Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Klimatoppmøtet i København

FORUT | 30.11.2009
I skrivende stund er det kun få dager til klimatoppmøtet i København. Det er viktig at Norge ikke kjøper seg fri gjennom et storstilt kjøp av klimakvoter, for på den måten å redusere ambisjonene om egne utslippskutt.

Bistand og økonomisk utvikling: Ringer i vannet eller dråper i havet?

Norad | 30.11.2009

Internasjonal bistand er et lite, men viktig bidrag til økonomisk vekst i fattige land. I mange fattige land holder den økonomiske veksten kun tritt med befolkningsveksten, og da utgjør ofte bistanden forskjellen mellom vekst og stagnasjon.

[]

HTH er årets regnskogsversting

Regnskogfondet | 30.11.2009
Norske kjøkkenbutikker, med HTH i spissen, er kåret til årets regnskogsverstinger i en ny undersøkelse. - Hvor stas er det å lage maten sin på ødelagt regnskog? spør Lars Løvold i Regnskogfondet.

Afrika frykter rike klimasinker

Bistandsaktuelt | 30.11.2009

Afrikanske land føler allerede klimaendringene på kroppen. De fortviler over at rike land går vekk fra tidligere løfter, og håper fortsatt på en juridisk bindende avtale i København.

[]

Naturressursene må komme de fattige til gode

Caritas Norge | 27.11.2009

Caritas-organisasjoner fra flere land krever i en uttalelse at fattige land må få bedre kontroll over sine naturressurser, og at overskuddet som skapes når disse ressursene utnyttes må brukes til fattigdomsbekjempelse.

[]

Artistgalla for Plan 5. desember

Plan Norge | 27.11.2009
Den 5. desember går Artistgalla på TV 2 av stabelen. Det blir god underholdning fra artister som Tone Damli Aaberge, Ingrid Olava, Donkeyboy, D'Sound og Lisa Ekdahl. Inntektene fra Artistgallaen går til Plan.
[]

Perlehøne eller en sparekasse til jul?

CARE | 27.11.2009
Leter du etter den perfekte gaven til en som har alt? Vi har gode julegavetips.
[]

Rettferdig julefeiring

Fairtrade Norge | 27.11.2009

For de fleste handler julen om å ha det koselig med familien og dem man er glad i. Ved å legge Fairtrade-merkede produkter i godteskålen og under juletreet, viser du omsorg både for dem rundt deg og for bønder og plantasjearbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

[]

Internasjonal dag mot vold mot kvinner

FOKUS | 25.11.2009

7 av 10 av alle verdens kvinner opplever å bli utsatt for fysisk eller seksualisert vold i løpet av livet. Volden skjer over alt, i hjemmet, på arbeidsplassen, på skolen og på gaten. Vold skjer både i fredstid og under væpnede konflikter. 25. november er den internasjonale dagen mot vold mot kvinner.

[]

Barnekonvensjonen styrkes

SOS-barnebyer | 24.11.2009

20. november 2009 ble nye retningslinjer for Barnekonvensjonen ønsket velkommen av FNs Generalforsamling. SOS-barnebyer har hatt en sentral rolle i arbeidet som styrker rettighetene til verdens mest sårbare barn, de som vokser opp uten omsorg.

[]

Mentalhelsehjelp i Libanon

Leger Uten Grenser | 24.11.2009
Behovene er store, særlig blant flyktninger. Leger Uten Grenser gir behandling og forsøker å bryte ned tabu rundt psykiske lidelser.

Søk om å bli MedHums støtteprosjekt

MedHum | 24.11.2009

Alle norske bistandsorganisasjoner som arbeider med primærhelse og forebyggende arbeid er velkomne til å søke om å bli Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum) sin neste samarbeidspartner. Organisasjonene søker MedHums sentralstyre med et helt konkret prosjekt/en avgrenset del av et større satsningsområde. Søknadsfrist 1. desember.

[]

500 SOS-barnebyer i verden

SOS-barnebyer | 24.11.2009

I høst åpnet SOS-barneby nummer 500, nøyaktig 60 år etter at verdens første barneby ble etablert i Østerrike.

[]

Millioner av barn bor i skadelige institusjoner

Redd Barna | 24.11.2009
Fire av fem barn som plasseres i institusjoner for foreldreløse har faktisk en eller begge foreldrene i live. Slik konkluderer en ny rapport fra Redd Barna.

Historisk sus over Sting og indianerleder Raonis møte i Brasil

Regnskogfondet | 23.11.2009
Det er 20 år siden Sting og Raoni reiste verden rundt og manet til kamp for verdens regnskoger. I helgen møttes de igjen. - Historisk sus over møtet deres, uttaler Lars Løvold i Regnskogfondet.

Jenteskoler under angrep i Afghanistan

Care Norge | 23.11.2009

Jenteskoler i Afghanistan utsettes for harde angrep fra lokalt væpnede grupper. Ifølge en ny rapport skjer over 40 % av alle skoleangrep på jenteskolene og de siste tre årene har Afghanistan opplevd et skoleangrep hver dag.

[]

EU betaler millioner for å tjuvfiske

SAIH | 23.11.2009
EU har en fiskeriavtale med Marokko, der de betaler millioner av euro for å sikre EU-fartøyer retten til å fiske utenfor Marokko og okkupert Vest-Sahara. Nå er det startet en internasjonal kampanje for å endre avtalen.

Den ultimate listen over bistandsgaver

Etiskforbruk.no | 22.11.2009

Du kan kjøpe alt fra kondomer og esler til vaksiner og minefri skolevei fra norske bistandsorganisasjoner. Eller foretrekker du ting du kan ta i? Her er den ultimate listen over alternative og symbolske julegaver.

[]

Giverland advarer Tanzania

Bistandsaktuelt | 22.11.2009

Giverlandsgruppen i Tanzania, som Norge er med i, advarer om at det kan bli vanskelig å fortsette å gi bistandsmidler dersom korrupsjonen får fortsette som i dag.

[]

Stings gamle kampfelle Raoni er på krigsstien igjen

Regnskogfondet | 20.11.2009
Når Sting nå igjen besøker Brasil denne helgen, er det med et dystert bakteppe: Raoni og hans kayapó-indianere trues og regnskogen de to har kjempet for å bevare trues på nytt av et enormt vannkraftanlegg.

KrF vil styrke oljefondets etikkarbeid

RORG-samarbeidet | 20.11.2009

Oljefondets etiske retningslinjer ble revidert tidligere i år. Denne uka fremmet Hans Olav Syversen og andre KrF-representanter et forslag i Stortinget om å styrke arbeidet med å følge dem opp, etter en høst med mye kritisk fokus på oljefondets investeringer. - Nok et markeringsforslag fra KrF, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

KrF vil styrke oljefondets etikkarbeid

RORG-samarbeidet / Global | 20.11.2009
Oljefondets etiske retningslinjer ble revidert tidligere i år. Denne uka fremmet Hans Olav Syversen og andre KrF-representanter et forslag i Stortinget om å styrke arbeidet med å følge dem opp, etter en høst med mye kritisk fokus på oljefondets investeringer. - Nok et markeringsforslag fra KrF, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten. 

Ap mot "røkla" om biodiesel

RORG-samarbeidet | 18.11.2009

I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil "sette bærekraftskrav til 2. generasjons biodrivstoff, og fortsatt bidra til at slikt drivstoff kan produseres i Norge". Likevel vil regjeringen innføre avgift på biodiesel og møter nå massiv motstand fra næringslivet, miljøorganisasjoner, opposisjonen på Stortinget og egne regjeringspartnere. Avisa Dagens Næringsliv mener på lederplass i dag at regjeringens argumentasjon "ender i det absurde".

Ap mot "røkla" om biodiesel

RORG-samarbeidet / Global | 18.11.2009
I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil "sette bærekraftskrav til 2. generasjons biodrivstoff, og fortsatt bidra til at slikt drivstoff kan produseres i Norge". Likevel vil regjeringen innføre avgift på biodiesel og møter nå massiv motstand fra næringslivet, miljøorganisasjoner, opposisjonen på Stortinget og egne regjeringspartnere. Avisa Dagens Næringsliv mener på lederplass i dag at regjeringens argumentasjon "ender i det absurde".

Under kniven i Somalia

Leger Uten Grenser | 18.11.2009
Lokale leger og sykepleiere redder liv på Sør-Galkayo sykehus.

G20-land omfavner klimautfordringene

Norges Røde Kors | 17.11.2009

Konsekvensene av klimaforandringene kommer øverst når G20-landene prioriterer de største humanitære utfordringene verden står overfor.

[]

Klar for klimaseilas

Kirkens Nødhjelp | 17.11.2009
50 ungdommer fra Grimstad Ten Sing blir med Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender på klimaseilas til København i desember.
[]

Bioavgift - ødeleggende arbeidsulykke

Kirkens Nødhjelp | 17.11.2009
- Regjeringens tiltenkte avgift på biodiesel undergraver et effektivt klimatiltak og en sektor med stort potensial for utvikling i fattige land, sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.
[]

Kom med innspill til klimadelegaten!

LNU | 17.11.2009

Når historiens viktigste klimatoppmøte går av stabelen i desember, vil du, som en av Norges barn og unge, ha en representant tilstede i København - dine innspill er dermed viktige!

[]

Feminisme som splitter

NUPI | 17.11.2009

Tsitsi Dangarembga deltok mandag kveld på starten av Litteraturhusets “Afrikanske Uke” som arrangeres i disse dager. Hennes kortfilm “Mother’s Day” ble vist og etterfulgt av en samtale om filmen og hennes arbeid generelt. I denne samtalen promoterte Tsitsi seg selv som en forkjemper for kvinnerettigheter i Zimbabwe, og ser sitt arbeid som et tydelig bidrag til kvinners stemme. Men mens Tsitsi solidarisk står som en leder for kvinners rettigheter i Zimbabwe, klarer hun samtidig å så dyp splid langs andre fronter.

[]
1 - 30 av 68
1 2 3

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.