Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: September

Kritisk matmangel i Burma

| 30.09.2008
I Chin-staten, nordvest i Burma, er hundretusener av mennesker rammet av akutt matmangel etter den verste rotteinvasjonen i landet på over 50 år. - For et folk som allerede lever i ekstrem fattigdom, er dette katastrofalt, sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Kritisk matmangel i Burma

Kirkens Nødhjelp | 30.09.2008
I Chin-staten, nordvest i Burma, er hundretusener av mennesker rammet av akutt matmangel etter den verste rotteinvasjonen i landet på over 50 år. - For et folk som allerede lever i ekstrem fattigdom, er dette katastrofalt, sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Krisen i Bolivia rammer indianerne i Amazonas

Regnskogfondet | 29.09.2008
Regnskogfondets partnere i Bolivia angrepet - urfolksledere gått i dekning.

Volden tiltar i Nord-Kivu

Leger Uten Grenser | 29.09.2008
- Befolkningen i DR Kongo er preget av vold, usikkerhet og gjentatte tvangsforflytniner, sier Leger Uten Grensers koordinator i Masisi.

Haiti: Diaré og underernæring etter flommen

Leger Uten Grenser | 29.09.2008
Flomvannet er borte, men de hygieniske forholdene er prekære. Leger Uten Grenser behandler syke og gir rent vann til 150 000 mennesker i Gonaïves.

La merkesak bli vanesak

Global | 26.09.2008
Barne-og likestillingsminister Anniken Huitfeldt lanserte i dag kampanjen for merkene Svanen, blomsten, Ø-merket og Fairtrade- Max Havelaar. Hensikten er å få norske forbrukere til å bli bedre kjent med merkene og på den måten bli bedre og mer bærekraftige forbrukere.

FNs Generalforsamling åpnet

FN-sambandet | 26.09.2008
Den årlige høynivå debatten i FNs Generalforsamling er i gang. Statsledere fra hele verden entrer talerstolen i FN frem til 1. oktober for å redegjøre for sitt lands politikk i forhold til dagens internasjonale utfordringer.

PYM gleder seg med Lembelembe

PYM | 25.09.2008
- Vi gleder oss stort over at Raftoprisen er tildelt Pastor Bulambo Lembelembe Josué, sier generalsekretær Bjørn Bjørnø i PYM. De tre største prosjektene knyttet til Lembelembes innsats i DR Kongo, drives av PYM

Midt-Østen Kvartetten mislykkes i Gaza

CARE | 25.09.2008
En ny rapport fra CARE og andre hjelpeorganisasjoner viser at kvartetten EU, USA, Russland og FN har mislykkes i å forbedre den humanitære situasjonen og fredsprosessen i Midt- Østen.

Invitasjon til samråd med Miljø- og utviklingsministeren

Utenriksdepartementet | 25.09.2008
Utenriksdepartementet inviterer til samråd med Miljø- og utviklingsministeren den 10. oktober. Utviklingsmeldingen er tema for samrådet.

International Social Welfare and Health Policy (MIS)

HiO | 24.09.2008
The Master Programme in International Social Welfare and Health Policy (MIS) invites applicants to the master programme commencing in early September 2009. Application deadline: 1 February (International applicants) 15 April (Norwegian and other Nordic applicants)

En splittet nasjon

FORUT | 24.09.2008
"A house divided against itself cannot stand", sa Abraham Lincoln i sin berømte tale fra 1853 om kampen om slaveriet i USA. Betydningen er omtrent: en splittet nasjon vil ikke overleve.

Oljefondet ikke best i klimaklassen

WWF-Norge | 23.09.2008
En ny rapport fra WWF og Innovest viser at det norske oljefondet ligger bak andre store offentlige investeringsfond når det gjelder investering i lavkarbonsamfunnet.

Forverret humanitær situasjon i Etiopias Somaliregion

Leger Uten Grenser | 23.09.2008
Tusenvis av internt fordrevne samler seg i utkanten av byen Wardher, på leting etter mat og vann.

9002 fanger løslatt i Burma, deriblant U Win Tin

Den norske Burmakomité | 23.09.2008
Burmas militærjunta har løslatt 9002 fanger som har vist ?god, moralsk oppførsel?, ifølge statlige medier. Av disse er seks politiske fanger, deriblant 76-årige U Win Tin, en av Burmas mest kjente politiske fanger etter opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

En generasjon gått tapt i Zimbabwe

UNDP | 23.09.2008
Et politisk spent Zimbabwe står overfor en enorm fattigdomsutfordring, og selv om landet skulle klare å stabilisere seg økonomisk nå vil det ta minst 12 år før Zimbabwes økonomi når nivået det var på i 1991. Det kommer fram i en ny rapport fra FNs utviklingsprogram UNDP skrevet av fem av Zimbabwes ledende økonomer.

Oljefondet i kinesisk melkeskandale

Norwatch | 23.09.2008
Oljefondet har 94 millioner kroner investert i det kinesiske meieriselskapet China Mengniu Dairy Company, som har sendt tørrmelk og andre melkeprodukter ut på markedet med det giftige stoffet melamin.

Kunngjøring: Søk Redd Barnas forskningsfond

Redd Barna | 22.09.2008
Redd Barnas Forskningsfond deler ut stipend til dekning av utgifter til feltarbeid til kandidater på masternivå eller høyere som skriver prosjekter om barn.

Bedre med mindre bistand?

RORG-samarbeidet / Global | 22.09.2008
Vi har så det rekker og vil gjerne hjelpe andre. I sommer tok Jan Egeland til orde for å doble bistanden. - Vi bør begrense oss, mener imidlertid Jonathan Glennie fra Christian Aid, som i en ny bok hevder at mer bistand ikke nødvendigvis er bedre. Og Sør-senterets Yash Tandon har skrevet bok om hvordan utviklingsland kan frigjøre seg fra utviklingshjelp som ikke hjelper.

Bedre med mindre bistand?

RORG-samarbeidet | 22.09.2008
Vi har så det rekker og vil gjerne hjelpe andre. I sommer tok Jan Egeland til orde for å doble bistanden. - Vi bør begrense oss, mener imidlertid Jonathan Glennie fra Christian Aid, som i en ny bok hevder at mer bistand ikke nødvendigvis er bedre. Og Sør-senterets Yash Tandon har skrevet bok om hvordan utviklingsland kan frigjøre seg fra utviklingshjelp som ikke hjelper.

Livsfarlig å være gravid og fattig

UNICEF Norge | 19.09.2008
Hvert år dør en halv million kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel. Mer enn 10 millioner blir skadet for livet. Hver syvende gravide kvinne i Niger dør. De dør fordi de er fattige og ignorerte i land med et dårlig helsesystem, viser UNICEFs rapport Progress for Children som progresjonen til FNs tusenårsmål som betyr noe for barn.

Sivilsamfunnet i Øst-Europa på fremmarsj- ønsker mer samarbeid med Vest og Sør

RORG-samarbeidet / Global | 19.09.2008
Med utvidelsen av EU trekkes også Øst-Europa sterkere inn i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Tidligere mottakerland blir givere, bistandsforvaltninger etableres og bygges opp og frivillige organisasjoner trekkes inn i bistand, utviklingspolitikk og opplysningsarbeid.

Sivilsamfunnet i Øst-Europa på fremmarsj

RORG-samarbeidet | 19.09.2008
Med utvidelsen av EU trekkes også Øst-Europa sterkere inn i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Tidligere mottakerland blir givere, bistandsforvaltninger etableres og bygges opp og frivillige organisasjoner trekkes inn i bistand, utviklingspolitikk og opplysningsarbeid.

Hjelpeorganisasjoner under angrep ber om flystøtte

CARE | 19.09.2008
Redd Barna, CARE og en rekke internasjonale organisasjoner krever nå at FN gir logistikkstøtte til det humanitære arbeidet i Afghanistan. Veiene er nå så farlige at luftveien ofte er den eneste veien inn til landsbyer. 28 hjelpearbeidere er hittil i år drept. Dette er dobbelt så mange som i hele fjor.

Ny rapport fra CARE: Dobbelt så mange mennesker lever på grensen til sult

CARE | 18.09.2008
CARE lanserer i dag rapporten "Living on the Edge of Emergency". Rapporten konkluderer med at store deler av nødhjelpsinnsatsen er feilslått, og at 220 millioner mennesker lever på grensen til sult. Dette er dobbelt så mange som i 2006.

Stort behov for nødhjelp på Haiti

Redd Barna | 17.09.2008
Nesten 50 Redd Barna-støttede skoler på Haiti har blitt ødelagt av uværene som har rammet det lutfattige landet på løpende bånd den siste tiden.

Kunngjøring: Søk Redd Barnas forskningsfond

Redd Barna | 17.09.2008
Redd Barnas Forskningsfond deler ut stipend til dekning av utgifter til feltarbeid til kandidater på masternivå eller høyere som skriver prosjekter om barn.

Flommen i India: Utfordrende nødhjelpsarbeid

Leger Uten Grenser | 17.09.2008
Nødhjelpsarbeidet fortsetter i delstaten Bihar nord i India. Tre uker etter at en voldsom flom ødela store landområder, mangler mange fremdeles det mest nødvendige, forteller norske Bjørn Nissen, som leder arbeidet for Leger Uten Grenser.

Aung San Suu Kyi svak, men aksepterer mat igjen

Den norske Burmakomité | 17.09.2008
Aung San Suu Kyi aksepterer matrasjoner igjen etter å ha avvist mat en måned i protest mot juntaen. Hun har fått innfridd noen av kravene hun har kommet med, blant annet tilgang til internasjonale magasiner.

Politisk kamp om Amazonas og norske skogpenger

Bistandsaktuelt | 16.09.2008
Mektige krefter i den brasilianske regjeringen kjemper mot hverandre i kampen om regnskogens fremtid. Denne uken er statsminister Jens Stoltenberg i Brasil for å signere en avtale om norsk støtte til arbeidet.
1 - 30 av 59
1 2

Klipp fra Media

Verdens natur og fattige tar støyten når smitten av korona skal begrenses.

Klassekampen | 07.07.2020

Munnbind og plasthansker skaper miljøproblemer verden rundt, og industrien presser på for å oppheve plastforbud.

Nytt bistandsprogram gir 190 millioner arbeid mot moderne slaveri

Vårt Land+ | 07.07.2020

– Moderne slaveri er dramatisk og særlig barn blir utnytta innen sektorer som landbruk og gruvedrift. Pandemien har bare forverra denne situasjonen, sier utviklingsminister Dag Inge ­Ulstein. I Granavolden-plattformen var det en viktig seier for KrF at innsatsen mot moderne slaveri skulle trappes opp. Nå gjøres det systematisk gjennom et fireårig bistandsprogram.

Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling (flyktninger)

VG | 07.07.2020

Frp-leder Siv Jensen sier hun har sett seg lei på Ocean Viking-dramaet som utspiller seg i Middelhavet.

EU vil ha etterlengtet forslag om asylpakt klar i september

Vårt Land (NTB) | 06.07.2020

Det etterlengtede forslaget til ny asyl- og migrasjonspolitikk i EU vil trolig bli lagt fram i september, opplyser EU-kommissær Ylva Johansson.

HRW: Sikkerhetsstyrker forverrer Sahels jihadistopprør

ABC nyheter (NTB) | 06.07.2020

Brutaliteten til statlige sikkerhetsstyrker i Sahel nærer rekruttering og støtte til jihadistopprørerne, mener Human Rights Watch.

Fredsprisvinneren vil samle folket. Her er årsakene til at det i stedet skaper mer splid.

Aftenposten | 06.07.2020

166 er drept bare den siste uken i Etiopia. Landets fredsprisvinnende statsleder har planer om å samle folket, men vil slite lenge med interne konflikter, mener ekspert.

Rapport: «438.000 korona-døde i Latin-Amerika innen oktober»

NRK nyheter | 06.07.2020

Rundt 125.000 mennesker er døde av korona i Latin-Amerika. Innen oktober kan tallet øke til 438.000, ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen. Likevel lettes restriksjonene flere steder.

Norge gir en halv milliard i avskogingspremie til Indonesia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

Norge vil for første gang betale inntil 530 millioner kroner for at Indonesia, som har verdens tredje største regnskog, har redusert avskogingen i landet.

Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer dømt til fengsel i terrorsak i Tyrkia

Aftenposten (NTB) | 04.07.2020

To av Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer er dømt til fengsel for terrorrelaterte forbrytelser, mens den svenske IT-konsulenten Ali Gharavi er frikjent.

Chile – fra forbilde til kriseland

NRK nyheter (urix forklarer) | 04.07.2020

Chile var lenge et forbilde for landene i Latin-Amerika. Men i løpet av noen måneder har to dype kriser forverret situasjonen dramatisk. Det startet med voldsomme gateprotester i oktober i fjor. Hundretusener gikk ut i gatene og demonstrerte mot økte levekostnader og store sosiale forskjeller. Rundt 30 mennesker døde i opptøyene og det ble gjort skade for flere milliarder kroner. I mars i år rammet koronapandemien.