Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Trendy gjeldsslette

LNU | 30.06.2005
Ungdom går med hvite armbånd for sletting av gjeld. Bob Geldof arrangerer konserter med samme mål. Tony Blair lover at G8-landene skal slette fattige lands gjeld. Gjeldsslette har blitt trendy i Nord. Men gjør det verden mer rettferdig?

To mastergrader med fokus på unge kvinner og alkohol i u-land

FORUT | 30.06.2005
To masterstudenter ved universitetet i Oslo har det siste halvåret levert oppgaver med fokus på alkohol blant unge kvinner i henholdsvis Nepal og Sri Lanka. Begge studentene har vært knyttet til FORUT gjennom Vitenskapsbutikken ved Universitetet i Oslo.

Global skole i ny drakt

Global Skole | 30.06.2005
De populære nettsidene til Global skole er nå flyttet over på nye Skolenettet. I tillegg til det gode, gamle innholdet vil du også finne mye nytt - blant annet spennende undervisningsopplegg om FNs tusenårsmål.

Globalis.no ?et interaktivt verdensatlas

FN-sambandet | 29.06.2005
Det interaktive verdensatlaset Globalis framstår nå i helt ny drakt og har fått en rekke forbedringer. Globalis har blitt det mest omfattende nettstedet på norsk for internasjonal statistikk og landinformasjon. Du finner lenke til Globalis i venstre kolonne på Global.no

Anklager den burmesiske hæren for folkemord

Den norske Burmakomité | 28.06.2005
I fire år har den britiske universitetslæreren Guy Horton reist rundt i jungelområdene i Burma og dokumentert hva krigen mot de etniske gruppene i øst har ført til. Selv har han bare ett ord for å beskrive opplevelsene: Folkemord. Nå gir han ut en 600 sider lang rapport kalt "Dying Alive".

Kirkens Nødhjelp møter Bondevik og Stoltenberg

Kirkens Nødhjelp | 28.06.2005
Norge må støtte Storbritannias forslag om salg av IMFs gullbeholdning, fordoble dagens bistand og arbeide for sletting av u-landsgjeld. Dette er klare utfordringer til statsminister Kjell Magne Bondevik og leder av Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg når Kirkens Nødhjelp møter de to for offisiell overlevering av Hvite bånd, onsdag 29. juni.

"Women care" on tour

CARE | 28.06.2005
I starten av juli reiser artistene Anneli Drecker, Lynni Treekrem og Unni Wilhelmsen til Zanzibar og Dar es Salaam i Tanzania, for å møte de afrikanske artistene Chiwoniso Maraire, Talike og Tigist Bekele. Sammen med CARE Norge skal de representere prosjektet ?Women Care?, lansere plate og film, og holde konserter i Tanzania.

Kala-azar-utbrudd i Etiopia

Leger Uten Grenser | 27.06.2005
Et alvorlig utbrudd av den dødelige og lite kjente sykdommen kala-azar har rammet Amhara-regionen nordvest i Etiopia. I det lille landbrukssamfunnet Bura, med om lag 6000 innbyggere, har over 150 dødd og 230 smittede er registrert.

Erna Solberg: Et sterkt møte med glemte flyktninger

Flyktninghjelpen | 27.06.2005
-Det er viktig med internasjonal tilstedeværelse i Colombia for å holde trykk på de ansvarlige. Dette er en undervurdert humanitær krise og jeg har sett at Flyktninghjelpen spiller en svært sentral rolle både for å få de colombianske flyktningenes situasjon frem i lyset, men også for å finne løsninger på deres problemer, uttalte kommunal- og regionalminister Erna Solberg på avslutningsdagen under sitt besøk i Colombia.

Vannmangel en myte

OmVärlden | 27.06.2005
1,1 milliardet mennesker lever i dag uten tilgang til rent vann. Men at det er på grunn av vannmangel er en myte hevder Roberto Lenton, som er ansatt ved Earth Institute og er en av tusenårsmålsprosjektets koordinatorer. Det som mangler er politisk vilje hevder han. Les mer i svenske OmVärlden.

Fredsrose med lang historie

FN-sambandet | 26.06.2005
En vakker rose var i verdens søkelys da FN ble dannet for nøyaktig 60 år siden. Nå oppfordres du til å plante den myteomspunne rosen "Peace".

Tsunamien, et halvt år etter

Flyktninghjelpen | 24.06.2005
Søndag 26.juni et det gått seks måneder siden flodbølgen skyllet over store deler av Sør- og Sørøst-Asia. Mye av oppmerksomheten har stilnet. Hvordan går det med lokalbefolkningen et halvt år etter katastrofen? Hva mangler de fremdeles og hva er allerede på plass?

Ny handlingsplan mot menneskehandel lanseres

Kirkens Nødhjelp | 23.06.2005
- Det har tidligere vist seg å være sprik mellom Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel og Regjeringens utlendingspolitikk. Vi forventer at den nye handlingsplanen innholder et bredt spekter av konkrete tiltak som ivaretar de ulike behovene til de som er utsatt for menneskehandel, sier Gunstein Instefjord, leder av utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Om hiv og aids for ungdom

Kirkens Nødhjelp | 23.06.2005
En bok om hiv og aids - for ungom og på ungdommenes premisser, er nå å få kjøpt i landets bokhandlere. Kirkens Nødhjelp og Changemaker er blant organisasjonene som står bak utgivelsen.

Norsk helseforskning møtte Gates Foundation

Norges forskningsråd | 23.06.2005
Helsedirektør Richard Klausner i Gates Foundation (BMGF) besøkte nylig Tromsø og den store HIV/Aids-konserten. I forbindelse med dette besøket ble det også avholdt et møte 11.juni der norsk helseforskning fikk anledning til å presentere seg for giganten. BMGF har de siste fem årene delt ut hele 7,8 milliarder Microsoft-dollar og godt over halvparten har gått til helseprosjekter.

Nytt håp for kvinner med fistler

CRN | 22.06.2005
Tusenvis av kvinner og jenter i Kongo lider av vaginal fistel, en forferdelig lidelse som medfører store smerter og brutale konsekvenser. Kirurgi er nødvendig, men mangel på kompetanse og infrastruktur har skapt lange køer av jenter som venter på operasjon i Kongo. Nå bygger CRN en 100- sengs fistelklinikk i Bukavu og lokale leger skal få opplæring i fistelkirurgi.

Hard dom over jetsett-bistand

Bistandsaktuelt | 22.06.2005
Nærmere to tredjedeler av internasjonal bistand når aldri fram til de fattigste. Det hevder organisasjonen ActionAid i en ny oppsiktsvekkende rapport. Ifølge den internasjonale bistands- og utviklingsorganisasjonen er det overbetalte konsulenter og selskaper i vesten som skummer fløten av bistandsoverføringene.

Harde fakta om G8 avtalen

SLUG | 22.06.2005
Det nylige forslaget fra G8 landenes finansministere er et skritt i riktig retning, men etter flere dagers mediejubel over en "historisk avtale" er det viktig med en realitetsorientering. Forslaget er langt fra en 100 % gjeldslette og gjeldskrisen er langt fra løst. Kun 5 % av utviklingslandenes befolkning bor i de landene som er omfattet av avtalen.

Klimaendringer og sikkerhet

Norges forskningsråd | 22.06.2005
Akkurat nå pågår det en internasjonal forskningskonferanse i Asker. Konferansen "Human Security and Climate change" samler rundt 60 forskere fra hele verden. Det er første gang mulige sammenhenger mellom klimaendringer og konflikter er tema for en slik konferanse.

Brasiliansk Capoeira Sommerkurs 2005

CARF | 21.06.2005
Første uken i skolens sommerferie starter Capoeira Sommerkurs 2005. I år ønsker vi spesielt skoleelever og ungdom fra 10 år og oppover, velkommen til kurs.

Kvinnene invaderer bistandsbransjen

Bistandsaktuelt | 21.06.2005
Se opp, folkens! Unge, velutdannede kvinner er i ferd med å kuppe bistandsbransjen. Trenden er nå så påfallende at flere organisasjoner vurderer tiltak for å tiltrekke seg flere menn.

G8 og gjelda - et lite skritt, men i hvilken retning?

RORG-samarbeidet | 20.06.2005
Finansministrene i riklandsgruppen G8 kunngjorde nylig sin beslutning om å slette all gjeld til 18 av de fattigste og mest gjeldstyngede landene i verden. Til tross for overveldende mottakelse i internasjonal presse er det slett ikke alle som er imponert. Gjeldsslettebevegelsen i Afrika (African Jubilee South) hevder at G8-landene samtidig har styrket sin kontroll over de fattige landenes økonomi, til skade for befolkningen - og utenriksminister Delano Franklyn fra Jamaica, som for tidene har formannskapet i G77, er heller ikke imponert.

Siktelser mot hjelpearbeidere i Sudan frafalt

Leger Uten Grenser | 20.06.2005
Leger Uten Grenser (MSF) ønsker velkommen frafallelsen av siktelsene mot organisasjonens operasjonsleder i Sudan, Paul Foreman (t.h.), og Darfur-koordinator Vincent Hoedt.

G8 og gjelda - et lite skritt, men i hvilken retning?

RORG-samarbeidet / Global | 20.06.2005
Finansministrene i riklandsgruppen G8 kunngjorde nylig sin beslutning om å slette all gjeld til 18 av de fattigste og mest gjeldstyngede landene i verden.  Til tross for overveldende mottakelse i internasjonal presse er det slett ikke alle som er imponert. Gjeldsslettebevegelsen i Afrika (African Jubilee South) hevder at G8-landene samtidig har styrket sin kontroll over de fattige landenes økonomi, til skade for befolkningen - og utenriksminister Delano Franklyn fra Jamaica, som for tidene har formannskapet i G77, er heller ikke imponert.

Verdens flyktningdag 20. juni: - Klarer ikke å ta vare på kvinnene

FN-sambandet | 20.06.2005
Norge beskyldes for ikke å følge rådene fra FNs høykommissær om flyktninger som søker asyl på bakgrunn av kjønn. Nå ønsker et flertall på Stortinget lovendring.

Sør-toppmøtet i Doha krever politisk handlingsrom for utviklingslandene

RORG-samarbeidet | 17.06.2005
I går ble det 2. Sør-toppmøtet avsluttet i Doha, med deltakelse av stats- og regjeringssjefer fra de 132 utviklingslandene i G77. De ber bl.a. om mer bistand, gjeldslette og rettferdig handel for å bekjempe fattigdom og skape utvikling, men først og fremst krever de politisk handlingsrom og at alle betingelser (kondisjonalitet) for utviklingshjelp avises kategorisk. Er det noen som bryr seg?

Flyktningregnskapet 2005 lanseres mandag 20. juni

Flyktninghjelpen | 17.06.2005
Flyktningregnskapet er ikke et regnestykke i vanlig forstand. Dette regnskapet handler om skjebnene til 37 millioner mennesker. Det handler om barn, kvinner, menn og eldre som har blitt tvunget til å forlate sitt hjem for å søke trygget i andre deler av hjemlandet sitt eller andre land. Flyktningregnskapet 2005 legges fram på pressekonferanse mandag 20. juni klokken 10. I panelet deltar blant annet Kristin Halvorsen, leder i Sosialistisk Venstreparti og Siv Jensen, nestformann i Fremskrittspartiet.

Bølle på bistand

Kommentar av Trond Johannesen i VG | 17.06.2005
Global anbefaler i dag sine brukere å lese dagens kommentar av Trond Johannesen i VG: Om to uker skal verdens musikere redde Afrika igjen. Men popstjernene bør kanskje holde seg unna nå?

Sør-toppmøtet i Doha krever politisk handlingsrom for utviklingslandene

RORG-samarbeidet / Global | 17.06.2005
I går ble det 2. Sør-toppmøtet avsluttet i Doha, med deltakelse av stats- og regjeringssjefer fra de 132 utviklingslandene i G77.  De ber bl.a. om mer bistand, gjeldslette og rettferdig handel for å bekjempe fattigdom og skape utvikling, men først og fremst krever de politisk handlingsrom og at alle betingelser (kondisjonalitet) for utviklingshjelp avises kategorisk. Er det noen som bryr seg? Mens finansministrene i de riklandsgruppen G8 blir hyllet i vestlige medier for beslutningen om å slette gjelda til de fattige landene, koplet til et utall politiske betingelser, er det knapt noen medieinteresse å spore for Sør-toppmøtet.

FORUT-landsby mottar fiskebåter

FORUT | 16.06.2005
Landsbyen Inparuddy i Jaffna, Sri Lanka, ble sterkt ødelagt av tsunamien. Verst gikk det ut over fiskeflåten, som var selve livsgrunnlaget. Nå har FORUT overlevert de første 20 fiskebåtene til erstatning for de gamle.
1 - 30 av 58
1 2

Klipp fra Media

Nå truer USA med å spenne bein på WTOs økonomi – anklager Norge

ABC nyheter | 15.11.2019

USAs representant truet denne uka med å blokkere budsjettet til WTO fra nyttår av og angrep ordninger for tvisteløsning som EU, Canada og Norge har opprettet.

Kaster sikkerhetsselskapet G4S ut av Oljefondet

E24 | 15.11.2019

Norges Bank har besluttet å utelukke det britiske sikkerhetsselskapet G4S Plc fra Oljefondet. Etikkrådet frykter «uakseptabel risiko» for brudd på menneskerettighetene.

Verden bruker mer kull

NRK nyheter | 15.11.2019

Selv om Europa og USA brenner mindre kull, øker forbruket kraftig i Asia. Det går fram av årsrapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA.

Professor om Morales: – Synkende popularitet blant sine egne svekket urfolksikon

NRK nyheter | 15.11.2019

Evo Morales hadde bred støtte blant sine egne da han ble Bolivias første president med urfolksbakgrunn, men så endret han politikken sin.

Palestinske skolemyndigheter: – Husk at vi lever under okkupasjon

Aftenposten | 14.11.2019

– Barna våre lærer mye også på vei til og fra skolen i et okkupert land, sier den palestinske viseutdanningsministeren til Aftenposten.

Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden

ABC nyheter (NTB) | 14.11.2019

– Den ubemerkede insektapokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst, sier naturverner som mener det vil få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden om den negative utviklingen ikke stanses.

Zero slakter klimarapporten: - De vil ha billig olje, og pakker inn budskapet i dyster klimaretorikk

Nettavisen | 14.11.2019

Dystre anslag for klimaet i den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået får hard medfart. De bommer grovt, mener Zero og Statkraft.

Ny rapport fra IEA: Rekordhøye CO2-utslipp

DN | 13.11.2019

Klimagassutslippene har aldri vært høyere enn i fjor. Og det er ingen tegn på at utslippene skal stoppe før 2040, advarer Det internasjonale energibyrået.

Vil granske hvorfor Norge ikke klarer å nå klimamål

NRK nyheter | 13.11.2019

Fremtiden i våre hender vil ha en gransking av hvorfor Norge ikke har klart å nå klimamålene på 30 år. Arbeiderpartiet støtter forslaget, men Høyre er skeptisk.

Israel reagerer kraftig på EU-krav om merking av produkter fra bosetninger

Vårt Land (NTB) | 13.11.2019

Matvarer som er produsert i israelske bosetninger i okkuperte områder, må merkes med dette, krever EU-domstolen. Israel mener landet blir forskjellsbehandlet.