Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Udemokratisk høst i sikte

Utviklingsfondet | 30.07.2005
Møtet i Hovedrådet i Verdens handelsorganisasjon, WTO, denne uka endte uten noe konkret vedtak. Samtidig ble målsettingen opprettholdt om omfattende vedtak på ministermøtet i Hongkong med konkrete forpliktelser om liberalisering av handelen og kutt i støtte til landbruket. Det betyr en hektisk og udemokratisk høst.

Norad støttar idrett for utvikling

Norad | 29.07.2005
Søndag 31. juli brakar det igjen laust for Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo. - Norad er inne med brei støtte til lag som deltek på Norway Cup frå Namibia, Zimbabwe, Uganda, Gambia, Mali og Sør-Afrika, seier Sissel Hodne Steen, avdelingsdirektør i Avdeling for sosial utvikling i Norad.

Norge en versting

Utviklingsfondet | 29.07.2005
"Norge har tatt det dårligste forslaget som lå på bordet, og utviklet det til å bli enda verre. Norge er i spissen for det verste overfor utviklingslandene når det gjelder forslag om tollreduksjon for industrivarer og fisk."

Røde Kors sender lastebiler til Niger

Norges Røde Kors | 28.07.2005
Norges Røde Kors sender 71 terrenglastebiler til Niger. De gamle M6 militærbilene skal brukes til å transportere mat i det sultrammede landet, i områder der andre biler ikke kommer til.

Før U2 og After 8

RORG-samarbeidet | 27.07.2005
- Ikke alt er like vellykket når Bono tar mikrofonen, mener daglig leder i IGNIS, John Y. Jones. Vi så resultatet i Gleneagles 2. juli da han skamroste Blair og G8-lederne som riddere for verdens fattige, og satte gjeldsaktivister i forlegenhet.

Ministrene kommer til Geneve

Utviklingsfondet | 27.07.2005
Høvedrådsmøtet i WTO starter kl 10 i dag. Det er fortsatt stor usikkerhet om det vil føre forhandlingene framover. Det har hersket stor usikkerhet om møtet i realitieten vil bli et ministermøte som julimøtet i fjor. Usikkerheten er der fortsatt.

Usikkerhet og spekulasjoner i Geneve

Utviklingsfondet | 26.07.2005
Hektisk uformell møtevirksomhet, usikkerhet og spekulasjoner preger situasjonen i Genève dagen før møtet i Hovedrådet i WTO starter.

CARE Norge igang med matutdeling til sultrammede

Care Norge | 26.07.2005
Matvareutdelingen til sultrammede i Niger har nå kommet i gang. Hjelpeorganisasjonen CARE International distribuerer i ukene framover hirse, korn, olje og andre næringsmidler til mer enn 650.000 sultende mennesker i Niger.

I et ernæringssenter i kriserammede Niger

Leger Uten Grenser | 26.07.2005
I Niger har dårlige avlinger, nærmest ikke-eksisterende matreserver, og mer enn noe annet, høye priser på kornsorten hirse, skapt en sultkrise. I ernæringssenteret i Maradi behandler Leger Uten Grenser alvorlig underernærte barn. Noen av dem veier under 3 kg ? mindre enn en nyfødt i Norge.

Ber om støtte til Niger

Norges Røde Kors | 26.07.2005
Det internasjonale Forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger ber nå om 93 millioner norske kroner for å trappe opp nødhjelpsarbeidet i det sultrammede Niger. Forbundet mener det ennå ikke er for sent å avverge en katastrofe, men det begynner å haste.

Ny meningsmåling: Menneskerettigheter viktigere enn kampen mot terror

Flyktninghjelpen | 25.07.2005
Nordmenn flest synes at det er viktigere å beskytte menneskerettighetene enn å bekjempe terror, ifølge en ny meningsmåling gjennomført i juni. Flertallet av FrP-tilhengerne mener likevel at kampen mot terror er viktigst.

Dømt til likegyldighet?

Leger Uten Grenser | 25.07.2005
Etiopia og Sudan illustrerer tragedien som ofte rammer Afrika: Det å havne i glemmeboken. I Etiopia rammer den dødelige sykdommen kala azar uten medias søkelys, og i Darfur ett år etter mediefokuset har lite forandret seg.

Internasjonale protester mot norsk bistandsinitiativ

Utviklingsfondet | 23.07.2005
En rekke globale organisasjoner og organisasjoner i mer enn 35 land protesterer nå mot det norske initiativet om å opprette en internasjonal høynivå kommisjon for "the Legal Empowerment of the Poor" med USAs tidligere utenriksminister Madeline Albright og den meget kontroversielle økonomen Hernando de Soto som ledere.

Det regner i Tigray

Utviklingsfondet | 22.07.2005
I år kom nedbøren tidlig i Tigray, Etiopia. Også i områdene for Utviklingsfondets prosjekter i Eritrea er regnet kommet. Mange bønder sier de ikke har opplevd liknende regntid de siste tjue år.

Kvinnene tar ansvar for matutdeling

CARE | 22.07.2005
Når de første matvareutdelingene til sultrammede i Niger starter mandag, som del av CARE Norges nødhjelpsinnsats, er kvinner aktive deltakere.

Ber om økt støtte til tørkerammede i Niger

CARE | 22.07.2005
CARE Norge søker Utenriksdepartementet om 6,3 millioner kroner til tiltak for å hjelpe tørkerammede i Niger.

Hva kom ut av G8-møtet?

RORG-samarbeidet | 20.07.2005
Bono og Bob Geldof jublet og skrøt av G8 etter at G8-møtet ble avviklet i Gleneagles i Skottland for snart to uker siden. I det britiske parlamentet kunngjorde statsminister Tony Blair at en dobling av bistanden til Afrika var "en mektig prestasjon" av G8-landene. Det er imidlertid knapt noen jubel å spore hos sivilsamfunnet verken i Nord eller i Sør, som nå også frykter at den varslede gjeldssletten undergraves av ytterligere betingelser.

Hva kom ut av G8-møtet?

RORG-samarbeidet / Global | 20.07.2005
Bono og Bob Geldof jublet og skrøt av G8 etter at G8-møtet ble avviklet i Gleneagles i Skottland for snart to uker siden. I det britiske parlamentet kunngjorde statsminister Tony Blair at en dobling av bistanden til Afrika var "en mektig prestasjon" av G8-landene. Det er imidlertid knapt noen jubel å spore hos sivilsamfunnet verken i Nord eller i Sør, som nå også frykter at den varslede gjeldssletten undergraves av ytterligere betingelser.

Kritisk i flere områder i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 19.07.2005
I deler av Bahr-El-Ghazal har den i utgangspunktet vanskelige perioden på året blitt ytterligere forverret av hjemkomsten fra tusener av mennesker etter fredsavtalen. Bare i Aweil alene har titusener av mennesker kommet tilbake.

10 000 barn flykter fra maoistene i Nepal

Flyktninghjelpen | 18.07.2005
Opprørshæren i Nepal trapper opp rekrutteringen av barnesoldater etter at konflikten i landet øker i omfang. FN regner nå med at mellom 10 og 15 tusen barn vil flykte fra hjembyene sine i år. Siden 1996 er rundt 40 000 barn fordrevet av konflikten i landet.

Ingen løsning for internt fordrevne i Rwanda

Flyktninghjelpen | 18.07.2005
Mange av de 650 000 hutuene som ble fordrevet under opprørsforsøket i Rwanda i slutten av 90-årene bor fortsatt under elendige forhold i midlertidige bosettinger, viser en fersk rapport fra Flyktninghjelpen. Organisasjonen ber nå om at både myndighetene og FN gjør mer for å finne varige løsninger for denne gruppen.

Flyktninghjelpen: Mot tvangsretur til Somalia

Flyktninghjelpen | 15.07.2005
Flyktninghjelpen advarer mot tvangsretur av somaliere til det sørlige Somalia og kritiserer norske myndigheter som trosser FNs anbefalinger og har varslet utsendelse av 400 somaliere.

Flyktninghjelpen: Manglende sikkerhet gjør flere hundre tusen irakere hjemløse

Flyktninghjelpen | 15.07.2005
Flere hundre tusen internt fordrevne irakere er fortsatt hjemløse. Manglende sikkerhet gjør denne gruppen svært sårbar og det er vanskelig å nå fram med hjelp. Dette fremgår av en rapport Flyktninghjelpen legger frem i dag.

Fortsatt kritisk i Niger

CARE | 15.07.2005
Matvaresikkerheten i Niger er fortsatt svært kritisk. 3,6 millioner mennesker lider av underernæring og den internasjonale responsen er fortsatt utilstrekkelig, i følge FNs ekspert på retten til mat, Jean Ziegler. FNs medlemsland er forpliktet til å hjelpe, hevder han.

Vaksineutvikling i fare

Leger Uten Grenser | 12.07.2005
I et åpent brev til helseministeren krever Leger Uten Grenser en garanti for at Folkehelsas unike forskningsmiljø for vaksineutvikling ikke blir lagt ned. "Nedleggelse av dette unike kompetansemiljøet vil være et alvorlig tilbakeslag i kampen for tilgang til helse i fattige land," skriver styreleder Ingvil Krarup Sørbye.

Norsk/afrikansk seminar i Oslo denne uken

World Voices Norge | 11.07.2005
I dag åpner World Voices Norge sitt seminar Building Bridges Creating Networks på Chateau Neuf i Oslo. I en uke skal organisasjonen, sammen med representanter fra World Voices Uganda, World Voices Sierra Leone og norske deltakere, diskutere utfordringene som ungdom står overfor i de tre landene, og mulighetene for økt samarbeid og et afrikansk ungdomsnettverk.

Internasjonalt senter til Kartverket

Statens Kartverk | 11.07.2005
Tidlig i juli ble det opprettet et internasjonalt senter for eiendomsrettigheter og -utvikling ved Statens kartverk. Norad bevilger 1,5 millioner kroner for 2005 og vil vurdere videre støtte etter det første driftsåret.

Camp Management opplæring i Darfur

Flyktninghjelpen | 11.07.2005
Flyktninghjelpen avsluttet i juli et seksukers kurs i camp management (drift av flyktningleirer) i Nord-, Vest- og Sør Darfur. Kurset ble gjennomført i samarbeid med FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

G8-lederne må ikke glemme verdens flyktninger!

Flyktninghjelpen | 08.07.2005
Flyktninghjelpen ber om at representantene for G8-landene, som er samlet i Edinburgh i Skottland denne uken, ikke glemmer verdens flyktninger og internt fordrevne. Flyktninghjelpen mener at FN er det beste instrumentet for beskyttelse av mennesker på flukt, og advarer mot en undergraving av FN-systemet.
1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

FN-sjefen krever slutt på «krigen mot naturen»

DN (NTB) | 01.10.2020

– En konsekvens av vår ubalanse med naturen er fremveksten av dødelige sykdommer som hiv/aids, ebola og nå covid-19, som vi har lite eller intet forsvar mot, sa Guterres da han åpnet FNs aller første toppmøte om naturmangfoldskrisen. Verdens ledere må endre kurs og endre vårt forhold til naturen, mener FN-sjefen.

Norge og 63 andre land lover å satse på naturmangfold

NRK nyheter | 01.10.2020

Erna Solberg og 63 andre statsledere har signert en erklæring hvor de forplikter seg til en rekke miljøverntiltak fram mot 2030.

Frp sier nei til forslaget til karbonfangst og -lagring

NRK nyheter | 01.10.2020

Regjeringens karbonfangst og -lagringsprosjekt «Langskip» ser med dette ut til å stå i fare for å forlise.

Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender (bistand)

E24 (Aftenposten) | 30.09.2020

En fersk rapport slår fast at Norge ikke jobber målrettet nok mot korrupsjon. Likevel sender vi mer og mer penger til verdens mest korrupte regimer.

70 statsledere lover å løse naturkrise – denne gangen med en skjerpet plan

Vårt Land | 30.09.2020

Med en tipunktsplan lover 70 statsledere å få naturen på rett spor etter mange år med overforbruk og ødeleggelser. – Å beskytte natur er å beskytte økonomien vår, sa Erna Solberg.

Amnesty trekker seg ut av India: – Aldri opplevde noe så lammende

Vårt Land | 30.09.2020

Amnesty International sier de har sagt opp alle sine ansatte i India på bakgrunn av represalier fra indiske myndigheter. – Det er gjennomskuelig at dette er knyttet til vårt kritiske søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.