Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Landbruksministeren til Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp | 30.11.2005
Har Norge råd til å støtte fattige land? Tirsdag 6. desember kommer landbruksministeren til Kirkens Nødhjelp for å debattere blant annet WTO-forhandlingene med NHO, Bondelaget og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt.

Skolene gir håp

Kirkens Nødhjelp | 30.11.2005
Barna som mistet sine hjem under jordskjelvet i Pakistan er tilbake på skolen. Ved daggry samles de på provisoriske skoler. De har ikke mye å lære med, men de har livsglede og vilje.

Fattige land betaler dyrt for eksport

Bistandsaktuelt | 30.11.2005
463 millioner kroner. Det er toll-regningen utviklingsland måtte betale Norge for å få lov til å selge oss industrivarer i fjor. EU-landene slapp med 25 millioner kroner.

Spiller landskamp for barn i Afrika

Plan Norge | 28.11.2005
1. mars møtes det norske og senegalesiske fotballandslaget til landskamp i Dakar, med et felles mål for øye: Å skape en bedre framtid for tusener av barn i Afrika. Kampen blir sendt direkte på TV 2, og kobles med en konsert på Dakar stadion med navn i verdensklasse og innslag om Plans barnefokuserte prosjekter i Afrika.

Vinteren truer

Røde Kors | 28.11.2005
Været har de siste dagene skapt vanskeligheter for hjelpearbeidet i Sør-Asia. - Dette er en forsmak på den nært forestående vinteren, advarer beredskaps- og utenlandssjef i Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen.

WTO: Delta i vår kampanje!

Kirkens Nødhjelp | 28.11.2005
Rike land bruker 1800 milliarder kroner i året på subsidier - disse gjør det vanskelig for fattige bønder å få solgt varene sine. 70% av verdens fattige lever av jorda, men subsidiert konkurranse presser dem ut av så vel lokale som internasjonale markeder. Her kan du delta i Kirkens Nødhjelps kampanje for å sikre fattige bønders rettigheter i WTO-forhandlingene!

Tar sats

Misjonsalliansen | 28.11.2005
KrF-topp Knut Arild Hareide er på besøk hos Misjonsalliansen i Bolivia: - Arbeidet her er et godt eksempel på hvorfor norsk bistand må satse på organisasjonene. En av mine oppgaver som nestleder i KrF blir å passe på at den nye regjeringen ikke reduserer bistandstøtta, sier eks-ministeren.

Skremmende verdensrapport om vold mot kvinner

OmVärlden | 27.11.2005
Trussel om vold og direkte overgrep er vanligere i hjemmet enn i samfunnet utenfor. Det viser en stor intervjurapport fra ti land utvalgt av WHO, skriver svenske OmVärlden.

Feil tid for ICCs arrestorde på fem toppledere fra Lord's Resistance Army (LRA) i Uganda

CARE Norge | 25.11.2005
ICCs arrestordre i oktober truer adgangen til livsnødvendig mathjelp for folket i nord Uganda. Folket i Uganda lider under den økte volden, og har et desperat behov for mathjelp.

Solheim lover miljøløft, men glemmer de fattigste

Regnskogfondet | 24.11.2005
Utviklingsminister Erik Solheim fastslo på et seminar i dag at Norge skal være et foregangsland innen miljø i bistanden. - Dette er svært bra, men Solheim glemmer at verdens fattige er helt avhengige av naturressurser som vann, skog, jord og fisk for å overleve. Skal vi nå FNs tusenårsmål om å redusere fattigdommen, må bevaring av naturressurser være et hovedelement i norsk miljøbistand. - Vi er skuffet over at Solheim ikke fokuserte på dette! uttaler organisasjonene bak seminaret; WWF, Utviklingsfondet, Regnskogfondet og Forum for Utvikling og Miljø.

Vold mot kvinner er en trussel mot utvikling

CARE Norge | 24.11.2005
På FN-dagen for avskaffelse av vold mot kvinner er det tid for å huske at vold mot kvinner hindrer utvikling, og at flere kvinner i det politiske liv kan minske volden.

Overfall på sivile og hjelpearbeidere truer hjelpen til Nord-Uganda

Leger Uten Grenser | 24.11.2005
I løpet av de siste ukene har flere voldelige overfall på sivile og hjelpearbeidere funnet sted i Nord-Uganda. Leger Uten Grenser (MSF) advarer at den dårlige sikkerheten kommer til å få alvorlige konsekvenser for den allerede desperate situasjonen.

NUPI-forsker anbefaler tollfritak for langt flere utviklingsland

Bistandsaktuelt | 24.11.2005
Norge gir tollfritak for all import fra de fattigste ladene, men det er land som knapt har varer å selge oss. Nå anbefaler NUPI at også konkurransedyktige utviklingsland slipper til.

Skjer det noe med vedtakene fra FNs toppmøte?

FN-sambandet | 23.11.2005
Mange var skuffet over alt det verdens ledere ikke greide å bli enige om på Toppmøtet i september. På en pressekonferanse 18. november redegjorde presidenten i FNs generalforsamling, Jan Eliasson, for hvordan viktige vedtak på Toppmøtet faktisk blir fulgt opp og nærmer seg en løsning.

Pakistan: en million dollar = tusener av liv!

CARE Norge | 22.11.2005
En million dollar, 6,7 millioner norske kroner, er mye penger, men alt det de humanitære organisasjonene kan få for beløpet i jordskjelvrammede Pakistan er så uendelig mye mer:

"Hardliner" utnevnt til ny statsminister i Sri Lanka

FORUT | 22.11.2005
Den nyvalgte presidenten, Mahinda Rajapakse, utnevnte mandag 21.november overraskende den 73-årige Ratnasiri Wickremanayke til ny statsminister i landet til tross for at partiet SLPF, hadde gått inn for Aruna Kumaratunga.

Matkrisen i sørlige Afrika

Røde Kors | 22.11.2005
I Malawi har omfattende tørke ødelagt avlingene. Fem millioner mennesker har for lite mat. Det internasjonale Røde Kors frykter at mange av disse vil dø hvis ikke hjelpen kommer raskt.

Kunngjøring: Informasjonsstøtte fra Norad

Norad | 22.11.2005
Norad støtter norske organisasjoners opplysningsarbeid om Nord-Sør spørsmål. Norad har to ulike avtaleformer: enkeltavtaler og rammeavtaler. Første frist for enkeltavtaler er 1. desember 2005.

Olje og etikk

RORG-samarbeidet | 21.11.2005
I opposisjon var SV en pådriver for etiske retningslinjer for oljefondet. Regjeringen vil følge opp og nå sier SVs finansminister, Kristin Halvorsen, at Norge skal bli best i verden på oljeetikk. Da er det mye å gripe fatt i - i en industri der etikken utfordres på mange fronter.

FN-utsending sier grensesituasjonen krever beherskelse

IRIN/Global | 21.11.2005
Kenzo Oshima, en utsending fra FNs sikkerhetsråd, ba om selvbeherskelse etter at det mandag ble rapportert om økt spenning i grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea. -Forsiktighet, dyktighet og god dømmekraft er nødvendig for å kunne takle problemene, uttalte han fra Etiopias hovedstad Addis Ababa, hvor han begynte en todagers reise gjennom de to landene.

Olje og etikk

RORG-samarbeidet / Global | 21.11.2005

I opposisjon var SV en pådriver for etiske retningslinjer for oljefondet. Regjeringen vil følge opp og nå sier SVs finansminister, Kristin Halvorsen, at Norge skal bli best i verden på oljeetikk. Da er det mye å gripe fatt i - i en industri der etikken utfordres på mange fronter.

- Norsk utviklingspolitikk verdensbankifisert

RORG-samarbeidet | 18.11.2005
- Verdensbanken representerer feil kurs i utviklingspolitikken, sa Utviklingsfondets Christoffer Ringnes Klyve i forbindelse med lanseringen av en rapport om "verdensbankifisering av norsk utviklingspolitikk" tidligere denne uka.

Forsterker innsatsen i Pakistan

Kirkens Nødhjelp | 18.11.2005
Kirkens Nødhjelp utvider sitt vann- og sanitærprogram i de jordskjelvrammede områdene i Pakistan og Kashmir. Og i neste uke sendes nok et fullastet fly med telt, ulltepper og varme klær.

Siste sjanse til å forhindre den andre bølgen med dødsfall i Pakistan

CARE Norge | 18.11.2005
Seks av de største internasjonale hjelpeorganisasjonene ber om mer finansiell støtte for å unngå katastrofe nummer to. CARE er en av de seks.

- Norsk utviklingspolitikk verdensbankifisert

RORG-samarbeidet / Global | 18.11.2005
– Verdensbanken representerer feil kurs i utviklingspolitikken, sa Utviklingsfondets Christoffer Ringnes Klyve i forbindelse med lanseringen av en rapport om "verdensbankifisering av norsk utviklingspolitikk" tidligere denne uka.

TB: Forskningsmangel gir dårlige medisiner

Leger Uten Grenser | 18.11.2005
To millioner mennesker er smittet av multiresistent tuberkulose verden over, men den dyre og komplekse behandlingen for er kun tilgjengelig for svært få. Bivirkningene er store, og knapt halvparten blir friske.

Ny database: Fokus på resultater og kunnskapsdeling i det sivile samfunn

Norad | 18.11.2005
Norad lanserer nå en database for evalueringer av Norad-finansierte tiltak i regi av norske frivillige organisasjoner. - Økt tilgjengelighet til organisasjonenes evalueringsarbeid skal fremme erfaringsutveksling, kunnskap om gode resultater og generelt stimulere alle norske aktører og våre internasjonale partnere til bedre utviklingsarbeid, sier Poul Engberg-Pedersen, Norads nyansatte direktør.

Regjeringspartiet vant presidentvalget i Sri Lanka

FORUT | 18.11.2005
Mahinda Rajapakse går med knapp margin seirende ut av det srilankiske presidentvalget. Dette innebærer at den næværende statsministeren blir Sri Lankas nye president de neste 6 årene. I mange tamilske områder ble valget boikottet.

Ikke stol på Chiquitas frosk

Global | 17.11.2005
Lykkelige frosker hopper over TV-skjermen. Nå får du kjøpt regnskogsvennlige bananer fra Chiquita!- Disse bananene er verken økologiske eller rettferdige, sier Maiken Pollestad Sele i OIKOS.
1 - 30 av 73
1 2 3

Klipp fra Media

Tetzschner ønsker tøffere tone overfor Kina og et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong

Aftenposten | 13.07.2020

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier første nestleder i Utenrikskomiteen, Michael Tetzschner (H).

Sudan tillater alkohol og avkriminaliserer frafall fra islam

Aftenposten (NTB) | 13.07.2020

Sudan har reformert strenge islamske lover. Nå får ikke-muslimer lov å drikke alkohol, pisking forbys, og det er ikke lenger dødsstraff for å forlate islam.

Sveinung Rotevatn svarte Greta Thunberg: – Vi vil ikke stoppe oljeproduksjonen over natten

E24 | 12.07.2020

Greta Thunberg og flere andre unge klimaaktivister sendte brev til Erna Solberg for å advare om norsk oljepolitikk. Her er svaret signert klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Ballonger bringer internett til landsbygda i Kenya

NRK nyheter | 12.07.2020

Nå skal også mer grisgrendte deler av Kenya få 4G-internett. Det kommer flyvende, levert av solcelle-drevne ballonger.

25 år siden massakren i Srebrenica

NRK nyheter | 12.07.2020

Taiba Muminovic ble født da Srebrenica falt og flere tusen menn og gutter ble drept. Faren hennes og flere mannlige slektninger mistet livet. I dag markerer Srebrenica at det er 25 år siden folkemordet.

Nordfund tar selvkritikk etter gigantsvindel

E24 | 11.07.2020

Forsinkelser i innføringen av nye sikkerhetsrutiner i det statseide fondet var med på å gjøre svindelen lettere å gjennomføre, skriver PWC i en fersk rapport.

- Verden misforsto Israel

Klassekampen | 11.07.2020

Arven etter Oslo-avtalen gir Norge et særlig ansvar til å innføre sanksjoner dersom Israel annekterer Vestbredden, mener tidligere PLO-rådgiver Diana Buttu.

Brasil lover å beskytte regnskogen

NRK nyheter | 11.07.2020

Storebrand og andre Brasil-investorer er fornøyde etter Amazonas-møtet med brasilianske myndigheter. Det loves flere tiltak for å verne regnskogen.

WHO skal evaluere den globale koronahåndteringen

Dagsavisen (NTB) | 10.07.2020

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil i november komme med sin første evalueringsrapport av den globale håndteringen av koronapandemien.

Høyre-profil vil rydde i norsk bistand (infostøtten)

NRK nyheter | 10.07.2020

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) vil ha klarere prioriteringer i bistandspolitikken: Mer til klima, mindre til veggmalerier i Uganda.