Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Oktober

DR Kongo: Målrettet vold mot sivile

Leger Uten Grenser | 30.10.2009
Kamper mellom Herrens motstandshær (LRA) og kongolesiske styrker fordriver hundretusener. - Vi kan ikke hjelpe internflyktningene alene, sier Leger Uten Grenser.

Bak mobilfasaden

Etiskforbruk.no | 30.10.2009

I Kina finnes det en by hvor folk lever av og dør av vårt elektroniske avfall. Er det vårt problem?

[]

Ny skipseksportkampanje?

SLUG | 30.10.2009

En redningsaksjon for norsk verftsindustri på 1970-tallet endte i gjeldskrise i fattige land. Nå skal verftsnæringen reddes på nytt. Gjeldsbevegelsen advarer.

[]

Krigens mest sårbare

Regnskogfondet | 29.10.2009
Urfolk i Øst-Kongo har vært utsatt for grusomme overgrep gjennom årene med konflikt. Når det kommer bistand stiller de oftest bakerst i køen. Intervju med urfolksrepresentant Adolphine Muley som gjestet Norge nå.

Ny rapport: Skogens folk passer best på skogen

Regnskogfondet | 29.10.2009
La skogfolkene bestemme over skogen sin. Det gavner både skog og klima. Det viser en ny rapport fra 80 tropiske skogsområder.

SEX er POLITIKK

Aidsnett | 28.10.2009

Seminar: Sex er privat – sex er personlig – sex er politikk.

HivNorges prinsipperklæring

Aidsnett | 28.10.2009

I forbindelse med revidering av straffeloven er det mange av de frivillige organisasjonene som arbeider med å påvirke utfallet av prosessen. HivNorge er førende i dette arbeidet. Se HivNorges prinsipperklæring her.

Kritisk for internflyktninger i Colombia

Leger Uten Grenser | 28.10.2009
Leger Uten Grenser ber flere hjelpeorganisasjoner rykke ut til Nariño-provinsen.

Ungdomsdelegatane tilbake frå FN

LNU | 28.10.2009

Kvart år sender LNU to ungdomsdelegatar til FNs generalforsamling. I år reiste Julie Lødrup (25) og Jens Kihl (23), og no er dei tilbake frå New York.

[]

- Mer etikk, takk

RORG-samarbeidet / Global | 28.10.2009
Regjeringen sluttførte tidligere i år en omfattende revisjon av de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), men nye omstridte investeringer bringes stadig fram i media og Norges "små, skitne hemmeligheter" fikk i september flengende kritikk i den britiske avisa The Guardian. - Mer etikk, takk, sa nylig "etikkrådets far" Øystein Djupedal (SV) til Aftenposten, som nå ber leserne bidra til å avdekke flere etiske utfordringer for oljefondet.

- Mer etikk, takk

RORG-samarbeidet | 28.10.2009

Regjeringen sluttførte tidligere i år en omfattende revisjon av de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), men nye omstridte investeringer bringes stadig fram i media og Norges "små, skitne hemmeligheter" fikk i september flengende kritikk i den britiske avisa The Guardian. - Mer etikk, takk, sa nylig "etikkrådets far" Øystein Djupedal (SV) til Aftenposten, som nå ber leserne bidra til å avdekke flere etiske utfordringer for oljefondet.

[]

Hundrevis av nordmenn vil se resultatene av norsk bistand

Norad | 28.10.2009

I høst vil Norad bringe utviklingssamarbeid litt nærmere og gjøre det litt mer relevant for flere nordmenn. Bistandsprosjekter i tre land skal besøkes av ni helt vanlige nordmenn. Deres opplevelser underveis og i etterkant skal deles med resten av Norge.

[]

Overrekker underskrifter på tv i kveld!

Kirkens Nødhjelp | 28.10.2009
I kveld overrekker vi underskriftene fra kampanjen "Stopp voldtektene i Kongo" til norske myndigheter direkte på NRK2.
[]

Urbefolkning krever klimarettferdighet

Kirkens Nødhjelp | 28.10.2009
Urbefolkningen i Latin-Amerika krever å bli hørt på FNs klimatoppmøte i København i desember. Nylig demonstrerte urfolk mot klimaødeleggelser og krever klimarettferdighet og beskyttelse av moder jord.
[]

FN-quiz

FN-sambandet | 27.10.2009
Her kan du teste dine kunnskaper om FN! Vinneren får to billetter til Nobels fredspriskonsert, fly og hotell.

Norsk klimainitiativ for fornybar energi i utviklingsland

WWF | 27.10.2009

Norge må ta ledelsen for å sikre best mulig klimateknologi i utviklingslandene. Det mener WWF, LO, Statkraft og Norfund, som foreslår et nytt, norsk initiativ for teknologioverføring foran FNs klimatoppmøte i København.

[]

Helserisiko for titusener på Filippinene

Leger Uten Grenser | 27.10.2009
Leger Uten Grenser fortsetter å hjelpe etter de tropiske stormene Ketsana og Parma.

Syr klær for lommerusk

FIVH | 27.10.2009

Mange skandinaviske klesselskaper bidrar direkte eller indirekte til grov underbetaling av arbeidere i lavkostland. Denne rapporten viser hvorfor lønningene til arbeiderne må økes betraktelig og hvordan det kan skje.

[]

FN-dagen for alle

FN-sambandet | 26.10.2009
FN-dagen ble feiret over hele landet lørdag og FN-sambandet delte ut 7000 fredsroser. I Oslo gikk barn og voksne i tog med ordfører Fabian Stang og Grorud skoles musikkorps foran.

Etiopia på norsk

Global.no | 25.10.2009

Draumen om Abebe Bikila er noko så sjeldan som ei norsk dokumentarbok om Etiopia. – Eit av verdas fattigaste land er også eit av dei rikaste, seier forfattaren Svein Sæter.

[]

Hellas: Overfylte celler og grusomme sanitærforhold

Leger Uten Grenser | 23.10.2009
211 kvinner og barn stuet sammen på 200 kvadratmeter. Leger Uten Grenser slår alarm om umenneskelige forhold på interneringssenter for papirløse innvandrere.
[]

OD09: Funksjonshemmet, men ikke ubrukelig!

NUPI | 23.10.2009
Norsk Utenrikspolitisk Institutt står bak nettstedet Hvor hender det? med et vell av allmennrettede artikler om internasjonal politikk, arbeidsoppgaver, quiz, nettmøter, ordforklaringer ... Hvert år samarbeider vi med Operasjon Dagsverk.

300 000 pauset for Fairtrade

Fairtrade Norge | 22.10.2009

Tirsdag 20. oktober tok nesten 300 000 mennesker i Norge, Sverige, Danmark og Finland en Fairtrade-pause. De nordiske landene konkurrerte om å samle flest pausedeltakere, men den store vinneren av Fairtrade-pausen er bønder og plantasjearbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika, som har dyrket de Fairtrade-merkede produktene som ble konsumert av de nærmere 300 000 menneskene.

[]

Granatild mot sykehus i Jemen

Leger Uten Grenser | 21.10.2009
Leger Uten Grenser og offentlig helsepersonell tvunget til å innstille alt arbeid.

TV-aksjon i godhetsregimets vold

RORG-samarbeidet | 21.10.2009

- NRKs TV-aksjon speiler ikke først og fremst nasjonens giverglede, derimot journalistikkens absolutte sammenbrudd og verden omskapt til kulisse for Den Gode Intensjon, skrev professor Terje Tvedt sist vinter. Debatten raste, men ser ut til å prelle av som vann på gåsa - i år som før. Helgens TV-aksjon til inntekt for CARE's arbeid fulgte i relativt vante spor, med hjelp fra bl.a. Dan Børge Akerø, humorgruppa Queendom og Barack Obamas søster: Auma Obama.

[]

TV-aksjon i godhetsregimets vold

RORG-samarbeidet / Global | 21.10.2009
- NRKs TV-aksjon speiler ikke først og fremst nasjonens giverglede, derimot journalistikkens absolutte sammenbrudd og verden omskapt til kulisse for Den Gode Intensjon, skrev professor Terje Tvedt sist vinter. Debatten raste, men ser ut til å prelle av som vann på gåsa - i år som før. Helgens TV-aksjon til inntekt for CARE's arbeid fulgte i relativt vante spor, med hjelp fra bl.a. Dan Børge Akerø, humorgruppa Queendom og Barack Obamas søster: Auma Obama.

Rolls-Royce ute av Sudan

Norwatch | 21.10.2009

Den norske motorprodusenten har avsluttet sine omstridte vedlikeholdskontrakter med kinesisk oljeindustri i Sudan. Engasjementet har latt oljekranene til landets diktator strømme i en årrekke.

[]

TV-aksjonen CARE fortsetter på REMA 1000

Care Norge | 21.10.2009
For første gang i Norge skal TV-aksjonen fortsette i en hel uke, gjennom kassene på Rema 1000. Den helt nye måten å drive innsamling på har allerede innbrakt 200.000 kroner til CARE.
[]

Finansinstitusjoner for en verden i endring?

RORG-samarbeidet | 20.10.2009

- Mye gjenstår, var konklusjonen på SLUGs debattmøte sist fredag om reform av Verdensbanken: Change we can believe in? Likevel, tross kritikk er de fleste enige om at finanskrisen, klimakrisen og maktforskyvninger i verdenssamfunnet legger nye rammer for debatten om de internasjonale finansinstitusjonene. Og fredag skal IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn snakke om krisehåndtering og forebygging i Oslo - etter at IMF den siste tiden har vært gjenstand for flere kritiske rapporter.

Finansinstitusjoner for en verden i endring?

RORG-samarbeidet / Global | 20.10.2009
- Mye gjenstår, var konklusjonen på SLUGs debattmøte sist fredag om reform av Verdensbanken: Change we can believe in? Likevel, tross kritikk er de fleste enige om at finanskrisen, klimakrisen og maktforskyvninger i verdenssamfunnet legger nye rammer for debatten om de internasjonale finansinstitusjonene. Og fredag skal IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn snakke om krisehåndtering og forebygging i Oslo - etter at IMF den siste tiden har vært gjenstand for flere kritiske rapporter.
1 - 30 av 97
1 2 3 4

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.