Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

Fra kald krig til kald fred

FN-sambandet | 30.05.2008
Har den slutten på den kalde krigen resultert i de endringene vi hadde håpet på? var spørsmålet Hans Blix stilte da han i dag holdt foredrag i Oslo.

Fokus: Den globale matvarekrisa

Etiskforbruk.no | 29.05.2008
Prisen på ris har blitt tredoblet det siste året, mens prisen på hvete, mais og soyabønner er doblet. Høye oljepriser, økt kjøttforbruk, økt produksjon av biodrivstoff og langvarig underinvestering i u-lands jordbruk har fått skylda. Etiskforbruk.no oppsummerer matvarekrisa.

Vi trenger Sør i opplysningsarbeidet!

RORG-samarbeidet | 29.05.2008
- Regjeringen bør erkjenne at det er vi i Norge (og Nord) som har behov for innspill, synspunkter og hjelp fra Sør for bedre å forstå situasjonen i verden i dag, hevder medlemsorganisasjoner i RORG-samarbeidet, som på sitt årsmøtet sist uke vedtok et felles innspill til UD om opplysningsarbeid i forbindelse med regjeringens arbeid med ny stortingsmelding.

Vi trenger Sør i opplysningsarbeidet!

RORG-samarbeidet / Global | 29.05.2008
- Regjeringen bør erkjenne at det er vi i Norge (og Nord) som har behov for innspill, synspunkter og hjelp fra Sør for bedre å forstå situasjonen i verden i dag, hevder medlemsorganisasjoner i RORG-samarbeidet, som på sitt årsmøtet sist uke vedtok et felles innspill til UD om opplysningsarbeid i forbindelse med regjeringens arbeid med ny stortingsmelding.

- 1 av 4 er hivpositive

Leger Uten Grenser | 29.05.2008
En av Leger Uten Grensers store utfordringer i den zambiske Kapiriprovinsen er å sørge for aidsbehandling til landsbybeboere.

Gullselskap vil rydde i giftskader

Norwatch | 28.05.2008
Oljefondselskapet AngloGold Ashanti igangsetter nå egne undersøkelser for å finne ut om tungmetall-skadene i Nyakabale landsby i Tanzania skyldes deres virksomhet. Selskapet sier til Norwatch at de også vil vurdere å rydde opp i miljøproblemene uansett hvem som har skylden

Alarmerende underernæring i Etiopia

Leger Uten Grenser | 27.05.2008
For to uker siden startet Leger Uten Grenser ernæringsprosjekter i flere områder i den sørlige regionen av Oromiya i Etiopia. Undersøkelsene i forkant viste alarmerende grad av underernæring blant barn under fem år.

Yrkesutdanning og jenter høyt på Afrikas utdanningsagenda

Norad | 27.05.2008
Aldri før har så mange barn i Afrika fått skolegang. Men jentene er fortsatt i mindretall og mange barn faller fra på veien over til videre og høyere utdanning. Den afrikanske utdanningsorganisasjonen ADEA samlet nylig eksperter og ministre fra Afrika til konferanse i Maputo der jenter, yrkesutdanning og annen høyere utdanning var topprioritet.

Wajapi i regnskogen ? sommerens fotoutstilling på Rådhusplassen

Regnskogfondet | 27.05.2008
Fotograf Bo Mathisen besøkte i vår to landsbyer hos wajãpi-indianerne i Amazonas. Nå kan du se hans flotte bilder i hele sommer på Rådhusplassen i Oslo - døgnet rundt og gratis!

Flere tusen mennesker fordrevet syd i Somalia

PYM | 27.05.2008
Tusenvis av familier har blitt fordrevet fra sine ødelagte landsbyer i Nedre Juba, som er syd i Somalia. To klaner gikk til voldsomme angrep på hverandre. Urolighetene kompliserer arbeidet til PYM i området, men signaler vi har fått fra lokale partnere tyder på at vi kan fortsette arbeidet som planlagt.

Kommunikasjonsplan om høyere utdanning og forskning

Norad | 27.05.2008
UD og Norad finansierer hvert år et stort antall prosjekter innenfor høyere utdanning og forskning gjennom Senter for internasjonalisering av høyere utdanning, SIU.

Bygger kvinnelige rollemodeller i Afrika

Norad | 27.05.2008
Arbeidet til den panafrikanske organisasjonen for jenters utdanning, FAWE, (Forum for African Women Educationalists), viser at jenter må få kunnskap om egne rettigheter, seksuell og reproduktiv helse tidlig. Når de er 13-14 år gamle er det for sent. Uten informasjon er mange da blitt gravide eller gifteklare og skolegang er utenfor rekkevidde.

Mosambik ønsker åpenhet i petroleumssektoren

Norad | 27.05.2008
Mosambik forbereder seg på medlemskap i EITI(Extractive Industries Transparency Initiative).

- Nødhjelpen må trappes opp

Leger Uten Grenser | 26.05.2008
- I flere landsbyer finner vi mennesker som ikke har mat, forteller Leger Uten Grenser nødhjelpskoordinator i Myanmar (Burma) Jean-Sebastian Matte.

WHO skal utarbeide alkoholstrategi

FORUT | 26.05.2008
Det må utarbeides en global strategi for å redusere alkoholskader. Dette vedtok Verdens helseforsamling, årsmøtet til WHO, forrige uke. Gruppen av afrikanske land sto bak resolusjonsforslaget som også var anbefalt fra WHOs styre. Økende alkoholbruk i mange utviklingsland har ført til økt fokus på alkoholskader. Beregninger fra WHO viser at alkohol står for anslagsvis 4,4 prosent av verdens sykdomsbyrde og er den femte største risikofaktoren for helseskader og tidlig død.

Kamper i Abyei: Leger Uten Grenser behandler sårede

Leger Uten Grenser | 23.05.2008
Kamper sentralt i Sudan mellom den sudanske hæren og SPLA (Sudan People?s Liberation Army) driver tusentalls mennesker på flukt.

Den brasilianske jordbrukssektoren jubler etter miljøvernministers avgang

Regnskogfondet | 23.05.2008
Brasils miljøvernminister Marina Silva går av i protest mot regjeringens manglende vilje til å gjennomføre miljøtiltak.

Likestilt bistand?

FOKUS | 23.05.2008
Satsing på kvinners rettigheter blir ikke troverdig uten ressursomprioritering, hevder leder i FOKUS, Martha Rubiano Skretteberg, i en kronikk publisert i Klassekampen i dag.

De største utfordringene er vann, mat og husly

Leger Uten Grenser | 23.05.2008
Leger Uten Grensers operasjoner fortsetter i stor skala, hovedsakelig ved hjelp av burmesiske ansatte.

Burmesiske bønder i kappløp mot regntiden

UNDP | 22.05.2008
Bare få uker før risplantesesongen begynner ligger fortsatt store deler av Myanmars jordbruksområder ødelagt etter syklonen Nargis? herjinger. For å sikre at ikke neste års avlinger slår fullstendig feil, haster det nå å få inn såkorn og annen hjelp til bøndene slik at de kan begynne å plante.

Tips til miljøvennlig organisasjonsliv og grønne sommerleire

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner | 22.05.2008
Her er tipsene som sikrer grønn suksess på kontoret og sommerleiren.

Telenor, gi oss en sjanse!

Norwatch | 22.05.2008
500 ansatte risikerer å bli arbeidsløse. Vi har allerede innført en rekke forbedringer av sikkerhetsforholdene. Vi ber Telenor om å gi oss en sjanse til å forbedre oss, sier Mizanur Rahman til Norwatch. Han leder Mizan Hatim Engineering, den eneste underleverandøren som er blitt vraket etter avsløringen av de skandaløse arbeidsforholdene ved Telenors leverandører av mobiltårn i Bangladesh.

Matvarekrisen: Spis poteter, fyll bensin og gi mer bistand

Etiskforbruk.no | 22.05.2008
Økte matvareprisene har overrumplet verdens fattige land, og Verdensbanken anslår at 100 millioner mennesker har fått redusert det de lever for til under to dollar dagen. På tross av at årsakene til matvarekrisa er svært sammensatte, mener Framtiden i våre hender at du som forbruker kan gjøre et bidrag.

Gi råd om utviklingspolitikken

Utenriksdepartementet | 21.05.2008
UD arbeider med en ny stortingsmelding om utviklingspolitikken som etter planen skal diskuteres i Stortinget våren 2009. Departementet har lagt opp til bred konsultasjon med frivillige organisasjoner, forskningsmiljøer, etc. Som et ledd i arbeidet med å få innspill fra folk og fagmiljøer som er interessert i utviklingspolitikken, er det laget en side på Regjeringen.no der man kan komme med bidrag.

Vald og framandhat i Sør-Afrika

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond | 21.05.2008
Det byrja med trugsmål mot den veksande delen av flyktningar frå Zimbabwe , no er meir enn 20 personar meldt drepne, eit fleire tital personar innlagt på sjukehus og fleire tusen flyktningar har søkt tilflukt hjå politiet. Framandhatet og valden spreier seg frå Alexandra til fleire områder i Sør-Afrika. Les meir om bakgrunnen for situasjonen.

Bilaterale investeringsavtaler (BITs) - for hvem?

RORG-samarbeidet | 20.05.2008
Norske interesser synes å være på klar kollisjonskurs med utviklingslandenes interesser når Nærings- og handelsdepartementet (NHD) nå behandler et forslag til modell for bilaterale investeringsavtaler (BITs) etter en omfattende høringsrunde med bl.a. næringslivsaktører og utviklingsorganisasjoner. - En arv fra kolonitida, hevder Yash Tandon ved Sør-senteret i Geneve.

En bølge av vold skaper frykt for utsatte grupper i Sør-Afrika

Leger Uten Grenser | 20.05.2008
Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp til mennesker som er rammet av vold under opptøyene i Johannesburg.

Hjertesykdommer og slag hyppigste dødsårsaker

FN-sambandet | 20.05.2008
En ny FN-rapport viser at hjerte-, karsykdommer og slag har blitt hyppigste dødsårsak globalt. For første gang har vestens livsstilssykdommer tatt over for diaré, hiv/aids, malaria og tuberkulose som dødsårsak nummer én på verdensbasis.

Caritas hjelper 60.000 overlevende etter syklonen i Burma

Caritas Norge | 20.05.2008
Caritas-nettverket har trappet opp nødhjelpen i Burma (Myanmar) til tross for vanskelighetene internasjonale nødhjelpsarbeidere har med å komme inn i landet. - Vi når ut til 60.000 mennesker i de verst rammede områdene i Pathein og Yangon, sier J. P. Nelson, koordinator for nødhjelpsarbeidet i Myanmar. Nødhjelp fra Caritas blir distribuert av små grupper på bakken.
1 - 30 av 71
1 2 3

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.