Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

? All våpenproduksjon ut av Oljefondet

Norsk Folkehjelp | 31.08.2005
Alle selskaper som produserer våpen, eller komponenter til våpen, må ekskluderes fra Petroleumsfondets investeringer. Norsk Folkehjelp mener dette er den logiske slutningen å trekke etter gårsdagens oppslag om fondets involvering i selskaper som produserer landminer.

Stortingsvalget: ny regjering = ny kurs?

RORG-samarbeidet | 31.08.2005
Utenriks-, sikkerhets- og utviklingspolitikk holder seg fortsatt godt på dagsorden i valgkampen. Etter Kristin Halvorsens NUPI-tale har imidlertid flere stilt spørsmål ved om en rødgrønn regjering egentlig vil innebære noen ny kurs i utenrikspolitikken?

Norske millioner til demokratiutvikling på Balkan

Norsk Folkehjelp | 31.08.2005
Som eneste norske humanitære organisasjon har Norsk Folkehjelp fått 19 millioner kroner av Utenriksdepartementet (UD) til å utvikle demokratiet på Balkan. Et viktig arbeid i et område med svake demokratiske tradisjoner, mener Mads Almaas i Norsk Folkehjelp.

Ny landmineskandale i Oljefondet

Norwatch | 31.08.2005
En kvart milliard av den norske oljeformuen er investert i tre amerikanske våpenselskaper som deltar i utviklingen og produksjonen av en ny generasjon folkerettsstridige anti-personellminer. - En skandale av dimensjoner, sier SVs Øystein Djupedal.

Stortingsvalget: ny regjering = ny kurs?

RORG-samarbeidet / Global | 31.08.2005

Utenriks-, sikkerhets- og utviklingspolitikk holder seg fortsatt godt på dagsorden i valgkampen. Etter Kristin Halvorsens NUPI-tale har imidlertid flere stilt spørsmål ved om en rødgrønn regjering egentlig vil innebære noen ny kurs i utenrikspolitikken?

- Vannforsyningen er en oppskrift på katastrofe

Leger Uten Grenser | 30.08.2005
Leger Uten Grenser (MSF) og Mauritanias helsemyndig-heter har tatt imot over 1000 pasienter i behandlingssentre for kolera i det vestafrikanske landet. ? Det vil bli enda verre, sier Maria Theresa de Magelhaes Vilhena i Leger Uten Grenser.

CARE og Kreftforeningen: samarbeid mot ny dødstrussel i Niger

CARE | 30.08.2005
Sultrammede Niger trues av en ny fare: Antallet krefttilfeller vil eksplodere i tiden fremover. For å hindre dette, inngår CARE og Kreftforeningen nå et nytt samarbeid. Kreftforeningen og CARE skal i flere år fremover drive forebyggende arbeid mot kreft i Afrika. Verdens nest fattigste land, Niger, er første satsingsland.

Lansering av Human Development Report

UNDP | 30.08.2005
7. september ønsker UNDPs nordiske kontor velkommen til lanseringen av årets Human Development Report "Internasjonalt samarbeid ved et veiskille - bistand, handel og sikkerhet i en verden med store ulikheter".

Kjemper mot kolera i Burundi

Leger Uten Grenser | 30.08.2005
Burundis hovedstad Bujumbura opplever nå sitt andre utbrudd av kolera i år. Leger Uten Grenser (MSF) gjenåpner sitt behandlingssenter i byen for å bekjempe sykdommen.

?Skriket?

CARF | 29.08.2005
?Skriket" - Gritos Urbanos (Det Urbane Skrik) - Kunst og samfunnsengasjement midt i slummen i São Paulo. Les mer i det nye nummeret av NÓS VIVEMOS.

Humanitært arbeid i statsløse Somalia

Leger Uten Grenser | 26.08.2005
Å arbeide i et land uten statsapparat kan være risikofylt, men med så store behov som Leger Uten Grenser (MSF) ser i Somalia, kan ikke organisasjonen annet enn å jobbe i landet. Operasjonsleder Colin Mcllreavy forteller om utfordringene MSF står overfor.

Kvinnegrupper som buffer mot sult

CARE | 26.08.2005
Kvinner organisert i lokale låne- og sparegrupper har bidratt til å redusere omfanget av matmangelen i sultrammede Niger.

Redder liv i et sviktet land

Leger Uten Grenser | 26.08.2005
Den fattige befolkningen i Somalia har i over 14 år stått uten et fungerende statsapparat til å hjelpe dem i kampen mot sykdom og underernæring. Siden den forrige regjeringen ble styrtet i 1991 har Leger Uten Grenser (MSF) vært til stede i landet for å forsøke å dekke noe av det enorme behovet for medisinsk hjelp.

USA vil ha tusenårsmålene ut av FN-toppmøtet

RORG-samarbeidet / Global | 26.08.2005
- Utviklingslandenes krav er ignorert, hevder den britiske organisasjonen World Development Movement, som tidligere denne uka la fram sin analyse av utkastet til slutterklæring fra FN-toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring i september. Likevel fremmet USAs nye FN-ambassabør, John Bolton, forslag om omfattende endringer i utkastet, herunder forslag om å fjerne alle henvisninger til FNs tusenårsmål. 

USA vil ha tusenårsmålene ut av FN-toppmøtet

RORG-samarbeidet | 26.08.2005
- Utviklingslandenes krav er ignorert, hevder den britiske organisasjonen World Development Movement, som tidligere denne uka la fram sin analyse av utkastet til slutterklæring fra FN-toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring i september. Likevel fremmet USAs nye FN-ambassabør, John Bolton, forslag om omfattende endringer i utkastet, herunder forslag om å fjerne alle henvisninger til FNs tusenårsmål.

Styrker satsingen på rettferdig handel

Frelsesarmeen | 26.08.2005
Frelsesarmeen styrker sin innsats på området rettferdig handel, og har har tilsatt Sissel Skogly til å lede virksomheten til Sally Ann i Norge, som inkluderer salg av produkter, butikken på Majorstua i Oslo og åpning av flere utsalg.

Merinntekter til de fattige

FIVH | 24.08.2005
Dagens skyhøye oljepriser gir de fattige landene uten oljeressurser en ekstraregning som truer den sosiale utviklingen. Framtiden i våre hender krever derfor at det opprettes et nytt fond, der Norges ekstrainntekter fra den høye oljeprisen kanaliseres til ny fornybar energi i u-land som mangler kapital.

Tsunami-prosjekter for barn fikk pris

Plan Norge | 24.08.2005
Plans programmer i Aceh-området etter tsunamien ble denne uka tildelt en pris fra indonesiske myndigheter. Sosialminister Bachtiar Chamsjah overrakte prisen, som ble tildelt for Plans fokus på barns utdanning og omsorgstiltak for de minste.

- Geværene sikter på oss hver dag

Leger Uten Grenser | 24.08.2005
- I Somalia er det ingen frihet. Vi lever under en konstant væpnet trussel, sier somaliske Anab Mohamud Mohamed, farmasøyt for Leger Uten Grenser i Somalias hovedstad Mogadishu.

Poul Engberg-Pedersen ny Norad-direktør

Norad | 24.08.2005
Poul Engberg-Pedersen (52) ble i statsråd fredag beskikket til Norad-direktør. Engberg-Pedersen er dansk statsborger. Han har nesten 30 års erfaring fra arbeid med utviklingsspørsmål i omlag 25 utviklingsland og har en doktorgrad (PhD) i Economic Planning and Political Science fra Universitetet i Roskilde.

Rigoberta vil gjøre fattigdom til historie

Kirkens Nødhjelp | 22.08.2005
- Kravene om å gjøre fattigdom til historie er helt realistiske, sa nobelprisvinneren Rigoberta Menchú da hun fikk sitt hvite bånd av generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Gaza etter tilbaketrekkingen

Norsk Folkehjelp | 22.08.2005
Toni Bukra (38), israeler og far til fire barn har reist fra sitt hus i Neve Dekalim-bosettingen sør på Gazastripen. Da israelsk politi og militære kom med utkastelsesordren, reiste han uten å motsette seg. Han har fått 1,85 millioner kroner i kompensasjon for huset sitt og 3,7 millioner kroner for 1300 kvadratmeter med drivhus og en syfabrikk. Han vil også få et nytt hus inne i Israel.

Somaliauke på legerutengrenser.no

Leger Uten Grenser | 22.08.2005
14 år uten en fungerende statsmakt har etterlatt Somalia med enorme humanitære behov. Fra 22. til 26. august vil du hver dag kunne lese en ny artikkel om Leger Uten Grensers arbeid for mennesker i Somalia.

Utdanningssystemet rakner i Zimbabwe

IRIN/Global | 22.08.2005
Ratidzai Haparingi jogger langs verandaen utenfor skolen og stopper med jevne mellomrom for å titte etter ledige klasserom. Hun bor i Chitungwiza, en drabantby 30 kilometer øst for Harare, Zimbabwes hovedstad. Dette har vært del av hennes daglige rutine siden skolen for et år siden innførte "vandre-klasser", et forsøk på å kompensere for klasseromsmangel.

Valg 2005: Paneldebatt om norsk asyl- og flyktningpolitikk

Flyktninghjelpen | 19.08.2005
Flyktninghjelpen inviterer organisasjoner, presse, forvaltning og andre interesserte til paneldebatt om norsk asyl- og flyktningpolitikk på Håndverkeren Konferansesenter i Oslo, torsdag 25. august 2005

Flyktninghjelpen/Colombia: 24 000 indianere fordrevet

Flyktninghjelpen | 19.08.2005
Bare i løpet av årets seks første måneder er 24 000 indianere fordrevet på grunn av den væpnede konflikten i Colombia. I tillegg har mange forsvunnet, blitt kidnappet eller utsatt for tilfeldige arrestasjoner under regjeringens doktrine ?demokratisk sikkerhet?.

Masseløslatelse i Rwanda

Kirkens Nødhjelp | 19.08.2005
Rwandiske myndigheter har nylig besluttet å løslate 36.000 innsatte i fengslene som er mistenkt for å ha deltatt på folkmordet. ? Rwanda vil trenge støtte, sier Kari Øyen, programkoordinator i Kirken Nødhjelp.

Felles front mot fattigdom

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 18.08.2005
Seks ungdomspartier stiller felles krav til regjeringen i forbindelse med FN-toppmøte. Kravene handler om hva som må til for at FNs tusenårsmål skal oppnås. Blant annet krever ungdomspartiene at låntakere i Verdensbanken og IMF må sikres større reell innflytelse i institusjonene.

Drømmepiloter mot fattigdom

Kirkens Nødhjelp | 18.08.2005
For første gang i historien er et norsk band hovedattraksjon på Valle Hovin. 1. september rocker Dreampilots hovedstaden med fet lyd, hvite bånd og et klart budskap om å avskaffe fattigdommen.
1 - 30 av 61
1 2 3

Klipp fra Media

Tetzschner ønsker tøffere tone overfor Kina og et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong

Aftenposten | 13.07.2020

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier første nestleder i Utenrikskomiteen, Michael Tetzschner (H).

Sudan tillater alkohol og avkriminaliserer frafall fra islam

Aftenposten (NTB) | 13.07.2020

Sudan har reformert strenge islamske lover. Nå får ikke-muslimer lov å drikke alkohol, pisking forbys, og det er ikke lenger dødsstraff for å forlate islam.

Sveinung Rotevatn svarte Greta Thunberg: – Vi vil ikke stoppe oljeproduksjonen over natten

E24 | 12.07.2020

Greta Thunberg og flere andre unge klimaaktivister sendte brev til Erna Solberg for å advare om norsk oljepolitikk. Her er svaret signert klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Ballonger bringer internett til landsbygda i Kenya

NRK nyheter | 12.07.2020

Nå skal også mer grisgrendte deler av Kenya få 4G-internett. Det kommer flyvende, levert av solcelle-drevne ballonger.

25 år siden massakren i Srebrenica

NRK nyheter | 12.07.2020

Taiba Muminovic ble født da Srebrenica falt og flere tusen menn og gutter ble drept. Faren hennes og flere mannlige slektninger mistet livet. I dag markerer Srebrenica at det er 25 år siden folkemordet.

Nordfund tar selvkritikk etter gigantsvindel

E24 | 11.07.2020

Forsinkelser i innføringen av nye sikkerhetsrutiner i det statseide fondet var med på å gjøre svindelen lettere å gjennomføre, skriver PWC i en fersk rapport.

- Verden misforsto Israel

Klassekampen | 11.07.2020

Arven etter Oslo-avtalen gir Norge et særlig ansvar til å innføre sanksjoner dersom Israel annekterer Vestbredden, mener tidligere PLO-rådgiver Diana Buttu.

Brasil lover å beskytte regnskogen

NRK nyheter | 11.07.2020

Storebrand og andre Brasil-investorer er fornøyde etter Amazonas-møtet med brasilianske myndigheter. Det loves flere tiltak for å verne regnskogen.

WHO skal evaluere den globale koronahåndteringen

Dagsavisen (NTB) | 10.07.2020

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil i november komme med sin første evalueringsrapport av den globale håndteringen av koronapandemien.

Høyre-profil vil rydde i norsk bistand (infostøtten)

NRK nyheter | 10.07.2020

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) vil ha klarere prioriteringer i bistandspolitikken: Mer til klima, mindre til veggmalerier i Uganda.