Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Skuffelse over brudd på WTO-forhandlingene

FN-sambandet | 31.07.2008
WTOs generaldirektør var tydelig skuffet over bruddet på forhandlingene i går. Likevel understreket han at dette ikke betyr slutten for Doha-runden. Men hvorfor brøt forhandlingene sammen

Colombia: Humanitær hjelp hindret etter militært symbolmisbruk

Leger Uten Grenser | 30.07.2008
I begynnelsen av juli brukte den colombianske hæren falske humanitære symboler i en gisselaksjon. Siden da har Leger Uten Grenser vært tvunget til å stanse eller utsette prosjekter med mobile klinikker i rurale områder i Colombia.

Nødhjelp til indiske flomofre

Redd Barna | 30.07.2008
En kraftig flom har drevet tre millioner mennesker på flukt i østlige India. Redd Barna er i gang med nødhjelpen.

Sammenbruddet i WTO-forhandlingen var det beste som kunne skje

Utviklingsfondet | 30.07.2008
Alt tyder nå på at forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Genève har brutt sammen. Med de forslagene som lå på bordet, var et sammenbrudd det beste som kunne skje.

Kampanje mot voldtekter i Sierra Leone

FN-sambandet | 29.07.2008
Politiet i Sierra Leone innfører retningslinjer fra FN for å forebygge vold mot kvinner og jenter. Norge finansierer prosjektet.

Ny høykommissær for menneskerettigheter

FN-sambandet | 25.07.2008
FN har utnevnt Navanethem Pillay til ny høykommissær for menneskerettigheter.

Hjelpen når frem i Burma

FN-sambandet | 24.07.2008
Gjenoppbyggingen i Burma etter syklonen Nargis fortsetter, men fortsatt behøves mer hjelp i de fjerntliggende områdene av landet.

FNs aktor positiv til arresten av Radovan Karadzic

FN-sambandet | 23.07.2008
FNs øverste aktor i Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia ønsker arresten av Radovan Karadzic velkommen. Den tidligere bosnisk-serbiske politiske lederen har vært på rømmen siden tiltalen mot ham i 1996.

25 år med blodig konflikt Sri Lanka

FORUT | 23.07.2008
Den 23. juli 1983 brøt det løs voldsomme opptøyer i Sri Lanka da mobben gikk løs på tamiler og deres eiendommer som en hatreaksjon på at 13 srilankiske soldater var blitt drept i Jaffna. Opptøyene utløste konflikten som fortsatt rir øya som en mare.

Nektes adgang til konfliktrammede kenyanere

Leger Uten Grenser | 22.07.2008
De siste tre ukene har Leger Uten Grenser blitt stoppet ved veisperringer og blitt forhindret av lokale myndigheter fra å gi medisinsk nødhjelp til sivilbefolkningen på Mount Elgon i Kenya. Organisasjonen ber myndighetene la nødhjelpen slippe fram.

ICC viser muskler

FN-sambandet | 17.07.2008
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) viser muskler med arrestordren på Sudans president Omar Hassan al-Bashir.

Irak: Støtter sykehus etter dødelige angrep

Leger Uten Grenser | 17.07.2008
Leger Uten Grenser sender medisinske forsyninger til sykehus i Mosul etter at byens innbyggere har vært utsatt for en rekke angrep.

Enda en FN-soldat drept i Darfur

FN-sambandet | 17.07.2008
En soldat fra FN og AUs fredsbevarende styrke i Darfur (UNAMID) ble drept i går mens han var på patrulje. For bare en uke siden ble syv andre FN-soldater drept i den herjede regionen.

Rystende dom fra Sveits? høyesterett

Leger Uten Grenser | 15.07.2008
I saken om tilbakebetaling av løsepenger for en bortført Leger Uten Grenser-feltarbeider, har Sveits? føderale domstol dømt i nederlandske myndigheters favør. Leger Uten Grenser frykter dommens konsekvenser for humanitært arbeid.

Myanmar (Burma): Overskriftene forsvinner, lidelsene fortsetter

Leger Uten Grenser | 14.07.2008
Medieoppmerksomheten rundt syklonen som ødela hele lokalsamfunn og tok tusenvis av liv har stilnet. Men to måneder senere er behovene til de overlevende fortsatt store. m

Vagt og uforpliktende fra G8

RORG-samarbeidet | 11.07.2008
- Et viktig steg mot en klimaavtale i København, mener SVs Heidi Sørensen om slutterklæringen fra G8-toppmøtet denne uka. Hun er her på linje med Bush-rådgiver Dan Price. "Vagt og uforpliktende" lyder imidlertid gjennomgangskommentaren. Kritikere hevder slutterklæringen undergraver FN og er et tilbakeskritt fra Bali-toppmøtet.

Ber EU-møtet sikre helsetjenester til migranter

Leger Uten Grenser | 11.07.2008
Samtidig som Unionen for Middelhavet lanseres på EU-møtet i Paris søndag, ber Leger Uten Grenser møtedeltakerne å forbedre mottaksforholdene for migranter som kommer til Europas sørkyst.

Vagt og uforpliktende fra G8

RORG-samarbeidet / Global | 11.07.2008
- Et viktig steg mot en klimaavtale i København, mener SVs Heidi Sørensen om slutterklæringen fra G8-toppmøtet denne uka. Hun er her på linje med Bush-rådgiver Dan Price. "Vagt og uforpliktende" lyder imidlertid gjennomgangskommentaren. Kritikere hevder slutterklæringen undergraver FN og er et tilbakeskritt fra Bali-toppmøtet.

Verdens befolkningsdag

FN-sambandet | 11.07.2008
Familieplanlegging har vært et kontroversielt politisk tema i alle år. I 1968 slo verdens ledere fast at det er en menneskerett å bestemme når og hvor mange barn en person vil ha. Førti år senere er prevensjon forsatt utilgjengelig for mange hundre millioner mennesker.

Menn drikker - kvinner lider

FORUT | 09.07.2008
- Når han blir full, blir han helt gal. Han skriker til meg, han slår meg og spiser opp all maten jeg lager til familien. Slik vil jeg ikke ha det.

Hepatitt E blant fordrevne i Nord-Uganda

Leger Uten Grenser | 09.07.2008
Dødeligheten er spesielt høy blant gravide. Sykdommen er i ferd med å spre seg, og hver uke blir det registrert hundrevis av nye tilfeller.

Økte matvarepriser gir økt sårbarhet

Redd Barna | 09.07.2008
Redd Barna-medarbeidere verden over erfarer nå hvordan de økte matvareprisene forsterker allerede eksisterende fattigdomsproblemer. Etiopia, Sierra Leone og Kambodsja er tre av landene som er rammet.

Tegner for økt engasjement omkring Tusenårsmålene

Norad | 09.07.2008
Tegneserieforfatteren Lene Ask samarbeider med Norad for å skape økt engasjement omkring FNs Tusenårsmål 4 og 5, for bedre barne- og svangerskapshelse. Mandag 7. juli fortalte hun om arbeidet på NRK1s "I kveld".

ILO-samarbeid for migrasjonsarbeidere i Asia

Norad | 09.07.2008
Et samarbeidsprosjekt mellom ILO (International Labour Organisation) og indonesiske myndigheter har forbedret beskyttelsen av indonesiske migrasjonsarbeidere både i Indonesia og i destinasjonsland som Malaysia, Singapore og Hong Kong, sier en foreløpig evaluering fra Norad.

Norad og Lions Club samarbeider om øyehelse i Uganda og Malawi

Norad | 09.07.2008
Lions Norge har i samarbeid med Norad bidratt med 88 millioner kroner for å etablere øyehelsetjenester i Uganda og Malawi. Prosjektet er en del av Lions Clubs International Foundations (LCIF) globale flaggskipkampanje SightFirst.

Angola: Ydmykelser og vold mot utviste kongolesere

Leger Uten Grenser | 08.07.2008
Gruvearbeidere fra Den demokratiske republikken Kongo blir ranet og mishandlet på grensen til hjemlandet. Overgriperne er angolanske soldater og sivile.

Barns rettigheter må løftes på G8-møtet

Redd Barna | 07.07.2008
Den internasjonale Redd Barna-Alliansen står samlet bak en sterk oppfordring til verdens ledere i forkant av G8-møtet i Hokkaido 7.-9. juli, og FNs tusenårsmålmøte i New York i september.

Vatikanet: Matkrisen kan og må stoppes

Caritas Norge | 04.07.2008
Debatten i FN om årsakene til den globale krisen er meningsløs hvis den ikke leder til øyeblikkelig og effektiv handling. Dette sier Vatikanets FN-observatør, erkebiskop Celestino Migliore, i sitt innlegg i forbindelse med FNs økonomiske og sosiale råds (ECOSOC) møte.

Snikmorderen chagas

Leger Uten Grenser | 04.07.2008
Chagas er en av verdens mest forsømte sykdommer. Det er estimert at denne parasittsykdommen, som spres av insektet vinchuca, rammer 16-18 millioner mennesker i Latin-Amerika. Den hyppigste forekomsten er i Bolivia. Utfordringene knyttet til behandlingen av chagas er mange.

G8 kan redde millioner av underernærte barn

Leger Uten Grenser | 04.07.2008
Underernæring dreper mellom tre og fem millioner barn hvert år. Lederne på G8-møtet i neste uke må forplikte seg til å finansiere nye og effektive strategier mot underernæring, mener Leger Uten Grenser.
1 - 30 av 39
1 2

Klipp fra Media

Verdens natur og fattige tar støyten når smitten av korona skal begrenses.

Klassekampen | 07.07.2020

Munnbind og plasthansker skaper miljøproblemer verden rundt, og industrien presser på for å oppheve plastforbud.

Nytt bistandsprogram gir 190 millioner arbeid mot moderne slaveri

Vårt Land+ | 07.07.2020

– Moderne slaveri er dramatisk og særlig barn blir utnytta innen sektorer som landbruk og gruvedrift. Pandemien har bare forverra denne situasjonen, sier utviklingsminister Dag Inge ­Ulstein. I Granavolden-plattformen var det en viktig seier for KrF at innsatsen mot moderne slaveri skulle trappes opp. Nå gjøres det systematisk gjennom et fireårig bistandsprogram.

Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling (flyktninger)

VG | 07.07.2020

Frp-leder Siv Jensen sier hun har sett seg lei på Ocean Viking-dramaet som utspiller seg i Middelhavet.

EU vil ha etterlengtet forslag om asylpakt klar i september

Vårt Land (NTB) | 06.07.2020

Det etterlengtede forslaget til ny asyl- og migrasjonspolitikk i EU vil trolig bli lagt fram i september, opplyser EU-kommissær Ylva Johansson.

HRW: Sikkerhetsstyrker forverrer Sahels jihadistopprør

ABC nyheter (NTB) | 06.07.2020

Brutaliteten til statlige sikkerhetsstyrker i Sahel nærer rekruttering og støtte til jihadistopprørerne, mener Human Rights Watch.

Fredsprisvinneren vil samle folket. Her er årsakene til at det i stedet skaper mer splid.

Aftenposten | 06.07.2020

166 er drept bare den siste uken i Etiopia. Landets fredsprisvinnende statsleder har planer om å samle folket, men vil slite lenge med interne konflikter, mener ekspert.

Rapport: «438.000 korona-døde i Latin-Amerika innen oktober»

NRK nyheter | 06.07.2020

Rundt 125.000 mennesker er døde av korona i Latin-Amerika. Innen oktober kan tallet øke til 438.000, ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen. Likevel lettes restriksjonene flere steder.

Norge gir en halv milliard i avskogingspremie til Indonesia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

Norge vil for første gang betale inntil 530 millioner kroner for at Indonesia, som har verdens tredje største regnskog, har redusert avskogingen i landet.

Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer dømt til fengsel i terrorsak i Tyrkia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

To av Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer er dømt til fengsel for terrorrelaterte forbrytelser, mens den svenske IT-konsulenten Ali Gharavi er frikjent.

Chile – fra forbilde til kriseland

NRK nyheter (urix forklarer) | 04.07.2020

Chile var lenge et forbilde for landene i Latin-Amerika. Men i løpet av noen måneder har to dype kriser forverret situasjonen dramatisk. Det startet med voldsomme gateprotester i oktober i fjor. Hundretusener gikk ut i gatene og demonstrerte mot økte levekostnader og store sosiale forskjeller. Rundt 30 mennesker døde i opptøyene og det ble gjort skade for flere milliarder kroner. I mars i år rammet koronapandemien.