Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Stortingsvalget 2005 og utviklingspolitiske valg

RORG-samarbeidet | 28.02.2005
Partienes programutkast foran høstens stortingsvalg synes å forsterke et tradisjonelt høyre/venstre-skille i utviklingspolitikken. Dette skillet avspeiler i stor grad ulike syn på dagens globaliseringsprosess og dermed ulike politiske strategier i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål.

Støtter jordskjelvrammede i Iran

Leger Uten Grenser | 28.02.2005
Leger Uten Grenser gir medisinsk nødhjelp og annet materiell til befolkningen i landsbyene i fjellene som ble hardest rammet av jordskjelvet som forrige tirsdag berørte nærmere 30 000 mennesker i området Zarand.

Stortingsvalget 2005 og utviklingspolitiske valg

RORG-samarbeidet / Global | 28.02.2005
Partienes programutkast foran høstens stortingsvalg synes å forsterke et tradisjonelt høyre/venstre-skille i utviklingspolitikken. Dette skillet avspeiler i stor grad ulike syn på dagens globaliseringsprosess og dermed ulike politiske strategier i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål.

Helsepersonellkrisen diskuteres i Oslo

Norad | 28.02.2005
- Mangelen på helsearebeidere er en alvorlig trussel mot kampen mot hiv/aids og mot FNs tusenårsmål, sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, da hun åpnet konsultasjonen om helsepersonellkrisen i regi av Utenriksdepartementet og Norad i Oslo torsdag.

Regjeringen må ikke svikte Sudan nå!

Norsk Folkehjelp | 25.02.2005
? Norge har spilt en nøkkelrolle i arbeidet for fred i Sudan. Vi har vært med i ?trioen? (USA, England, Norge) som har tilrettelagt forhandlingene. 9. januar i år ble det inngått en omfattende fredsavtale mellom Sudans regjering og opprørsbevegelsen i Sør. Norge gir også betydelig nødhjelp og bistand til Sudan gjennom norske hjelpeorganisasjoner og andre kanaler. Men nå svikter Norge på en viktig arena i fredsarbeidet i Sudan, nemlig de fredsbevarende operasjonene, sier Eva Bjøreng, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Slutter seg internasjonalt nettverk

Kirkens Nødhjelp | 25.02.2005
Som første norske organisasjon har Kirkens Nødhjelp sluttet seg til den store internasjonale kampanjen ?Gjør fattigdom til historie?. Kampanjen "Gjør fattigdom til historie" arbeider for rettferdig handel, gjeldslette, bedre og økt bistand til fattige land, fattigdomsbekjempelse, samt å oppfylle tusenårsmålene.

Nord-Uganda: Fredsprosessen i stampe

Flyktninghjelpen | 25.02.2005
Tirsdag opphørte våpenhvilen i Nord-Uganda og fredsprosessen står i stampe. Flyktninghjelpen frykter at krigshandlingene vil fortsette, og oppfordrer Norge og det internasjonale samfunnet til å legge større press på partene for å videreføre fredsprosessen og finne en fredlig løsning på konflikten.

Stanser hjelpearbeid i Kongo

Leger Uten Grenser | 25.02.2005
Leger Uten Grenser frykter at dårlig sikkerhet vil bli avgjørende for den humanitære innsatsen til internflyktningene i Ituri.

Historisk avtale for verdenshelsen

FN-sambandet | 25.02.2005
Den internasjonale tobakkskonvensjonen (FCTC) trer i kraft førstkommende søndag, som hele 57 land, blant dem Norge, allerede har undertegnet. Konvensjonen er verdens første juridisk bindende helseavtale i Verdens helseorganisasjons (WHO) regi.

? 500 millioner barn eksisterer ikke

Plan Norge | 25.02.2005
?Write me down, make me real? eller ?Skriv meg ned ? gjør meg virkelig? er navnet på den verdensomspennende kampanjen Plan starter sammen med erkebiskop Desmond Tutu i dag. Kravet fra Tutu og Plan er at regjeringer verden over sikrer fødselsregistrering av 48 millioner barn, som hvert år fødes uten å bli registrert.

Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?

RORG-samarbeidet | 24.02.2005
- Hurra for Kyoto-protokollen, sa Natur og Ungdom, da protokollen trådte i kraft den 16. februar. CICERO-direktør Pål Presterud kalte avtalen en "viktig klimapolitisk seier og milepæl". Men ikke alle er overbevist. - Kyoto-avtalen er fåfengt, mener Bjart Holtsmark ved Statistisk Sentralbyrå, som i en kronikk i gårsdagens Aftenposten kaller Kyoto-protokollen for "en historisk parentes".

Sri Lanka: Politisk oppurtunisme hindrer fred og fremgang

KFUK-KFUM Global | 24.02.2005
KFUK-KFUM Global har siden 1981 hatt et partnersamarbeid på Sri Lanka. Noen år senere, i 1995, startet også samarbeidet med Sri Lanka KFUK. Begge organisasjonene har vært sterkt involvert i hjelpe- og oppbyggingsarbeidet etter tsunamiens ødeleggelser. Sri Lanka KFUM har i mange år vært en aktiv pådriver i fredsprosessen mellom singalesere og tamiler. I en pressemelding datert 22. februar skriver de blandt annet om hvordan fredsprosessen påvirkes av tsunamien.

Afghanistans første Human Development Report

UNDP | 24.02.2005
Før første gang er det samlet inn pålitelige tall om levekår for vanlige afghanere. Afghanistans første nasjonale Human Development Report slår fast at til tross for en kraftig bedring i økonomi og utdannelsesnivå utgjør fattigdom og interne ulikheter en stor sikkerhetsrisiko.

Rekordoppslutning om fasteaksjonen

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
Nesten 1200 menigheter skal delta på Kirkens Nødhjelps innsamlingsaksjon i fastetiden. Dette er en økning på over 20 prosent sammenlignet med fjorårets deltakelse.

- Godt samarbeid i Indonesia

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
- Samarbeidet og koordineringen mellom Kirkens Nødhjelp og de andre frivillige organisjonene var utrolig godt, sier Frid Gillebo, koordinator for Kirkens Nødhjelps vannprosjekter i Indonesia.

Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?

RORG-samarbeidet / Global | 24.02.2005
- Hurra for Kyoto-protokollen, sa Natur og Ungdom, da protokollen trådte i kraft den 16. februar. CICERO-direktør Pål Prestrud kalte avtalen en "viktig klimapolitisk seier og milepæl". Men ikke alle er overbevist. - Kyoto-avtalen er fåfengt, mener Bjart Holtsmark ved Statistisk Sentralbyrå, som i en kronikk i gårsdagens Aftenposten kaller Kyoto-protokollen for "en historisk parentes".

Mer nødhjelp til Darfur

Kirkens Nødhjelp | 24.02.2005
De siste ti månedene har Kirkens Nødhjelp sendt over 900 tonn med nødhjelp til Darfur. Torsdag går nok en flylast. Katastrofen i Vest-Sudan krever store ressurser.

Utbrudd av pest i Kongo

Leger Uten Grenser | 23.02.2005
To av Leger Uten Grensers team har blitt sendt til områdene rundt Buta nordøst i den Demokratiske Republikken Kongo i forbindelse med et utbrudd av lungepest.

Milliard-bevilgning til norske NGOer

Norad | 22.02.2005
Norad bevilger 1 milliard kroner til norske frivillige organisasjoners langsiktige utviklingssamarbeid for 2005. Kirkens Nødhjelp topper listen med totalt 151 millioner kroner i støtte fra Norad, etterfulgt av Bistandsnemnda, Redd Barna og Norsk Folkehjelp.

Nord-Uganda: Fredshåpet svinner

Flyktninghjelpen | 22.02.2005
Tirsdag morgen kl.07.00 gikk fristen ut for videre fredsamtaler i Nord-Uganda, uten at opprørslederen Joseph Koney og resten av lederne i LRA (Herrens motstandshær) hadde gitt til kjenne et klart svar. President Museveni hadde gitt LRA 18 dager på seg til å godta eller forkaste presidentens forhandlingsgrunnlag. Nå frykter mange at krigshandlingene vil fortsette.

Konsultasjon om helsepersonellkrise

Norad | 22.02.2005
Norad og Utenriksdepartementet arrangerer en konsultasjon om helsepersonellkrisen i Afrika, i Oslo 24.-25. februar. Et internasjonalt møte i Abuja i Nigeria i desember 2004 skapte en felles forståelse blant eksperter for at mangel på helsepersonell er en stor krise som krever rask handling. Hvis ikke vil man ikke klare å nå de helserelaterte Tusenårsmålene.

Irakiske kvinner mishandlet i flere tiår

Amnesty International | 22.02.2005
Amnesty International offentliggjør i dag en ny rapport som dokumenterer drap, mishandling og voldtekt av kvinner i Irak gjennom flere tiår. Rapporten understreker viktigheten av at både myndighetene i Irak, væpnede grupper og det internasjonale samfunnet nå må ta ansvar for kvinners sikkerhet.

Jordskjelv Iran

Norges Røde Kors | 22.02.2005
Flere landsbyer ble rammet av jordskjelv sør-øst i Iran i morgentimene i dag. Iran Røde Halvmåne er i jordskjelvområdet og arbeider nå med søk, redning og førstehjelp.

Menneskerettighetsforkjemper arrestert

FORUT | 22.02.2005
Gauri Pradhan, styreleder og daglig leder av CWIN (Child Workers in Nepal Concerned Centre), ble arrestert på flyplassen i Katmandu om kvelden 17. februar idet han vendte hjem fra besøk i Europa. Han sitter i varetekt i politihuset i Katmandu.

Kampanje mot Total Oil i Burma

Den norske Burmakomité | 21.02.2005
21. februar startet en internasjonal kampanje mot Total Oil, som er en av de største utenlandske investorene i Burma. Militærregimet tjener store summer gjennom samarbeidet med Total. Les mer om kampanjen og hva du kan gjøre.

Unge demokratiske Afrika: Bidrag, handlingsplan og ny database

Worldvoices Norge | 21.02.2005
WVN, med støtte fra Utenriksdepartementet, lanserer nå tredje fase av prosjektet Youth and Democracy in Africa (YDA). Nå kan du lese alle bidragene som WVN fikk tilsendt for YDA-konferansen, handlingsplanen som ble lagt på konferansen og den siste delen av prosjektet som går ut på å lage en database over ungdoms demokratiseringsprosjekter i Afrika.

Darfurs krise fortsetter

Leger Uten Grenser | 21.02.2005
1,6 millioner mennesker er fremdeles på flukt i Darfur i Sudan. Det er ingen tegn til bedring av situasjonen, som FN har definert som den største pågående humanitære katastrofen i verden akkurat nå.

Brail: Lula vil endelig forsvare regnskogen

Regnskogfondet | 21.02.2005
Etters to år i presidentstolen, tar endelig Lula da Silva et fastere grep for å stoppe raseringen av regnskogen og volden mot de som lever der. Drapet på nonnen Dorothy Stang 12. februar og protestene dette medførte, har presset presidenten til å vise handlekraft.

Veldedighetsvisning av "Hotel Rwanda"

Amnesty International | 18.02.2005
Amnesty og Helsingforskomiteen ønsker å invitere deg til en unik og meningsfull veldedighetsvisning av "Hotell Rwanda". Det er viktig med engasjement i filmens store spørsmål, - hvordan unngå nye folkemord og forbrytelser mot menneskeheten?

- Nepal på randen av katastrofe

Amnesty International | 18.02.2005
Nepal har lenge vært preget av en vedvarende menneskerettslig krise. Nå er situasjonen prekær, mener Amnesty Internationals delegasjon som nettopp har besøk landet. Som første internasjonale menneskerettighetsorganisasjon har Amnesty International også hatt møter med kongen i landet.
1 - 30 av 70
1 2 3

Klipp fra Media

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.

- Moskeer rives og interneringsleirer bygges i Xinjiang

Vårt Land | 27.09.2020

Tusenvis av moskeer har de siste årene blitt revet i Xinjiang. Samtidig er det blitt bygget minst 380 interneringsleirer, ifølge studier fra tankesmia ASPI.

Fem punkter om EUs migrasjonspakt

VG | 26.09.2020

Hvordan skal EU løse asylkrisen? Nå har det kommet forslag. Her er en kjapp innføring.

Hver tredje innbygger mangler mat. Med storbankenes hjelp er statskassen ribbet og pengene sendt til utlandet. (Venezuela)

Aftenposten | 26.09.2020

Venezuelas finansfyrster har tjent seg rike på Maduro-regimet. Samtidig sulter befolkningen.

EU skjerper kampen mot aggressiv skatteplanlegging

DN | 25.09.2020

Koronakrisen bidrar til at EU nå varsler en kraftig opptrapping i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Skattesmutthullene i EUs egne skatteparadiser skal tettes.

Equinor-sjefen om Angola-avsløringene: – Jeg skal innrømme at det er en ubehagelig sak

E24 (Stavanger Aftenblad) | 25.09.2020

– Vi tenker nok annerledes i dag, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre etter E24s avsløringer om gigantutbetalinger til sosiale bidrag i Angola, og partnere med ukjent eier.

Utvalg ledet av to tidligere statsråder: Vil stramme inn norsk oljepolitikk

E24 | 25.09.2020

Et utvalg ledet av to tidligere statsråder går inn for å stramme inn norsk oljepolitikk på grunn av global energiomstilling. Flertallet ønsker blant annet å begrense utdelingen av nye lisenser.