgallaen på TV 2 17. september og den påfølgende kampanjen. Disse fadderne vil alene kunne bidra til en bedre hverdag for over nesten 120 000 fattige mennesker i Plans programland.

Maktspillet overtar i WTO

Utviklingsfondet | 20.10.2005
Møtet i Hovedrådet i WTO behandlet bare formelle spørsmål uten interesse og var over på halve den planlagte tiden. Men det er i de lukkede rom at de viktige tingene skjer. Nå overtar maktspillet for demokratiet. Alle venter på hva den uformelle gruppa "de fem interesserte partene" mener - USA, Australia, India, Brasil og EU.

Bilag om Tusenårsmåla

Norad | 20.10.2005
Norad hadde måndag 17. oktober eige bilag i Dagsavisen. Tema var FNs Tusenårsmål - status og Noregs arbeid for å bidra til at måla vert nådd. Noreg har saman med dei andre medlemslanda i FN forplikta seg til å arbeide for å oppnå Tusenårsmåla, som vart vedteke ved tusenårsmålsskiftet.

God mulighet for Norge til å støtte utviklingsland i WTO ? og samtidig støtte norsk landbruk

Utviklingsfondet | 20.10.2005
Norge bør gi full støtte til forslaget fra G33 i WTO-forhandlingene om spesielle landbruksprodukter. Det vil være en viktig solidarisk handling overfor utviklingsland. Samtidig vil det være en støtte til prinsipper som også er viktig for norsk landbruk, sier Aksel Nærstad, informasjonsansvarlig i Utviklingsfondet som er tilstede under WTO-forhandlingene i Genève.

Guatemala etter stormen

Leger Uten Grenser | 20.10.2005
Leger Uten Grenser har distribuert vann og andre forsyninger i Guatemala etter at den tropiske stormen Stan rammet landet. Nå fokuserer organisasjonen på epidemiologisk overvåking og vann- og sanitærarbeid, spesielt der det er høy risiko for malaria og denguefeber.

Internasjonal uke i Ålesund

Norad | 20.10.2005
Denne uken arrangerer UD og FN-sambandet Internasjonal uke sammen med Ålesund kommune. Norad er aktivt deltaker under fagdag for næringslivet og åpen dag for studenter på Høgskolen i Ålesund, 20. og 21. oktober. Vi fokuserer på temaer fra korrupsjon til hvordan Norad driver næringsutvikling i Sør, med vekt på olje, fisk og maritim sektor. Vi har også med egen stand om fisk og maritim sektor i Namibia - et eksempel på gode resultater i bistanden.

Norske WTO-forhandlere gikk på tvers av regjeringen

Utviklingsfondet | 19.10.2005
Samme dag som den nye regjeringen tiltrådte var Norge med på å fremme et forslag i Verdens handelsorganisasjon, WTO, om at utviklingsland må åpne for fri internasjonal handel med miljøtjenester som bl.a. omfatter vannforsyning. Dette forslaget sirkulerer nå både blant regjeringer og frivillige organisasjoner med Norges navn på.

Øker innsatsen i avskårne landsbyer

Leger Uten Grenser | 19.10.2005
Leger Uten Grenser konsentrerer seg om å nå fram til skadde mennesker i svært vanskelig tilgjengelige områder i Pakistan. Samtidig står organisasjonens nyrespesialister overfor et potensielt dødelig syndrom som ofte dukker opp i kjølvannet av jordskjelv.

Ny sultkatastrofe kan ramme 12 millioner mennesker i det sørlige Afrika.

Care Norge | 19.10.2005
Care Norge oppfordrer Jens Stoltenberg og hans regjering til å fronte saken internasjonalt. De må ikke på nytt glemme Afrika nå som verdens øyne er på jordskjelvet i Asia. - Nå må de rødgrønne vise evne til å løfte saken opp på den internasjonale dagsorden og slik vise at bistand og nødhjelpsinnsats er viktig for den nye regjeringen. I Malawi alene står fem millioner mennesker i fare for å møte den tøffeste sultsesongen på et tiår, sier Care Norges generalsekretær Gunnar Andersen.
1 - 30 av 87
1 2 3

Klipp fra Media

Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene

Vårt Land (NTB) | 22.11.2019

Nylig ble det kjent at tekster i nye palestinske skolebøker forherliger hellig krig. Nå har endringer i pensumet allerede blitt gjort, ifølge norsk UD.

1400 rettssaker om klima: Jayden Foytlin (16) saksøker USA. «Jeg sto til anklene i klimaendringer.»

Aftenposten | 22.11.2019

På den ene siden i det juridiske slaget står USAs regjering og president Donald Trump. På den andre siden står 16 år gamle Jayden Foytlin og 20 andre ungdommer støttet av tidligere NASA-topp James Hansen. Ungdommene har saksøkt USA for å sette fremtiden deres på spill ved ikke å ta klimaendringene på alvor.

Iran mot Israel på syrisk jord: Dette kan bli den nye storkrigen

VG | 22.11.2019

Syria kan nok en gang bli slagmarken der en regional storkonflikt utkjempes. Israel og Iran trapper opp mot hverandre, i en periode der begge land ser seg tjent med at den livsfarlige konflikten eskalerer.

Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet

ABC nyheter (NTB) | 21.11.2019

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong

DN (NTB) | 21.11.2019

Et lovforslaget som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong, er vedtatt i både Representantenes hus og Senatet. Nå gjenstår Donald Trumps signatur.

Rekordavskoging: - Vil endre kloden for alltid

Dagbladet | 21.11.2019

Avskogingen av Amazonas i år tilsvarer nesten to fotballbaner med skog i minuttet - og er nå på sitt høyeste punkt på hele ti år, ifølge ferske tall.

Ny rapport: Havbruk kan seksdoble verdens matproduksjon

DN | 20.11.2019

Havbruk og fiske kan gi mat til to tredjedeler av verdens befolkning, viser ny FN-rapport.

Ny norsk rapport: Stort gap mellom oljeplaner og klimamål

Nettavisen | 20.11.2019

Verden har planlagt for 120 prosent for mye fossil energi enn det som er forenlig med 1,5-gradersmålet, ifølge Cicero.

FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2019

FNs komité for menneskerettighetsspørsmål har enstemmig vedtatt en resolusjon som skal styrke menneskerettighetsforsvarere. Norge har ledet arbeidet med resolusjonen, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er fornøyd med gjennomslaget.

USA endrer syn på Israels bosettinger etter over 40 år

NRK nyheter | 19.11.2019

USA endrer syn på israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden. – De er ikke lenger i strid med folkeretten, sier utenriksminister Mike Pompeo.