Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Rask spredning av tuberkulose

Leger Uten Grenser | 31.03.2008
Kina opplever en årlig økning på 1.3 millioner nye tuberkulosetilfeller. Leger Uten Grenser utvider nå sine prosjekter i samarbeid med provins- og sentralmyndigheter.

Okkupert land, fordrevet folk

Flyktningehjelpen | 31.03.2008
I det nye nummeret av På Flukt Tema står konflikten i Vest-Sahara, Afrikas siste koloni, i fokus. Mens saharawiene, den opprinnelige befolkningen i landet, lider under daglige brudd på menneskerettighetene, har det internasjonale samfunnet valgt å se en annen vei.

Spent etter valget i Zimbabwe

Norsk Folkehjelp | 31.03.2008
Lørdag gikk befolkningen i Zimbabwe til valg. 8000 nasjonale valgobservatører fra det frivillige valgnettverket ZESN var blant de som overvåket valget. ZESN melder i dag at gjennomføringen og opptellingen stort sett foreløp uten problemer ved 71 prosent av de 9000 valglokalene.

Valget i Zimbabwe 29. mars

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond | 27.03.2008
Les hvordan Nigel Johnsen, lederen av SAIHs partner i Zimbabwe; Radio Dialogue, ser for seg mulige scenarioer foran valget i Zimbabwe.

Biodrivstoff - for fattig og rik?

RORG-samarbeidet | 27.03.2008
Bruk av biodrivstoff kan bidra til viktige klimagasskutt, men nå advarer Verdens matvareprogram (WFP) om at økt bruk av biodrivstoff rammer matproduksjon for de fattige. Uten effektive internasjonale standarder og sertifiseringssystemer kan dette bli et tveegget sverd, hevder norske organisasjoner. Høyres Finn Martin Vallersnes mener det nå haster med å finne en balanse mellom ulike hensyn og har tatt saken opp i en interpellasjon i Stortinget.

Biodrivstoff - for fattig og rik?

RORG-samarbeidet / Global | 27.03.2008
Bruk av biodrivstoff kan bidra til viktige klimagasskutt, men nå advarer Verdens matvareprogram (WFP) om at økt bruk av biodrivstoff rammer matproduksjon for de fattige. Uten effektive internasjonale standarder og sertifiseringssystemer kan dette bli et tveegget sverd, hevder norske organisasjoner. Høyres Finn Martin Vallersnes mener det nå haster med å finne en balanse mellom ulike hensyn og har tatt saken opp i en interpellasjon i Stortinget.

Multiresistent tuberkulose i Georgia: Hjemmebehandling redder liv

Leger Uten Grenser | 27.03.2008
Til vanlig avbryter halvparten av pasientene behandlingen før tiden. Med et nytt behandlingsopplegg har Leger Uten Grenser klart å holde på alle sine pasienter siden november 2006.

Miljøsamarbeidet oppsummert så langt

Norad | 26.03.2008
Norge har bidratt med kompetanseheving på miljøspørsmål gjennom institusjonelt samarbeid i mange land og over lang tid. Nå foreligger den første sammenfatningen av de ulike erfaringer man har gjort seg i arbeidet.

Etiopiske lærere setter nå barna i sentrum for undervisningen

Redd Barna | 26.03.2008
Det hjelper ikke å sende barn på skolen hvis ikke de lærer noe av å være der. Derfor satte Redd Barna i gang et prosjekt i 2002 for å bedre kvaliteten på utdanningen i fattige land. I Etiopia har dette nå begynt å gi gode resultater.

Tuberkulose fremdeles en trussel

FN-sambandet | 26.03.2008
I Norge er tuberkulose så å si utryddet, men i fattige land er sykdommen fremdeles et enormt problem. Rundt en tredjedel av verdens befolkning er smittet av tuberkulose.

Finansiering for likestilling - vis oss pengene!

FOKUS | 25.03.2008
Det er etter hvert en uttalt erkjennelse at kvinneorganisasjoner og kvinnerettsorganisasjoner er de som har drevet arbeidet for å styrke kvinners stilling framover. Dette til tross for at midler satt av til deres arbeid er marginale. I 2007 la organisasjonen Association for Women?s Rights in Development (AWID) fram rapporten, «Hvor er pengene for kvinners rettigheter?». Organisasjonen viser til en dokumentert nedgang fra 2000 i tilgjengelige midler for kvinneorganisasjoner verden over.

Etiopia: Vaksinerer 100 000 mot meslinger

Leger Uten Grenser | 25.03.2008
Leger Uten Grenser setter i gang en vaksinasjonskampanje blant barn og unge i landets største region, Oromiya.

FN minnes ofrene for slaveri

FN-sambandet | 25.03.2008
Tenk deg å bli revet bort fra familien din og tvunget med til den andre siden av Atlanterhavet. Tenk deg å reise i månedsvis i et lasteskip fylt til randen av mennesker, uten plass til å bevege seg, sjøsyk, omgitt av oppkast, skrik, og smertestønn fra døende. Bare én av seks overlevde turen over Atlanterhavet og arbeidet som fulgte.

I orden at oljefondet øker i skatteparadis?

RORG-samarbeidet / Global | 25.03.2008
Ett år etter at regjeringen erklærte "krig" mot skatteparadiser har oljefondet, i følge en undersøkelse foretatt av NRK og Verdensmagasinet X, doblet sine investeringer i selskaper etablert i slike "paradiser". Er dette helt i orden, slik bl.a. Høyres Per-Kristian Foss mener, eller har Norge et troverdighetsproblem, slik bl.a. Attacs Emilie Ekeberg mener?

Internasjonale feltarbeidere tilbake til Somalia

Leger Uten Grenser | 25.03.2008
Internasjonalt personell fra Leger Uten Grenser er tilbake ved flere prosjektområder i Somalia. Siden tre av organisasjonens hjelpearbeidere ble drept 28. januar i år, har somalisk personell drevet prosjektene uten sine internasjonale kolleger.

I orden at oljefondet øker i skatteparadis?

RORG-samarbeidet | 25.03.2008
Ett år etter at regjeringen erklærte "krig" mot skatteparadiser har oljefondet, i følge en undersøkelse foretatt av NRK og Verdensmagasinet X, doblet sine investeringer i selskaper etablert i slike "paradiser". Er dette helt i orden, slik bl.a. Høyres Per-Kristian Foss mener, eller har Norge et troverdighetsproblem, slik bl.a. Attacs Emilie Ekeberg mener?

Valget i Zimbabwe

Fellesrådet for Afrika | 24.03.2008
Bare to dager før det viktige valget i Zimbabwe, inviterer Fellesrådet til seminar den 27.mars. Få tror at Mugabe vil tape valget, men vil valget kunne føre til endring på lang sikt?

Akutte skader og angst i Brasil

Leger Uten Grenser | 18.03.2008
Gatekamper raser jevnlig i Rio-nabolaget Complexo do Alemão. Påkjenningene for innbyggerne er enorme.

40 prosent uten tilgang til do

FN-sambandet | 17.03.2008
Visste du at 2, 6 milliarder mennesker lever uten tilgang til en ordentlig do? Det er over 40 prosent av verdens befolkning?

Operasjon Dagsverk 2008 til Strømmestiftelsen

Strømmestiftelsen | 14.03.2008
Operasjon Dagsverk 2008 går til Strømmestiftelsens prosjekt for ungdom i Bangladesh, Shonglap. -Vi er utrolig takknemlige for tilliten fra elever i norske ungdomsskoler og videregående skoler. Nå får 100 000 ungdommer i Bangladesh helt nye muligheter, sier kommunikasjonssjef Trond M. Backer i Strømmestiftelsen.

Med mat som våpen!

Caritas Norge | 14.03.2008
Caritas Norge har besøkt Sri Lanka etter at våpenhvilen formelt er opphevet. Feltreisen gikk til den ellers så stille, fredelige og pittoreske tamilske fiskerbyen Mannar på nordvestkysten. Der vi før kunne høre bølgeskvulp og barnelatter, hører vi nå kontinuerlige drønn dag og natt fra granatene som sendes mellom LTTE (den tamilske opprørsbevegelsen) og regjeringshæren.

Norge dobler i skatteparadiser

Verdensmagasinet X | 14.03.2008
Statens Pensjonsfond - Utland hadde ved utgangen av 2007 totalt over 25 milliarder plassert i skatteparadiser over hele verden. Flere av landene investeringene er gjort i, er land Norge selv definerer som verstinger. Sammenliknet med 2006, har fondet nå doblet sine aksjeplasseringer i skatteparadis.

- Vi bruker fire timer på å nå de ytterste landsbyene

Leger Uten Grenser | 14.03.2008
?Hovedformålet med prosjektet er å vise at det er mulig å ha et fungerende helsevesen her, selv under slike forhold,? skriver sykepleier Pia Engebrigtsen fra sitt oppdrag på Papua i Indonesia.i

Kvinne drept i angrep på ambulanse

Leger Uten Grenser | 14.03.2008
Leger Uten Grensers fortsatte tilstedeværelse i Den sentralafrikanske republikk er usikker etter at organisasjonen har opplevd to drap på ni måneder.

Colombia: 40 år med konflikt

Leger Uten Grenser | 14.03.2008
Befolkningen i konfliktområdene har ikke tilgang til grunnleggende helsetjenester.

Utdanning forebygger konflikt

Norad | 14.03.2008
Utdanning bidrar til fred og forebygger konflikt, sier PRIO-forsker Kendra Dupuy som har forsket på utdanningens betydning for post-konflikt samfunn i Liberia, Nepal og Guatemala.

Tilpasning til lokale forhold gir resultater

Norad | 13.03.2008
Bistand som er forankret i mottakerlands prioriteringer og forvaltningsrutiner gir god kapasitetsutvikling, sier gjennomgangen av Norads støtte til inntektsskapende virksomhet blant fattige hushold i Vietnams kystområder.

Anbefaler bredere og mer langsiktig støtte til Angolas fiskerinæring

Norad | 13.03.2008
Norges samarbeid med Angolas fiskerisektor de siste 20 årene har styrket det nasjonale fiskerforskningsinstituttets (INEP) kapasitet til å drive forskning og evaluering av egen virksomhet, konkluderer teamet som nylig har foretatt en gjennomgang av Norad-støttede programmer. (10.03.08).

Midler til arbeid med barnerettslige temaer

Childwatch | 12.03.2008
Redd Barna lyser ut midler fra Helse og rehabilitering om en rekke barnerettslige temaer.

Kunngjøring: Stipend ? prosjekter om barn

Redd Barna | 12.03.2008
Redd Barnas Forskningsfond deler ut stipend for dekning av utgifter til feltarbeid til kandidater på masternivå eller høyere som skriver prosjekter om barn.
1 - 30 av 54
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.