Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Stortingsvalget 2005 og utviklingspolitiske valg

RORG-samarbeidet | 28.02.2005
Partienes programutkast foran høstens stortingsvalg synes å forsterke et tradisjonelt høyre/venstre-skille i utviklingspolitikken. Dette skillet avspeiler i stor grad ulike syn på dagens globaliseringsprosess og dermed ulike politiske strategier i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål.

Støtter jordskjelvrammede i Iran

Leger Uten Grenser | 28.02.2005
Leger Uten Grenser gir medisinsk nødhjelp og annet materiell til befolkningen i landsbyene i fjellene som ble hardest rammet av jordskjelvet som forrige tirsdag berørte nærmere 30 000 mennesker i området Zarand.

Stortingsvalget 2005 og utviklingspolitiske valg

RORG-samarbeidet / Global | 28.02.2005
Partienes programutkast foran høstens stortingsvalg synes å forsterke et tradisjonelt høyre/venstre-skille i utviklingspolitikken. Dette skillet avspeiler i stor grad ulike syn på dagens globaliseringsprosess og dermed ulike politiske strategier i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål.

Helsepersonellkrisen diskuteres i Oslo

Norad | 28.02.2005
- Mangelen på helsearebeidere er en alvorlig trussel mot kampen mot hiv/aids og mot FNs tusenårsmål, sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, da hun åpnet konsultasjonen om helsepersonellkrisen i regi av Utenriksdepartementet og Norad i Oslo torsdag.

Regjeringen må ikke svikte Sudan nå!

Norsk Folkehjelp | 25.02.2005
? Norge har spilt en nøkkelrolle i arbeidet for fred i Sudan. Vi har vært med i ?trioen? (USA, England, Norge) som har tilrettelagt forhandlingene. 9. januar i år ble det inngått en omfattende fredsavtale mellom Sudans regjering og opprørsbevegelsen i Sør. Norge gir også betydelig nødhjelp og bistand til Sudan gjennom norske hjelpeorganisasjoner og andre kanaler. Men nå svikter Norge på en viktig arena i fredsarbeidet i Sudan, nemlig de fredsbevarende operasjonene, sier Eva Bjøreng, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Slutter seg internasjonalt nettverk

Kirkens Nødhjelp | 25.02.2005
Som første norske organisasjon har Kirkens Nødhjelp sluttet seg til den store internasjonale kampanjen ?Gjør fattigdom til historie?. Kampanjen "Gjør fattigdom til historie" arbeider for rettferdig handel, gjeldslette, bedre og økt bistand til fattige land, fattigdomsbekjempelse, samt å oppfylle tusenårsmålene.

Nord-Uganda: Fredsprosessen i stampe

Flyktninghjelpen | 25.02.2005
Tirsdag opphørte våpenhvilen i Nord-Uganda og fredsprosessen står i stampe. Flyktninghjelpen frykter at krigshandlingene vil fortsette, og oppfordrer Norge og det internasjonale samfunnet til å legge større press på partene for å videreføre fredsprosessen og finne en fredlig løsning på konflikten.

Stanser hjelpearbeid i Kongo

Leger Uten Grenser | 25.02.2005
Leger Uten Grenser frykter at dårlig sikkerhet vil bli avgjørende for den humanitære innsatsen til internflyktningene i Ituri.

Historisk avtale for verdenshelsen

FN-sambandet | 25.02.2005
Den internasjonale tobakkskonvensjonen (FCTC) trer i kraft førstkommende søndag, som hele 57 land, blant dem Norge, allerede har undertegnet. Konvensjonen er verdens første juridisk bindende helseavtale i Verdens helseorganisasjons (WHO) regi.

? 500 millioner barn eksisterer ikke

Plan Norge | 25.02.2005
?Write me down, make me real? eller ?Skriv meg ned ? gjør meg virkelig? er navnet på den verdensomspennende kampanjen Plan starter sammen med erkebiskop Desmond Tutu i dag. Kravet fra Tutu og Plan er at regjeringer verden over sikrer fødselsregistrering av 48 millioner barn, som hvert år fødes uten å bli registrert.

Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?

RORG-samarbeidet | 24.02.2005
- Hurra for Kyoto-protokollen, sa Natur og Ungdom, da protokollen trådte i kraft den 16. februar. CICERO-direktør Pål Presterud kalte avtalen en "viktig klimapolitisk seier og milepæl". Men ikke alle er overbevist. - Kyoto-avtalen er fåfengt, mener Bjart Holtsmark ved Statistisk Sentralbyrå, som i en kronikk i gårsdagens Aftenposten kaller Kyoto-protokollen for "en historisk parentes".

Sri Lanka: Politisk oppurtunisme hindrer fred og fremgang

KFUK-KFUM Global | 24.02.2005
KFUK-KFUM Global har siden 1981 hatt et partnersamarbeid på Sri Lanka. Noen år senere, i 1995, startet også samarbeidet med Sri Lanka KFUK. Begge organisasjonene har vært sterkt involvert i hjelpe- og oppbyggingsarbeidet etter tsunamiens ødeleggelser. Sri Lanka KFUM har i mange år vært en aktiv pådriver i fredsprosessen mellom singalesere og tamiler. I en pressemelding datert 22. februar skriver de blandt annet om hvordan fredsprosessen påvirkes av tsunamien.

Afghanistans første Human Development Report

UNDP | 24.02.2005
Før første gang er det samlet inn pålitelige tall om levekår for vanlige afghanere. Afghanistans første nasjonale Human Development Report slår fast at til tross for en kraftig bedring i økonomi og utdannelsesnivå utgjør fattigdom og interne ulikheter en stor sikkerhetsrisiko.

Rekordoppslutning om fasteaksjonen

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
Nesten 1200 menigheter skal delta på Kirkens Nødhjelps innsamlingsaksjon i fastetiden. Dette er en økning på over 20 prosent sammenlignet med fjorårets deltakelse.

- Godt samarbeid i Indonesia

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
- Samarbeidet og koordineringen mellom Kirkens Nødhjelp og de andre frivillige organisjonene var utrolig godt, sier Frid Gillebo, koordinator for Kirkens Nødhjelps vannprosjekter i Indonesia.

Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?

RORG-samarbeidet / Global | 24.02.2005
- Hurra for Kyoto-protokollen, sa Natur og Ungdom, da protokollen trådte i kraft den 16. februar. CICERO-direktør Pål Prestrud kalte avtalen en "viktig klimapolitisk seier og milepæl". Men ikke alle er overbevist. - Kyoto-avtalen er fåfengt, mener Bjart Holtsmark ved Statistisk Sentralbyrå, som i en kronikk i gårsdagens Aftenposten kaller Kyoto-protokollen for "en historisk parentes".

Mer nødhjelp til Darfur

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
De siste ti månedene har Kirkens Nødhjelp sendt over 900 tonn med nødhjelp til Darfur. Torsdag går nok en flylast. Katastrofen i Vest-Sudan krever store ressurser.

Utbrudd av pest i Kongo

Leger Uten Grenser | 23.02.2005
To av Leger Uten Grensers team har blitt sendt til områdene rundt Buta nordøst i den Demokratiske Republikken Kongo i forbindelse med et utbrudd av lungepest.

Milliard-bevilgning til norske NGOer

Norad | 22.02.2005
Norad bevilger 1 milliard kroner til norske frivillige organisasjoners langsiktige utviklingssamarbeid for 2005. Kirkens Nødhjelp topper listen med totalt 151 millioner kroner i støtte fra Norad, etterfulgt av Bistandsnemnda, Redd Barna og Norsk Folkehjelp.

Nord-Uganda: Fredshåpet svinner

Flyktninghjelpen | 22.02.2005
Tirsdag morgen kl.07.00 gikk fristen ut for videre fredsamtaler i Nord-Uganda, uten at opprørslederen Joseph Koney og resten av lederne i LRA (Herrens motstandshær) hadde gitt til kjenne et klart svar. President Museveni hadde gitt LRA 18 dager på seg til å godta eller forkaste presidentens forhandlingsgrunnlag. Nå frykter mange at krigshandlingene vil fortsette.

Konsultasjon om helsepersonellkrise

Norad | 22.02.2005
Norad og Utenriksdepartementet arrangerer en konsultasjon om helsepersonellkrisen i Afrika, i Oslo 24.-25. februar. Et internasjonalt møte i Abuja i Nigeria i desember 2004 skapte en felles forståelse blant eksperter for at mangel på helsepersonell er en stor krise som krever rask handling. Hvis ikke vil man ikke klare å nå de helserelaterte Tusenårsmålene.

Irakiske kvinner mishandlet i flere tiår

Amnesty International | 22.02.2005
Amnesty International offentliggjør i dag en ny rapport som dokumenterer drap, mishandling og voldtekt av kvinner i Irak gjennom flere tiår. Rapporten understreker viktigheten av at både myndighetene i Irak, væpnede grupper og det internasjonale samfunnet nå må ta ansvar for kvinners sikkerhet.

Jordskjelv Iran

Norges Røde Kors | 22.02.2005
Flere landsbyer ble rammet av jordskjelv sør-øst i Iran i morgentimene i dag. Iran Røde Halvmåne er i jordskjelvområdet og arbeider nå med søk, redning og førstehjelp.

Menneskerettighetsforkjemper arrestert

FORUT | 22.02.2005
Gauri Pradhan, styreleder og daglig leder av CWIN (Child Workers in Nepal Concerned Centre), ble arrestert på flyplassen i Katmandu om kvelden 17. februar idet han vendte hjem fra besøk i Europa. Han sitter i varetekt i politihuset i Katmandu.

Kampanje mot Total Oil i Burma

Den norske Burmakomité | 21.02.2005
21. februar startet en internasjonal kampanje mot Total Oil, som er en av de største utenlandske investorene i Burma. Militærregimet tjener store summer gjennom samarbeidet med Total. Les mer om kampanjen og hva du kan gjøre.

Unge demokratiske Afrika: Bidrag, handlingsplan og ny database

Worldvoices Norge | 21.02.2005
WVN, med støtte fra Utenriksdepartementet, lanserer nå tredje fase av prosjektet Youth and Democracy in Africa (YDA). Nå kan du lese alle bidragene som WVN fikk tilsendt for YDA-konferansen, handlingsplanen som ble lagt på konferansen og den siste delen av prosjektet som går ut på å lage en database over ungdoms demokratiseringsprosjekter i Afrika.

Darfurs krise fortsetter

Leger Uten Grenser | 21.02.2005
1,6 millioner mennesker er fremdeles på flukt i Darfur i Sudan. Det er ingen tegn til bedring av situasjonen, som FN har definert som den største pågående humanitære katastrofen i verden akkurat nå.

Brail: Lula vil endelig forsvare regnskogen

Regnskogfondet | 21.02.2005
Etters to år i presidentstolen, tar endelig Lula da Silva et fastere grep for å stoppe raseringen av regnskogen og volden mot de som lever der. Drapet på nonnen Dorothy Stang 12. februar og protestene dette medførte, har presset presidenten til å vise handlekraft.

Veldedighetsvisning av "Hotel Rwanda"

Amnesty International | 18.02.2005
Amnesty og Helsingforskomiteen ønsker å invitere deg til en unik og meningsfull veldedighetsvisning av "Hotell Rwanda". Det er viktig med engasjement i filmens store spørsmål, - hvordan unngå nye folkemord og forbrytelser mot menneskeheten?

- Nepal på randen av katastrofe

Amnesty International | 18.02.2005
Nepal har lenge vært preget av en vedvarende menneskerettslig krise. Nå er situasjonen prekær, mener Amnesty Internationals delegasjon som nettopp har besøk landet. Som første internasjonale menneskerettighetsorganisasjon har Amnesty International også hatt møter med kongen i landet.
1 - 30 av 70
1 2 3

Klipp fra Media

OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

E24 | 11.11.2019

OECD tar opp kampen mot skatteparadis og vil sørge for at digitale teknologigiganter som Facebook og Google betaler sin rettferdige del av skatten til landene de opererer i. Det vil også Norge tjene godt på.

Rødgrønne partier vil bruke Oljefondets midler aktivt for klima

DN (NTB) | 11.11.2019

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at Oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

- Norge er hyklere (våpensalg/menneskerettigheter)

Dagbladet | 11.11.2019

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

VG | 11.11.2019

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.

Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

Aftenposten (NTB) | 11.11.2019

Presidentene i Venezuela, Argentina og Nicaragua fordømmer det de kaller et statskupp i Bolivia.

Arrestordre på Morales – valgkommisjonen arrestert (Bolivia)

NRK nyheter | 11.11.2019

Den avgåtte presidenten i Bolivia er etterlyst, og naboland kaller det statskupp. Lederne i valgkommisjonen er arrestert og siktet for juks.

Jusprofessor meiner miljøorganisasjonane kan vinna i Klimasøksmålet

ABC nyheter (framtida.no) | 10.11.2019

Både saksøkar Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, og jusprofessor trur klimasøksmålet kan vinne gjennom når det no skal opp i lagmannsretten.

Han var 14 år da han lå et døgn på et hjul under en smuglerlastebil. Nå går han på skole i Norge.

Aftenposten | 10.11.2019

Det han husker best, er minuttene da han holdt å bli kvalt. Han satt bak i containeren og manglet luft. Han var kommet seg til Calais i Frankrike, men nå var kroppen stiv og iskald. Han var livredd. Lukket øynene. Siden har Ahmad al-Rashid kalt dette «dødsøyeblikket».

Opptøyene i Chile: – Vi er tilbake i diktaturet

VG | 10.11.2019

Demonstranter er blitt drept, fengslet og mange har forsvunnet i kjølvannet av de store demonstrasjonene i Chile. Det får chilenere til å tenke tilbake på tiden med diktatur.

Demonstranter stengte radio- og TV-stasjon i Bolivia – presidenten kaller det statskupp

NRK nyheter (NTB) | 10.11.2019

Regjeringskritiske demonstranter i Bolivia stormet natt til søndag redaksjonslokalene til en radiokanal og en TV-stasjon og tok begge av lufta.