Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Udemokratisk høst i sikte

Utviklingsfondet | 30.07.2005
Møtet i Hovedrådet i Verdens handelsorganisasjon, WTO, denne uka endte uten noe konkret vedtak. Samtidig ble målsettingen opprettholdt om omfattende vedtak på ministermøtet i Hongkong med konkrete forpliktelser om liberalisering av handelen og kutt i støtte til landbruket. Det betyr en hektisk og udemokratisk høst.

Norad støttar idrett for utvikling

Norad | 29.07.2005
Søndag 31. juli brakar det igjen laust for Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo. - Norad er inne med brei støtte til lag som deltek på Norway Cup frå Namibia, Zimbabwe, Uganda, Gambia, Mali og Sør-Afrika, seier Sissel Hodne Steen, avdelingsdirektør i Avdeling for sosial utvikling i Norad.

Norge en versting

Utviklingsfondet | 29.07.2005
"Norge har tatt det dårligste forslaget som lå på bordet, og utviklet det til å bli enda verre. Norge er i spissen for det verste overfor utviklingslandene når det gjelder forslag om tollreduksjon for industrivarer og fisk."

Røde Kors sender lastebiler til Niger

Norges Røde Kors | 28.07.2005
Norges Røde Kors sender 71 terrenglastebiler til Niger. De gamle M6 militærbilene skal brukes til å transportere mat i det sultrammede landet, i områder der andre biler ikke kommer til.

Før U2 og After 8

RORG-samarbeidet | 27.07.2005
- Ikke alt er like vellykket når Bono tar mikrofonen, mener daglig leder i IGNIS, John Y. Jones. Vi så resultatet i Gleneagles 2. juli da han skamroste Blair og G8-lederne som riddere for verdens fattige, og satte gjeldsaktivister i forlegenhet.

Ministrene kommer til Geneve

Utviklingsfondet | 27.07.2005
Høvedrådsmøtet i WTO starter kl 10 i dag. Det er fortsatt stor usikkerhet om det vil føre forhandlingene framover. Det har hersket stor usikkerhet om møtet i realitieten vil bli et ministermøte som julimøtet i fjor. Usikkerheten er der fortsatt.

Usikkerhet og spekulasjoner i Geneve

Utviklingsfondet | 26.07.2005
Hektisk uformell møtevirksomhet, usikkerhet og spekulasjoner preger situasjonen i Genève dagen før møtet i Hovedrådet i WTO starter.

CARE Norge igang med matutdeling til sultrammede

Care Norge | 26.07.2005
Matvareutdelingen til sultrammede i Niger har nå kommet i gang. Hjelpeorganisasjonen CARE International distribuerer i ukene framover hirse, korn, olje og andre næringsmidler til mer enn 650.000 sultende mennesker i Niger.

I et ernæringssenter i kriserammede Niger

Leger Uten Grenser | 26.07.2005
I Niger har dårlige avlinger, nærmest ikke-eksisterende matreserver, og mer enn noe annet, høye priser på kornsorten hirse, skapt en sultkrise. I ernæringssenteret i Maradi behandler Leger Uten Grenser alvorlig underernærte barn. Noen av dem veier under 3 kg ? mindre enn en nyfødt i Norge.

Ber om støtte til Niger

Norges Røde Kors | 26.07.2005
Det internasjonale Forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger ber nå om 93 millioner norske kroner for å trappe opp nødhjelpsarbeidet i det sultrammede Niger. Forbundet mener det ennå ikke er for sent å avverge en katastrofe, men det begynner å haste.

Ny meningsmåling: Menneskerettigheter viktigere enn kampen mot terror

Flyktninghjelpen | 25.07.2005
Nordmenn flest synes at det er viktigere å beskytte menneskerettighetene enn å bekjempe terror, ifølge en ny meningsmåling gjennomført i juni. Flertallet av FrP-tilhengerne mener likevel at kampen mot terror er viktigst.

Dømt til likegyldighet?

Leger Uten Grenser | 25.07.2005
Etiopia og Sudan illustrerer tragedien som ofte rammer Afrika: Det å havne i glemmeboken. I Etiopia rammer den dødelige sykdommen kala azar uten medias søkelys, og i Darfur ett år etter mediefokuset har lite forandret seg.

Internasjonale protester mot norsk bistandsinitiativ

Utviklingsfondet | 23.07.2005
En rekke globale organisasjoner og organisasjoner i mer enn 35 land protesterer nå mot det norske initiativet om å opprette en internasjonal høynivå kommisjon for "the Legal Empowerment of the Poor" med USAs tidligere utenriksminister Madeline Albright og den meget kontroversielle økonomen Hernando de Soto som ledere.

Det regner i Tigray

Utviklingsfondet | 22.07.2005
I år kom nedbøren tidlig i Tigray, Etiopia. Også i områdene for Utviklingsfondets prosjekter i Eritrea er regnet kommet. Mange bønder sier de ikke har opplevd liknende regntid de siste tjue år.

Kvinnene tar ansvar for matutdeling

CARE | 22.07.2005
Når de første matvareutdelingene til sultrammede i Niger starter mandag, som del av CARE Norges nødhjelpsinnsats, er kvinner aktive deltakere.

Ber om økt støtte til tørkerammede i Niger

CARE | 22.07.2005
CARE Norge søker Utenriksdepartementet om 6,3 millioner kroner til tiltak for å hjelpe tørkerammede i Niger.

Hva kom ut av G8-møtet?

RORG-samarbeidet | 20.07.2005
Bono og Bob Geldof jublet og skrøt av G8 etter at G8-møtet ble avviklet i Gleneagles i Skottland for snart to uker siden. I det britiske parlamentet kunngjorde statsminister Tony Blair at en dobling av bistanden til Afrika var "en mektig prestasjon" av G8-landene. Det er imidlertid knapt noen jubel å spore hos sivilsamfunnet verken i Nord eller i Sør, som nå også frykter at den varslede gjeldssletten undergraves av ytterligere betingelser.

Hva kom ut av G8-møtet?

RORG-samarbeidet / Global | 20.07.2005
Bono og Bob Geldof jublet og skrøt av G8 etter at G8-møtet ble avviklet i Gleneagles i Skottland for snart to uker siden. I det britiske parlamentet kunngjorde statsminister Tony Blair at en dobling av bistanden til Afrika var "en mektig prestasjon" av G8-landene. Det er imidlertid knapt noen jubel å spore hos sivilsamfunnet verken i Nord eller i Sør, som nå også frykter at den varslede gjeldssletten undergraves av ytterligere betingelser.

Kritisk i flere områder i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 19.07.2005
I deler av Bahr-El-Ghazal har den i utgangspunktet vanskelige perioden på året blitt ytterligere forverret av hjemkomsten fra tusener av mennesker etter fredsavtalen. Bare i Aweil alene har titusener av mennesker kommet tilbake.

10 000 barn flykter fra maoistene i Nepal

Flyktninghjelpen | 18.07.2005
Opprørshæren i Nepal trapper opp rekrutteringen av barnesoldater etter at konflikten i landet øker i omfang. FN regner nå med at mellom 10 og 15 tusen barn vil flykte fra hjembyene sine i år. Siden 1996 er rundt 40 000 barn fordrevet av konflikten i landet.

Ingen løsning for internt fordrevne i Rwanda

Flyktninghjelpen | 18.07.2005
Mange av de 650 000 hutuene som ble fordrevet under opprørsforsøket i Rwanda i slutten av 90-årene bor fortsatt under elendige forhold i midlertidige bosettinger, viser en fersk rapport fra Flyktninghjelpen. Organisasjonen ber nå om at både myndighetene og FN gjør mer for å finne varige løsninger for denne gruppen.

Flyktninghjelpen: Mot tvangsretur til Somalia

Flyktninghjelpen | 15.07.2005
Flyktninghjelpen advarer mot tvangsretur av somaliere til det sørlige Somalia og kritiserer norske myndigheter som trosser FNs anbefalinger og har varslet utsendelse av 400 somaliere.

Flyktninghjelpen: Manglende sikkerhet gjør flere hundre tusen irakere hjemløse

Flyktninghjelpen | 15.07.2005
Flere hundre tusen internt fordrevne irakere er fortsatt hjemløse. Manglende sikkerhet gjør denne gruppen svært sårbar og det er vanskelig å nå fram med hjelp. Dette fremgår av en rapport Flyktninghjelpen legger frem i dag.

Fortsatt kritisk i Niger

CARE | 15.07.2005
Matvaresikkerheten i Niger er fortsatt svært kritisk. 3,6 millioner mennesker lider av underernæring og den internasjonale responsen er fortsatt utilstrekkelig, i følge FNs ekspert på retten til mat, Jean Ziegler. FNs medlemsland er forpliktet til å hjelpe, hevder han.

Vaksineutvikling i fare

Leger Uten Grenser | 12.07.2005
I et åpent brev til helseministeren krever Leger Uten Grenser en garanti for at Folkehelsas unike forskningsmiljø for vaksineutvikling ikke blir lagt ned. "Nedleggelse av dette unike kompetansemiljøet vil være et alvorlig tilbakeslag i kampen for tilgang til helse i fattige land," skriver styreleder Ingvil Krarup Sørbye.

Norsk/afrikansk seminar i Oslo denne uken

World Voices Norge | 11.07.2005
I dag åpner World Voices Norge sitt seminar Building Bridges Creating Networks på Chateau Neuf i Oslo. I en uke skal organisasjonen, sammen med representanter fra World Voices Uganda, World Voices Sierra Leone og norske deltakere, diskutere utfordringene som ungdom står overfor i de tre landene, og mulighetene for økt samarbeid og et afrikansk ungdomsnettverk.

Internasjonalt senter til Kartverket

Statens Kartverk | 11.07.2005
Tidlig i juli ble det opprettet et internasjonalt senter for eiendomsrettigheter og -utvikling ved Statens kartverk. Norad bevilger 1,5 millioner kroner for 2005 og vil vurdere videre støtte etter det første driftsåret.

Camp Management opplæring i Darfur

Flyktninghjelpen | 11.07.2005
Flyktninghjelpen avsluttet i juli et seksukers kurs i camp management (drift av flyktningleirer) i Nord-, Vest- og Sør Darfur. Kurset ble gjennomført i samarbeid med FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

G8-lederne må ikke glemme verdens flyktninger!

Flyktninghjelpen | 08.07.2005
Flyktninghjelpen ber om at representantene for G8-landene, som er samlet i Edinburgh i Skottland denne uken, ikke glemmer verdens flyktninger og internt fordrevne. Flyktninghjelpen mener at FN er det beste instrumentet for beskyttelse av mennesker på flukt, og advarer mot en undergraving av FN-systemet.
1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.

Skatteparadis-kritikk mot Norges Bank

VG | 29.05.2020

Sigrid Klæboe Jacobsen jobber for mer åpenhet om skatt i verden. Hun mener oljefondssjef Nicolai Tangens omtale av skatteparadis torsdag, svekker tilliten til hans og Norges Banks arbeid på feltet.

Slik blir regjeringens grønne krisepakke

NRK nyheter | 29.05.2020

Havvind, batteriteknologi, hydrogen og miljøvennlig skipsfart er noe av det regjeringen har i tankene når «den grønne omstillingspakken» lanseres i dag. Pengene er en del av en større tiltakspakke som blir offentliggjort seinere i dag.

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.