Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Kenya: Myndighetene ber om matforsyninger til tørre områder

IRIN/Global | 31.12.2005
Den kenyanske regjeringen har bedt om umiddelbar bistand av mat og sier at hundretusenvis av mennesker i de tørre nordøstlige områdene er truet av hungersnød på grunn av sviktende regn.

Bygger nye samfunn

Røde Kors | 30.12.2005
Ett år har gått siden flodbølgekatastrofen 2. juledag i fjor. De overlevende må bære med seg store tap i sine bestrebelser med å komme på fote igjen. - Røde Kors skal bistå hele veien i gjenoppbyggingen, sier beredskaps- og utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen.

Tørken tar liv i Kenya

Røde Kors | 30.12.2005
Nærmere 2,5 millioner mennesker trenger mat og annen nødhjelp i Kenya. - Vi har fått inn rapporter om at 17 mennesker allerede har omkommet, flere barn, sier generalsekretær i Kenya Røde Kors, Abbas Gullet.

Plan lanserer to nye tsunami-rapporter

Plan Norge | 28.12.2005
Plans rapport ?Tsunami ? 12 Months After? oppsummerer organisasjonens arbeid i Indonesia, Sri Lanka, Thailand og India det siste året. Rapporten ?Children and the Tsunami? tar spesielt for seg hvordan barn opplevde katastrofen og hvordan de selv mente at de ble inkludert under nødhjelpsarbeidet.

Barnearbeid et økende problem på Sri Lanka

FORUT | 28.12.2005
Barnearbeid har tidligere ikke blitt definert som barnemishandling i Sri Lanka, men etter at undersøkelser viser en økning i antallet barnearbeidere og hva disse utsettes for, har spørsmålet fått ny aktualitet og blir satt på dagsordenen.

Sri Lanka: Kvinner har lidd mest

CARE | 26.12.2005
Voldtekter, mishandlinger og manglende medisinsk hjelp etter den ekstreme naturkatastrofen 2. juledag har gjort at kvinner har lidd mest etter katastrofen som rammet øya i fjor.

Gjenoppbygging tar 5 - 10 år

CARE | 26.12.2005
Eksperter mener fullstendig gjenoppbygging av Aceh etter tsunamien 2. juledag i fjor vil ta 5-10 år. CARE arbeider etter en 5 års plan, og har hjulpet 350.000 folk som ble fordrevet av bølgen.

IMF sletter gjeld til 19 land

RORG-samarbeidet | 23.12.2005
G8-landenes beslutning om gjeldsslette i sommer bar såvidt igjennom FNs toppmøte i september. Denne uke kom den endelige beslutningen om gjeldsslette til 19 land fra IMF. - Dette er en seier for gjeldsbevegelsen, sier Kjetil G. Abildsnes i Aksjon Slett U-landsgjelda (SLUG). Og regjeringen er igang med arbeidet for å endre IMF og Verdensbanken, sier utenriksministeren.

IMF sletter gjeld til 19 land

RORG-samarbeidet / Global | 23.12.2005
G8-landenes beslutning om gjeldsslette i sommer bar såvidt igjennom FNs toppmøte i september. Denne uke kom den endelige beslutningen om gjeldsslette til 19 land fra IMF. – Dette er en seier for gjeldsbevegelsen, sier Kjetil G. Abildsnes i Aksjon Slett U-landsgjelda (SLUG). Og regjeringen er igang med arbeidet for å endre IMF og Verdensbanken, sier utenriksministeren.

Det er lenge siden latter ble hørt i Lambaro Skep, Aceh....

CARE | 22.12.2005
Hvin av latter gir ekko utover natten i det et dusin barn lirker og lurer seg fram for å se bedre. En mor holder en sovende nyfødt så hardt at babyen våkner opp, og blunker av den plutselige avbrytelsen. By Melanie Brooks (CARE) , Lambaro Skep, Aceh

- Volden henger over dem som en skygge

Leger Uten Grenser | 22.12.2005
Både tsunamien og den brutale borgerkrigen har satt dype spor blant Aceh-provinsens befolkning. Leger Uten Grensers indonesiske tolk Dewi Agreni forteller om organisasjonens arbeid med mental helse i hennes egen hjemprovins.

Rajapakse tar opp rusproblemer

FORUT | 21.12.2005
Rusproblemer rammer nå mange av de som mistet hus, hjem og familiemedlemmer i tsunamien i Sri Lanka. Dette var tema da FORUTs stedlige representant, Terje Heggernes nylig var invitert til diskusjoner med Sri Lankas nyvalgte president, Mahinda Rajapakse.

Nytenkning om gjenoppbygging etter tsunamien

FORUT | 21.12.2005
Bærekraft, eierskap, brukermedvirkning, alternative hustyper og landsbyplaner var blant temaene da FORUT startet byggeprojosjektet i Mullaittivu med et seminar der alle impliserte parter deltok. Målet er å tenke nye tanker om gjenoppbyggingen etter Sri Lanka.

WTO-avsporing utsatt?

RORG-samarbeidet | 20.12.2005
- Hong Kong leverte, melder Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og WTO selv konkluderer at ministrene i Hong Kong satte WTO tilbake på sporet. Kanskje var WTOs 6. ministermøte i Hong Kong likevel bare en utsettelse av en varslet avsporing, for innholdet i slutterklæringen er uklart og kritikken nådeløs fra de som etterlyser en reell utviklingsrunde.

WTO-avsporing utsatt?

RORG-samarbeidet / Global | 20.12.2005
- Hong Kong leverte, melder Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og WTO selv konkluderer at ministrene i Hong Kong satte WTO tilbake på sporet. Kanskje var WTOs 6. ministermøte i Hong Kong likevel bare en utsettelse av en varslet avsporing, for innholdet i slutterklæringen er uklart og kritikken nådeløs fra de som etterlyser en reell utviklingsrunde. 

Grasrota må bli hørt

Norsk Folkehjelp | 19.12.2005
I NRK 15.12 kritiserer forsker Hans Skotte norske hjelpeorganisasjoner for å kaste bort pengene i Sri Lanka ved å bygge hus som kan bli stående tomme. I ett år har Norsk Folkehjelp lagt stor vekt på at grasrota i samfunnet skal være en aktiv medspiller i gjenreisningen i Sri Lanka slik at hjelpearbeidet skjer i henhold til lokale behov.

Nytt om matsikkerhet i Øst Afrika og på Afrikas Horn

CARE | 19.12.2005
Slutten på året er normalt sett den minst kritiske sesongen når det gjelder mat i det sørlige Afrika. Den kommer rett etter innhøstingen i de nordlige delene av regionen, men allikevel langt nok inn i regnsesongen i områdene rundt ekvator og jordbruksområdene på Hornet. Slik kan man vite hvor god eller dårlig sesongen kan bli.

Krass konsulentkritikk av Norges Vel

Bistandsaktuelt | 19.12.2005
En ny konsulentrapport er svært kritisk til resultatene av bistandsarbeidet til institusjonen Selskapet for Norges Vel. Rapportforfatterne mener også at Norges Vel i en årrekke har tøyd Norads regler for administrasjonsstøtte.

WTO hopper bukk over demokratiet

ForUM | 17.12.2005
Nest siste forhandlingsdag i Hong Kong har bragt nytt tekstforslag til ministererklæring. Teksten er lengre enn det forrige utkastet, men på mange viktige områder ikke vesensforskjellig fra utkastet som forelå i forkant av ministermøtet, og kan ikke regnes som representativ for alle landenes interesser slik de har vært uttalt de siste dagene.

Spennende valg

Misjonsalliansen | 16.12.2005
Vil søndagens valg sette en stopper for uroen i Bolivia? Hvem vil bli president? Hva kjemper de ulike kandidatene om? Og hvordan vil de gjøre Bolivia til et bedre land å bo i, inkludert alle fattige? Disse og flere problemstillinger gjør Anne-Gunn Bondevik greie for i denne bakgrunnsartikkelen.

Sudan: Internt fordrevne er truet av vold

IRIN/Global | 16.12.2005
Rapporter fra hjelpearbeidere sier at fordrevne mennesker fortsatt er ofre for trakassering og trusler i Sudans vestlige region Darfur. Regionen er sønderrevet av borgerkrig og trakasseringen pågår selv etter at de fordrevne har ankommet flyktningleirene.

Lokalbefolkningen deltar i gjennoppbyggingen

FORUT | 15.12.2005
I morgennyhetene i dag gir NRK inntrykk av at bistanden etter tsunamien på Sri Lanka kan være bortkastet, særlig når det gjelder husbygging. NRK støtter seg blant annet på uttalelser fra Hans Skotte, forsker ved NTNU. FORUT har et nært samarbeid med NTNU, og i morgen overleveres 30 nye hus i Jaffna, der mottakerne har vært aktivt med i planleggings- og byggingsfasen.

Press på utviklingsland i Hongkong

Utviklingsfondet | 14.12.2005
USA legger nå press på afrikanske land for at de skal godta viktige endringer i avtalen om handel med tjenester i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Regjeringer i flere afrikanske land skal ha blitt ringt opp av amerikanske regjeringsmedlemmer for at de skal endre sine standpunkter.

- Et sår som aldri leges

Norsk Folkehjelp | 14.12.2005
Det smerter å bli minnet om apartheidtida i Sør-Afrika. Det fikk ungdommer fra seks land erfare under en samling i Johannesburg i regi av Norsk Folkehjelp.

Hold WTO-toget på skinnene

Kirkens Nødhjelp | 14.12.2005
Det er viktig at prosessen mot en mer rettferdig WTO-avtale ikke spores av denne uken, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Om fattiges bruks- og eiendomsrett

ForUM | 13.12.2005
Utenriksdepartementet vil i samarbeid med Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) arrangere et halvdagsseminar på fredag om fattiges bruks- og eiendomsrett. Formålet vil være å drøfte opprettelsen av faglige nettverk for formalisering.

- WTO ofrer tilgang til medisiner

Leger Uten Grenser | 13.12.2005
Verdens handelsorganisasjon (WTO) har ofret en viktig mulighet til å sikre tilstrekkelig produksjon av billige kopimedisiner, mener Leger Uten Grenser. - Norge må nå kreve beviser for at WTOs medisintiltak virkelig fungerer, sier organisasjonens nestleder Kristian Tonby.

Norge må ut av tobakksindustrien

Kreftforeningen | 13.12.2005
Det er uetisk at Norge, som deleier i tobakksindustrien, kan gjøre seg rikere på bekostning av verdens fattige.

Tilbaketrekking av GATS-krav - viktig ny kurs eller "indremedisin"?

RORG-samarbeidet | 12.12.2005
- Gratulerer, dette er utrolig viktig, sa Martin Kohr, leder for Third World Network, da han i helga ble kjent med den norske regjeringens beslutning om å trekke krav til uviklingsland i forbindelse med GATS-forhandlingene i WTO. - Det er kanskje mer indremedisin enn substans, sa Jan Petersen i debatten etter utenriksministerens WTO-redegjørelse sist fredag.

Plastisk kirurgi for vansirede i Uganda

Leger Uten Grenser | 12.12.2005
Leger Uten Grenser og Interplast Holland begynte i dag å utøve plastisk kirurgi på sivile som har blitt lemlestet i konflikten i Nord-Uganda.
1 - 30 av 59
1 2

Klipp fra Media

Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet

ABC nyheter (NTB) | 21.11.2019

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong

DN (NTB) | 21.11.2019

Et lovforslaget som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong, er vedtatt i både Representantenes hus og Senatet. Nå gjenstår Donald Trumps signatur.

Rekordavskoging: - Vil endre kloden for alltid

Dagbladet | 21.11.2019

Avskogingen av Amazonas i år tilsvarer nesten to fotballbaner med skog i minuttet - og er nå på sitt høyeste punkt på hele ti år, ifølge ferske tall.

Ny rapport: Havbruk kan seksdoble verdens matproduksjon

DN | 20.11.2019

Havbruk og fiske kan gi mat til to tredjedeler av verdens befolkning, viser ny FN-rapport.

Ny norsk rapport: Stort gap mellom oljeplaner og klimamål

Nettavisen | 20.11.2019

Verden har planlagt for 120 prosent for mye fossil energi enn det som er forenlig med 1,5-gradersmålet, ifølge Cicero.

FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2019

FNs komité for menneskerettighetsspørsmål har enstemmig vedtatt en resolusjon som skal styrke menneskerettighetsforsvarere. Norge har ledet arbeidet med resolusjonen, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er fornøyd med gjennomslaget.

USA endrer syn på Israels bosettinger etter over 40 år

NRK nyheter | 19.11.2019

USA endrer syn på israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden. – De er ikke lenger i strid med folkeretten, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Kina-forsker: Uvanlig spent situasjon i Hongkong

VG | 19.11.2019

Et universitetsområde har de siste dagene blitt en slagmark for konflikten mellom politiet og demonstranter i Hongkong. – Nå er det hardt mot hardt, sier Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr til VG.

Kraftig økning i avskogingen i Amazonas

ABC nyheter (NTB) | 19.11.2019

– Tallene er alarmerende høye. Vi må huske på at Amazonas har vært utsatt for avskoging i flere tiår. Vi nærmer oss et mulig vippepunkt, hvor store deler av skogen vil være så skadet at den kollapser, sier Øyvind Eggen, leder for organisasjonen Regnskogfondet.

SV slakter regjeringens biodrivstoffavgift – mener regjeringen «risikerer å bade i palmeolje»

Aftenposten | 18.11.2019

Men Regnskogfondet mener regjeringens forslag gir en en «begrenset risiko» for palmeolje i norsk biodrivstoff. Det viktigste nå er at regjeringen ikke gir etter for press fra LO og NHO, mener miljøorganisasjonen.