Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

Ny arrestasjon i Sudan: Feltkoordinator anholdt i morges

Leger Uten Grenser | 31.05.2005
Leger Uten Grenser (MSF) uttrykker sinne over arrestasjonen av enda en representant for organisasjonen i morges. Hollenderen Vincent Hoedt (t.v.), regional koordinator for MSF i Darfur, ble arrestert i Nyala, Darfur. Prosjektansvarlig Paul Foreman ble anholdt i går.

Seier for Regnskogfondet

Regnskogfondet | 31.05.2005
Importører tvinges til å gi fra seg informasjon om regnskogtømmer: Klagenemnda for miljøinformasjon pålegger 11 norske importører av regnskogstømmer å gi Regnskogfondet informasjon om vareutvalget og trevirkets opprinnelse. Treimportørene har ikke villet gi ut denne type informasjon, fordi de hevder importen av regnskogtømmer til Norge har "en helt ubetydelig påvirkning på miljøet" og de vurderer informasjonen som konkurransesensitiv.

Verdens helseforsamling ber om større innsats mot tuberkulosen

LHL | 31.05.2005
Onsdag 25. mai vedtok Verdens helseforsamling en viktig resolusjon. I resolusjonen ber de om økt nasjonal og internasjonal innsats mot tuberkulose, med vekt på et samarbeid etter modell av det internasjonale Stop TB - partnerskapet.

Sjokkert over arrestasjon i Sudan

Leger Uten Grenser | 31.05.2005
Leger Uten Grenser (MSF) bekreftet mandag at sin programansvarlige Paul Foreman er arrestert i Khartoum, Sudan.

Livlig debatt om ytringsfrihet

Norad | 30.05.2005
Maputo): 100 års markeringen for unionsoppløsningen mellom Sverige og Norge gir seg mange utslag rundt om i verden. I Maputo, Mosambik, slo den norske og svenske ambassaden seg sammen og avholdt nylig en internasjonal konferanse om uavhengige media og ytringsfrihet. Det utløste en livlig debatt der mange stemmer lot seg høre.

Harde sammenstøt mellom demonstranter og marokkanske styrker i Vest- Sahara

Støttekomiteen for Vest- Sahara | 30.05.2005
Det okkuperte Vest- Sahara opplever nå de største og mest intense protestene mot den marokkanske okkupasjonen på mange år. Raftopris- vinneren Mohammed Daddach ber om hjelp fra Norge.

Nytt håp i Sør-India

Frelsesarmeen | 30.05.2005
Kanyakumari og Kadiyapattinam, helt sør i India, ligger vakkert til der Bengalbukta, Det indiske hav og Det arabiske hav møtes. Men med hav på tre kanter, er landsbyene også utsatt for naturkreftene.

Resolusjon: En prosent ? og hva så?

Fellesrådet for Afrika | 30.05.2005
Resolusjon fra årsmøtet i Fellesrådet for Afrika: Fellesrådet for Afrika er skuffet over at den norske regjeringen ikke taler de fattige lands sak i internasjonale fora. Fellesrådet utfordrer regjeringsalternativene til å klargjøre hva slags Sør-politikk disse partiene vil stå for.

Max Havelaar-kampanje ga 70 % salgsøkning

Max Havelaar | 29.05.2005
Max Havelaar gjennomførte i samarbeid med NorgesGruppen i april en 2 ukers kampanje i butikk-kjedene Meny, Centra og Ultra. Resultatet av kampanjen var et økt salg på alle Max Havelaar-merkede produkter med 70,9 %.

NGO-hilsen til Wolfowitz

IGNIS | 27.05.2005
NGOer fra hele verden har signert et brev som skal overleveres som en hilsen til Paul Wolfowitz på hans første dag som president i Verdensbanken. Norske IGNIS er en av underskriverne, og oppfordrer andre NGOs til å delta. Fristen på å skrive under er 30. mai. Les mer på nettsidene til 50years.org.

Stadig mindre mat i Darfur

Norges Røde Kors | 26.05.2005
Matlagrene i Darfur i Sudan er i ferd med å tømmes. Millioner av mennesker i regionen er nå avhengige av matvarehjelp. Hvis jorda ikke blir dyrket før regntiden kan det utvikle seg kronisk matmangel i regionen.

Matmangel truer i Zimbabwe

Norsk Folkehjelp | 26.05.2005
Klokken ti på formiddagen er det tid for mat på Madziwire Secondary School. Alle elevene løper ut i skolegården og stiller seg opp i to parallelle køer. De må ta med egne fat hjemmefra ? noen har tallerkener, mens andre bruker en tom blikkboks, en kopp eller et plastlokk.

- FNs tusenårsmål baner vei for nyliberale reformer i fattige land

RORG-samarbeidet | 25.05.2005
- Anbefalingene fra FNs generalsekretær for å oppnå tusenårsmålene (MDGene) har til hensikt å bane vei flere nyliberale reformer i utviklingsland, skriver Joseph Yu i Ibon (Filippinene) i en kommentar til Kofi Annans rapport "Under større frihet". Dette er bare ett av mange kritiske innspill og kommentarer til Annans rapport, som i disse dager legges fram i forkant av FN-toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring i september. I det som kanskje er den mest lukkede FN-prosess de siste ti årene synes heller ikke norsk UD å være særlig interessert i innspill fra sivilsamfunnet.

Verdens helseforsamling uttaler seg om alkohol

FORUT | 25.05.2005
For første gang siden 1983 har forsamlingen av verdens helseministere vedtatt en uttalelse som fokuserer kun på alkoholbruk. Resolusjonen ber Verdens helseorganisasjon (WHO) om å se nærmere på problemene som følger av skadelig bruk av alkohol. Initiativet kom fra de nordiske landene.

FNs tusenårsmål baner vei for nyliberale reformer i fattige land

RORG-samarbeidet / Global | 25.05.2005
- Anbefalingene fra FNs generalsekretær for å oppnå tusenårsmålene (MDGene) har til hensikt å bane vei flere nyliberale reformer i utviklingsland, skriver Joseph Yu i Ibon (Filippinene) i en kommentar til Kofi Annans rapport "Under større frihet". Dette er bare ett av mange kritiske innspill og kommentarer til Annans rapport, som i disse dager legges fram i forkant av FN-toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring i september. I det som kanskje er den mest lukkede FN-prosess de siste ti årene synes heller ikke norsk UD å være særlig interessert i innspill fra sivilsamfunnet.

"Terror" må bekjempes med menneskerettigheter

Amnesty International | 25.05.2005
Mange land fortsetter sin krig mot "terror". Resultatet er flere menneskerettighetsovergrep og en mindre sikker verden, med FN som maktesløs tilskuer. Det hevder Amnesty International som lanserer sin 2005-rapport i dag.

Hvem tjener og hvem taper på globalisering?

IGNIS | 25.05.2005
I mange publikasjoner og i media i Norge og internasjonalt beskrives i optimistiske toner den raske økonomiske veksten som for tiden vises i store utviklingsland som Kina, India og til dels Brasil. Det hevdes ofte at det er globaliseringen som disse landene tjener på. Denne artikkel søker å nyansere bildet.

Målet om å halvere sulten vil ikke bli nådd

Utviklingsfondet | 24.05.2005
Sulten i verden øker - til tross for gjentatte målsettinger fra internasjonale konferanser av statsledere om å bekjempe sult og underernæring. Mange statsledere innrømmer nå åpent at målet om innen 2015 å halvere antall mennesker som sulter, ikke vil bli nådd.

Ny styreleder i Leger Uten Grenser: - Må få frem den skjulte nøden

Leger Uten Grenser | 24.05.2005
Lege Ingvil Sørbye ble lørdag valgt til ny styreleder i Leger Uten Grenser. ? Vi må bryte stillheten rundt usynlige kriser som sultkatastrofen i Niger, sier Sørbye.

Demonstrasjoner for Clementina

CARE | 23.05.2005
For andre dag på rad har hundrevis av afghanere, fra 23 ulike humanitære organisasjoner, spredt plakater rundt om i Kabul. På plakatene ber de innbyggerne i Kabul om hjelp for å få frigitt Clementina Cantoni.

Kritikk tas ikke på alvor

OmVärlden | 22.05.2005
De store aktørene lytter ikke til sivilsamfunnets kritikk når det gjelder fattigdomsbekjempelse. For eksempel gjelder dette kritikk fra flere forskjellige organisasjoner i Uganda. På et godt besøkt seminar i Stockholm sist fredag ble denne kritikken tatt opp og drøftet, rapporterer svenske OmVärlden.

FNs dag for biologisk mangfold

Global | 21.05.2005
22. mai er FNs internasjonale dag for biologisk mangfold. Dagen markeres for å øke forståelsen og oppmerksomheten rundt temaer som omhandler biologisk mangfold. Global har laget en egen temaside i anledning dagen.

Skolebistand forsvinner på veien

Bistandsaktuelt | 21.05.2005
10 dollar per elev skulle skolene i Tanzania få gjennom det norskstøttede programmet for grunnutdanning. En gjennomgang viser at bare mellom 5,4 - 6,4 dollar når fram. For enkelte deler er svinnet oppe i 70-80 prosent.

Vil fødselsregistrere verdens barn

Plan Norge | 20.05.2005
Statsminister Kjell Magne Bondevik står skulder til skulder med Plan og erkebiskop Desmond Tutu i kampen for at alle barn verden over skal bli fødselsregistrert. - Jeg setter stor pris på at Plan har startet denne kampanjen, sa Bondevik da han i går gjestet Plan Norge.

- Hundretusener av liv kan reddes!

Plan Norge | 20.05.2005
Inntektene fra boken ?Plan for en bedre verden? går nå til Plans vaksineprosjekter i Senegal. ? Et viktig bidrag for å få vaksinert verdens fattige mot de vanligste barnesykdommene, sier styremedlem i vaksinefondet Jens Stoltenberg.

Ubekreftet melding om at Clementina Cantoni er drept

CARE | 20.05.2005
Ved 16.00-tiden lokal tid (11.30 norsk tid) idag, gikk Clementina Cantonis kidnappere ut med en melding der de hevder å ha drept henne. CARE International kan ikke bekrefte disse opplysningene.

Klar-ferdig- GÅ! Startpakke for internasjonalt samarbeid

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 20.05.2005
Tenker du og din organisasjon på å starte et internasjonalt samarbeidsprosjekt, eller er dere allerede godt i gang? Sjekk ut LNUs ?startpakke? for internasjonalt samarbeid. Det er en nettside for barne- og ungdomsorganisasjoner som trenger tips og veiledning til hvordan man kan drive internasjonalt organisasjonssamarbeid.

Nyhetsbrev fra Training for Peace

NUPI | 20.05.2005
Training for Peace in Africa er et internasjonalt, norskfinansiert opplærings- og forskningsprogram. Programmet, som tidligere fokuserte på det sørlige Afrika men nå også utvides til å gjelde Vest-Afrika, har lansert et eget nyhetsbrev. Den første utgaven finner du her.

Kamp mot meslinger og underernæring i Tsjad

Leger Uten Grenser | 19.05.2005
Underernæring og dødelige meslinger brer om seg i Tsjad. Leger Uten Grenser (MSF) arbeider mot sulten i ernæringssentre og mot meslingeepidemien med en massiv vaksinasjonskampanje.

Til ny kamp mot Aracruz

Norwatch | 19.05.2005
Med Verdensbankens velsignelse planlegger Aracruz Celulose en storstilt utvidelse av produksjonen. Indianerne har på sin side gravd opp stridsøksen for å få sine landområder tilbake fra cellulosegiganten.
1 - 30 av 69
1 2 3

Klipp fra Media

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.

Skatteparadis-kritikk mot Norges Bank

VG | 29.05.2020

Sigrid Klæboe Jacobsen jobber for mer åpenhet om skatt i verden. Hun mener oljefondssjef Nicolai Tangens omtale av skatteparadis torsdag, svekker tilliten til hans og Norges Banks arbeid på feltet.

Slik blir regjeringens grønne krisepakke

NRK nyheter | 29.05.2020

Havvind, batteriteknologi, hydrogen og miljøvennlig skipsfart er noe av det regjeringen har i tankene når «den grønne omstillingspakken» lanseres i dag. Pengene er en del av en større tiltakspakke som blir offentliggjort seinere i dag.

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.